28. 01. 2015.

Pita sa jabukama

U našem novom video receptu predstavljamo vam recept sa postupkom pripreme za lenju pitu sa jabukama. Isprobajte ga, pripremite uz nas i recite nam kako vam se dopalo.



Sastojci za kore:
  • 2 jaja
  • 650 gr brašna
  • 250 gr putera ili margarina
  • 200 gr kristal šećera
  • 200 ml kisele pavlake
  • 10 gr praška za pecivo
Fil:
  • 200 gr kristal šećera
  • 1,5 kg jabuka
  • 5 gr cimeta
Priprema:
U posudu staviti skoro svo brašno ( 500 gr )
Dodati puter ili margarin pa rukama utrljati brašno i puter ( margarin ).
Dodati jaja, šećer, pa pavlaku i malo sjediniti varjačom.
Zatim dodati prašak za pecivo i smesu umesiti dodavanjem još malo brašna.
Dodavanje brašna može da varira u zavisnosti od veličine jaja koja ste stavili i da li je puter ili margarin korišten.
Umotajte testo u foliju ili kesu pa stavite u frižider  da odstoji sat vremena.
Za to vreme pripremite fil.
Jabuke očistiti i izrendati pa ih staviti u šerpu na vatru srednje jačine.
Dodati šećer i izmešati.
Ostaviti jabuke da se skuvaju, otprilike 10 minuta da sve vri, pa na kraju dodati cimet, promešati i skloniti.
Kada je testo odstajalo podeliti ga na dva dela.
Razvući prvi deo u pravougaonik veličine velike tepsije od rerne pa ga staviti u tepsiju koju smo premazali sa margarinom ili puterom.
Rasporediti lepo, da ne bude neravnina pa naneti ceo fil od jabuka, može da bude i vruć i hladan.
Uzeti drugo testo, pa kao i prvo razvući na veličinu tepsije, namotati na oklagiju pa pažljivo staviti preko jabuka.
Ako imate viška malo okolo jednostavno odsecite.
Izbockajte viljuškom odgore, pa uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni.
Dok se rerna zagreje neka pita odstoji.
Staviti da se peče.
Mi smo pekli 40 minuta.
Pečenu pitu ostaviti da se skroz ohladi pa je seći, posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Prijatno.

Princes krofne

Princes krofne, moja omiljena poslastica. Uvek sam slušala kako kažu da im smesa za testo ne uspe, da ne narastu. Sasvim je jednostavno, kod mene je jedina caka da ne otvarate rernu prvih 15 minuta pečenja.

Krofnice:
  • 100 ml ulja
  • 200 ml vode
  • 6 kašika oštrog brašna
  • 3 jaja
Krem:
  • 3 žumanca
  • 300ml mleka
  • 5 kašika šećera
  • 3 kašike brašna
Ili:
  • 300ml mleka
  • puding od vanile
  • 5 kašika šećera
Još:
  • 200 ml slatke pavlake

Priprema:
Stavite vodu i ulje da provri.
Kad provri sklonite sa vatre, pa dodajte brašno uz mućenje. ( 6 punih kašika )
Kad se smesa sjedini i postane gusta ostavite da se hladi.
U mlaku smesu dodajte 2 jaja pa izmutite, ako je pregusto dodajte i treće.
Nekad su jaja malo krupnija pa je na ovu meru dovoljno dva. Ako je i dalje pregusta da bi išla u špric dodajte i treće pa izmutite mikserom.
Zagrejte rernu na 200 stepeni, pa špricem u plehu oblikujte krofnice.
Vrtite špricem od sredine prema napolje u krug prvo pa u vis.
Stavite da se peku dok ne porumene. 15 minuta nikako ne otvarati rernu.
Ostaviti da se skroz ohlade.
Dok se peku pripremajte krem.
Stavite mleko da provri oduzevši malo da se umute žumanca, šećer i brašno, pa kad mleko provri zakuvajte smesu i mešajte dok se ne zgusne, zatim ostavite da se skroz ohladi.
Isti postupak je i sa pudingom.
Ulupajte slatku pavlaku, pa pola mere dodajte ohladjenom kremu uz miksiranje.
Presecite krofne na pola, trebalo bi da su šuplje iznutra.
Napunite špric kremom pa u krug šarajte u svaku korpicu.
Zatim napunite sa slatkom pavlakom pa isto ponovite, u krug.
Na kraju stavite poklopce i pospite šećerom u prahu.
Princes krofne mogu odmah da se posluže, a još su lepše ako odstoje sat vremena u frižideru.

Krofne

Njeno veličanstvo krofna. Veoma rado vidjen gost, omiljena i medju mladima i medju starima već generacijama se prenosi kao nasledstvo. Fantastično mekane, a iznutra potpuno šuplje. Zato vam u ovom videu predstavljamo način na koji mi to radimo. Mera je za 30 krofni.

Sastojci:
  • 400 ml mleka
  • 50 ml ulja
  • 40 gr kvasca
  • 2 cela jaja
  • 1 kašika šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 700 gr brašna + 50 gr za pospipanje + 50 gr koje sam dodala da završim mešenje testa
Priprema:
Kvasac nije potrebno da kisne.
U toplo mleko dodati izmrvljen kvasac i šećer pa izmešati.
U to dodati pola mere brašna i sve sjediniti žicom za mućenje.
Zatim dodati ulje, razmućena jaja i so.
Opet izmešati.
Dodati ostatak brašna pa umutiti kašikom.
Tome dodati još 50 gr brašna.
Testo će biti mekano i lepiće se za ruke, ali tako treba.
Kašikom ga uobličite, pospite sa malo brašna, pa pokrite krpom i ostavite da odstoji oko 30 minuta dok se masa ne udvostruči.
Pobrašnaviti sto, pa istreti nadošlo testo. Biće i dalje lepljivo ali kad ga budete sa malo brašna premesili neće više.
Malo testo premesite, sve ivic ubacite unutra.
Pospite brašnom opet sto pa razvucite testo na debljinu 1 cm.
Vadite modlom, veličine koju želite krofne.
Pospite brašnom tacne ili sto gde ćete ih slagati.
Kada isečet ekrofne, onaj ostatak testa opet premesite i opet razvucite pa isecite krofne.
Pokrijte isečene krofne krpom pa ostavite da kisnu 20 minuta.
Zagrejte dosta ulja, ja sam stavila 700 ml na srednju temperaturu. Pazite da ne bude prejaka, a ni preslaba.
Spuštajte krofne u zagrejano ulje, ona strana koja je bila gore sad ide dole i obrnuto.
Obavezno poklopite do okretanja.
Kada je donja strana porumenila otklopite i okrenite krofne.
Sada se ne poklapa.
Pečene krofne izbadite na papirni ubrus ili salvetu da se ocede od viška ulja.
Za kraj krofne pospite šećerom u prahu ili, pošto su šuplje napunite špricem sa nekim kremom ili pekmezom.
Prijatno.

krofne-yt

Rolovano bijelo meso

Naš nedeljni ručak. Moji ukućani su uvek oduševljeni sa ovakvim jelima, a verujem da će biti i oni pre koje ovo rolovano belo meso iznesete.
rolovano belo meso
Sastojci:
  • 700 gr pilećeg belog mesa bez kože i kostiju
  • nekoliko svežih šampinjona ( stavite po želji ali nemojte preterati )
  • 200 gr sira trapista ili bilo kojeg tvrdog sira
  • 1 kašika suvog začina
  • aluminijumska folija
  • 1 kašika ulja
Priprema:
Pileće belo meso iseći u šnicle, pa ih blago izlupati i na sto staviti aluminijumsku foliju pa ih poslagati u pravougaonik, lepo jednu pored druge.
Pravougaonik je otprilike dimenzija 30 x 25 cm, treba da bude dovoljno širok i dugačak da bi se lepo uvio.
Na uklopljeno belo meso poslažite sir i preko iseckane šampinjone, nemoje da ih sitnite baš previše, neka budu deblji listići.
Uvijte u rolat pa uvijte u foliju koja je ispod.
Dobro stegnite i zatvorite krajeve.
Premažite pleh sa kašikom ulja pa stavite rolat da se peče na 200 stepeni 90 minuta, pa skonite foliju i zapecite još 10 – 15 minuta.
Izvadite iz rerne, pa posle 10 minuta secite i servirajte.

Pileći gulaš sa ukuvanim makaronama

Pileći gulaš sa ukuvanim rezancima vam skraćuje vreme u kuhinji i posebno kuvanje testenine.

pileci gulas
Sastojci:
  • 2 veće glavice crnog luka
  • 700 gr pilećeg mesa
  • 1 kašika crvene, mlevene paprike
  • 3 kašike ulja
  • 1 kašika suvog začina
  • 1 kašičica soli
  • 350 gr testenine po izboru, kod nas su bile makarone
Priprema:
Sitno iseckati ili izblendirati crni luk pa uz ulje, malo vode i suvim začinom prodinstati.
Dinstajte bar 15 minuta, da bi se luk istopio jer pilećem mesu ne treba dugo kuvanje, pa da se luk ne bi osetio potrebno vam je da ga pre stavljanja piletine skuvate, a dok se kuva sa piletinom da se raspadne.
Kada se luk skuvao, dodajte pileće meso koje ste odabrali, nalijte 500 ml vode i ostavite da prokuva.
Kad prokuva dodajte papriku i ostavite da na laganojoj vatri sve se zajedno kuva.
Kada se pieltina skuvala i luk raspao dolijte vode.
Potrebno je da bude “s dva prsta” vode preko piletine da biste dodali testeninu.
Kada istresete testeninu ona treba da bude u tom saftu od kuvanja, da saft prelazi testeninu da bi se ona mogla kuvati i u toku kuvanja će nabubriti.
Testeninu kuvajte takodje na laganijoj vatri uz povremeno mešanje.
Kada je skoro gotova sklonite sa vatre pa posolite, promešajte i poklopite.
Ostavite poklopljeno 10 minuta, da se dodatno upari.
Kada otklopite i nema safta dolijte slobodno vode i vratite na vatru samo da provri.
Probajte da li vam je dovoljno slano, pa poslužite.
Prijatno.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design