Čuvena Saher torta ( Sacher ) je čokoladna torta sa džemom od kajsija napravljena još davne 1832. godine u beču, u Austriji. 1817. je izašla prva verzija ove torte, da bi 1832. izašla kolačna i usavršena. Saher torta je jedna od najpoznatijih u svetu i napravila je čitav jedan brend u Austriji od hotela Saher do kafe Saher.
Kora:
- 7 jaja
- 100gr šećera
- 150gr putera
- 120 gr šećera u prahu
- 1 kašika vanila ekstrata
- 150 gr tamne čokolade (75% kakao)
- 150 gr brašna
- 20 g kakaoa
- 1 kesica praška za pecivo
Preliv:
- 250 gr džema od kajsija
- 50 ml vode
- 1 kašika ekstrata ruma
Glazura:
- 200 gr tamne čokolade (75% – 85% kakaoa)
- 180 gr putera
- 80 gr šećera u prahu
- sok od pola limuna
Priprema:
Puter treba da vam je sobne temperature. Ulupajte ga sa šećerom u prahu, pa dodavajte žumanca jedno po jedno.
Otopite čokoladu rpe toga i taman dok vi ulupate žumanca i šećer ona će se prohladiti, pa je dodajte smesi posle žumanaca. Na kraju dodajte bašno sa praškom za pecivo i kakaom.
Ulupajte belanca sa prstohvatom soli, pa dodajte kristal šećer ( 100gr ) i lupajte dok se šećer ne otopi. Ovu smesu dodajte smesi od žumanaca i sve sjedinite varjačom.
Sipajte smesu u okrugli pleh prečnika 26cm koji ste obložili papirom za pečenje, pa pecite na 180 stepeni 30 do 40 minuta. Testirajte da li je pečeno čačkalicom.
Ostavite pečenu koru da se ohladi, pa je presecite na dva lista jednake debljine.
Pomešajte vodu, rum i dzem, pa stavite na vatru da provri. Kuvajte nekoliko minuta pa sklonite sa vatre da se prohladi. U pleh u kojem ste pekli koru stavite prvi deo kore pa prelijte sa sa pola ove smese, stavite drugi deo kore i prelijte sa ostatokom smese, svuda, i sastrane pa ostavite u frižider 2h da odstoji.
Izvadite i skinite obruč, pa prebacite na tacnu. Ako nemate modlu sa ivicama koje se skidaju, onda pažljivo zabodite sastrane lopaticu za kolače pa izvadite tortu podižući jedan kraj i onda podvucite ruku ispod.
Puter stavite na laganu vatru da se otapa, ne i da provri, pa dodajte izlomljenu čokoladu, sok od limuna i šećer u pahu. Smesa neka se lagano otapa uz mešanje ali da ne provri.
Prelijte celu tortu ovim prelivom, glazurom, najbolje ako možete da je stavite na rešetku od šporeta, pa ispod tacnu i onda da prelijete lagano i pažljivo, da čokolada bude sa svih strana jednaka i lepa.
Pre sečenja torte nož držite u vrućoj vodi.
0 komentari:
Objavi komentar