18. 04. 2017.

KĆERKA BOGATAŠA JE ODBILA SIROMAŠNOG MOMKA, IAKO JU JE ISKRENO VOLIO, ALI NAKON NEKOLIKO GODINA NEŠTO NEVJEROVATNO SE DESILO



I pored toga što je bio tako okrutno odbijen, iz nekog razloga, momak nije mogao tako lako da je zaboravi. Deset godina kasnije, desilo se čudo.

Internetom kruži priča o siromašnom momku koji je bio zaljubljen u ćerku bogataša. Rešio je da je zaprosi, a devojka ga je odbila zbog toga što je siromašan. Međutim, ova priča ima i te kako bitnu životnu lekciju za sve.


U nastavku vam priču prenosimo u potpunosti.

– Tvoja mjesečna plata jednaka je mojim dnevnim troškovima. Kako misliš da se udam za nekoga poput tebe? Nikada ne bih mogla da te volim, zato me zaboravi. Idi nađi neku djevojku koju ćeš da oženiš tvog nivoa – poručila je bogataševa kćerka.

I pored toga što je bio tako okrutno odbijen, iz nekog razloga, momak nije mogao tako lako da je zaboravi.


Prošlo je desetak godina, a oni su naletjeli jedno na drugo slučajno, u tržnom centru.

Ona je odmah prepoznala mladića i rekla: “Hej, kako si? Ja sam se udala za vrlo pametnog čovjeka, a njegova plata je 15.700 dolara mjesečno! Jel možeš to da pobiješ?”


Čovek, slušajući ove bolne reči od žene koju je nekada voleo, jedva je suzdržao suze i nije rekao ništa. Nekoliko trenutaka je prošlo kada se njen muž vratio i stao pored nje. Prije nego što je ona stigla da kaže riječ, njen muž je prepoznao mladića i rekao: “Gospodine? Dobar dan! Vidim da ste upoznali moju ženu!”

– Dobar dan i vama gospodine…? – odgovorio je.


Muž se zatim okrenuo ka svojoj ženi i rekao:

“Draga, želim da ti predstavim mog šefa. On posjeduje onaj projekat od 100 miliona dolara na kom radim!”


Žena, koja je ostala zatečena preokretom situacije, nije mogla da progovori ni riječ.

Čovijek se samo nasmijao i rekao: “Pa, gospodine Karter. Moram da idem. Imam neke bitne sastanke. Bilo mi je drago da sam vas vidio. Želim vam lijep dan!”


Pouka priče!

Život je kratak. I kao ogledalo je – možeš da vidiš samo onoliko koliko reflektuje. Zato ne budite arogantni ili ponosni gledajući odozgo na druge zbog njihove trenutne situacije. Stvari i okolnosti mogu da budu drugačije sledećeg puta.

Kada je prošao prvobitni šok, žena je pitala muža u nevjerici, “To je bio tvoj šef?”


– Da, draga. On je jedna vrlo skromna osoba, ali njegov život je jedna jako tužna priča. Priča se da je jednom volio ženu, ali ona ga je ostavila jer je tada bio samo siromašan mladić.

Zbog toga, on je mnogo radio. Zbog toga i činjenice da je jako pametan, postao je i uspiješan. Sada je multimilioner koji zarađuje po milion dolara mjesečno. Nažalost, nije mogao da prežali tu ženu i ostao je sam i dan danas.”


Muž je nastavio priču i dodao: “Koliko bi sretna ta žena bila da se samo udala za njega tada?”

kurir.rs

KAO ŠTO ZNATE, MRAZ SVAKE GODINE PRIJETI NAŠIM USJEVIMA - DONOSIMO VAM PAR TRIKOVA KOJI ĆE VAM POMOĆI ZAŠTITI USJEVE

FOTO: ILUSTRACIJA

Opće je poznato kako mraz često napravi ogromne štete poljoprivrednicima, te uništi mnoge usjeve, oko kojih smo se dosta trudili i uložili mnogo ljubavi i vremena. U nastavku teksta, donosimo vam nekoliko savjeta koji će vam nadamo se pomoći zaštiti vaše usjeve.


Još je rano za procjene, ali se na cvatovima mogu vidjeti tragovi mraza, što nije dobar pokazatelj.

- Već se na samom cvatu se vidi kako je mraz spalio neke dijelove. Najgore što se može desiti je da otpadne cijeli plod što najviše može naškoditi jabukama a manje kruškama i šljivama.


Veće štete se mogu očekivati u kotlinama, a agronom za zaštitu bilja Emir Ustemović savjetuje voćarima da izvrše zadimljavanje voćnjaka, što baš i nije ekološki prihvatljivo, ali u ovakvim slučajevima pruža dobru zaštitu.

Također, mogu pristupiti orošavanju voćaka koje su u fazi cvjetanja i tek zametnutih plodova - dodao je Ustemović.


Niske temperature mogle bi naštetiti i usjevima u plastenicima, a najugroženije su sadnice krastavca i paprike.

Ustemović poljoprivrednicima preporučuje da prekriju tek posađene biljke agril folijama ili drugim tekstilom koji se koristi u poljoprivredi.


- Osim toga, ko je u mogućnosti može u plastenike postaviti plinske grijalice kada je prognoziran mraz.

Niske temperature predstavljat će opasnost za voće i rasad povrća u plastenicima, jer meteorolozi prognoziraju temperature ispod nule.


Bh. voćari već su uputili zahtjev Ministarstvu odbrane BiH da im ustupe helikoptere iznad velikih voćnjaka kako bi na taj način spriječili pojavu mraza.



receptizapet.blogspot.ba

NEVJEROVATNA BAJADERA TORTA ZA SVAKU PRILIKU



Nevjerovatna bajadera torta za svaku priliku, koja će svakoga oduševiti. Bit će to vaša ljubav na prvi zalogaj :D. Nije toliko komplikovana za napraviti, tako da ćete uisitinu uživati praveći ju. Toplo vam preporučujemo da je što prije probate, jer se uistinu nećete pokajati.



Sastojci za koru:


– 300 g mljevenog keksa

– 125 g šećera u prahu


– 2 dl soka od narandže

– 200 g putera

– 50 g čokolade za kuhanje



za fil I

– 1 l mlijeka

– 2 pudinga od vanile

– 5 kašika brašna

– 250 g putera


– 200 g šećera u prahu

– 300 g ”petitte buerre” keksa

– 2 dl soka od narandže

za fil II

– 200 g mljevenih oraha


– 125 g putera

– 125 g šećera u prahu

– 2 dl mlijeka

– 2 šlaga

Priprema

Kora:

1. Mljeveni keks natopiti sokom od narandže.

2. Posebno umutiti puter i šećer u prahu, dodati natopljen keks i otopljenu čokoladu, te dobro izmiješati.


Fil I:

1. U odgovarajuću šerpu sipati 8 dl mlijeka i kuhati dok ne proključa.

2. Ostatak mlijeka umutiti sa praškom za puding od vanile i brašnom. Sipati u ključalo mlijeko i kuhati na umjerenoj temperaturi miješajući sve dok se ne zgusne.

3. Posebno umutiti puter i šećer u prahu, dodati u ohlađen puding i miješati dok se ne dobije fina kremasta masa.


Fil II

1. Mljevene orahe popariti ključalim mlijekom.

2. Posebno umutiti puter i šećer u prahu, dodati poparene orahe i dobro izmiješati.

Finalni postupak:

1. Na tacnu za tortu sipati smjesu za koru i formirati željeni oblik.


2. Zatim nanijeti fil I i ravnomjerno ga rasporediti.

3. Prekriti ”petitte buerre” keksom, prethodno natopljenim sokom od narandže i premazati filom II.

4. Šlag pripremiti prema uputstvu sa kesice, te premazati tortu i dekorisati je po želji.




receptizapet.blogspot.ba

BAKIN RECEPT ZA NAJBOLJE DOMAĆE ŠARENE KIFLICE



Slatke šarene kiflice, koje mi je baka oduvijek pravila, i koje me uvijek rado vrate u rano djetinjstvo. Recept je veoma jednostavan, tako da ćete ih veoma brzo napraviti. Sarene kiflice možete jesti za doručak, ili gricnuti ih za ručak ili večeru. Odlične su uz kafu, čaj, a meni su opet najdraže i najslađe uz mlijeko. Jendostavno se tope u ustima.

Sastojci:

Tijesto:

oko 1 kg brasna
250 ml mlijeka
2 kasike secera
1 ravna kasika kvasca (ili jedna kesica)
250 ml ulja
3 jaja
150 gr kokosa

Sirup:

500 gr secera
1/2 l vode
2 vanilin secera

Priprema:

Staviti 250 ml mlijeka, 2 kasike secera i kvasac da nadodje. 3 cijela jaja izmutiti mikserom, pa dodati polako 250 ml ulja i jos malo mutiti. U to dodati nadosli kvasac. Tu masu podijeliti na 2 dijela ( u 2 posude).

U jednu dodati 150 gr.kokosa, pa zamijesiti brasnom srednje tvrdoce. U drugu dodati 4 kasike kakao i zamjesiti srednje tvrdoce. Bijelo tijesto podijeliti na 4 loptice. To uraditi i sa braon tijestom. Loptice razvaljati na okrugle korice .Bijelu stavljati na braon i isjeci na 12 dijelova. Slika Moze da se filuje a i ne mora. Peci na 180 stepeni 20 min. Za to vrijeme skuvati sirup od 500 gr. secera .1/2 l vode i vanilin secera, 3-4 min. kao za tulumbe da nije ni rijedak, ni mnogo gust sirup.

Kad se sirup prohladi, provlaciti kiflice i postupak ponoviti jos jednom ,da bolje upiju. Ostaviti ih u ostalom soku.

receptizapet.blogspot.ba

NEVJEROVATNO UKUSAN DIJETALNI DESERT - TORTA LEDENI VJETAR



Ukoliko ste ljubitelji voćnog deserta, a još pritome želite da tortica nema puno kalorija, onda ste našli pravi receptić Torta LEDENI VJETAR, ima ukupno 2141 kcal, a još pritome ju možete isjeckati na više komada i sebi rasporediti, i naravno bez gtižnje savjesti svaki dan pojesti po komad-dva. Iskreno se nadamo da ćete uživati u svakom zalogaju, a pored toga što je dijetalna, slobodno je možete pripremiti i za bilo koji drugi povod, jer okus je neopisivo dobar.


Potrebni sastojci:

Biskvit:
140 g zobenih mekinja
50 g pšeničnih mekinja
1 prašak za pecivo
30 g proteina sirutke s okusom vanilije
3 jaja
350 ml malomasnog mlijeka
8 g rastopljenog kokosovog ulja

Krema:
550 ml malomasnog mlijeka
80 g gustina
1 štapić vanilije
150 g grčkog jogurta (samo za gornju kremu)
Voće po izboru

Priprema:
Sastojke za biskvit dobro izmiješati i pustiti da stoje 15 minuta. Upaliti pećnicu na 180°C da se zagrije. Dok smjesa stoji, skuhati kremu: 500 ml mlijeka sa stevijom grijati na laganoj vatri. U odvojenoj posudi pomiješati vaniliju, gustin i 50 ml mlijeka koja se ulije u dobro zagrijano (ne smije prokuhati) mlijeko. Miješati na laganoj vatri dok se ne dobije gusta krema.

Ugasiti vatru i pustiti da se hladi, dobro je svako toliko promiješati da se ne stvara korica na površini. U ovoj se fazi još ne koristi grčki jogurt. Nakon što smjesa za biskvit odstoji, treba ju podijeliti na dva dijela i staviti peći oko 45 min. Ja sam pekla u dvije jednake keramičke posude obložene masnim papirom istovremeno (dimenzije 15×30 cm), ali može se peći i jedan po jedan.

Znati ćete da je biskvit pečen kada ga probodete čačkalicom a ona ostane potpuno suha. Izvaditi biskvite iz pećnice i pustiti da se hlade. Brže će se ohladiti ako ih izvadite i iz posuda na stol pa laganim pokretima odlijepite masni papir. Na nekoliko mjesta probodite biskvit vilicom. Jedan ohlađeni biskvit staviti u posudu (ja sam koristila onu u kojoj se pekao, zbog dimenzija) i premazati s 2/3 kreme od vanilije.

Krema je gusta pa ju treba strpljivo razmazivati. Na kremu se slaže sloj tanko narezanih listića kiwija, što gušće da ne bude rupa. Potom treba staviti drugi biskvit. Slijedi opet krema, s time da se u preostalu kremu dodaje 150 g grčkog jogurta i još malo stevije te se dobro promiješa; ta gornja krema više nalikuje na šlag. Ukrasiti kolač tanko narezanom bananom.

Kolač bi trebao preko noći stajati u frižideru, kako bi dobio ljepšu i čvršću strukturu.

receptizapet.blogspot.ba

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design