31. 01. 2015.

Brzi kolač bez jaja

Veoma je brz, jednostavan da se napravi, pri tome i jeftina, a izuzetno je sočan i mekan. Mi smo u ovom video receptu pokazali pripremu ovog kolača bez jaja.

Sastojci:
Mera za šolju je 2.5 dl za ovaj kolač
  • 1 šolja + 2 dl mleka
  • 1 šolja + 5 kašika šećera
  • 2 šolje brašna
  • 5 kašika ulja
  • 5 kašika pekmeza
  • 3+2 kašike kakao-a
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 puding od čokolade
Priprema:
Pre pripreme kolača staviti rernu da se ugreje na 200 stepeni.
1 šolju mleka, šećera i brašno sjediniti i izmiksirati.
Dodati ulje, pekmez, 3 kašike kakaoa i prašak za pecivo pa takodje izmiksirati.
Sipati smesu u podmazan i pobrašnavljen pleh  ili u pleh staviti papir za pečenje pa istresti smesu i ravnomerno rasporediti.
Staviti da se peče 25 minuta pa izvaditi iz rerne i iseći na kocke u plehu.
Razmutiti puding sa 5 kašika šećera i 2dl mleka pa ravnomerno zaliti kolač i vratiti ga da se dopeče još 5 – 10 minuta.
Pečen kolač ohladiti pa poslužiti.

29. 01. 2015.

Štrudle sa jabukama


strudlice sa jabukama
Sastojci:
  • 500 gr lisnatog blok testa
  • 4 slatke jabuke
  • 4 kašike šećera
  • 1/2 kašičice cimeta
  • ekstrat ruma nekoliko kapi, ako volite, ne mora
  • 1 žumance za premazivanje
  • šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Jabuke očistiti od ljuske i koštica pa iseći na kriške.
4 kašike šećera staviti u šerpu, pa dodati jabuke i staviti na vatru.
Kad provri, ostaviti još malo na vatri pa dodati cimet i rum, izmešati i ostaviti da se ohladi.
Blok testo od 500 gr obično je napravljeno iz dva dela.
Uzeti jedan deo pa razvući da bude veličine kao 4 blok testa, možda malo manje pa na svaku polovinu staviti jabuke sa malo tog sosa od jabuka, a drugu polovinu izreckati nožem i preklopiti pa zatvoriti ivice viljuškom. (slika)
Staviti u podmazan pleh, premazati žumancetom i staviti da se peče na 220 stepeni dok ne porumeni.
Za kraj posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Prijatno.
strudlice sa jabukama
strudlice sa jabukama

Kolač sa jabukama

Kad god ne znam šta bih a ja napravim pitu ili kolač sa jabukama. Jabuka ima cele godine pa su baš zgodne za pripremu. Ovo je jedan običan kolač sa biskvitom i filom od jabuka. Jednostavno.
pita sa jabukama
Sastojci:
  • 170 gr kristal šećera
  • 4 velika jaja
  • 180 gr mekog  brašna
  • 1/2  kesice praška za pecivo
  • 120 ml mleka
  • 60 g putera
  • 1 prstohvat soli
  • 6  jabuka
  • 1 kašičica cimeta
  • 5-6 kašika ulja
  • 80 g šećera
  • šećer u prahu (za posipanje )
Priprema:
Ulupati jaja sa šećerom, nije potrebno odvajati, ali veliko brzinom dobro umutiti.
Dodati brašno, prašak za pecivo i prstohvat soli.
Odvojeno staviti mleko i maslac, pa staviti na laganu vatru da se otopi maslac, neka mleko ne provri.
Postepeno sipati melko u prethodno umucenu smesu i nastaviti mutiti.
U veći pleh staviti papir za pečenje i istresti pola smese.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni  na 180 stepeni 10 – 15 minuta, zavisno od rerne.
Postupak ponoviti još jednom, da se dobiju dve kore.
Jabuke očistiti i izrerndati pa staviti na vatru sa 80 gr šećera i uljem.
Ostaviti dok se šećer ne otopi i mešati.
Dodati cimet, promešati i ostaviti jos 5 – 10 minuta dok višak vode ne ispari.
Ne mroa sav višak da ispari jer kada nanesete fil od jabuka na koru, kora će fino upiti taj sok.
Odgore samo posuti šećer u prahu i ostaviti da malo odstoji da sokovi upiju u kore.

Štrudlice sa jabukama


strudlice sa jabukama
Sastojci:
  • 500 gr lisnatog blok testa
  • 4 slatke jabuke
  • 4 kašike šećera
  • 1/2 kašičice cimeta
  • ekstrat ruma nekoliko kapi, ako volite, ne mora
  • 1 žumance za premazivanje
  • šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Jabuke očistiti od ljuske i koštica pa iseći na kriške.
4 kašike šećera staviti u šerpu, pa dodati jabuke i staviti na vatru.
Kad provri, ostaviti još malo na vatri pa dodati cimet i rum, izmešati i ostaviti da se ohladi.
Blok testo od 500 gr obično je napravljeno iz dva dela.
Uzeti jedan deo pa razvući da bude veličine kao 4 blok testa, možda malo manje pa na svaku polovinu staviti jabuke sa malo tog sosa od jabuka, a drugu polovinu izreckati nožem i preklopiti pa zatvoriti ivice viljuškom. (slika)
Staviti u podmazan pleh, premazati žumancetom i staviti da se peče na 220 stepeni dok ne porumeni.
Za kraj posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Prijatno.
strudlice sa jabukama
strudlice sa jabukama

28. 01. 2015.

Kolač sa bijelom čokoladom

Klasična kakao kora od jaja i predivan beli krem, sličan ganacheu. Izvanredna kombinacija kada se tome doda crna glazura.
kolac sa belom cokoladom
Sastojci :
  • 4 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 4 kašika brašna
  • 1 kašika kakaoa
  • 1 prašak za pecivo
Krem:
  • 500 ml slatke pavlake
  • 100 gr šećera u prahu
  • 200 gr bele čokolade za kuvanje
Glazura:
  • 100 gr čokolade za kuvanje
  • 2 kašika ulja
  • 2 kašika mleka
Priprema:
Ulupati belanca uz postepeno dodavanje šećer au jak šne.
Dodati jedno po jedno žumance uz mućenje.
Dodati brašno, kakao i prašak za pecivo pa sjediniti varjačom.
Zagrejati rernu za to vreme na 200 stepeni pa istresti u obložen pleh smesu i peći izmedju 15 i 20 minuta, zavisno od rerne.
Dimenzije pleha 25 x 25 cm.
Pečenu koru ostaviti da se hladi, pa horizontalno preseći na dva dela, da se dobiju dve tanke korice.
Za krem zagrejati 250 ml slatke pavlake, skoro da provri, a za to vreme izlomiti čokoladu.
Preliti zatim vrelom slatkom pavlakom čokoladu i mešati dok se ne otopi.
Kad se otopi ostaviti da se prohladi pa staviti u frižider na 2h.
Ulupati ostatak slatke pavlake sa šećerom u prahu pa sipati ohladjen krem od čokolade i izmutiti.
U kalup staviti prvu koru pa ceo krem pa odgore drugu koru.
Ostaviti 2h u frižideru pa izvaditi i otopiti sa mlekom i uljem čokoladu i preliti kolač.
Napomena: Ako vam se desi da vam je krem redak onda jedan želatin, kesicu u granulama razmutiti u 50 ml vode i kad nabubri posle 10 minuta otopiti ga na vatri, ali ne sme da provri.
kada se otopio dodati 2 kašike krema i umutiti pa onda istresti u ostatak krema. Istresti preko prve kore i poklopiti drugom. Tad kolač stoji 3 – 4h u frižideru.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design