10. 04. 2017.

SEDAM GESTIKULACIJA GOVORA TIJELA KOJE USPJEŠNI LJUDI IZBJEGAVAJU




Ponekad je govor tijela snažniji od bilo koje izgovorene riječi. Tako se smatra da ljudi koji znaju učinkovito komunicirati koristeći se neverbalnim znakovima imaju višu razinu emocionalne inteligencije.


Stoga vam donosimo sedam navika takvih osoba koje i vama mogu pomoći da stvorite uspješniji govor tijela




1. Pogrbljeno sjedenje



Pogrbljeno sjedenje u naslonjaču ili stolicu, držanje laktova na stolu te prekrivanje lica s rukama su znakovi nepoštovanja. S njima komunicirate da niste zainteresovani za ono što čujete.



No, ako sjedite uspravno s unatrag zabačenim ramenima tada izgledate samouvjereno, uspješno te se nalazite u poziciji moći.



2. Neispravno korištenje gesti



Ako pretjerujete s gestikulacijama ljudi će pomisliti kako izgovarate laži ili pokušavate nešto sakriti. S druge strane, otvorene geste poput širenja ruku pokazuju da nemate šta skrivati.




3. Križanje ruku



Kada prekrižite ruke šaljete jedan vrlo jasan signal koji glasi: “ne slažem se s onime što govoriš”. Čak i ako se nasmijete, prekrižene ruke ne spadaju u kategoriju pozitivnih znakova govora tijela. Stoga se probajte odviknuti od toga i nastojite držati ruke otvorenima.



 4. Diranje kose



Ako ste jedna od onih osoba koja svako malo dira kosu te se igra s njome ili pokušava popraviti frizuru dok neko priča s vama, krajnje je vrijeme da raskinite s tom lošom navikom. Ta loša radnja samo ističe vašu nesigurnost i manjak pozornosti. Saznajte i koje kretnje razotkrivaju što stvarno mislite o ljudima.



5. Ne smiju se prečesto



Naravno da smijanje i osmjehivanje na baš svaku sitnicu nisu dobra idejate ne podupiru prikaz vašeg karaktera kao snažnog. No, smijanje na pravom mjestu i u pravo vrijeme pokazuje da imate kontrolu nad situacijom te da možete ostati smireni bez obzira na to koliko okolnosti bile stresne.



6. Ne pretjeruju s gledanjem u oči



Vjerojatno najvažniji znak dobrog govora tijela je gledanje osobe u oči dok joj se obraćate. Međutim, trebate biti oprezni s njime jer previše intenzivan pogled može zastrašiti sugovornika te se može osjećati nelagodno.




S druge strane, ako izbjegavate takav kontakt to pak pokazuje da želite nešto sakriti. Trebali biste gledati osobu u oči što prirodnije te koristiti pauze kada to želite.



7. Izbjegavaju slab stisak ruke



Nikad nemojte koristiti slab stisak ruke. To ne znači da rukovanje treba biti bolno, već kada vam neko pruži ruku imajte na umu da vaš stisak treba biti čvrst. Dobar i čvrst stisak odmah projicira samopouzdanje i sigurnost. (zadovoljna.hr)

JEDNOSTAVNE I VEOMA BRZE KREMŠNITE BEZ JAJA



Zar ima neko da ih mzda ne voli, čisto sumnjam :)) Jedinstvene kremšnite od kojih "glava boli" u smislu nevjerovatnog ousa i njihovog specifičnog mirisa, koji vas jednostavno mami da uzemte još, i još... Uvijek su rado dobrodošle na našj trpezi, ili nekoj druoj vrsti druženja. Tako da vam ih toplo reporučujemo čak i ovo popodne da ih napravite.


SASTOJCI:

4 vrecice (40 g) pudinga vanilia
200 g gustina (skrobnog brasna)
2 l mlijeka
3 vanil secera
250 ml vrhnja za slag
150 g secera


kore:

petit keksi i lisnato tijesto

PRIPREMA:

Od 2 l mlijeka oduzeti oko 400 ml.

Ostatak mlijeka staviti kuhati, dodati secer i van. secer.

Prah za puding i gustin dobro izmijesati s 400 ml mlijeka.

Kada mlijeko zavrije, skloniti ga s vatre, smanjiti temperaturu na minimum i lagano ulijevati smjesu pudinga i gustina uz stalno mijesanje.

Ne smije se prebrzo ulijevati smjesa da se ne naprave grudice. Vratiti na vatru i kuhati par minuta dok se lijepo zgusne.

Probati je li dosta slatko, po zelji dodati jos secera dok je smjesa vruca da se secer moze otopiti.

Smjesu ostaviti da se hladi, obavezno pokriveno da se ne napravi korica.

Vrhnje istuci u cvrsti slag i umijesati u dobro ohladjenu smjesu. Kratko izraditi mikserom da se lijepo poveze.

Kremom nadjenuti kore ili petit kekse.






Ja uvijek radim s petit keksima jer moji ne vole kore. U tom slucaju kekse namakati u mlako mlijeko i slagati na pleh.

Ostavaiti u frizideru par sati, posipati secerom u prahu ili premazati slagom, rezati na kocke i uzivati

Moze se staviti i 1 instant zelatina da krema bude cvrsca.



Izvor:http://www.coolinarika.com/

RECEPT ZA NEVJEROVATNO UKUSAN DOMAĆI MANČMALOU


KOlač koji ne treba previše predstavljati, on je jednom riječju, SAVRŠEN. Nevjerovatnog okusa, koji nas rado vrati u djetinjstvo, te kada jedan kolačić probamo, za nekoliko minuta primjetimo da smo skoro već više od pola tepsije pojeli. KOač, koji uvijek možete poslžiti, i koji će vam uvijek apsolutno svi rado jesti, upravo zbog svoje jedinstvene originalnosti.

Potrebni sastojci:

Za biskvit :

6 žumanaca,
10 ravnih kašika šećera,
6 punih kašika brašna,
3 kašike kakaa,
1 vanilin šećer,
Pola praška za pecivo,
200 ml mleka,
100 ml ulja.


Za fil :

20 kašika šećera (10+10),
6 belanaca,
1 vanilin šećer,
4 kašike hladne vode,
Za glazuru :

150 g čokolade,
5 kašika ulja,
5 kašika vode.

Priprema:

Korak 1: Žumanca umutite sa šećerom, pa dodajte vanilin šećer, mleko i ulje i mikserom sve lepo sjedinite. U brašno dodajte prašak za pecivo i umešajte ga. Brašno i kakao dodajte u smesu sa jajima, pa umešajte varjačom (ne mikserom).

Korak 2: Smesu za biskvit izlijte na pek papir, pa pecite u rerni zagrejanoj na 200o C 20 minuta. Dok se biskvit peče mikserom umutite belanca dok se ne dobije čvrsta smesa. Znaćete da su belanca gotova kada prevrnete vanglu, a smesa stoji. Ubacite 10 kašika šećera i vanilin šećer, pa mutite još.



Korak 3: U šerpicu stavite 10 kašika šećera i 4 kašike vode, pa ušpinujte. Ako prvi put špinujete potrebno je da stavite šećer i vodu na ringlu i da sačekate da provri, pa da počne da peni i kada počne da se zgušnjava tj da bude gušće od vode (kao sirup) gotovo je. Ušpinovan šećer postepeno dodajte u belnaca sve vreme muteći.

Korak 4: Smesu rasporedite po kori i vratite na još 10 minutau rernu koju ste smanjile na 120o C. Glazuru napravite od čokolade, ulja i vode. Prelijte Mančmelou i odmah ga isecite na kocke i ostavite da se ohladi i stegne.

Posle par sati navalite na kolač i uživajte u svakom zalgaju :D !

supersavjeti.info

SAVRŠENO UKUSNE OKRUGLICE OD JANJETINE



Jedinstvene okruglice od janjetine, koje će vas uistinu iduševit, i koje ćete uvijek rado jesti. Jednostavne su za napraviti, tako da vam neće oduzeti puno vremena, a što je najbitnije, uživat ćete u njihovom okusu, jer se tope u ustima.


Za okruglice:

75 dkg janjetine operemo, obrišemo i očistimo od masnoće,
pa sameljemo sa 25 dkg kuhane mrkve na stroju za mljevenje mesa.

Očistimo 2 bijela luka i zdrobimo ih, dodamo mesu. 15 dkg riže skuhamo, i dodamo mesu. Sve izmješamo.



Potom dodajemo: 2 cijela jaja, sol, papar, 1 kašiku curryja. Od mesne smjese oblikujemo oko 50 kuglica veličine oraha, polovicu njih uvaljamo u 10 kašika sezama, a polovicu ostavimo kakve jesu. Pržimo ih na vrelom ulju oko 5 minuta, te potom ocijedimo na papirnatom ubrusu.

Za umak:

Izmješamo 1 čašu vrhnja sa 1 čašom jogurta, začinimo solju, paprom i 1 žlicom mješanog sjeckanog začinskog bilja. Ponudimo uz okruglice.

ezada.rtl.hr

ŠUPLJIKAVE KROFNICE KOJE SVI RADO JEDEMO



Stare, dobre, šupljikave krofnice, koje svi rado volimo jesti. Naravno, djeca će ih ponajviše voliti, a ni stariji neće moći odoliti. Stoga, odmah se bacite na posao i napravite ih već danas :))


Sastojci

500 g brašna
250 ml mlijeka
1 kesica suhog kvasca
1 supena kašika šećera
1 jaje
prstohvat soli
ulje za prženje



PO ŽELJI:

topljena čokolada
šećer u prahu
pekmez
eurokrem

Priprema

1.U posudu naspite brašno, dodati kvasac, šećer i prstohvat soli, te izmiješati. Dodati jedno jaje, pa sipajući mlako mlijeko, zamijesiti fino tijesto.

2.Tijesto pokriti krpom i ostaviti na toplom mjestu otprilike sat vremena.

3.Nakon sat vremena tijesto premijesiti još jednom i razvući ga oklagijom. Neka ne bude ni pretanko, ni predebelo, otprilike debljine prsta.

4.Krugove vaditi pomoću čaše. Pokriti ih krpom i ostaviti 15 minuta da se dižu. Zatim ih okrenuti ndrugu stranu i ostaviti još 15 minuta.



5.Krofne pržiti u većoj količini vrućeg ulja. Spuštati ih u ulje tako da gornja dignuta strana sada bude okrenuta prema dole. Čim se spuste u ulje, šerpu zatvoriti i pričekati par trenutaka. Kada donja strana porumeni ( u pitanju su sekunde ), skloniti poklopac i krofne okrenuti na drugu stranu, ali sada ostaviti otklopljeno dok se krofne ne isprže ( opet su to sekunde ). Tako raditi sa svakom turom.

6.Krofne vaditi šupljikavom kašikom i spuštati na papirni ubrus.

7.Po želji, u krofne špricom utisnuti pekmez ili eurokrem, ili ih umočiti u topljenu čokoladu. A mogu se jednostavno uvaljati u šećer u prahu.

serpica.net

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design