16. 04. 2017.

NAUKA DOKAZALA – DILEMA RIJEŠENA: Evo zašto je BOLJE roditi prvo dete u 30-im nego u 20-im godinama!




Žene koje su prvi put rodile između 25. i 35. godine, nakon četrdesetih su u proseku bile zdravije od onih koje su prvo dete dobile u tinejdžerskom dobu, odnosno između 15. i 19. ili u ranoj mladosti, između 20. i 24. godine života, tvrde američki naučnici, koji su istraživanje sproveli na 3.500 američkih državljanki.




Vođa studije, psiholog i sociolog Kristi Vilijams sa univerziteta u Ohaju, i njeni saradnici ističu da rezultate temelje na analizi podataka grupe od tri i po hiljade žena rođenih u Sjedinjenim Američkim Državama ranih šezdesetih, pa da su se neki činioci od tada izmenili, objavljeno je u stručnom časopisu Journal of Health and Social Behavior.




Naime, sve učesnice istraživanja rodile su u dobi između 15. i 35. godine života, a upitnik o svom zdravstvenom stanju ispunjavale su svakih godinu dana ili dve, u razdoblju između 1979. i 2008. godine.



Stručnjaci su uporedili zdravstveno stanje ispitanica u njihovoj srednjoj životnoj dobi i ustanovili da je zdravstveno stanje onih koje su prvi put rodile između 25. i 35. bolje nego u preostale dve grupe prvorotki.




Kristi Vilijams ističe da su rezultati istraživanja u suprotnosti sa dosad uvreženim mišljenjem, po kojem je prvo dete najbolje roditi u ranoj mladosti, odnosno između 20. i 24. godine života.



Po istom istraživanju, zdravlje žena koje su za vreme i nakon prvog majčinstva bile u braku, pokazalo se kvalitetnijim u srednjoj životnoj dobi, što ne važi za samohrane majke.




receptizapet.blogspot.ba

OVO VAM NEĆE REĆI U APOTEKAMA - 10 BESPLATNIH LIJEKOVA KOJE VEĆ IMATE U KUĆI




U ormariću za lijekove uvijek treba imati flastere, zavoje i tablete za bolove. Međutim, nebrojeno je mnogo načina na koji si možete pomoći, prije no što posegnete za tabletama.




Evo 10 stvari koje pomažu, kada zaboli:



1. Votka za smrdljive noge



Neugodan miris nogu najjednostavnije je ukloniti s malo votke.



Dovoljno je stopala prebrisati sa krpom koja je namočena u to alkoholno piće. Votka sadrži visoke postotke alkohola koji djeluje antiseptično i isušuje. Obrišete li noge u njoj, alkohol će ukloniti vlagu od koje žive gljivice i bakterije što uzrokuju loše mirise.



2. Zagrizi olovku



Pod stresom ili tjeskobni, nesvjesno grizemo. Time opterećujemo mišić čeljusti koji je povezan sa živcima koji reagiraju na bol, pa se ona potom pretvara u glavobolju. To se može lako izbjeći ako zagrizemo običnu olovku, čime se smanjuje pritisak na čeljust, a onda, uzročno-posljedično, i glavobolja u ionako teškoj situaciji.




3. Jogurt otklanja loš zadah



Kada je u pitanju jogurt, milijun je dobrih stvari koje ova namirnica čini našem organizmu. Osim što je zdrav, jogurt ublažava žgaravicu i uklanja neugodan zadah iz usta. Bakterijske kulture u jogurtu uništavaju plodno tlo na kojemu se razvijaju bakterije zaslužne za loše mirise u našim ustima. Ubacite šaku voća, i evo radosti i za okusne pupoljke.




3. Osvježivač daha



Vodica za ispiranje usta moćan je antiseptik i dobra je za plikove. Namočite vaticu i tri puta dnevno tapkate po plikovima. To činite dok plikovi u potpunosti ne nestanu.



4. Čaj od matičnjaka



Ovaj čaj ima antivirusna svojstva i odličan je u liječenju herpesa. Dovoljno je u šalicu dodati dvije žličice čaja, ostaviti da se ohladi pa njime namazati ranicu.




5. Sladić za žuljeve



Sadrži sastojke slične estrogenu koji omekšavaju kožu. Pomaže i kod kurjih očiju. Kremicu od sladića lako je napraviti. Sladić treba samljeti u prah, dodati smjesu bezmirisnoj kremici i to je to. Kremicom namazati tvrdu kožu na stopalima. Sladić možete dodati i u kupku za noge.



6. Loptica za tenis opušta noge



Ukoliko nemate žrtvu koja bi vam mogla, nakon napornog dana izmasirati stopala, upotrijebite lopticu za tenis. Skinite čarape, stanite na nju i trljajte. Ona će opustiti mišiće umornih stopala.



7. Maslinovo ulje dobro za bore i mrlje



Blagodati maslinovog ulja su mnogobrojne, a koristi se i u industriji kozmetike. Kod iritacija kože ublažava nastalu štetu i hrani našu kožu. Bogato je antioksidansima, pa je dobro je i za uklanjanje bora i smeđih mrlja.




8. Kašikicašećera za štucanje



Samo malo šećera pod jezik dovoljno je da zaustavi štucanje. Vjeruje se kako šećer djeluje na živce koji šalju signale mišićima što utječu na dijafragmu koja je odgovorna za grčeve, a koji su krivci za štucanje.



9. Muzika za srce



Oko pola sata slušanja umirujuće glazbe smanjuje krvni tlak i pozitivno djeluje na rad srca, pokazala su istraživanja Sveučilišta u Firenci. Osobama sa visokim tlakom znanstvenici su puštali glazbu, što je pomoglo lijekovima, za snižavanje tlaka.




10. Limun i masline uklanjaju mučninu



Tanini u maslinama smanjuju lučenje sline, pa su pravi spas za one kojima vožnja u automobilu uzrokuje povraćanje. Prije polaska na put, pojedite nekoliko maslina, a mučninu djelotvorno smanjuje i cuclanje limuna. Jedenje jabuke prije puta, također se pokazalo djelotvornim.






receptizapet.blogspot.ba

DOK SMO SAPVALI IZBIO JE POŽAR. BIO SAM KLINAC, NEKIH 6 GODINA KADA ME JE TATA PROBUDIO…



Dok smo sapvali izbio je požar. Bio sam klinac, nekih 6 godina kada me je tata probudio i rekao da brzo napustim kuću, jer KUĆA GORI!!

Brzo sam bio vani, tamo su već bili mama i stariji brat, ali mlađa sestra i tata se nisu pojavljivali.


Sekunde su bile kao minuti, čekali smo, gledali ka ulaznim vratima, ali oni se nisu pojavljivali. Kada su došli vatrogasci, provalili su unutra i ubrzo iznijeli tatu i sestru koji su bili van svijesti. Tata je davao znakove života, ali mala sestra je bila već tada mrtva i svaki pokušaj oživljavanja nije imao nikakvog efekta.

Tata se nekako oporavio, preživio je trovanje dimom koje je imao, ali nikada se nije pomirio sa situacijom da nije spasio svoju malu princezu.



Kao krivca je pronašao moju mamu koja je trebala iznijeti sestru, ali ona je u strahu za svoj život istrčala bez da je ušla u njenu sobu i ponijel je sa sobom. Ubrzo nakon te tragedije mama i tata su se rastali.

Tata nije bio u psihičkom stanju da se stara o meni i mome bratu, a mama zbog svega počela da se

opija, nije se trijeznila i socijala služba je mene i brata smjestila u dom.


Bili smo idealna porodica, puna ljubavi, sreće i smijeha. Mogli smo biti šta smo željeli, kako ja tako i moj brat i sestra, ali sve se promijenilo u samo jednoj sekundi zbog samo JEDNE ISKRE. ŽIVOT JE… ne znam.




ispovesti.rs



GOTOVE ZA 30 MINUTA - NAJUKUSNIJE DOAĆE KIFLICE SA SIROM



Domaće kiflice sa sirom, koje su idealne za svako doba dana. Za djecu su odlične za doručak, možete ih naravno ponijeti na posao, izlet, ili bilo gdje, uvijek ćete ih rado jesti. Nadamo se da ćete probati naš receptić, i uvjeriti se u njihov neodoljivi okus.



Sastojci

Za koru:
500 g brašna
100 g margarina
1 dl ulja
1 jaje
malo soli
1/2 paketića kvasca
1 dl mlijeka
1 kašičica šećera


Za fil:
200 g sitnog sira
1 žumance
1dl jogurta
ako je potrebno soli

Za premazivanje:
1 bjelance
malo susama


Priprema

U 1dl mlake vode promješajte kašičicu šećera i kavasac. Ostavite da stoji desetak minuta. U plastičnu činiju pripremite sve ostale sastojke i dodajte nadošli kvasac. Zamijesite tijesto i pokrijte krpom. Ostavite da stoji oko sat vremena na toplom mjestu.

Nadošlo tijesto premjesite i podijelite u dva manja dijela, razvucite oklagijom da je što tanje.


Sir, jogurt i žumance, dobro promješajte. Razvučeno tijesto premažite polovinom fila.

Namazanu koru urolajte. Isto postupite i sa drugom polovinom tijesta i fila. Urolane štrudle premažite viljuškom umućena belanca i pospite susamom. Isjecite na manje štrudlice.


Poredajte u namazan pleh i pecite oko 25 minuta na temperaturi od 250 stepeni. Pečene štrudlice izvadite iz rerne i prekrijte krpom par minuta.

brzikolaci.com / bakina-kuhinjica.blogspot.ba

NAJVEĆA DAMA MEĐU KOLAČIMA - KREMPITA




Najveća dama među kolačima, jedna i jedina, KREMPITA. Tako jednostavna, a tako nevjerovatna ukusa. Dobro nam poznata svima, ali još uvijek se smatra jednim od najboljih kolača na našim prostorima. Predlažemo vam da je probate ukoliko do sada niste, ali i ako jeste, naravno opet vam toplo preporučujemo.


Sastojci
– 2 lista kupovnog  lisnatog tijesta
– 1 l punomasnog mlijeka
– 1 l vode
– 500 g šećera
– 4 kesice vanili šećera
– 200 g brašna
– 200 g gustina
– 10 jaja
– 500 ml slatke pavlake, po želji


Priprema
Svaki list lisnatog tijesta razvijte oklagijom na jednake veličine, tako da odgovaraju veličini pleha. Ispecite oba da porumene, a zatim jedan isjecite na kocke, onolike kolika će vam biti parčad krempite.

Odvojite žumanca od bjelanaca, a od 500g šećera odvojite 10 kašika, koje ćete umutiti sa bjelancima. Žumanca, šećer, vanili šećer, brašno i gustin izmješajte sa oko 3-4 dl mlijeka da dobijete glatku smjesu bez grudvica. Preostalo mlijeko i vodu stavite zajedno da prokuhaju.

Za to vrijeme ulupajte čvrst snijeg od 10 bjelanaca i 10 kašika šećera. U prokuhano mlijeko ukuhajte smjesu sa žumancima i uz povremeno mješanje kuhajte oko 10 minuta na umjerenoj temperaturi, uz neprestano mješanje. Još vreo fil polako dodajte, jednu po jednu kašiku u snijeg od bjelanaca mješajući mikserom najvećom brzinom.

U dosta duboki pleh stavite cijeli list lisnatog tijesta. Preko premažite vreo fil i kada se malo prohladi poredajte isječene kocke lisnatog tijesta tako da ona strana koja je bila dole pri pečenju sada bude gore, tako ce se dobiti ravan izgled.

Ako želite, preko ohlađenog fila možete premazati ulupanu slatku pavlaku, pa tek onda poredati pečene korice. Preko pospite šećer u prahu.

receptizapet.blogspot.ba

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design