27. 01. 2015.

Čokoladne kocke

Brz a veoma kremast kolač sa čokoladom. krem se ne kuva, samo izmuti dok se kora peče samo jedna. Probajte, nećete se pokajati.
cokoladne kocke
Sastojci:
  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 6 kašika brašna
  • 6 kašika hladne vode
  • 3 kašike ulja
  • 3 kašike kakaoa
  • 1 prašak za pecivo
  • 1/2 šolje mleka za prelivanje kore
Krem:
  • 100gr čokolade po izboru
  • 250ml slatke pavlake ( vrhnje za šlag )
  • 1/2 kašičice ekstrata ruma ( po želji )
Glazura
  • 100gr čokolade za kuvanje
  • 2 kašike ulja
Priprema:
Odvojiti belanca od žumanaca, pa ulupati belanca uz postepeno dodavanje šećera.
Kada se napravio jak šne od belanaca postepeno ulivati, direktno u žice od miksera hladnu vodu i mutiti.
Zatim dodati žumanca jedno po jedno, pa ulje, isto u mlazu.
Sjediniti brašno, kakao i prašak za pecivo i onda to postepeno dodavati u prethodno umućenu smesu i mešati sa varjačom.
Zagrejati rernu na 180 stepeni.
Istresti smesu u pleh veličine rerne ( moj je otprilike 37 x 30cm ) u koji smo stavili papir za pečenje.
Peći oko 20 – 25 minuta.
Izvaditi i ohladiti.
Dok se peče kora praviti krem.
Istresti slatku pavlaku u posudu pa odvaditi u manju šerpicu 3 pune kašike.
Ostatak u posudi ulupati.
Otopiti čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj, na slaboj temperaturi ( samo da mekša )pa uz mućenje slatke pavlake dodati otopljenu čokoladu. na kraju dodati rum i i zmiksirati.
Koru preseći na dva dela, ne vodoravno neko po sredini, da se dobiju dve manje kore.
Isprskati sa mlekom pa filovati.
Sav krem istresti na prvu koru, treba da bude jak i čvrst, pa preklopiti isprskanom drugom korom.
U slatku pavlaku koju ste odvojili izlomiti čokoladu, pa staviti da se zagreva i otopi sve zajedno.
U vruće dodati ulje i mešati dok se ne sjedini.
Vrelom glazurom preliti gotov kolač i ostaviti da se hladi u frižideru.
Ova glazura je fina za sečenje, ne lomi se ali nije ni premekana da ostaje na nožu pri sečenju.

Lava kolač

Mislim da je ovo najbolji čokoladni kolač koji sam do sad probala. Nije ni čudo zašto ga toliko vole, jer kada ga otvorite i onaj čokoladni deo poteče napolje baš kao prava lava i vi ga probate nećete znati šta je dosta. To je jedini problem kod ovog kolača, brzo ga nema, još posebno jer se servira vruć. Svejedno, ukus je više nego divan.
lava kolac
Sastojci:
  • 120 gr putera
  • 140 gr crne, jake čokolade
  • 1 vanilin  šećera
  • 120 gr šećera
  • 4 jaja
  • 1 kašika kakaoa
  • 100 gr brašna
Staviti na paru da se otapaju čokolada i puter.
Kada se otope skloniti sa vatre sve zajednos a šerpum na kojoj je šerpa sa čokoladom i puterom stajala.
Neka ostane vruće, ali smesa dok se otapa ne treba da provri.
Ulupati jaja penasto.
Ne odvajati žumanca i belanca, nego samo ulupati.
Dodati šećer pa nastaviti mutiti dok se šećer ne otopi. Tada će i smesa da pobeli.
Postepeno ulivati otopljenu čokoladu i puter i mutiti.
Čokolada i puter ne smeju biti vreli, ali ni ohladjeni.
Na kraju dodati brašno i kakao i najmanjom brzinom na mikseru umutiti.
Smesu sipati u papirne kalupiće za mafine ili keramičke.
Ne preporučujem pečenje u plehu za mefine jer se kolač kada se ispeče okreće naopako, pa nije zgodno okrenuti ceo pleh u kojem su polu tečni kolači.
Svaku korpicu ili kalup premazati tanko uljem, četkicom ,pa posuti kakaom.
Ne posipa se brašnom jer se kolačići okreću pa će biti beli.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni 10 minuta u papirnim korpicama, a 8 minuta u plehovima.
Za keramičke ne znam, jer nisam ih imala da probam.
Koalč ne sme da vam pukne odgore pri pečenju i otvori se jer tada neće biti tečnog dela, ispeći će se unutra, tj već se ispekao, predugo ste pekli kolač. Kada pipnete prstom kolač će odgore još uvek biti mekan.
Servirati vruće, okrenute naopako i probušene da čokolada iscuri napolje i izgleda baš kao prava lava.
Od ove mere se dobije 12 mafin kolača.

Crni kolac

Jednostavan i brz kolač, plus je baš onako taman sočan i čokoladan.
crni kolac
Sastojci  :
  • 400 ml jogurta
  • 400 ml brašna
  • 300 ml šećera
  • prašak za pecivo
  • 3 pune kašike kakaoa
  • 3 kašike pekmeza od kajsije ( može bilo koji drugi )
  • narendana sitno korica od jedne narandže
Preliv:
  • 100 gr čokolade
  • 100 ml mleka
  • 100 gr margarina
  • po ukusu šećera ( 43 – 4 kašike )
–  mera je čaša od 200 ml
Priprema:
Sve sastojke bez preliva spojiti u jednu činiju i dobro izmutiti, da nema grudvica.
Istresti sve u podmazan pleh dimenzija 30 x 20 cm i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni.
Pečen kolač izbockati viljuskom pa napraviti preliv.
Za preliv sve sastojke otopiti.
Preliti ohladjen kolač sa toplim prelivom.
Ostaviti da dostoji, najbolje na sobnoj temperaturi dok se ne ohladi jer će onda baš biti sočan.
Ja sam pogrešila, htela što pre da ohladim, nisam mogla da dočekam da bi probala pa sam stavila u frižider i čokolada mi se previše stegla.

Jednostavna nepečena torta

Velika, izdašna torta koja se ne peče. Kombinacija pudinga, slatke pavlake, piškota i napolitanki. Brzo i lako se pravi a tako se i pojede jer je kremasta i lagana.
nepecena torta (2)
Sastojci:
  • 1l mleka
  • 3 kašike šećera
  • 3 pudinga od čokolade, mi smo koristili Oetkerov
  • 100 gr jake, crne čokolade, korištena Menaž
  • 1l slatke pavlake
  • 4 paketa piškota
  • 200 ml kisele pavlake
  • 200 gr lešnik napolitanki
Priprema:
Staviti da provri 800 ml mleka, a ostatak dodati pudingu i šećeru pa umutiti i sačekati da mleko provri i zakuvati.
Zakuvati pudinge uz mešanje, pa skloniti sa vatre kada se zgusnulo.
Dodati izlomljenu čokoladu, mešati dok se ne otopi, pa ostaviti da se skroz ohladi.
Dok se krem hladi uluapti slatku pavlaku i podeliti na dva dela.
U pola dodati kisleu pavlaku i sjediniti.
Toj masi dodati izlomljena 2 paketa piškota i izmrvljene rukom lešnik napolitanke. Izmešati.
Ohladjen puding od čokolade prebaciti u veću posudu pa mu dodati šlatku pavlaku i sve izmutiti.
Dodati preostala 2 paketa piškota i njih izmešati.
U šerpu prečnika 25 – 30 cm staviti foliju pa istresti čokoladni fil i preko njega beli fil, sve poravnati lepo, koliko je moguće, jer su sve kremovi i nije torta baš  pod konac.
Poklopiti krajevima folije, zategnuti je, pa tortu staviti u zamrzivač 2h.
Izvaditi posle tog vremena, okrenuti na tacnju ili skinuti obruč pa dekorisati po želji.

Sok od breskve



sok od breskve

Sastojci:
  • 5-6 kg breskvi
  • 1kg šećera
  • 4 limuntusa
  • 5l vode
  • 1/2 konzervansa

Priprem
Priprema:
Samleti u blenderu breskve sa kožicom  dodavajući po pola čaše vode. Dodavanjem vodes itnije će se izmleti, dobiće se fina kaša od breskve. Kaši dodati vodu, šećer, limuntus i vodu pa staviti da se prokuva. Meni je vrilo nekih 5 minuta pa sam ugasila i ostavila na ugrejanoj ringli.
Kad se sok malo prohladio cedila sam ga prvo kroz krupniju rešetku, pa onda kroz najsitniju.
Meni je sok bio jak kad sam ga probala pa sam dodala još prokuvane vode, vi probajte pa procenite da li je i vama jak.
Na kraju, u mlak sok sam dodala konzervans, promešala i ostavila da se potpuno ohladi, sipala u flaše i ostavila u špajz.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design