16. 04. 2017.

DOK SKUHATE JUTARNJU KAFICU, VAŠE ŠTRDULICE SA DŽEMOM SU GOTOVE



Domaće štrudlice sa dzemom, koje budu gotove dok skuhate vašu kaficu. Odlične su za doručak, kao i za bilo koje doba dana, uvijek ih možete malo gricnuti. Najviše će vam prijati uz mlijeko, kaficu ii čaj, ovisi o vama  šta više volite.


SASTOJCI:
za testo:
– 400 gr brašna + oko 40 gr za posipanje testa
– 2 dl kisele pavlake
– 160 gr masti
– 3 kašike šećera
– prstohvat soli


I još:
– pekmez za filovanje, malo gušći
– prah šećer za posipanje pečenih štrudlica

PRIPREMA:
Od navedenih sastojaka umesiti testo, pa ga umotati u streč foliju, i ostaviti u frižider na pola sata do sat vremena da se ohladi i stegne.
Za to vreme, na peki papiru nacrtati pravougaonik dimenzija 40 x 32 cm.
Papir okrenuti na dole, crtežom na dole, ka stolu, pa na njemu oklagijom razvući testo, posipajući ga brašnom da se ne lepi, a pazeći da bude velik taman kao nacrtani pravougaonik. Testo iseći po dužini na šetiri dugačke trake. Na sredinu svake trake naneti pekmez, a zatom prstima podići ivice trake, i spojiti ih, kao što je na slici.


Na pleh za pečenje staviti peki papir, pa pažljivo preneti svaku štrudlicu, i staviti je na papir šavom na dole, da se spoj ne vidi. Tek kad su sve šetiri štrudlice prenete, iseći ih na parčad, ali, ne treba ih rastavljati da pekmez ne curi.
Peku se oko na 180 stepeni, dvadesetak minuta, pazeći da ostanu bele, i da ne porumene previše.
Još vruće štrudlice trebalo bi uvaljati u prah šećer.
Kad se dovoljno ohlade, treba ih spremiti u kutiju sa poklopcem, i čuvati na hladnom. Što duže stoje, sve su lepše!

Izvor:http://www.ukusnirecepti.info/ domacirecepti.net

JAKO FIN I KREMAST KOLAČ SA ORASIMA I KOKOSOM



Kremast i jako fin, kolač sa kokosom i orasima, koji nestaje dok se okrenete. Toplo vam preporučujemo da ga probate, jer je zaista nevjerovatnog okusa, i jednostavno se topi u ustima. Veoma je nježan, i zaljubit ćete se u njega, još na prvi zalogaj :D Nadamo se da će vam se sividiti ovaj kolačić, koji će vas odmag osvojiti, to vam garantujemo.


Biskvit:

6 bjelanjaka,
6 žlica šećera,
100 g kokosa,
100 g mljevenih oraha,
1 prašak za pecivo,

Krema:

6 žumanjaka,
6 žlica šećera,
2 rebra čokolade za kuhanje,
200 g maslaca,
200 ml slatkog vrhnja,
2-3 šlag pjene


Priprema:

Umutite 6 bjelanjaka sa 6 žlica šećera u šaum. Dodajte kokos, mljevene orahe i prašak za pecivo.

Miješajte sa špatulom, zatim istresite u lim i pecite u zagrijanoj pećnici na 190C oko 10-15 min.

Za kremu, 6 žumanjaca i 6 žlica šećera kuhajte na pari dok se krema ne zgusne.

Dodajte 2 rebra čokolade za kuhanje neprestano miješajući dok se čokolada ne otopi. Sklonite sa pare i ostavite da se ohladi.

Izmiksajte 200 ml slatkog vrhnja u šlag i ostavite sa strane. U hladan krem dodajte omekšali maslac i miksajte. Na kraju dodajte umućeni šlag i miješajte sa špatulom.

Kremu staviti preko ohlađenog biskvita, a zatim šlag pjenu.



pinterest.co.uk / bakina-kuhinjica.blogspot.ba

ODSTRANITE SVE MASNOĆE IZ TIJELA UZ POMOĆ SAMO DVA SASTOJKA


Napravite ovaj jednostavan napitak za pročišćavenje organizma od masnoća. Posebno će dobro doći nakon obilnih obroka i tijekom dijete. Uz pomoć samo dva sastojka, preporodit ćete vaše tijelo, i kompletan organizam. Osim što ćete izgubiti masnoće, vaše tijelo će odisati energijom i zdravljem.




Sastojci:

– 400 gr celera



– 1 kg limuna




Postupak:

Naribajte 400 gr korjena celera. Dodajte ga u 2 litra vode i u to naribajte malo limunove kore. Kuhajte 20 minuta, a zatim ostavite da se ohladi 5-6 sati. Iscijedite 1 kg limuna i dodajte ga u vodu s ribanim celerom.



Procijedite tekućinu kroz cjediljku i prelijte u staklenu bocu.



Napravljeni napitak obavezno čuvajte u frižideru. Konzumirat ćete ga tako što ćete ga uzimati tri puta dnevno, odnosno svaki put prije nego što jedete (doručak, ručak, večera).



receptizapet.blogspot.ba / zenstvena.com

UKOLIKO IMATE PROBLEM SA LIJENIM CRIJEVIMA, OVAJ RECEPT ĆE TO VEOMA JEDNOSTAVNO RIJEŠITI



Loša i neredovita prehrana, kao i stres, često znaju napraviti veliki su problem savremenog društva i sve češće su uzrok problema s crijevima.


Ukoliko imate problema sa crijevima, ovi sastojci će vam pomoći riješiti ih.

Sastojci:

– 100 gr suhih šljiva bez košpica

– 100 gr suhih smokava

– 100 gr livadskog meda


– 10 gr usitnjenog lista biljke sene (lat. Senna Cassia, Senna Angustifolia)

Suho voće sameljite i izmješajte s medom i senom.


Mješavinu držite u hladnjaku i svake večeri pojedite po žličicu.

Svi ovi sastojci su odlični za “otvaranje”, a posebno je biljka sena dokazano učinkovita u sprječavanju i liječenju zatvora.

Grm sene cvjeta žutim cvjetovima, listovi su uski i postavljeni u parovima, a plod sene je plosnata
papirasta mahuna. List i mahuna sene su ljekoviti jer sadrže prirodne laksativne tvari, antrakinone, koji djeluju vrlo moćno kod kronične opstipacije (zatvora).




receptizapet.blogspot.ba

NE KONZUMIRATI OVU MJEŠAVINU VIŠE OD 4 DANA: IZUBITE 4 KG I 16 CM STRUKA U SAMO 4 DANA!




Većina nas se bori sa viškom kilograma. Ako ste i vi jedni od njih trebate znati da je ključ uspjeha u zdravim prehrambenim navikama i redovnoj fizičkoj aktivnosti.




Pored toga ako koristite ovaj napitak rezultati će biti nevjerovatno brzi i odlični, a najbolje od svega što za pripremu trebate samo nekoliko jednostavnih sastojaka i ne tako puno vremena.



Potrebni sastojci:


8 čaša vode

1 mala kašika naribanog korijena đumbira

1 krastavac, oguljen i izrezan na kriškice

1 limun, izrezan na kriškice

12 listova nane i jedna mala kašika sušene nane



Priprema i način konzumiranja:

Priprema je vrlo jednostavna, potrebno je samo da ove satojke stavite u blender.


Dobijenu smjesu stavite u frižider preko noći i sutradan počnite konzumirati. Pijte 4-5 čaša ovog napitka dnevno, a najbolje je prvu čašu popiti ujutru prije doručka, tj. na prazan stomak.




receptizapet.blogspot.ba

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design