27. 01. 2015.

Kolač bez brašna

I bez bašna može a bude izvrstan kolač, ako koristite orahe i jabuke.
kolac bez brasna (2)
Sastojci:
  • 3 jaja
  • 15 kašika šećera
  • 15 kašika griza
  • 15 kašika mlevenih oraha
  • 3 velike jabuke
  • 3 kašike pekmeza ( nijebitno koj je, koji imate )
  • 1 kašičica praška za pecivo
Odgore:
  • može obična glazura, ja sam stavila 50 gr čokolade za kuvanje i 50 gr Milke sa lešnicima sa 2 kašike ulja, 30 gr margarina i  1 kašikom mleka, a vi možete po izboru
Priprema:
Cela jaja ulupati.
Dodati šećer pa opet ulupati.
Dodati griz, orahe i pekmez pa sve sjediniti.
Na kraju dodati pekmez, prašak za pecivo i izrendane jabuke.
Sjediniti a za to vreme zagrejati rernu na 180 stepeni.
Peći otprilike 30 minuta u plehu srednje veličine ili zavisno koje debljine željite da vam bude kolač.

Bosanska baklava


baklava
Sastojci:
  • 1kg gotovih, tankih kora za baklavu
  • 500gr seckanih oraha
  • 500gr mlevenih oraha
  • 1kg šećera
  • 250gr maslaca
  • 250ml ulja
  • 250ml mleka
  • 3 kašike meda
  • 2 limuna
  • štap vanile
Priprema:
Pomešati maslac, ulje, mleko i med, pa sve rastopiti.
Pomešati orahe i 250gr šećera.
U pleh staviti 5 kora i poprskati ih  rastopljenom smesom.
Posuti orasima.
Staviti preko 2 kore, poprskati rastopljenom smesom, pa staviti opet 2 kore posuti orasima.
Tako uraditi do kraja, a na kraju staviti 3 kore, poprskati i njih pa iseći u romboide ili trouglove.
Ugrejati rernu na 150 stepeni i peći baklavu dok ne dobije zlatno – bronzanu boju.
Ostatak šećera  i toliko vode, da prekrije šećer s’ prsta staviti da provri i kuvati 5 minuta.
U tu smesu dodati štap vanile i kolutove limuna. Limunu izvaditi koštice, štap izvaditi pre zalivanja.
Toplim prelivom zaliti baklavu, poslagati kolutove limuna, pa ostaviti sve da se hladi, stisnutu nekom tepsijom.
Baklavu najbolje poslužiti sutradan.

Pita sa ajvarom


Sastojci:
  • 5 jaja
  • 200 ml jogurta
  • 1 čaša ( od 200 ml ) ulja
  • 2 čaše ( od 200 ml ) brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 150 gr šunkarice ili šunke, salame, šta imate
  • 100 gr kiselih krastavčića
  • 150 gr feta sira
  • 5 kašika ajvara
  • 100 gr svežih sampinjona
Priprema:
Ulupati jaja sa solju mikserom.
Nije potrebno razdvajati belanca i žumanca, samo penasto umutiti.
Dodati jogurt i ulje, pa opet umutiti.
Zatim dodati brašno i rpašak za pecivo i opet umutiti.
Za to vreme se zagreva rerna na 200 stepeni.
Iseckati šunku, krastavčiće i sir pa dodati smesi.
Izredndati na listiće šampinjone, dodati, pa dodati i ajvar.
Sve lagano varjačom  izmešati i sipati u podmazan pleh veličine otprilike 30 x 20 cm i staviti da se peče.
ne otvarati rernu 15 minuta zatim smaniti na 180 stepeni pa peći otprilike još 15 minuta, zavisno od rerne.
Pečenu pitu pokriti krpom i ostaviti da odstoji 15 minuta.
Idealna je hladna jer se stajanjem ne osuši, pa može da se posluži i sutradan.

20. 01. 2015.

Kolač od pekmeza


Sastojci

Kolač od pekmeza
450ml
pekmeza od (šecerne repe)
250ml
kisele pavlake
250ml
mlijeka
100ml
ulja
dva
jaja
tri
bjelanca
dva
praška za pecivo
50gr
šećera
jedan
vanillin šećer
-
brasna po potrebi (da ne bude puno gusto)

Način pripreme

Bjelanke na čvrsto izmiksat, zatim dodati sve navedene sastojke, sem brašna i praška za pecivo. Sve dobro izmiksat, pa tek onda dodati brašno i prašak za pecivo. Ponovo miksat dok se dobije glatka smjesa (paziti da ne ostanu grudvice)

Springform  28 cm ili duboku tepsiju premazati margarinom i malkice posut brašnom.

Smjesu salit u tepsiju i peći na 200°C.

Pekmeznica sa orasima


Sastojci

Biskvit
100ml
šećera
dva
jaja
100ml
ulja
100ml
pekmeza
200ml
brašna
jedan
prašak za pecivo
četiri
kafene kašike kakaa
100ml
mlijeka
150g
isjeckanih oraha
Čokoladni preliv
200g
čokolade za kuhanje
150ml
slatkog vrhnja
dvije
kafene kašike margarina

Način pripreme

Biskvit:

Zagrijati rernu na 200° C.

Prvo umutiti jaja i šećer.

Nakon toga u istu smjesu zamutiti pekmez, bašno, kakao, mlijeko, orahe, ulje i na kraju prašak za pecivo.

Smijesu izliti u četvrtast pleh i staviti u predhodno zagrijanu rernu.

Peći oko 30-35 min.

Čokoladni preliv:

Provriti slatko vrhnje da baci ključ i skloniti sa ringle.

U proključalo vrhnje ubaciti čokoladu za kuhanje i margarin, pa miješati da se smjesa sjedini.

Staviti u frižider da se dobro stisne.

Kada se kolač dobro ohladio i čokoladni preliv se dobro stisnuo, isjeći biskvit na kvadrate.

Na sredinu svakog kvadrata napraviti otvor sirine prsta (ne do dna) .

U otvor sipati pekmez. Nakon toga špricati predhodno stisnuti čokoladni preliv, napraviti "poklopac" kao na slici ili po želji.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design