04. 02. 2015.

Grilovani losos

Sastojci: 
  • 2 lososa medaljona
  • 4 kašike  maslinovog ulja
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 kašičice suvog začina
  • sok od pola limuna
Preliv:
  • 200 gr  jogurta ( ako imate da kupite grčki, on je dosta gušći od našeg, kao mileram )
  • sok od pola limuna
  • 2-3 čena belog luka
  • mirođija i peršun
  • so i biber
Priprema:
Pospite limunovim sokom sa obe strane ribu, pa prelijte maslinovim uljem
Posolite i pospite suvim začinom sa obe strane.
Namažite rešetkasti tiganj ( gril tiganj ) sa dve kašike maslinovog ulja i dobro zagrejte.
Spustite komade ribe pa pecite svaki izmedju 5 i 10 minuta, sa obe strane, u zavisnosti do debljine.
Pomešajte jogurta sa sokom od limuna, dodajte so i biber po ukusu, sitno iseckan beli luk, peršun i mirodjiju.

Fileti oslića - priprema

Fileti oslića marinirani i ispečeni u rerni. Mekani i sočni. Uz filete oslića preporučujemo rizi bizi sa kukuruzom šećercem i integralni hleb. Ova kombinacija je takodje i posna.

Sastojci:
  • 1 kg fileta oslića
  • 100ml maslinovog ulja
  • 200 ml vode
  • 1 kašika peršunovog lista
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika senfa
  • 1 kašika sitne paprike
  • 1 kašika suvog začina
  • prstohvat bibera
  • prstohvat bosiljka
  • prstohvat korijandera i muskat oraha
Priprema:
Filete oslića polu odmrznuti ( pošto se najčešće kupuju zamrznuti ).
Sve sastojke sjediniti.
Pouljiti vatrostalnu činiju i poslagati filete.
Preliti filete sa umućenom smesom i ostaviti tako da odstoji sat vremena.
Zagrejati rernu na 200 stepeni i staviti da se peče.
Kada skoro sva tečnost ispari ocediti i vratiti da se još dopeku bez tečnosti.
Tečnost ocedimo iz razloga da se fileti lepše zapeku a to što smo ocedili možemo da koristimo kao preliv. Odlično je.

Juneće šnicle u paradajz sosu

Mekane i sočne, mogu da se prirpeme i bez paradajza, samo naliti vode, a mogu se dodati i pred kraj šampinjoni, varijacije su razne, ali jedno je isto, parče mesa se topi u ustima.

Sastojci:
  • 6 junećih šnicli
  • 1 kašika suvog začina
  • 3 kašike brašna
  • 500 ml paradajz soka
  • 300 ml vode
  • 200 ml ulja
  • peršunov list
  • so i šećer
Priprema:
Šnicle izlupati pa utrljati suvi začin.
Ostaviti 10 minuta da odstoje.
Za to vreme zagrejati ulje.
Uvaljati svaku šniclu sa obe strane u brašno pa staviti da se peku, svaka strana po 5 minuta.
Pazite da vam vatre ne bude prejaka pa samo da zagoru.
Slažite šnicle u širu šerpu.
Kada završite sa pečenjem prelijte šnicle u šerpi sa uljem na kojem su se pekle.
Nalijte sok od paradajza i vodu, pa na srednju vatru polu poklopljeno ostavite da se krčka.
Kada voda ispari i tečnost se malo zgusne posolite i pošećerite, po prstohvat od svakog, soli možda dva, probajte.
Krčka se otprilike sat, sat ipo, zavisno od vatre, nemojte da vam bude prejaka, a ni pre slaba, ujednačena i u toku krčkanja prodrmajte povremeno šerpu levo – desno, da se ne bi šnicle zalepile za dno.
Na kraju pospite peršunovim listom i poslužite tople.
Uz ove juneće šnicle mi smo poslužili pečeni krompir iz rerne i rizi bizi.
Prijatno.

03. 02. 2015.

Tiramisu

Tiramisu je sigurno jedan od najpoznatiji kolača u svetu. Potiče nam iz Italije. Tiramisu kada prevedemo znači ” Podigni  me “.  Ovaj naziv je dobio najviše zbog kafe koju sadrži u sebi i kofeina iz kafe. Veoma lagan da se napravi, bez pečenja i kora, sa mascarpone sirom, kafom i piškotama, dobro prohladjen prava je poslastica za sve sladokusce.

Priprema:
  • 4 žumanca
  • 100gr šećera u prahu
  • 250gr mascarpone sira
  • 250ml slatke pavlake
  • 150ml kafe
  • 150gr piškota
  • kakao za posipanje
Priprema:
Umutiti žumanca sa šećerom u prahu pa im dodati mascarpone sir i izmešati sa žicom za mućenje ili varjačom. Ulupati slatku pavlaku pa je dodati prethodnoj smesi i sve sjediniti žicom ili varjačom.
Piškote podeliti na dva dela.
Umakati piškote u kafu i slagati u dublju posudu. Izabrati posudu u koju će u prvi red knap da stane polovina piškote.
Kada umačete piškote nemojte ih dugo ostavljati u kafi nego samo ih spustite i okrenite i odmah vadite.
Preko prvog reda piškota nanesite pola krema pa ponovite postupak još jednom.
Odgore pospite debljim slojem kakaa, pa posudu poklopite alu folijom i ostavite u frižideru 4h.
Poslužite tiramisu direktno iz posude u kojoj ste ga napravili.

02. 02. 2015.

Kiflice

Svi ih volimo, ne mogu da zamislim bilo koje okupljanje bez njih. Posebno ih malima pravim baš za okupljanja, ovako za nas baš i ne, nekako su mi slađe minijaturne.

Sastojci:
  • 30 kašika toplog mleka
  • 2 žumanca
  • 40 gr svežeg kvasca
  • 15 kašika ulja
  • 1 kašika soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kg brašna
  • 400 ml vode
Priprema:
U činiju stavite pola mere brašna pa rukom napravite rupu u koju ćete istresti zagrejano mleko, izmrvljen kvasac, šećer žumanca i ulje pa izmešati. Dodati so i vodu, pa postepeno brašno da se umesi glatko testo.
Testo ostavite 20 minuta da odstoji pa podelite ga na 6 ili 8 delova zavisno koliko male kiflice hoćete da dobijete i onda svako testo razvući i iseći opet na 6 ili 8 trouglova. Na svaki možete staviti parče šunke ili kobasice ili tvrdog sira i uvijte.
Premažite sve posle žumancetom pa ostavite 20 minuta da odstoji.
Nakon tog vremena zagrejte rernu na 200 stepeni i stavite da se peku dok ne porumene.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design