14. 02. 2015.

Pušići sa makom


Sastojci:
  • 40 gr svežeg kvasca
  • 200 ml mleka
  • 100 ml vode
  • 1 kašika soli
  • 1 kašika šećera
  • 250 gr margarina
  • 1 jaje za premazivanje
Punjenje:
  • 400 gr mlevenog maka
  • 200 gr šećera
  • 150 ml mleka
Preliv:
  • 200 ml mleka
  • 150 gr šećera
Priprema:
Prvo pripremite mka da bi vam se ohladio.
Mleko i šećer stavite da provri pa prelijte mleveni mak i izmešajte. Ostavite da se ohladi.
Zagrejati mleko. Izmrviti kvasac i dodati šećer, zatim promešati.
Dodati omekšali margarin , so i pola mere brašna.
Margarin treba da je mekan i maziv, da bi se lepo ugradio u testo.
Testo će biti malo masnije pod rukom, ali dodavanjem brašna postaće fino mekano i glatko, baš kako treba.
Ostaviti umešeno testo da nakisne i udvostruči se, meni je na toplom trebalo 30 minuta.
Zatim nakislo testo podeliti na 4 jednaka dela, pa svaki deo razvući u pravougaonik, otplikike dužine  50 x 20 cm.
Svaki pravougaonik premažite sa 1/4 smese po celoj površini.
Uviti u rolatiće i iseći na nožem na 1,5 cm, to radite otprilike.
Okrenuti na podmazan pleh svaki pužić i premazati umućenim jajetom.
Uključiti zatim rernu na 200 stepeni i staviti da se peku dok ne porumene.
Za to vreme prokuvajte mleko i šećer, najbolje u džezvi i onda pužiće svaki po malo prelijte sa mlekom.
Vratite još 5 minuta da se dopaku.
Na ovaj način su mekani i sočni kao nikad!
Dok pečete prvu turu pazite da vam ostale ne prekisnu, jer onda neće porumeniti i dugo ćete peći i biće tvrdo.
Da bi sačuvali testo, možete da stavite tepsiju sa zadnjom turom pužića u frižider i pred pečenje izvadite.
Prijatno.

Pita od jabuka

Tradicionalana Američka pita od jabuka. Dugo sam htela da je napravim ali nikako da dodje na red i onda slučajno gledajući neke recepte vidim baš ovu pitu i napravim je.

Sastojci za korice ( mera je kako cup, čaša, fotografisala sam šta je cup, ali ću pisati i grame jer sam merila )
  • 3 čaše brašna ( 390 gr )
  • 250 gr putera
  • 5 kašika ledene vode
  • 1 kašika šećera
Punjenje:
  • 5 većih jabuka po izboru
  • 50 gr smedjeg šećera
  • 50 gr belog šećera
  • 1 čajna kašika cimeta
  • 1 čajna kašika limunovog soka
  • 1 supena kašika gustina
Priprema:
Puter treba da je sobne temperature.
Utrljati puter u brašno,pa šećer, zatim dodati ledenu vodu i umesiti rukama testo.
Testo podeliti na dva dela, pa otkinuti 2 komada folije ili kese i na svaku staviti deo testa.
Oblikovati rukom u ploču, zamotati i ostaviti u frižider sat vremena ( slika ).
Dok odstoji testo pripremiti jabuke.
Očistiti od ljuske i semena.
Zatim iseckati na tanje kriške.
Staviti u posudu, posuti šećerom smedjim i belim, cimetom, limunovim soskom i gustinom pa izmešati.
Ostaviti pola sata da odstoji da jabuke puste sok.
Posle pola sata istresti jabuke u cediljku sa posudom ispod nje, tako da sok iscuri u posudu.
Sok prokuvati i ostaviti da se kuva dok se tečnost ne prepolovi, da bi se malo zgusnula.
Te tečnosti neće biti puno.
Zatim izvaditi testo, uzeti tepsiju za pite i razvući testo u krug malo šire od tepsije za pite da bi kada testo stavite ono lepo leglo uz ivice.
Ako imate viška ivica odsecite ih, a testo prenosite tako što namotate na oklagiju i odvrćete. ( slika )
Kada je lepo testo se oblikovalo uz tepsiju istresti jabuke i preliti sokom koji ste skuvali. ( slika )
Sada razvući drugo testo i zaseći ga po sredini sa nekoliko štraftica, namotati na oklagiju i prebaciti preko jabuka.
Stisnuti ivice da se spoje. ( slika )
Zagrejati rernu na 200 stepeni i staviti pitu od  jabuka da se peče 45 minuta.
Pečenu pitu posuti šećerom u prahu.
Poslužiti uz sladoled od vanile ili ulupanu slatku pavlaku. ( slika )
Kako god odaberete sjajno je.
Prijatno.
pita od jabuka (8)pita od jabuka (7)pita od jabuka (6)pita od jabuka (5)pita od jabuka (4)pita od jabuka (3)pita od jabuka (2)

11. 02. 2015.

Prirodni sok od narandže, 4 narandže – 9 litara soka!


Bitno je sve raditi po receptu. Nećete imati otpada, jer od ostataka narandži možete napraviti ukusan džem. Za pripremu ovog soka treba da odvojite oko sat vremena. Dakle,
Sok od narandže. Recept:
Za pripremu biće potrebno:
- 4 narandže
- 1 kg šećera
- 30 gr limuntusa (limunske kiseline)
- 9 litara vode
Priprema:
Narandže oprati, preliti ključalom vodom (za uklanjanje gorčine), obrisati ih i smjestiti u zamrzivač na sat-dva vremena. Izvaditi iz zamrzivača, isjeći i samljeti na mašinu za mljevenje mesa.
Smjesu preliti sa 3 litra vode (filtrirane ili prokuvane i ohlađene). Ostaviti da odstoji desetak minuta.
Ukusan i jeftin prirodni sok od narandže. Od 4 narandže – 9 litara soka!
Procjediti kroz cjediljku.
U procjeđen sok dodati 6 litara vode, šećer i limuntus. Dobro promješati, dok se šećer ne otopi (a možete i ostaviti da odstoji sat vremena).
Preliti u flaše ili tegle. Vaš ukusan sok je spreman za upotrebu!
Ukusan i jeftin prirodni sok od narandže. Od 4 narandže – 9 litara soka!
Posto je limuntus prirodni konzervans, sok možete čuvati u frižideru desetak dana. Naravno, količinu soka možete prilagoditi svojim potrebama, tako što ćete smanjiti količinu sastojaka.
Ali to nije sve. Pulpu od narandži možete iskoristiti i skuhati ukusan džem.

Prelite je u šerpicu, dodajte šećera po ukusu, malo limuntusa i prokuhajte 5-10 minuta. Dobit ćete ukusan džem od narandže.

04. 02. 2015.

Punjeni krompir


Sastojci:
  • 3 veća krompira
  • 200 gr mlevenog mesa
  • 1/2 glavice crnog luka
  • 1 kašika suvog začina
  • 100 gr feta sira
  • 100 gr kačkavalja
  • peršunov list
  • 3 kašike pirinča
  • 1 kašičica mlevene, sitne paprike
  • 300 ml vode
  • 100 ml ulja
  • 1 jaje
  • 1 pavlaka
Priprema:
Očistiti krompir pa u manju vatrostalnu posudu staviti cele krompire, naliti vodom i dodati suvi začin, pa prekriti alu folijom i staviti tako da se peče.
Posle sat vremena skinuti foliju, izvaditi krompir na tanjir i ostaviti da se hladi.
Dok se krompir peče pripremiti punjenje.
Izblendirati luk, pa dodati meso, pririnač, malo soli, papriku i malo vode pa staviti tako sve zajedno da se prodinsta, ako je potrebno malo još doliti vode.
Ne treba da bude baš skuvano ali ni živo.
Krompir malom kašičicom izdubiti po sredini koliko god možete i napuniti smesom.
Prethodno ste krompir poslagali upet uonu  vatrostalnu u koju ste dodali ulje.
Tako poslagan krompir opet vratiti u rernu 30 minuta.
Izvaditi pa preliti umućenim jajetom i pavlakom i vratiti još 20 minuta.
Opet izvaditi, pa posuti narendanim kačkavaljem i vratiti u rernu da se otopi, ali sad ugasite rernu.

Medeni krompir


Sastojci:
  • 3 veća krompira
  • 2 kašike meda
  • 250 ml vode
  • 1 kašika suvog začina
  • 1 kašičica sušenog pešunovog lista
  • 100 ml ulja
Priprema:
Krompir očistiti pa iseckati na kockice. Nemojte jako krupno.
U činiju sipati vruću vodu, med, suvi začin i ulje, pa izmešati, da se med otopi.
U glinenu posudu istresti krompir i preliti ga smesom sa medom.
Staviti da se peče na 200 stepeni.
Kada voda provri i krompir vri u rerni 30 minuta otvoriti pa izmšati lagano kašikom.
Ostaviti da voda ispari i krompir se malo zapeče, pa posuti peršunom i poslužiti toplog.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design