04. 04. 2017.

Ispecite domaća peciva za hamburgere

Rezultat slika za Ispecite domaća peciva za hamburgere
Sastojci
Za 6 većih peciva:
600 g krušnog brašna ili namjenskog brašna za dizana tijesta
1 svježi kvasac
½ praška za pecivo


ravna žlica soli
100 g otopljenog maslaca ili 1 dcl ulja
200 ml mlijeka (2 čajne žličice šećera)
150-200 ml mlake vode
razmućeni žumanjak ili malo mlijeka za premazivanje
sjemenke sezama ili lana za posipanje


Ako ste majstor od ćevapa i burgera, uživanje u ovim delicijama s roštilja zaokružit ćete tako da ispečete domaće lepinje i peciva za hamburgere.

Uz svo umijeće pripreme mesa i vještinu roštiljanja, naše će roštiljske poslastice ostati pomalo poput torte bez šlaga, ako im se ne pridruži odgovarajuća „ambalaža“. Jer složit ćete se, izostat će potpun užitak u ćevapima i pljeskavicama budu li vam posluženi bez lepinje ili somuna, a ni hamburger nije potpun doživljaj bez hambi peciva. I lepinje i hambi peciva možete nabaviti već gotove, ali kad ste se već prihvatili vašeg roštilja, pripremili meso, napravili umake, šteta je da i krušni tanjurići na kojima ih poslužujete, ne budu vaših ruku djelo. U nastavku pročitajte kako pripremiti domaća peciva za hamburgere, a ako se dvojite čime ih “napuniti”, evo nekoliko ideja.

Priprema peciva za hamburger:
U većoj posudi pomiješajte brašno sa solju i praškom za pecivo, a u sredini načinite udubinu. U 200 ml mlakog mlijeka u kojem ste otopili šećer razmrvite svježi kvasac, pa ga ulijte u udubinu u brašnu, poklopite posudu i ostavite 15-ak minuta da kvasac naraste. Dodajte otopljeni maslac ili ulje, ovisno o tome za što ste se odlučili. Maslac će vaša peciva učiniti sličnija slatkim hambi pecivima, kakva obično vezujemo uz američke hamburgere. Dodajte mlaku vodu i zamijesite tijesto, po potrebi dodajući još vrlo male količine brašna. Mijesite najmanje 5 minuta, po potrebi i dulje, da dobijete glatko tijesto pa ga ostavite da udvostruči obujam. Tijesto zatim premijesite, podijelite na šest ili osam (ovisno o tome kako velika peciva želite) jednakih dijelova, formirajte loptice i ostavite ih na toplom da udvostruče obujam. Želite li peciva većeg promjera, nešto niža i u obliku diska, spljoštite ih malo dlanom i raširite. Ako ih ostavite u obliku loptica, dobit ćete viša, okruglastija peciva. Nakon što narastu, za dobiti peciva tamnije površine, premažite ih razmućenim žumanjkom ili s malo mlijeka i pospite sjemenkama. Ako želite svjetlija peciva, premažite ih samo mlakom vodom, toliko da se sjemenke imaju za što primiti i ne padaju prilikom posipanja. Pećnicu ugrijte na maksimum. Prije stavljanja peciva u pećnicu, na dno pećnice stavite plitku posudu s toplom vodom, koja će isparavanjem omogućiti da se peciva tijekom pečenja vlaže i da im korica ostane mekana. Peciva za hamburgere pecite 20-ak minuta na 200 °C.

KAKO UTIČE GLUTEN, VINO, MLIJEČNI PROIZVODI I ŠEĆER NA KOŽU LICA



Svi znamo da hrana ima ključan uticaj na izgled kože lica i tijela.


Sve što unosimo putem hrane, ostavlja svoje efekte na našem spoljašnjem izgledu. Ljepota je usko povezana sa našim životnim navikama!



Već sigurno znate da alkohol, šećer, gluten i mliječni proizvodi imaju itekako negativno dejstvo na izgled kože lica, ali da li znate šta ZAISTA rade?

Uticaj vina (alkohola) - Prekomjerna konzumacija alkohola, prije svega vina, izaziva na prvom mjestu dehidrataciju i isušivanje kože. Javlja se opuštenost kapaka, kao i crvenilo obraza. Između očiju ćete primjetiti pojačanu vidljivost bora. Proširene vidljive pore su još jedna posljedica prekomjernog ispijanja alkohola.



Savjet je da na svaku čašu vina popijete jednu čašu obične vode. Tako ćete drastično umanjiti negativno dejstvo alkohola na vaš organizam, a pogotovo na kožu lica.

Uticaj šećera - Znamo da je teško odoljeti svim tim poslasticama i sitnim kolačima, ali prije nego što posegnete za još jednim parčetom torte samo pomislite na posljedice - izražene linije i bore na čelu, spušteni i izbrazdani podočnjaci, ispijeno lice, bolne tačke na licu, tanka koža sivkastee ili nezdravo bjeličaste boje. I naravno, pojačana pojava bubuljica i začepljenih pora.

Uticaj mliječnih proizvoda - Mliječni proizvodi jesu zdravi, ali treba izbjegavate njihovu pretjerano konzumaciju. Ovde posebno mislimo na punomasne sireve, kačkavalje, kao i na punomasno mlijeko i jogurt. Okrenite se kiselom mlijeku i kefiru jer sarže daleko više vitamina, a manje masti. Posljedice prekomjernog konzumiranja mliječnih proizvoda su naduveni kapci, kese i tamni krugovi oko očiju, male bijele mrlje i kvrge na bradi.



Uticaj glutena - Sve te pite, pogače i domaća peciva prosto mame svojim mirisom, ali zastanite za tren i razmislite kako glutein utiče na izgled vaše kože. Pufnasti crveni obrazi i tamno pigmentisane mrlje oko brade su uobičajena pojava, pa ako imate ove nepravilnosti na koži lica, treba da znate da je ovo jasan znak da ste konzumirali previše namirnica koje obiluju glutenom.

depo.ba

OMILJENA POSLASTICA SVIH GENERACIJA - SAM ROLNICE



Dobro poznate, i pmiljene svima nama, sam rolnice, koje i ne treba nešto previše predstavljati, njihovo ime apsolutno sve govori. Uistinu su tako nevjerovatnog okusa, da se naprosto svaki zalogaj sam d sebe topi. Izuzetno su prhke i kremaste, jednostavno ćete uživati u svakom zalogaju ovih nevjerovatnih malih, ali veoma ukusnih rolnica.




Tijesto:

500 g lisnatog testa/ 2 ploce/



Saum:

4 bjelanceta

200 g secera u prahu

1 kesica vanilin secera

po zelji: 1 kasika limunovog soka




Priprema:

Lisnato testo razviti na debljinu od 0, 5 cm i iseci trake sirine 2 cm i duzine 20 cm. Metalne valjke za saum rolne premazati uljem i na njih namotati testo. Ja ove nikad ne premazujem, nikad se ne zalepi testo i samo sklizne sa njih.

Tako pripremljene valjke sloziti u pleh oblozen pek papirom i peci na 200 stepeni dok malo ne porumene. Ispecene saum rolne skinuti sa valjka i prohladiti.


Fil pripremiti na pari. Umutiti belanca sa secerom i kuvati na pari da se dobije cvrst saum.

Na kraju dodati vanilin secer i limunov sok. Ohladjenim filom puniti testo i posuti prah secerom.

cokoladaforum.rs

KARAMEL TORTA SA KEKSOM

KARAMEL TORTA SA KEKSOM
Potrebno:
2 pakovanja keksa (600 gr)
200 gr šećera u prahu


250 gr margarina
1 L mleka
3 kesice pudinga od vanile ili karamel
9 kasike šećera
400 gr belog slag krema
400 ml kisele vode

 i jos:
100 gr krem šlaga
200 ml kisele vode

Priprema:
Skuvati puding sa mlekom i 9 kasike šećera. Ostaviti da se potpuno ohladi, mešajuci s'vremena na vreme. Posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu, pa ga sjediniti sa ohladjenim pudingom. Šlag krem umutiti sa kiselom vodom.

Na tacni poredjati keks 5x5, premazati jedan sloj pudinga, pa jedan sloj krem slaga. Redjati dok ne utrošite sve sastojke, (kod mene 4 reda keksa). Zadnji sloj takodje premazati pudingom i krem slagom.  Posebno umutiti 100 gr krem šlaga sa kiselom vodom, pa premazati celu tortu i ukrasiti po zelji. Keks nije potrebno natapati mlekom, dovoljno je napraviti tortu jedan dan ranije.
Rezultat slika za KARAMEL TORTA SA KEKSOM
Rezultat slika za KARAMEL TORTA SA KEKSOM

Torta sa lešnicima i karamelom

Torta sa lešnicima i karamelom
Potrebno:
Biskvit:
7 belanca
prsohvat soli


140 gr čećera
170 gr pečenih mlevenih lešnika
2 kasike oštrog brašna
2 kašike kakaa
1/2 kesice praška za pecivo
100 ml ulja

Fil:
1 L punomasnog mleka
7 žumanca
165 gr karamel bombona
160 gr gustina
170 gr šećera
100 gr maslaca
200 ml slatke neutralne pavlake 35%m.m.

Ganache:
250ml slatke neutralne pavlake 35% m.m.
100 tamne čokolade za kuvanje
100 gr lešnik (noisette) čokolade

Priprema:
Na tihoj vatri ugrejati 150 ml mleka. Dodati karamel bombone i nastaviti sa zagrevanjem da se bombone potpuno otope.

Od preostale količine odvojiti 150 ml koje ćete pomešati sa gustinom, a ostalo sipati u šerpicu sa otiopljenim karamel bombonama. Kuvati do tačke vrenja. U posebnu posudu umutiti žumanca i šećer. Kada masa potpuno izbeli, dodati razmućeni gustin sa mlekom. Smesu sipati u mleko sa karamel bombonama i kuvati par minuta na tihoj vatri da se masa stegne. Krema će biti malo čvršća, pa je potrebno mešati energično. Ukloniti sa šporeta, pokriti providnom folim i ostaviti da se ohladi. Kada je krema potpuno hladna, umutiti je sa maslacem sobne temperature. Posebno umutiti slatku neutralnu pavlaku, pa je sjediniti sa filom. Za to vreme pripremiti biskvit. Pomešati brašno sa praskom i kakakom. Umutiti belanca sa prsohvatom soli uz postepeno dodavanje šećera. Dodati brašnaste sastojke i pažljivo promešati drvenom kutlačom. Dodati mlevene, pečene lašnike i na kraju ulje. Smesu podeliti na dva dela i peći u dve kore. Prvi deo sipati u pleh (26cm) koji ste obložili papirom za pečenje i peci u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Isto uraditi sa drugom korom. Izvaditi iz pleha i ostaviti da se ohlade.

Slaganje:
Na tacnu staviti I koru. Najbolje je koristiti kalup sa štipaljkom, posto je torta prilično visoka. Po želji ih možete natopiti sa malo mlakog mleka, ali ja nisam. Preko kore staviti 1/2 kreme, zatim drugu koru i preostalu količinu kreme. Tortu  ostaviti na hladnom par sati da se stegne, a zatim preliti ganache kremom.

Ganache:
Na pari otopiti obe vrste čokolade. Slatku pavlaku zagrejati do tačke vrenja, a zatim preliti iz 3 puta preko čokolade, mešajuci energično. Kada se čokolada potpuno sjedinila sa pavlakom, preliti preko torte i ostaviti još par sati na hladnom, najbolje preko noći.
Rezultat slika za Torta sa lešnicima i karamelom
Rezultat slika za Torta sa lešnicima i karamelom

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design