04. 02. 2015.

Punjeni krompir


Sastojci:
  • 3 veća krompira
  • 200 gr mlevenog mesa
  • 1/2 glavice crnog luka
  • 1 kašika suvog začina
  • 100 gr feta sira
  • 100 gr kačkavalja
  • peršunov list
  • 3 kašike pirinča
  • 1 kašičica mlevene, sitne paprike
  • 300 ml vode
  • 100 ml ulja
  • 1 jaje
  • 1 pavlaka
Priprema:
Očistiti krompir pa u manju vatrostalnu posudu staviti cele krompire, naliti vodom i dodati suvi začin, pa prekriti alu folijom i staviti tako da se peče.
Posle sat vremena skinuti foliju, izvaditi krompir na tanjir i ostaviti da se hladi.
Dok se krompir peče pripremiti punjenje.
Izblendirati luk, pa dodati meso, pririnač, malo soli, papriku i malo vode pa staviti tako sve zajedno da se prodinsta, ako je potrebno malo još doliti vode.
Ne treba da bude baš skuvano ali ni živo.
Krompir malom kašičicom izdubiti po sredini koliko god možete i napuniti smesom.
Prethodno ste krompir poslagali upet uonu  vatrostalnu u koju ste dodali ulje.
Tako poslagan krompir opet vratiti u rernu 30 minuta.
Izvaditi pa preliti umućenim jajetom i pavlakom i vratiti još 20 minuta.
Opet izvaditi, pa posuti narendanim kačkavaljem i vratiti u rernu da se otopi, ali sad ugasite rernu.

Medeni krompir


Sastojci:
  • 3 veća krompira
  • 2 kašike meda
  • 250 ml vode
  • 1 kašika suvog začina
  • 1 kašičica sušenog pešunovog lista
  • 100 ml ulja
Priprema:
Krompir očistiti pa iseckati na kockice. Nemojte jako krupno.
U činiju sipati vruću vodu, med, suvi začin i ulje, pa izmešati, da se med otopi.
U glinenu posudu istresti krompir i preliti ga smesom sa medom.
Staviti da se peče na 200 stepeni.
Kada voda provri i krompir vri u rerni 30 minuta otvoriti pa izmšati lagano kašikom.
Ostaviti da voda ispari i krompir se malo zapeče, pa posuti peršunom i poslužiti toplog.

Prilog od krompira


Sastojci:
1 kg krompira
1 kašika soli
150 gr putera
2 – 3 jaja
Ili pire krompir od prethodnog jela i jedno ili dva jaja, začini koje volite
Priprema:
Krompir očistiti i skuvati sa kašikom soli pa ocediti.
Ipasirati i dodati puter i još malo soli ako je potrebno, pa dodati 2 jaja i izmutiti.
Ako je smesa pregusta, a ne bi trebalo  dodati još jedno jaje.
Možete da dodate još začina koje volite.
A ako pravite sa pire krompirom od prethodnog jela onda dodajte jedno jaje i izmutite, pa ako je potrebno dodajte još jedno.
Takodje možete da dodate začine koje želite.
Zagrejte rernu na 200 stepeni, pa u obložen pleh špricem oblikujte smesu od krompira.
Pecite 20 – 30 minuta, zavisno od rerne i kako volite.
Prelepo izgledaju, ukus je fantastičan, a mgu da posluže kao prilog ili dekoracija koja se jede.
Na vrh možete da stavite trakicu ruzmarina, bosiljak, svežu nanu, bobice ribizle ili nešto po važem izboru.

Kiseli kupus



Sastojci:
  • 40 kg kupusa ( od kojeg ćete imati otprilike 2, 5 – 3 kg otpada )
  • 1 kg soli
  • 1 bure od 60 l
  • voda 3 – 5 l
  • kuhinjska krpa
  • okrugla, plastična rešetka prečnika bureta
  • kamen za kupus, drvena daska ili flaša od 5l za vodu, puna
Priprema:
Bure dobro oprati i posušiti.
Odvojiti 6 većih kvalitetnih glavica kojima ćete izdubiti koren, 3 – 4 cm  dubine u glavici kupusa.
Odstraniti sve nečistoće sa kupusa, to posebno pazite, jer to je jedan od faktora da se kupus ne bi pokvario.
Izrendati glavicu kupusa pa je staviti na dno bureta i posoliti.
Onako uzeti u šaku soli pa posuti.
Tri glavice kupusa staviti na izrendani kupus tako da koren bude na gore.
U svaku rupu koju ste izdubili sipati so.
Opet rendati kupus, 2 – 3 glavice pa kupus stavljati izmedju celih glavica i pesnicom stiskati.
Kupus izmedju glavica dobro nabijati.
Opet posoliti.
Narendati kupusa preko glavica, opet istiskati i posoliti.
Na red kupusa opet staviti tri glavice sa korenom  na gore i usuti soli.
Narendati još kupusa, staviti ga izmedju glavica i stisnuti.
Opet posoliti.
Izrendati sav ostali kupus, staviti preko glavica i opet istiskati i soliti.
Potrošiti svu so.
Naliti hladne vode samo da ogrezne, jer će kupus pustiti još vode.
Staviti preko kuhinjsku krpu, obruč, pa onda nešto teško da stisne se kupus i zatvoriti sa poklopcem.
Ostaviti i ne dirati nedelju dana.
Kupus povremeno pogledati, da ne bi se uplesnavio ili ako krene da plesnavi, da se stvara beli sloj preko krpe i obruča izvaditi obruč i krpu polako, tako da ostane sve to što ne valja na krpi.
Zato se krpa i stavlja, na njoj ostane ako krene da se kvari i može lako da se izvadi.
Količina soli ne bi trebalo da da kupusu da se pokvari.
Ako vam se desi da se kvari, pokupite sve krpom, pa čistom okolo pokupite i pospite odgore konzervansom, jednim , pa vratite čistu krpu, obruč i teži predmet, pa zatvorite.
Ako posle nedelju dana kupus lepo “stoji” samo ga pretočiti.
To znači nagnuti bure pa istočiti vodu , jednom rukom držati da kupus ne ispadne, ne vaditi krpu ni obruč nego tako stisnuti, biće vam lakše, pa opet zaliti tom vodom nazad.
Ako je malo vode i kupus je suvlji nalijte još malo vode. Povremeno u toku zime istakajte kupus na nedelju dana.
Ako vam ostane kupusa do februara, ocedite ga i spakujte u kese i stavite u zamrzivač pa ćete tako da ga imate celo leto.

Zimska salata


Sastojci:
  • 1/4 srednje glavice svežeg kupusa
  • 1 velika šargarepa
  • 1/2 glavice zelene salata
  • 1 kašičica soli
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 100 ml vode
  • jabukovo sirće po ukusu ( ili alkoholno, ali onda dodati malu kašičicu šećera )
Priprema:
Kupus narendati ili sitno iseckati, šargarepu na krupnije rende izribati, a zelenu salatu iseckati na trakice ili je rukom sitno iscepkati.
Posoliti, preliti uljem, sirćetom pa vodom i promešati.
Ostaviti da odstoji 15 minuta pa opet promešati i poslužiti.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design