13. 04. 2017.

FERRERO ROCHER KOLAČ NAJBOLJI KOJI SAM PROBALA


Dovoljno je samo reći Ferrero Rocher, i već vam voda ide na usta. Priznajem da sam velika ljubiteljica sltakiša i torti, ali ovaj je na mojoj ljestivic na prvom mjestu. MOžda će malo potrajati samo pravljenje torte, ali jverujte vaš trud će itekako biti nagrađen, jer kada je probate, ostat ćete u transu. Nadamo se da će vam se sviditi, jer meni je nikada nije dosta.


Sastojci:

Za koru:

100 g maslaca
100 g šećera u prahu
4 jajeta
130 g Menaž čokolade
1 kašika kakaa
1 kesica vanilin šećera
70 g brašna
1 kašičica praška za pecivo
1/2 kašičice soli
70 ml slatke pavlake
130 ml mlijeka


Za krem:

400 g nutele
400 g krem sira
250 g seckanih lešnika
100 g napolitanki
Za glazuru:

200 g Menaž čokolade
200 ml slatke pavlake

Priprema:

Mikserom umutiti šećer i maslac, čokoladu otopiti na pari. U maslac dodati 4 žumanceta-jedno po jedno, ohlađenu čokoladu, kakao i vanil šećer. Brašno izmješati sa praškom za pecivo, dodati masi, lagano kašikom promješati. Mješajući dodajte slatku pavlaku, mleko i snijeg od bjelanaca.



Peći koru u plehu obloženom papirom za pečenje na 180 C oko 30 minuta. Gotovu koru ohladiti i preseći je uzduž i spremiti je za filovanje.

Za krem izmiksati krem sir, dodati nutelu, sjeckane lješnike i izdrobljene napolitanke.

Nafilovati tortu i preliti je čokoladom. Zagrijati slatku pavlaku, skloniti sa šporeta i dodati čokoladu. Lagano izmešati i preliti preko torte. Ukrasiti po želji.

Ja sam ovu tortu pravila od duple mjere, jer je preukusna-nije tako slatka, a puna čokolade. Moj savjet svima koji se odluče da je prave da dupliraju sastojke, jer se brzo pojede za tili čas i nema je :))

kolaci.biz

KOLAČ SA KOKOSOM, BEZ JAJA, BEZ MARGARIN - KOLAČ BEZ APSOLUTNO IČEGA




Odličan i veoma brz kolačić, koji nastaje za tili čas, a još brže nestaje s trpeze. Jednostavan je za napraviti, tako da nećete imati muke praveći ga. Uostalom, pored svoje jednostavnosti, jako je lijepog i osvježavajućeg okusa, te će vaši gosti rado uživati u ovom malo kolačiću.


Sastojci:

Kora: (mjera je casa od 2 dcl)

– 2 case jogurta (obicnog)

– 1 casa kokosovog brasna

– 1 casa secera

– 1 casa psenicnog griza

– 1 prasak za pecivo




Preliv za koru:

– 3 dcl vode

– 4 kasike secera

– 1 vanil secer

Fil:

– 1 l mlijeka

– 3 pudinga od vanile

– secer po vašem ukusu

– slag ili slatka pavlaka




Priprema:

Prvo skuhajte preliv, stavite vodu i secere i kada se secer otopi, ostavite da se preliv ohladi. Za koru, sve sastojke redom, umutite obicnom varjacom, da se sjedine i sipajte u pouljen i brasnom posut pleh velicine 21×30 i stavite u prethodno ugrijanu rernu, na 180, nekih 20 minuta.

Dok se kora pece, skuhajte puding u mlijeku, stavite secera koliko volite slatko. Vrucu koru odmah po vadjenju iz rerne, prelijte sa ohladjenim prelivom, sacekajte par minuta da upije, pa prelijte vruc puding po kori. Kada se kolac ohladi, utucite slag ili slatku


mojakuhinjica.club

ČOKOLADAN I OSVJEŽAVAJUĆI - ČOKO MALINA MOUSSE CAKE


Osvježavajuća i krepka, povrh svega, opet tako puna čokolade, jednostavno je neodoljivog okusa, koji još na prvi pgled mami, a da vam ne govorimo o njenom originalnom  i jedninstvenom okusu, koji vas naprosto mami da uzete još i još :)))


Sastojci:

Biskvit:

90g brašna
50g kakaa
pola kapikice soli
pola kašikice praška za pecivo
110g maslaca
210g šećera
2 jaja
2 kašikice vanilij ekstrakta

Čoko mousse:

250g tamne čokolade
500ml slatkog vrhnja
prstohvat soli
1 vrećica želatine u prahu
Malina mousse
400 g malina
250g bijele čokolade
400ml slatkog vrhnja
prstohvat soli
1 vrećica želatine u prahu


Vanila mousse:

250g bijele čokolade
400ml slatkog vrhnja
prstohvat soli
1 vrećica želatine u prahu
2 kašikice vanilij ekstrakta

Priprema:

Koristiti kalup 24 cm ili 26 cm.

Biskvit – Izmiješati brašno, kakao, sol i prašak za pecivo. Prosijati.

Rastopiti maslac te dodati šećer kratko na vatri miješajući. Skinuti s vatre i ohladiti. U to dodati miksajući jedno po jedno jaje i vanilij ekstrakt.

Ručno umiješati suhe sastojke.

Peći na 170 20-24 min. Ohladiti.

Čoko mousse – otopiti čokoladu sa dijelom slatkog vrhnja (200ml) i sa soli. Ohladiti. Pripremiti želatinu prema uputama na vrećici. Kad nabubri stavit je 15ak min na vatru da se otopi i dodati u čokoladu.

Smisati ostatak vrhnja u šlag i ručno umiješati u čokoladu.


Staviti mousse na biskvit i u hladnjak da se hladi. Ako se koristi kalup veličine 24cm onda je bolje staviti ukupno 400ml sl vrhnja jer s pola litre ispadne jako puno moussea.

Malina mousse – Iznječiti 300g malina.

Otopiti bijelu čokoladu s 150ml slatkog vrhnja i sa soli. Dodati izgnječene maline. Želatinu napraviti isto kao i u čoko mousse sloju, dodati u smjesu. Stući slatko vrhnje(250ml) i ručno dodati smjesi.

Na kraju umiješati ostatak malina ručno(100g).

Staviti na čoko sloj i u hladnjak.

Vanila mousse – otopiti bijelu čokoladu s 150ml slatkog vrhnja i sa soli. Želatinu dodati na prethodno opisan način.Ostatak slatkog vrhnja smiksati u šlag i dodati smjesi. Staviti na malina mousse sloj. Ohladiti.

Tortu ukrasiti malinama i komadićima bijele i tamne čokolade.

IZVOR:coolinarika.com

12. 04. 2017.

ZNAM JA DJECO MOJA DA SE DANAS BRZO ŽIVI, DA STE OBRAZOVANI I PAMETNI, ALI DJECO MOJA, SHVATITE DA NE MOŽETE BITI SRETNI AKO NEMATE ISTINSKU PRAVU LJUBAV




Djeco, znam ja da se sada brzo živi i da ste svi vi obrazovane, pametne, ali shvatite da niko ne može biti istinski sretan ako nema pravu ljubav i skladnu porodicu.



Kad smo se vaš deka i ja upoznali on je bio takav džentlmen, kupovao mi je cveće, na korzou me stalno pogledavao, otvarao mi vrata, govorio mi da sam najljepša, evo sada, nakon 55 godina braka, kada imamo sve vas (djecu i unuke), kada smo postigli zajedno sve ovo, kada smo zašli u starije doba života, svakog jutra mi kuha kafu i budi rječima ,,dobro jutro ljepotice moja moja”, ljubi mi nježno ruku, otvara vrata...



Znajte da nema veće sreće od ljubavi i poštovanja, a sve ostalo je prolazno. Voli vas i ljubi baka! – Ovo je meni i sestri bliznakinji napisala baka za 26. rođendan, rasplakala sam se nakon ovakvih riječi.

ispovesti.rs

OVA BILJKA LIJEČI KRV, PSIHIČKE TEGOBE, JETRU, PROBAVU, REUMU, KOŽNE BOLESTI, OSIPI, OPEKOTINE, A IMAMO JE SVI KUĆI



Jedan je od najprepoznatljivijih proljetnih cvjetova, koji u svojim cvjetovima, listovima i stabljici skriva brojna ljekovita svojstva pa je vrlo popularna biljka u homeopatiji.

Za liječenje reumatskih bolesti, i to naročito reume živaca te za liječenje navale krvi u jetru, što je jako bitno da ne dođe do nekroze stanica jetre. Za liječenje probavnih tegoba kao što je dijareja, za liječenje to jest odstranjivanje glista iz crijeva.


Kora drveta i kora omotača ljuske sjemena koristi se: za liječenje malarije, i to povratne malarije sa simptomima groznice praćeno sa drhtavicom i visokom temperaturom.

Listovi se koriste za liječenje groznice i bolesti usta kod djece, kongestije jetre (navala krvi u meko tkivo), tegobe probavnog sistema kao što su crijeva (slaba probava i pražnjenje crijeva, dijareja), kod tegoba disajnih organa (kašalj, bronhitis), kod povišene temperature tijela, kamena u bubregu, visokog krvnog pritiska.

Cvjetovi se koriste za liječenje kožnih bolesti kao što su osip, opekotine (listove kuvamo dok voda ne pocrni te se infuzija čaja koristi za obloge), posjekotine, ogrebotine i razne kožne nečistoće naročito u njezi lica (cvjetove kuvamo u mlijeku te stavljamo obloge na lice), kod tegoba probavnog sistema te tegoba disajnihorgana (kašalj, bronhitis), kao što su zatvor ili nadutost, neuralgije, tegobe očiju (glaukoma – oblog za oči) itd.


Ulje cvetova jorgovana poznato je kao narodno sredstvo za masažu i liječenje reume kao i neuralgije živaca.

U aromaterapiji koristi se za emocionalnu i duhovnu ravnotežu te za jačanje senzualnosti liječenja potištenosti.

Cvjetovi jorgovana se mogu jesti sirovi, u manjim količini jer jedenjem stežu i isušuju sluznicu usta. Najpoznatije jelo je kad se umoče u tijesto za palačinke i prže u ulju. Također su izvrstan dodatak proljećnim mješanim cvjetnim salatama od samoniklog jestivog bilja.

blog.dnevnik.hr

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design