27. 02. 2015.

Zemičke


Sastojci:
  • 40 gr svežeg kvasca
  • 400 ml vode
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 125 gr margarina, posnog
  • 800 gr brašna
  • 2 kašike ulja
Priprema:
U toplu vodu izmrviti kvasac, dodati šećer i kašiku brašna, promešati i ostaviti 10 minuta.
Zatim dodati pola otopljenog margarina, pola mere brašna i so i sve promešati kašikom.
Dodavati ostatak brašna i umesiti testo.
Na kraju testo pouljiti, još malo prebaciti, premesiti i ostaviti da kisne.
Kad nakisne i udvostruči se premesiti ga na stolu.
Testo bi trebalo da je dovoljno masno i da se ne lepi za sto, ali ako vam se lepi dodajte malo brašna.
Od ove mere se dobije 18 zemički. Ja sam delila pola, pa na pola, pa opet na pola, dok nisam došla do željene veličine.
Zatim sve komadiće testa napraviti u lopticu i onda svaku lopticu stisnuti rukom kao kad pravite ćufte, da budu pljosnate, jer će narasti, pa da ne budu previše debele kad se ispeku. To ja najviše ne volim, nego da su tanje, kada ubacujem punjenje unutra da se ne najedem samo testa, nego da to bude fino, tanko.
Tako stavljene zemičkice u podmazanu tepsiju premažite sa otopljenim margarinom, ostatkom.
Pazite da ne bude vreo, potrpošite skoro sve, ostavite malo da premažete zemičke kada se ispeku.
Ne treba vam puno, možda pola kašike jer kada budete premazivali sa četkicom onako vrele margarin će se topiti i neće ga trebati puno.
Ostavite zatim da kisnu dok vam se zagreje rerna na 220 stepeni.
Stavite da se peku dok ne porumene.
Premažite vrele margarinom i poslužite.
Možete odmah a mogu i kasnije jer su dugo mekane.

24. 02. 2015.

Kikiriki kolač

Predivan karamel kolač sa seckanim kikirikijem. Za sve ljubitelje snikers kolača još jedna poslastica.

Kora :
  • 7 belanaca
  • 7 kašika šećera
  • 200 g pečenog kikirikija
  • 4 kašike brašna
  • 1 kašičica praška za pecivo
Za glazura 1 :
  • 200 g mlečne čokolade
  • 3 kašike slatke pavlake
Za karamel krem :
  • 12 kašika šećera
  • 200 gr margarina
  • 7 žumanaca
  • 200 g kikirikija neslanog, prženog
Za glazura 2. :
  • 200 gr tamne čokolade
  • 4 kašike slatke pavlake
Priprema:
Ulupajte belanca sa šećerom dok se šećer ne otopi. dodajte melveni kikiriki i brašno pomešano sa praškom za pecivo. Blago promešajte da se sjedini i izlijte smesu u pleh, pa stavite da se peče na 180 stepeni.
Pečen biskvit ostavite da se ohladi pa napravite prvu glazuru otapajući čokoladu sa slatkom pavlakom.
10 kašika šećera stavite da se karamelizuje. kada se šećer otopi dodajte margarin i pustite da se zajedno otapaju. dodajte žumanca pomešane sa 2 kašike šećera. Izmešajte pa na kraju dodajte iseckan kikiriki.
Sklonite sa vatre, nemojte da vam provri kad stavite kikiriki.
Ostavite da se prohladi pa nanesite preko čokolade. Ako primetite da vam se brzo steže onda odmah istresite preko sloja čokolade.
Otopite tamnu čokoladu sa slatkom pavlakom pa ostavite da se prohladi i nanesite preko kikiriki smese.
Ostavite kolač u frižideru da se hladi bar 2h pa poslužite.

Kikiriki štangle


Orahe i lešnike smo zamenili kikirikijem i dobili odličnu kombinaciju.

Sastojci:
  • 500 gr šećera
  • 500 gr mleveni keks
  • 1 kom margarin
  • 1,5 dl mleko
  • 1 kom vanilin šećer
  • 100 gr kikiriki

Priprema:
Skuvati šećer i mleko,neka vri 5 minuta. Skloniti pa umešati margarin. Ostaviti da se malo prohadi pa dodati keks,vanilin šećer i mleveni kikiriki. Istresti sve na tacnu i poravnati. Odgore preliti glazurom.

Plazma torta - video recept

Praznici nam stižu a sa njima i naš novi video recept. Ovaj put za Plazma tortu. Nepečena, jednostavna i brza a veoma ukusna i kremasta. Napraviće je brzo čak i oni malo manje spretni u kuhinji a ostatak vremena provešće sa najmilijima.

Sastojci:
  • 500ml slatke pavlake ( vrhnje za šlag )
  • 300ml mleka
  • 200ml kisele pavlake
  • 200gr šlaga
  • 200gr šećera u prahu
  • 150gr prženih lešnika
  • 400gr mlevenog plazma keksa
  • 100gr šlaga i prehrambena boja za dekoraciju
Priprema:
Umutite slatku pavlaku u jednoj posudi, a u drugoj šlag sa mlekom uz dodavanje šećera u prahu, pa dodajte kiselu pavlaku, pa obe smese spojite.
Smesu podelite na dva dela, ali da jedan bude malo veći.
Od većeg dela oduzmite nekoliko kašika ( oko 5) kojih ćete upotrebiti pri dekoraciji.
U prvi deo ( taj veći ) staviti 300gr plazma keksa i promešati.
U drugi deo staviti 100gr plazma keksa i mlevene lešnike, pa sjediniti.
Kalup obložiti prijanjajućom providnom folijom, pa ravnomerno istresti prvu smesu i preko drugu.
Ako nemate kalup uradite to sa tepsijom ali obrnite redosled. Dole stavite lešnik deo a odgore plazma deo.
Ostavite u zamrzivač 1 – 2h, pa skinite obruč i foliju, u slučaju tepsije okrenite na tacnu i skinite foliju.
Ulupajte šlag sa mlekom ili vodom, pa mu dodajte onih nekoliko kašika smese što ste odvojili i sjedinite.
Prehrambenu boju ako je u prahu razmutite sa kašičicom vode, pa joj dodajte dve pune kašike šlaga i sjedinite, a ako je boja tečna onda je dodajte odvojenim kašikama šlaga.
U kesu za špric, na jednu stranu stavite jednu kašiku obojego šlaga, pa ostatak kese dopunite belim šlagom.
Ovako ćete dobiti dekoraciju sa slike.

Lava kolač

Mislim da je ovo najbolji čokoladni kolač koji sam do sad probala. Nije ni čudo zašto ga toliko vole, jer kada ga otvorite i onaj čokoladni deo poteče napolje baš kao prava lava i vi ga probate nećete znati šta je dosta. To je jedini problem kod ovog kolača, brzo ga nema, još posebno jer se servira vruć. Svejedno, ukus je više nego divan.

Sastojci:
  • 120 gr putera
  • 140 gr crne, jake čokolade
  • 1 vanilin  šećera
  • 120 gr šećera
  • 4 jaja
  • 1 kašika kakaoa
  • 100 gr brašna
Staviti na paru da se otapaju čokolada i puter.
Kada se otope skloniti sa vatre sve zajednos a šerpum na kojoj je šerpa sa čokoladom i puterom stajala.
Neka ostane vruće, ali smesa dok se otapa ne treba da provri.
Ulupati jaja penasto.
Ne odvajati žumanca i belanca, nego samo ulupati.
Dodati šećer pa nastaviti mutiti dok se šećer ne otopi. Tada će i smesa da pobeli.
Postepeno ulivati otopljenu čokoladu i puter i mutiti.
Čokolada i puter ne smeju biti vreli, ali ni ohladjeni.
Na kraju dodati brašno i kakao i najmanjom brzinom na mikseru umutiti.
Smesu sipati u papirne kalupiće za mafine ili keramičke.
Ne preporučujem pečenje u plehu za mefine jer se kolač kada se ispeče okreće naopako, pa nije zgodno okrenuti ceo pleh u kojem su polu tečni kolači.
Svaku korpicu ili kalup premazati tanko uljem, četkicom ,pa posuti kakaom.
Ne posipa se brašnom jer se kolačići okreću pa će biti beli.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni 10 minuta u papirnim korpicama, a 8 minuta u plehovima.
Za keramičke ne znam, jer nisam ih imala da probam.
Koalč ne sme da vam pukne odgore pri pečenju i otvori se jer tada neće biti tečnog dela, ispeći će se unutra, tj već se ispekao, predugo ste pekli kolač. Kada pipnete prstom kolač će odgore još uvek biti mekan.
Servirati vruće, okrenute naopako i probušene da čokolada iscuri napolje i izgleda baš kao prava lava.
Od ove mere se dobije 12 mafin kolača.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design