04. 02. 2015.

Riblja čorba


Za 6 osoba:
  • 4 srednje glavice luka
  • 1 l vode + 2,5 l vode
  • 1 kašika suvog začina
  • 1 čen belog luka
  • 2 kg hranjenog šarana
  • parče neke manje kvalitetne ribe ( štuka ili mrena )
  • 1/2 kašike šećera
  • 1 kašika slatke paprike
  • 1/2 začina za riblju čorbu
  • soli po ukusu
  • 1/2 kašike sirćeta ili 1 dl paradajz soka
Priprema:
Luk iseckati i izmiksirati pa ga sa suvim začinom i izgnječenim belim lukom skuvati u 1l vode.
Ako je potrebno, tako sa vodom jos jednom izmiksirati u blenderu da se dobije kaša, na taj način luk neće plivati.
Kada ste to pripremili uspite u kotlić, pa dodajte ribu i parče nekvalitetne ribe koje ćete kasnije izvaditi.
Dodajte 2,5l vode i šećer.
Kad provri dodajte slatku papriku i začin za riblju čorbu i soli po ukusu ( 1 kašičicu ) posle ćete probati pa ako treba dosoliti.
Ostaviti da se kuva 30 minuta.
Posle tog vremena dodajte sirće ili sok od paradajza ( ovo se dodaje da se riba ne bi raspala, ostaju potkovice cele ).
Ostavite da se kuva još 10 – 15 minuta na laganoj vatri.
Ako vam je čorba retka, po vama, ostavite još da vri, zbog sirćeta ili paradajz soka neće se raspasti, a ako vam je gusta i hocete jos čorbe dolijte još malo vode, ali nemojte preterivati da je ne bi previse razvodnili.
Poslužite je odmah posto skinete sa vatre.

Skuša sa povrćem



Sastojci:
  • 3 komada skuše
  • 3 šargarepe
  • 3 paprike
  • 3 paradajza
  • 1 glavica crnog  luka
  • 1 limun isečen na kriške
  • so, biber
Priprema:
Očistite, operite i isecite na komade svaku skušu.
Povrće oprati, očistiti i iseći na krupnije komade.
Poslagati u pleh komade ribe, pa pre njih staviti povrće i začiniti.
Usuti 1dl ulja i 0,dl vode. preko povrća staviti limun i sve zatvoriti alu folijom. Alu foliju izbušiti odgore.
Staviti u rernu na 200 stepeni da se peče 45 minuta, pa otkriti i ribu podići na povrće da se zapeče a višak vode ispari.
Poslužite toplo uz pirinač ili palentu.

Grilovani losos

Sastojci: 
  • 2 lososa medaljona
  • 4 kašike  maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 kašičice suvog začina
  • sok od pola limuna
Preliv:
  • 200 gr  jogurta ( ako imate da kupite grčki, on je dosta gušći od našeg, kao mileram )
  • sok od pola limuna
  • 2-3 čena belog luka
  • mirođija i peršun
  • so i biber
Priprema:
Pospite limunovim sokom sa obe strane ribu, pa prelijte maslinovim uljem
Posolite i pospite suvim začinom sa obe strane.
Namažite rešetkasti tiganj ( gril tiganj ) sa dve kašike maslinovog ulja i dobro zagrejte.
Spustite komade ribe pa pecite svaki izmedju 5 i 10 minuta, sa obe strane, u zavisnosti do debljine.
Pomešajte jogurta sa sokom od limuna, dodajte so i biber po ukusu, sitno iseckan beli luk, peršun i mirodjiju.

Fileti oslića - priprema

Fileti oslića marinirani i ispečeni u rerni. Mekani i sočni. Uz filete oslića preporučujemo rizi bizi sa kukuruzom šećercem i integralni hleb. Ova kombinacija je takodje i posna.

Sastojci:
  • 1 kg fileta oslića
  • 100ml maslinovog ulja
  • 200 ml vode
  • 1 kašika peršunovog lista
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika senfa
  • 1 kašika sitne paprike
  • 1 kašika suvog začina
  • prstohvat bibera
  • prstohvat bosiljka
  • prstohvat korijandera i muskat oraha
Priprema:
Filete oslića polu odmrznuti ( pošto se najčešće kupuju zamrznuti ).
Sve sastojke sjediniti.
Pouljiti vatrostalnu činiju i poslagati filete.
Preliti filete sa umućenom smesom i ostaviti tako da odstoji sat vremena.
Zagrejati rernu na 200 stepeni i staviti da se peče.
Kada skoro sva tečnost ispari ocediti i vratiti da se još dopeku bez tečnosti.
Tečnost ocedimo iz razloga da se fileti lepše zapeku a to što smo ocedili možemo da koristimo kao preliv. Odlično je.

Juneće šnicle u paradajz sosu

Mekane i sočne, mogu da se prirpeme i bez paradajza, samo naliti vode, a mogu se dodati i pred kraj šampinjoni, varijacije su razne, ali jedno je isto, parče mesa se topi u ustima.

Sastojci:
  • 6 junećih šnicli
  • 1 kašika suvog začina
  • 3 kašike brašna
  • 500 ml paradajz soka
  • 300 ml vode
  • 200 ml ulja
  • peršunov list
  • so i šećer
Priprema:
Šnicle izlupati pa utrljati suvi začin.
Ostaviti 10 minuta da odstoje.
Za to vreme zagrejati ulje.
Uvaljati svaku šniclu sa obe strane u brašno pa staviti da se peku, svaka strana po 5 minuta.
Pazite da vam vatre ne bude prejaka pa samo da zagoru.
Slažite šnicle u širu šerpu.
Kada završite sa pečenjem prelijte šnicle u šerpi sa uljem na kojem su se pekle.
Nalijte sok od paradajza i vodu, pa na srednju vatru polu poklopljeno ostavite da se krčka.
Kada voda ispari i tečnost se malo zgusne posolite i pošećerite, po prstohvat od svakog, soli možda dva, probajte.
Krčka se otprilike sat, sat ipo, zavisno od vatre, nemojte da vam bude prejaka, a ni pre slaba, ujednačena i u toku krčkanja prodrmajte povremeno šerpu levo – desno, da se ne bi šnicle zalepile za dno.
Na kraju pospite peršunovim listom i poslužite tople.
Uz ove juneće šnicle mi smo poslužili pečeni krompir iz rerne i rizi bizi.
Prijatno.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design