10. 03. 2015.

Torta od jabuka



Predivno prhko testo sa filom od jabuka, od testa vam ostane i za ove srca keksiće, koje kad ispečete su hrskavi i fini, mogu i posebno da se grickaju.

Sastojci:
  • 2 jaja,
  • 200 gr šećera,
  • 200 gr margarina,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 1 vanili šecer,
  • 100 ml ulja i
  • oštro brašno po potrebi – potrošeno nešto više od 500 gr
Fil:
  • 2 kg jabuka
  • 1 l soka od jabuka
  • 2 pudinga od vanile
  • slatka pavlaka odgore
Druga smesa testa:
  • 250 gr margarina
  • 1 kašika pavlake
  • 2 jaja
  • 1 prašak za pecivo,
  • 500 gr oštrog i mekog brašna, pomešanog
  • 2 kašike šećera
Priprema:
Sve sastojke za testo umesiti zajedno, da se dobije fina kompaktna smesa.
Uzeti kalup ili šerpu, namazati margarinom.
Testo razvući u krug, da bude veći od na posude pa ga spustiti u kalup i višak podići na ivicce kalupa i fino utisnuti.
Za to vreme zagrejati rernu na 180 stepeni i peći 25 minuta, zavisno od rerne.
Jabuke očistiti i iseći na kockice, dodati 5 kašika šećera pa prodinstati da omekane.
Jabukama dodati 800 ml soka i ostaviti da provri.
Za to vreme umutiti 200 ml soka sa pudingom od vanile i kad provri zakuvati.
Kada se malko prohladi izliti u kalup u kojem je ohladjena kora.
Ostaviti da se sve ohladi i stegne.
Po želji u fil staviti suvo grožđe.
Kada se ohladilo ulupati slatku pavlaku i premazati preko torte.
Ostatak testa razviti pa izvaditi kalupićima razne oblike i ispeći keksiće kojima možete dekorisati tortu.
Prijatno.
torta od jabuka (2)

Saher torta


Čuvena Saher torta ( Sacher ) je čokoladna torta sa džemom od kajsija napravljena još davne 1832. godine u beču, u Austriji. 1817. je izašla prva verzija ove torte, da bi 1832. izašla kolačna i usavršena. Saher torta je jedna od najpoznatijih u svetu i napravila je čitav jedan brend u Austriji od hotela Saher do kafe Saher.

Kora:
  • 7 jaja
  • 100gr šećera
  • 150gr putera
  • 120 gr šećera u prahu
  • 1 kašika vanila ekstrata
  • 150 gr tamne čokolade (75% kakao)
  • 150 gr brašna
  • 20 g kakaoa
  • 1 kesica praška za pecivo
Preliv:
  • 250 gr džema od kajsija
  • 50 ml vode
  • 1 kašika ekstrata ruma
Glazura:
  • 200 gr tamne čokolade (75% – 85% kakaoa)
  • 180 gr putera
  • 80 gr šećera u prahu
  • sok od pola limuna
Priprema:
Puter treba da vam je sobne temperature. Ulupajte ga sa šećerom u prahu, pa dodavajte žumanca jedno po jedno.
Otopite čokoladu rpe toga i taman dok vi ulupate žumanca i šećer ona će se prohladiti, pa je dodajte smesi posle žumanaca. Na kraju dodajte bašno sa praškom za pecivo i kakaom.
Ulupajte belanca sa prstohvatom soli, pa dodajte kristal šećer ( 100gr ) i  lupajte dok se šećer ne otopi. Ovu smesu dodajte smesi od žumanaca i sve sjedinite varjačom.
Sipajte smesu u okrugli pleh prečnika 26cm koji ste obložili papirom za pečenje, pa pecite na 180 stepeni 30 do 40 minuta. Testirajte da li je pečeno čačkalicom.
Ostavite pečenu koru da se ohladi, pa je presecite na dva lista jednake debljine.
Pomešajte vodu, rum i dzem, pa stavite na vatru da provri. Kuvajte nekoliko minuta pa sklonite sa vatre da se prohladi. U pleh u kojem ste pekli koru stavite prvi deo kore pa prelijte sa sa pola ove smese, stavite drugi deo kore i prelijte sa ostatokom smese, svuda, i sastrane pa ostavite u frižider 2h da odstoji.
Izvadite i skinite obruč, pa prebacite na tacnu. Ako nemate modlu sa ivicama koje se skidaju, onda pažljivo zabodite sastrane lopaticu za kolače pa izvadite tortu podižući jedan kraj i onda podvucite ruku ispod.
Puter stavite na laganu vatru da se otapa, ne i da provri, pa dodajte izlomljenu čokoladu, sok od limuna i šećer u pahu. Smesa neka se lagano otapa uz mešanje ali da ne provri.
Prelijte celu tortu ovim prelivom, glazurom, najbolje ako možete da je stavite na rešetku od šporeta, pa ispod tacnu i onda da prelijete lagano i pažljivo, da čokolada bude sa svih strana jednaka i lepa.
Pre sečenja torte nož držite u vrućoj vodi.

Rolat od kokosa


Brzi rolat od kokosa i čokolade. Kokos rolat će biti sjajan sitni kolač za praznike kad pravite gomilu kolača.
Sastojci:
  • 350 gr mlevenog keksa
  • 3 kašike kakaa ili 100 gr čokolade
  • 100 gr suvog groždja (moze i ne mora)
  • 200 gr šećera u prahu
  • 2dl mleka
  • 1 margarin
  • 2 žumanca
  • 150 gr šećera u prahu
  • 100 gr kokosa

Priprema:
Keks, kakao (čokoladu), suvo groždje i šećer u prahu pomešati pa tome dodati 2dl vrelog mleka. Sve sjediniti.
Margarin, žumanca, šećer i kokos izmiksirati.
Razvući braon smesu pa na nju naneti belu. Sve zajedno urolati.

27. 02. 2015.

Torta za Božić

Jednostavno kremasta, čokoladna torta. Ovo je prava torta za početnike i one koji nisu vični pečenju kora i boje se da li će uspeti ili ne. Kupovni biskvit će poslužiti fantastično u ovom slučaju.

Kore su kupovne, 4 komada, kakao kore
Krem :
  • 1 l mleka
  • 100 gr gustina
  • 4 kašike šećera
  • 100 gr bele čokolade
  • 250 gr margarina
  • 100 g šećera u prahu

Priprema:
Pomešajte  šećer sa gustinom., pa dodajte malo hladnog mleka da umutite šećer i gustin.
Sipati preostalo mleko u šerpu , kad provri, smanjite temperaturu i dodajte mešavinu šećera i gustina, mešajući stalno dok se ne zgusne .
Sklonite sa vatre pa dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte dok se ne otopi, pa ostavite da se ohladi.
Ulupajte margarin sobne temperature sa šećerom u prahu pa toj smesi dodavajte uz miksiranje ohladjen prvi krem.
Sve sastojke stavite na paru da se otapaju. Kad se otope i sve se sjedini stavite da se potpuno ohladi.
Stavite prvi list, pa  krem tako uradite i sa preostalim korama.
Na kraju, odgore poklopite četvrtom korom, pa po želji dekorišite, a i ne mora.
Ostavite par sati da odstoji kolač pa ga poslužite.

Rigoleto kolač


Kolač koji je dobio ime po čuvenoj operi “Rigoleto”. Ljubavna priča sa tragičnim krajem. Rigoleto je bio vojvodin štićenik i radio je na dvoru. Svojim jezikom kao mačem sekao je protivnike, čak ih i vredjao, al kako  ga je vojvoda štito niko mu nije mogao ništa. Rigoleto je imao prelepu kćer koju je ljubomorno čuvao od svih. Jednog dana u crkvi vojvoda je video prelepu neznanku. Djovana, Rigoletova kćer je ćutala o tome. Jedne noći dok se vraćao kući sreo je grupu mladića koji su mu rekli da idu da otmu vojvodinu ljubavnicu, groficu Ceprak i on podje sa njima. Nije ni znao da otima sopstvenu kćer dok je čuvao stražu. Rigoleto očajan odlučuje da se osveti i da ubije vojvodu, nalazi ubicu i dogovara se sa njim kako da sprovede plan. Rigoleto uspeva da izvuče kćer iz zamka obukavši je u muškarca i govori joj da ode u Veronu. Tu ona odlazi. Sparućije, čovek kojeg je platio Rigoleto da ubije vojvodu je bio Magdalenin ljubavnik, vojvodine sestre, njih dvoje se dogovore da ubiju prvog prolaznika i podmetnu ga Rigoletu kao vojvodu. Tako i bi. Sparućije zamota prolaznika u neko platno i odnese ga Rigoletu pored reke kako su se dogovorili. Rigoleto krete da gurne leš u reku al da proveri ipak razmora platno. Razmotavši platno ugleda svoju kćer.
Kora:
  • 7 jaja,
  • 7 kašika šećera
  • 7 kašika brašna,
  • kašika kakaoa
Krem:
  • 500 ml mleka,
  • 2 vanilin pudinga
  • 10 kašika šećera
  • 250 gr margarina
  • 100 gr badema
Priprema:
Miksirati belanca sa šećerom u jak šne, dodati žumanca pa nastaviti mućenje. Dodati brašno i kakao pa sve promešati varjačom i ispeći koru koja treba da bude debljine sa dva prsta. Ohladjenu koru preseći na dva dela.
Puding razmutiti sa šećerom pa dodati malo hladnog mleka, odvojiti od 500ml pa sve zajedno razmutiti i zakuvati u preostalo mleko. Ostaviti da se skroz ohladi pa dodati mlevene bademe i izmiksiran margarin.
Na koru namazati pola fila, preklopiti sa drugom korom pa naneti ostatak fila, odgore poprskati čokoladom pa iseći u kocke.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design