01. 02. 2015.

Sladoled sa plazma keksom

Ovaj sladoled će deca obožavati. Provereno kažem, moja su oduševljena, samo neka je plazmica u bilo čemu odlično je. Jednostavno se pravi, a lepo se zamrzava, nema onih grnula leda, mlečan je.

Sastojci:
  • 5 žumanaca
  • 300 gr šećera
  • 500 ml slatke pavlake
  • 8 komada plazma keksa ( ili po želji )
Priprema:
Ulupati žumanca sa šećerom, dodati 100 ml slatke pavlake, pa staviti na paru da se skuva.
Kuvano je kada se zgusne na gustinu jogurta jer će hladjenjem dodatno da se stegne.
Sklonite pa skroz ohladite.
Ulupajte ostatak slatke pavlake pa joj dodavajte skuvani krem i mutite.
Sitno sameljite plazma keks i dodajte.
Izmešajte da se sjedini, pa stavite u zamrzivač na 3h.
Posle 3h kašikom izmutite pa vratite da se još malo stegne.

Junetina u saftu

Mekano i sočno meso, preliveno saftom u kojem se peklo i kuvalo, sa finim začinima. Možete ga pripremati  svojim ukućanima a i sigurno biste junetinom u saftu i goste naterali da traže parče više.


Sastojci:
  • 6 komada junećih šnicli, malo debljih
  • 3 kašike brašna
  • 1dl ulja
  • 5 čaša vode
  • suvi začin, so, bibe, peršun, bosiljak

Priprema:
Ubrusom odstranite višak vode i posolite. Ostavite da odstoji 10ak minuta pa uvaljajte u brašno i pržite na ulju po 3 minute sa svake strane.
Ispržene šnicle slažite u širu šerpu jedanu do druge, pa kad popunite prvi red onda izmedju stavljajte ostala parčad.
Nalijte ulje od pečenja i 3 čaše vode. Stavite na vatru da se krčka. Dok se krčka drmajte šerpu i okrenite nekoliko puta, pažljivo.
Može da vam se desi da vam se neki kraj mesa zalepi za šerpu, onda pažljivo viljuškom podvucite i odlepite.
Neka se krčka sat ipo uz dodavanje vode.
Brašno če dati gustinu saftu i biće redji sos.
Kad je meso mekano, ubodite ga višljuskom, osetićete da viljuška lagano prolazi kroz meso, dodajte malo suvog začina, bibera, prstohvat bosiljka i peršuna. Ostavite da odstoji 10 minuta uz povremeno drmanje šerpe pa poslužite uz pire krompir ili pohovane tikvice, neku salatu, vaš je izbor.

Slatko od šljiva




Potrebno je :
  • 1 kg ociscenih sljiva “sterlejki”
  • 1 kg secera
  • 1 veci limun
  • 1 stapic vanile ili 2 kesice vanilin secera
  • 1 kasicica limontusa ( a i ne mora)
  • 15 g sode bikarbone
Priprema:
Uzmite sljive poluzrele i cvrste, da se mogu lepo oljustiti i da se ne raspadnu kod kuvanja.
Za vadjenje kostica iz oljustenih sljiva potrebna vam je jedna obicna metalna cevcica. Jednom rukom cvrsto drzite sljivu, a drugom rukom cevcicom, od uzeg kraja sljive, izgurajte kosticu na drugu stranu. Tako ce vam sljive ostati cele.

Ja sam od svoje svekrve trazila da mi ovu cevcicu ostavi u testamentu, a ona, posto sam bila tako skromna, dade mi je odmah .
2 kasicice sode bikarbone (oko 15 g) rastvorite u 1.5 l vode i u rastvor spustati sljive onako redom kako ih cistite. Treba sve ukupno da odstoje najvise pola sata, a najmanje 15 minuta.
Stavite secer u serpu, nalite sa 2 case vode ( oko 400 ml) , da ogrezne i kuvajte secer da vri nekoliko minuta i kad ne bude bilo pene, a klobuci su po celoj povrsini, secer bi trebalo da je dovoljno ukuvan. Kad provri sirup, stavite limun isecen na kolutove, pa ga izvadite pre spustanja sljiva.
Spustite sljive u serpu i kuvajte slatko bez mesanja, samo skidajte penu koje ce biti u pocetku.
Ova kolicina slatka se ne kuva dugo, oko 20-ak minuta vrenja. Kuvacete dok ne vidite da sa kasike kojom zahvatite sok od slatka, ne curi mlaz nego kaplju 1-2-3 kapi.
Limun vratite u serpu pred kraj kuvanja, a tada takodje dodajte i vanilu i limontus.
U receptima nisam naisla na stavljanje limontusa, ali je moja svekrva insistirala, pa sam je poslusala.
Kad ste serpu sklonili sa vatre, povezite je mokrom krpom, pa ostaviti da se hladi do sutradan.
Tada sipati slatko u tegle i paziti da uvek ostane softa iznad sljiva.
Vec sam pisala u ranijim receptima da slatko zadrzi lepu boju ako ne kuvate vecu kolicinu, vec najvise po 1 kg voca.
Za kuvanje slatka i pekmeza koristim Veliki narodni kuvar iz 60 i neke i iskustvo moje svekrve i majke.
Da vam kuvanje slatka bude uzivanje!

Slatko od jagoda


Sastojci:
  • 2kg jagoda
  • 2 kg šećera
  • 1 kašičica limuntusa
  • 1 šoljica vode
Priprema:
Jagodei šećer dobro promešati u šerpi u kojoj će se slatko kuvati.
Razmutiti vodu i limuntus i preliti preko
Ostaviti pokriveno da odstoji nekoliko sati.
Nakont tog vremena staviti šerpu na laganu vatru da provri, pa zatim još smanjiti na tihu.
U toku kuvanja skida se pena i šerpa se drma, nema mešanja, zato vatra mora biti baš slaba.
Ako pravite manju količinu od 2 – 3 kg jagoda onda se kuva sat vremena.
Najbolje posle 40 minuta izvaditi jednu kašičicu softa na tacnicu i ostaviti da se prohladi.
Tako ćete najbolje videti da li je slatko skuvano.
Vruće poklopiti krpom i ostaviti da se ohladi, pa tek onda sipati u tegle.

Pekmez od šljiva i krušaka

Kako su nam u bašti dozrele rane kruškice a ima i šljiva iskombinovala sam ih da dobijem mešani pekmez. Isto tkao možete kombinovati bilo koje voće sa šljivama, meni je to baš super. Probajte sa manjom količinom, pa ako vam se svidi navalite.

Sastojci:
  • 1 kg šljiva
  • 1 kg krušaka ( rane )
  • 700 gr šećera
Priprema:
Kruške i šljive oprati pa odstraniti peteljke i koštice.
Samleti na mašini za meso ili izblendirati. Ja sam blendirala.
Istresti sve u šerpu da provri.
Kad provri smanjiti vatru i staviti onda na baš laganu da se polako kuva.
Neka se krčka otprilike 2h pa dodajte šećer.
Pekmez će tad malo da se razredi ali ne brinite zgusnuće se.
Kuvajte tako do željene gustine.
Sipajte u suve tegle i zatvorite.
Ostavite na suvo i tamno mesto.
Ja ne stavljam konzervans,a vi ako se bojite da će se pokvariti na ovu meru stavite pola male kašičice kad završite kuvanje pekmeza i malo se prohladi.
(domacirecepti)

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design