12. 03. 2015.

Pudnig kolač

Ovaj kolač nema naziv a pošto mu je krem od pudinga neka bude puding kolač. Kakao kora, puding i šlag, lako, brzo i jednostavno.


Sastojci:
  • 4 jaja
  • 4 kašike hladne vode
  • 6 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 2 kašike kakaa
  • nekoliko kapi ekstrata ruma
Krem:
  • 1 kesica pudinga od vanile
  • 250ml mleka
  • 2 vanilin šećera
  • 100gr šećera
  • 200gr margarina
Dekoracija šlag i rendana čokolada
Prirpema:
Ulupajte belanca sa šećerom pa dodavajte postepeno vodu uz mućenje. Dodajte žumanca pa na kraju brašno i kakao is ve sjedinite varjačom. kada ste sjedinili dodajte rum i izmešate. Pecite na 180 stepeni 15 minuta u plehu veličine 25x35cm.
Pomešajte puding šećer i vanilin šećer sa malo mleka pa ostatak stavite da provi i zakuvajte smesu uz mešanje. Ostavite da se skroz ohladi pa izmiksirajte margarin i postepeno mu dodavajte puding.
Ohladenju koru namažite ovim kremom pa deorišite šlagom i narendanom čokoladom.
Ostavite kolač da odstoji par sati u frižideru pa poslužite.

Kladdkaka – mud kolač


Kladdkaka je vrsta čokoladnog kolača kod nas poznatiji kao mud ili brovni. Kladdkaka potiče iz Švedske, To je gust, lepljiv, čokoladni kolac. U toku pečenja on mora u sredini da ostane gnjecav. Poslužuje se nekad sa šlagom a nekad sa sladoledom. Veoma je popularan po restoranima, a veoma brzo se priprema.

Sastojci:
  • 200 gr margarina
  • 200 gr crne, jake čokolade
  • 3 jaja
  • 250 ml šećera ( čaša jedna )
  • 180 gr brašna
Za preliv čokolada i ulje ili margarin
Priprema:
Ukljuciti rernu na 175 stepeni da se zagreje.
Posebno u šerpici otopi margarin i dodati pri kraju crnu čokoladu.
Otopiti sve skupaa zatim ostaviti desetak minuta da se prohladi, a u medjuvremenu umuti  jaja i šećer, pa kad je umućeno dodati tu čokoladu i margarin i na kraju brašno. Promešati lagano i sasuti u jednu formu kojoj se skidaju krajevi ( najbolje ) koja je 24 do 26 cm pre toga pouljena i posuta sa malobrasna .
Peći na 175 stepeni tacno 20 minuta( da bi ostala unutra u sredini živa) Otopi malo ćokolade sa margarinom ili uljem i preliti odozgo.

Hljeb od crnog brašna

Kako je već poznati hleb napravljen od crnog, raženog ili integralnog brašna je mnogo zdraviji od hleba napravljenog od belog brašna. Crno brašno je napravljeno od celog zrna pšenice i sadrži elemente koji vezuju toksine u digestivnom sistemu ( naša crevca :) ) i preko njega ih izbacujemo iz organizma, a njih u  belom brašnu nema. Takodje sadrži dijetetske elemente, kao i mekinje, vlakna koja drže duže sitost.
Crni hleb nam je napravila Božica i podelila svoj recept i fotografiju sa nama.

Sastojci:
1 kg crnog brašna ( kupovno, sa udelom belog brašna ) + 100 gr
7 dcl mlake vode,
1 kašika suvog kvasca,
1 kašika šecera,
1 kašika soli.
Priprema:
Sve sastojke sjediniti jednoj posudi.
Dobro izraditi sa varjačom.
Poklopiti krpom i ostaviti da odstoji 1h i nakisne.
100 gr brašna posuti po podlozi i testo malo premesiti, preklopiti nekoliko puta i oblikovati krug.
Tako oblikovano testo staviti na papir za pečenje u tepsiji i ostaviti da odstoji još 1h da nakisne.
Zagrejati rernu na 200 stepeni dok nam kisne hleb.
Staviti da se peče na 200 stepeni 10 – 15 minuta, pa smaniti na 180 stepeni i ostaviti da se peče dok fino ne porumeni.
hleb od crnog brasna (2)hleb od crnog brasna (3)

Žito torta

Fantastična torta od žita!




Kore:
  • 12 belanaca ,
  • 8 žumanaca,
  • 10 kašika šećera,
  • 10 kašika mlevenih oraha,
  • 8 kašika brašna
Fil:
  • 1 litra mleka ,
  • 4 žumanceta,
  • 10 kašika gustina,
  • 15 kašika šećera,
  •  250 gr margarina,
  • 300 gr oraha,
  • 150 gr šećera u prahu,
  •  malo morskog orascica narendati ( po ukusu i zelji koliko volite )
Priprema:
Čvrsto umutiti belanca pa dodavati kašiku po kašiku šećera i na kraju dodati 8 žumanaca i onda smanjiti mikser na najmanju brzinu i dodati orahe i brasno.
Ispeci 5 -6 kora ( ja sam dobila 6 kora) tankih 26 cm obima.
Korice se peku 7-8 minuta na 180 stepeni.
Umutiti 4 žumanceta sa 15 kašika šećera penasto pa staviti u to gustin i sipati u već proključalo mleko ( kuvati na laganoj vatri da se ne stvore grudvice) i napraviti krem.
U prohladjeni krem dodati 300 grama mlevenih oraha i morskog orascica.
Ulupati margarin sa šećerom u prahu penasto pa mu dodati ohladjen krem i umutiti.
Namazati ovim kremom korice.
Dekorisati po zelji , može kao na slici a moze i sa šlagom.

10. 03. 2015.

Torta od jabuka



Predivno prhko testo sa filom od jabuka, od testa vam ostane i za ove srca keksiće, koje kad ispečete su hrskavi i fini, mogu i posebno da se grickaju.

Sastojci:
  • 2 jaja,
  • 200 gr šećera,
  • 200 gr margarina,
  • 1 prašak za pecivo,
  • 1 vanili šecer,
  • 100 ml ulja i
  • oštro brašno po potrebi – potrošeno nešto više od 500 gr
Fil:
  • 2 kg jabuka
  • 1 l soka od jabuka
  • 2 pudinga od vanile
  • slatka pavlaka odgore
Druga smesa testa:
  • 250 gr margarina
  • 1 kašika pavlake
  • 2 jaja
  • 1 prašak za pecivo,
  • 500 gr oštrog i mekog brašna, pomešanog
  • 2 kašike šećera
Priprema:
Sve sastojke za testo umesiti zajedno, da se dobije fina kompaktna smesa.
Uzeti kalup ili šerpu, namazati margarinom.
Testo razvući u krug, da bude veći od na posude pa ga spustiti u kalup i višak podići na ivicce kalupa i fino utisnuti.
Za to vreme zagrejati rernu na 180 stepeni i peći 25 minuta, zavisno od rerne.
Jabuke očistiti i iseći na kockice, dodati 5 kašika šećera pa prodinstati da omekane.
Jabukama dodati 800 ml soka i ostaviti da provri.
Za to vreme umutiti 200 ml soka sa pudingom od vanile i kad provri zakuvati.
Kada se malko prohladi izliti u kalup u kojem je ohladjena kora.
Ostaviti da se sve ohladi i stegne.
Po želji u fil staviti suvo grožđe.
Kada se ohladilo ulupati slatku pavlaku i premazati preko torte.
Ostatak testa razviti pa izvaditi kalupićima razne oblike i ispeći keksiće kojima možete dekorisati tortu.
Prijatno.
torta od jabuka (2)

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design