15. 04. 2017.

SVI ĆE VAM TRAŽITI KOMAD VIŠE - FAMOZNI DESERT GOTOV ZA PAR TRENUTAKA


Brz i prije svega veoma jednostavan voćni desertić, koji će se svima dopasti, jer je zaista osvježavajući. Nakon napornog radnog dana ovaj kolač će vas oraspoložiti i osjvežiti :)) Nadamo se da ćete naš današnji savjet poslušati, i napraviti ovaj voćni desertić.

Sastojci:
  • 6 bjelanjaka
  • 200 grama šećera
  • 1 kašika jabučnog octa
Krema:
  • 1/2 l vrhnja za šlag
  • 200-300 grama kremastog sira
  • šećer po ukusu
  • maline
Priprema:

Izmiksajte bjelanjke, dodajte malo po malo šećer dok se ne rastopi te jabučni ocat.

Smjesu isresite na pek papir, koji ste prethodno stavili u tepsiju u kojoj ćete peći.

Pecite 35 min. na 160 stepeni.

Izmiksajte šlag, dodajte sir i šećer po želji te namažite koru čim se malo ohladila.

Poslažite maline.

Zarolajte koru, te stavite u frižider da se dobro ohladi.

receptizapet.blogspot.ba


RECITE ZOBGOM VIŠKU KILOGRAMA I DIJABETESU, BEZ NEKOG PRETJERANOG TRUDA



DiJabetes mellitus je nažalost među najčešćim oboljenjima u zadnje vrijeme. Ako uzmemo u obzir da se radi o oboljenju gdje i faktori okoline, pored genetike, igraju veliku ulogu postajemo svjesni činjenice da na naše zdravstveno stanje veliki uticaj imamo i mi sami.

Primjena inzulina jeste rješenje, normalizovat ćemo vrijednosti šećera u krvi, ali zašto ne biste pokušali izbjeći svakodnevno bockanje. Da pokušamo s nekim prirodnim tretmanom prije nego pribjegnemo inzulinu, ili ukoliko već koristite inzulin, da pokušamo potpomoći našoj gušterači i podstaći je na funkcionisanje. Donosimo jedan jednostavan, a efikasan recept kojim ćete normalizovati šećer i izbaciti višak tekućine iz organizma!

Sastojci:
jedna praziluk sa korijenom
flaša mineralne vode od 2 l

Priprema:
Iz flaše mineralne vode od 2 l izlijte otprilike 2 dcl tekućine, i u to ubacite praziluk zajedno sa korijenčićima, koje ste prethodno dobro oprali i očistili od zemlje. Pustite da odstoji tako pripremljeno 24h, a potom konzumirajte umjesto vode. Kada ispijete tekućinu pripremite drugu na isti način. Količina nije ograničena, znači pijete onoliko koliko imate potrebe.

receptizapet.blogspot.ba

UKOLIKO IMATE OVU BILJKU U KUĆI, VIŠE NIKADA NEĆETE VIDITI MUHE, BUBE, PAUKE, NITI MUŠICE ILI NEKOG DRUGOG INSEKTA



Niko ne voli kada se na zidovima, i u ćoškovima plafona, pojavljuje paučina. Naravno, čista i sređena kuća nije tako privlačna za insekte kao neuredna, ali čak, i kod čestog čišćenja – pojava insekata je uobičajena stvar.



Kako ih se riješiti?
Ako u svojoj kući imate ovu biljku, više nikad nećete vidjeti paukove, bube i voćne mušice. Da li znate da pauci i drugi sitni insekti uopšte ne podnose miris nane (mente). Odlična ideja – zasaditi kod kuće ovu biljku.

Biljka nana poznata i kao menta, ima jaku aromu. Ona će vaš dom zaštititi, ne samo od paukova, nego i od različitih buba, insekata i voćnih mušica.


Možete takođe pomiješati manju količinu eteričnog ulja nane sa vodom (10-ak kapi na pola litre vode) i sipati u raspršivač.

Ovom mješavinom možete poprskati sve mračne uglove vašeg stana, terase, ostave u dvorištu, kao i sva mjesta gde su pauci viđeni. Prijatan miris ovog spreja poslužiće vam i kao prirodni osveživač vazduha koji je potpuno neškodljiv za ljude.

receptizapet.blogspot.ba / USPESNAZENA.COM

TRIK POMOĆU KOJEG ĆETE NAPRAVITI NAJUKUSNIJU ŠAMPITU



Svima nama dobro poznata šampita, ali ne znamo je baš svi napraviti, jer bez obzira što izgleda tako jednostavno, vjerujte da nije. No, u nastavku napeg recepta otkrivamo vam jedan trik koji će vam pomoći napraviti najbolju šampitu, koju ste ikada probali. Stoga, bacite se na posao i već danas uživajte u ovoj nevjerovatnoj poslastici.


SASTOJCI:

Kora:
5 kašika šećera
5 žumanaca
5 kašika mlijeka
5 kašika ulja
5 kašika brašna
1 kašika kakaa
1 kašičica praška za pecivo



Fil:
2 kašike šećera
5 bjelanaca
Za agdu:
10 kašika vode
15 kašika šećera

PRIPREMA:
Za koru pjenasto umunite pet žumanaca, dodajte 5 kašika mlijeka i 5 kašika šećera i sve to dobro sjedinite sa mikserom. Zatim dodajte 5 kašika ulja, 5 kašika brašna, 2 kašike kakaoa, i prašak za pecivo. Mutite sve dok se ne sjedini u glatku smjesu. Izlijte u kalup za torte i ispcite.


Za šlag umutite bjelanca sve dok ne psotane čvrst šam, pa postepeno dodajite šećer, uz neprekidno mješanje mikserom. Za agdu vodu prokuhajte sa šećerom, i dok je vrela sipajte je u šam od bjelanaca, takođe uz neprekidno mješanje. Na koru izlijte fil, poravnajte i ostavite da se ohladi.

namirnice.ba / bakina-kuhinjica.blogspot.ba

LAGANA VOĆNA TORTICA SA OKUSOM BANANE



Vocna tortica sa bananom, lagana je i jednostavna za naoraviti. Možete je poslužiti za bilo koju prigodu, jer nikoga neće razočarati, niti ostaviti ravnodušnim. toplo vam preporučujemo da je probate, i zajedno sa vašom porodicom uživate u svakom zalogajčiću.


SASTOJCI:

Kora (tri kore):

3 belanceta
3 kašike šećera
1 žumance
2 kašike brašna
2 kašike griza

Fil 1:

250ml vode
250ml soka od ananasa
4 kašike šećera
2 kesice pudinga od vanile
80ml slatke pavlake (ili dve kesice čvrsto umućenog šlaga)
6 kolutova ananasa

Fil 2:

0.5 l mlijeka
4 kašike šećera
6 žumanaca
1 1/2 kesica pudinga od vanile
200 gr maslaca
150 gr prah šećera


Još:

2-3 banane
šlag ili slatka pavlaka za ukrašavanje (oko 80 gr)
7 kolutova ananasa za ukrašavanje
sok od ananasa za natapanje kora (oko 250 ml)

Priprema:

1. Kora: Penasto umutiti belanca, dodati šećer, zatim žumance, brašno i griz. Peći u
prethodno pripremljenom plehu u zagrejanoj rerni dok se kora lagano ne odvoji od ivice
pleha. Pleh u kome sam pekla je prečnika 26cm. Isti postupak ponovite 3 puta kako bi
dobili tri kore.

2. Fil 1: Vodu i sok od ananasa stavite u šerpu dodajte šećer i na tome skuhajte puding koji
ste prethodno razmutili u posebnu činiju sa 5 kašika vode. Ja koristim sok koji se nalazi
u konzervi. Taman će vam biti dovoljna konzerva ananasa od 850 gr.

U njoj ima tačno 14 kolutova ananasa koliko vam treba, a sok iskoristite za fil i natapanje kora.


3. Dobro ohladite fil. Umutite čvrsto slatku pavlaku ili šlag, pa sjedinite sa hladnom
masom. Kolutove ananasa isecite na sitne kockice pa dodajte u fil.


4. Fil 2: Stavite mleko i šećer u šerpu da provri. U to dodajte žumanca i puding koje ste
prethodno umutili sa 5 kašika mleka. Fil ostavite da se ohladi.

5. Penasto umutite maslac i prah šećer, pa sjedinite sa ohlađenim filom.

6. Filovati: kora – fil 1 – fil 2 – banana isećkana na tanke kolutove tako da pokrije celu koru
i fil- kora – fil 1 – fil 2 – iseckana banana – kora -fil 1- fil 2. Svaku koru natopite sokom od
ananasa pre filovanja. Trebaće vam oko 250 ml soka za sve kore.

Ukrasite tortu preostalim kolutovima ananasa i šlagom. Ja sam ovaj put stavljala cele kolutove i malo
ih je bilo teže seći. Sledeći put ću da ih iseckam na kockice

zlatnirecepti.work / bakina-kuhinjica.blogspot.ba

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design