24. 02. 2015.

Ledeni brijeg od čoklade

 Jedan jednostavan, brz kolač od plazma keksa i kremom od čokolade. Često ga pravim jer smo svi obožavaoci plazma keksa  i čokolade, pa na to kad dodam da se brzo i lako pravi ne odustajem od njega. Nepečen kolač koji lako postane keks torta.

Sastojci:
  • 30 komada plazma keksa
  • 600 ml mleka
  • 2 pudinga od čokolade
  • 4 kašike šećera
  • 1oo gr margarina
  • 100 gr šećera u prahu
  • kesica šlaga, slatka pavlaka, pola slatka pavlaka, pola kisela, šta imate
Priprema:
Razmutiti puding sa šećerom u malo mleka pa ostatak mleka staviti da provri.
Kad provri zakuvati puding u mlijeko i mješati dok se ne zgusne. Kad je gotovo ostaviti da se ohladi.
Izmiksirati margarin sa šećerom u prahu pa mu dodati ohladjen puding i sve zajedno umutiti.
Plazma keks umakati u toplo mlijeko pa redjati na tacnu.
Poslagati plazmu 3 x 4 pa naneti na njega krem, sledeći red poslagati plazmu 3 x 3 pa staviti fil, treći red se stavlja 3 x 2 i četvrti 3 x 1, pa okolo namazati ostatkom krema.
Umutiti šlag pa premazati svuda okolo.
Brieg od čokolade ohladiti u frižideru pa poslužiti.

15. 02. 2015.

Knedle sa šljivama - video

Knedle sa šljivama su jedno od omiljenih zimskih poslastica. Ja ih otkad znam za sebe zovem gomboce, a zovu se još i šufnudle a unutra se stavlja pekmez umesto šljive. U ovom video receptu smo prikazali kako mi ih pravimo. Uživajte.




Sastojci:
  • 700 gr očišćenog i skuvanog krompira
  • 500 gr šljiva
  • 2 cela jaja
  • 5 gr soli
  • izmedju 300 i 500 gr brašna – ja sam potrošila 400 gr
  • 200 gr prezle ( mrvica )
  • 200 gr šećera
  • 150 ml ulja

Priprema:
Krompir skuvati i dobro ga ocediti.
Ostaviti ga da se ohladi ali da ostane topao.
Ne sme da bude ni vreo, a ni hladan.
Izgnječiti ga i paziti da nema grudvica.
Dodati jaja, 2 kašike ulja i so, pa opet izgnječiti.
Postepeno dodavajući brašno umesiti testo.
U video sam potrošila 400 gr brašna, a to može da varira u zavisnosti od toga kakv je krompir ( vodeniji ili suvlji ).
Od dobijenog testa otkidati komade i na dlanu oblikovatipljosnati krug u koji ćete staviti šljivu, a one mogu da budu i sveže i zamrznute. Kod mene su bile zamrznute i nešto sitnije pa sam spajala po dve polovine.
Dok pravite knedle na vatru stavite lonac sa dve kašike ulja.
Dok završite knedle i voda će provriti.
Spustite knedle u kipuću vodu.
Knedle su kuvane kada sve isplivaju na površinu, a za to im je potrebno 20 minuta, optilike.
Ako želite da budete sigurni da su knedle kuvane kada isplivaju na površinu ostavite da se kuvaju još 2 – 3 minute pa onda vadite da se ocede.
Ostatak ulja koji je preostao zagrejte i dodajte prezlu i uz mešanje je upržite.
Prženje traje 2 – 3 minute, pazite da ne zagori jer će prezla biti gorka.
Dodajte zatim šećer i svaku knedlu uvaljajte u mešavinu ulja, prezle i šećera.
Na dno posude u koju ćete redjati knedle stavite malo prezle i šećera pa slažite knedle.
Odgore dodatno pospite smesom prezle i šećera.

Hurmašice

Hurmašice ili Urmašice, kako ko ih zove su u Bosni starinski, jednostavan kolač. Nije tako popularan kao tulumbe i baklava ali je sigurno jedan od onih koji se najčećše prave. Isto kao baklava i tulumbe se zalivaju šećernim sirupom ( agdom ).

Sastojci za tijesto:
  • 200 gr masla ( maslo nije maslac, maslo se može napraviti zagrijavanjem, tj otapanjem maslaca i cijedjenjem kroz gustu gazu i onda taj dio što ostane gore , u gazi je maslo,  u zamjenu može da ide i biljna mast, ja sam ih napravila sa maslacem, nisam imala ni jedno, ni drugo i stavila sam 250 gr maslaca jer je maslac slabiji od masla, pa sam količinu povećala )
  • 1 jaje + 1 žumance
  • na vrh noža sode bikarbone
  • 225 gr oštrog brašna ( stavlja se oštro da ne bi bile gnjecave ako se stavi samo meko )
  • 225 gr mekog brašna
  • sok od pola limuna
Sirup:
  • 500 gr šećera
  • 500 ml vode
Priprema:
Pomješajte brašna i dodajte sodu bikarbonu i opet izmješajte.
U drugu posudu pomešajte ostale sastojke i postepeno dodavajući brašno umjesite tijesto.
Testo bi trebalo da bude mekao i masno.
Oblikujte zatim valjak i djelite na pola, pa na pola, da bi sve bile jednake.
Zatim malo rasirite, rukom, pa okrenite na “bockavu” stranu na rendetu ( slika )
Utisnite, ja nisam dovoljno pa kada su se ispekle nisu imale te tačkice, znači, utisnite jače, pa skinite polako i savijte krajeve šire strane ka unutra ( slika )
Maslacem namažite vatrostalnu ili neku drugu tepsiju pa slažite urmašice sa po prst razmaka izmedju.
Zagrijte rernu na 180 stepeni pa stavite da se peku.
Gotove su kada ivice počnu da crvene, da budu svetlo braon. Hurmašice ne bi trebalo da budu tamne na krajevima.
Dok se peku urmašice napravite sirup.
Spojite vodu i šećer pa stavite da se kuha, otprilike 10 minuta da vri, nisam baš mjerila, ali treba da se fino ukuha šećer da bude onako malo  rjedji od sirupa.
Pečene huramšice zalivajte sa ovim sirupom i ostavite da malo odstoje pa ih okrenite. Okrenite ih tako par puta, da sa svih strana upiju sirup.
Hurmašice mogu da se čuvaju u frižideru, dobro zatvorene i nedelju dana.
Prijatno.
urmasiceurmasice (2)urmasice (3)hurmasice

Višnjevača – baklava sa višnjama

Neko je zove višnjevača, a neko baklava sa višnjama, iako svi znamo da je baklava jedna jedina sa orasimanekako se ovaj naziv provukao i ostao, pa zato je i naslov napisan dvostruko i kako voli neka tako i zove. Istovremeno sam pravila dva baklave i sa višnjama i sa makom pošto su filovi sa kojima se prelivaju kore potpuno isti, razlika je samo u posipu, da li je mak ili višnje. Tako možete i vi iskoristiti jedne kore i dobiti dva kolača.

Sastojci:
  • 3 jaja
  • 400 ml jogurta
  • 3 kašike šećera
  • 150 ml ulja
  • 100 ml vode
Sirup:
  • 500 ml vode
  • 400 gr šećera
Još:
  • 700 gr višanja
  • 500 gr kora za pitu
Priprema:
Pre pravljenja filova i pečenja mi ćemo skuvati sirup od šećera i vode.
Kada zajedno provri ostaviti da kuva još 5 minuta i skloniti da se potpuno ohladi.
Najbolje u neku ostavu koja je hladnija, pa da taman bude sirup ohladjen kada i višnjevača bude pečena.
Umutiti jaja sa jogurtom, vodom, uljem i šećerom.
Uključiti rernu da se zagreva na 200 stepeni.
Dno tepsije namazati uljem pa staviti koru, premazati fiom, staviti drugu pa premazati filom, pa staviti jos jednu, premazati pa staviti četvrtu i premazati.
Posuti sa 1/3 višanja.
Postupak ponoviti, sa po 4 kore izmedju kojih je namazan fil.
Na kraju staviti kore, premazati filom, izbuštiti nožem i stviti da se peče dok ne porumeni, otprilike izmedju 20 i 30 minuta zavisno od rerne.
Dok se baklava sa višnjama ispeče ohladiti sirup. Stavite ga u ostavu ili negde na hladno.
Pečenu baklavu zaliti sa ohladjenim sirupom pa malo stisnuti odgore kašikom.
Blago i polako, da cela baklava upije sok.
Ostaviti tako baklavu dok se potpuno ne ohladi, pa poslužiti.
Prijatno.

Makovnjača – baklava sa makom


Sastojci:
  • 3 jaja
  • 400 ml jogurta
  • 3 kašike šećera
  • 150 ml ulja
  • 100 ml vode
Sirup:
  • 500 ml vode
  • 400 gr šećera
Još:
  • 450 gr mlevenog maka
  • 500 gr kora za pitu
Priprema:
Najpre ćemo pripremati sirup koji treba da se ohladi.
Pomešaćemo vodu i šećer i staviti na vatru. Kad provri kuvati 5 minuta i skloniti da se kroz ohladi.
Umutiti jaja sa jogurtom, vodom, uljem i šećerom.
Uključiti rernu da se zagreva na 200 stepeni.
Dno tepsije namazati uljem i stavljati jednu koru i mazati filom, tako uraditi sa 4 kore.
Posuti sa 1/3 maka.
Postupak ponoviti, sa po 4 kore izmedju kojih je namazan fil.
Na kraju staviti kore, 2 , 3 koje su preostale, premazati filom, izbuštiti nožem i stviti da se peče dok ne porumeni, otprilike izmedju 20 i 30 minuta zavisno od rerne.
Vrelu baklavu preliti sa skroz ohladjenim sirupom i lagano pritisnuti kašikom ili spatulom odgore da baklava kako dole tako i gore upije sirup.
Ostaviti baklavu da se ohladi i ohladjenu poslužiti.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design