01. 04. 2017.

ZDRAVO, BRZO I UKUSNO - PITICA OD ŠPINATA



Odlična pitica od špinata, još poznatija i kao izljevak, brza je i jednostavna, a pored svega toma, kao što možete viditi po sastojcima, prilično zdrava za naše zdravlje. Piticu svakako probajte, kada budete imali vremena, jer vas uvjeravamo da ćete uistinu uživati.



Sastojci:

300 g očišćenog špinata
2 jaja
100 g svježeg sira
50 g kiselog vrhnja
1,5 dl jogurta
1 dl mlijeka
1 šoljica ( od 2 dl) kukuruznog brašna
1/2 praška za pecivo
brašno po potrebi
sol
ulje



Priprema

1.Najprije dobro oprati špinat , isjeckati ga na tanke trakice i pustiti da tako stoji oko 30 min. Nakon toga ga dobro ocijediti od viška vode.

2.Izmješati jaja,kiselo vrhnje, sir, jogurt, mlijeko, sol. U to dodati špinat, pa kukuruzno brašno ,prašak i brašna po potrebi ( da se dobije smjesa malo čvršća nego za palačinke). Dobro izmješati.



3.Pleh podmazati uljem, izliti pripremljenu smjesu i peći na 200c oko 30-40 min.(ovisno od pećnice)

Kada se ispeče, pokrite enkom krpom, i ostavite barem nekih 5 minuta da odstoji, kako bi pitica omekšala.

onlinerecepti.com.ba

TOPLO VAM PREPORUČUJEMO FREIBURSKI KOLAČ OD JABUKE



Super kolačić od jabuke, koji će za vas biti jedno pravo novo iskustvo. Toplo vam ga preporučujemo za današnji menu, te se iskreno nadamo da ćete uživati u svakom zalogaju. Slobodno ga možete pripremiti gostima, pa i onima najzahtjevnijima, te ukoliko je i neki prijam u pitanju, jer će mnoge oduševiti, upravo zbog svoje jedinstvenosti. Stoga, bacite se na posao i uživajte :)))



PRHKO TIJESTO

200g brasna

1 kasicica praska za pecivo

50g secera

1 vrecica vanilin-secera

1 jaje

150g maslaca ili margarina



NADJEV OD JABUKA

oko 1 kg kiselkastih jabuka

75g secera

75g grozdjica

1 kasicica cimeta

75g krupno mljevenih oraha ili badema



ZAVRSNICA

4 kriske dvopeka

4 jaja

125g secera

1 vrecica vanilin-secera

250g kiselog vrhnja

30g krupno mljevenih oraha



Priprema

1.Od navedenih sastojaka umijesiti prhko tijesto tako sto sve sastojke staviti u posudu i mutiti mikserom (nastavci za tijesto) dok mikser moze podnijeti, a potom prebaciti na pobrasnjenu radnu podlogu i izraditi do kraja u glatko tijesto.

Tijesto razvaljati i prebaciti u kalup (26cm), izbosti na nekoliko mjesta viljuskom i peci u prethodno zagrijanoj pecnici 15 minuta na 200*C. Izvaditi iz rerne i ostaviti u kalupu da se hladi.

2.Za nadjev jabuke oguliti i izrezati na male komadice (prvo na cetvrtine i ona svaku cetvrtinu po sirini na tanke listice), pomijesati sa secerom, cimetom i grozdjicama, te staviti na vatru i pirjati dok omeksaju (nekih 15-ak minuta). Ohladiti i hladno pomijesati sa krupno mljevenim orasima. Ravnomijerno rasporediti preko prhkog tijesta.



3.Dvopek samljeti u multipraktiku. Jaja odvojiti i zumanjke pjenasto umutiti sa secerom i vanilin-secerom, dodati dvopek i kiselo vrhnje. Posebno umutiti bjelanjke u cvrst snijeg i na kraju mijesajuci varjacom dodati u smjesu od zumanjaka. Premazati preko jabuka i posuti krupno mljevenim orasima.

Sve zajedno staviti da se pece 30 minuta na 200*C (paziti da kolac odozgo ne izgori, ako previse tamni prekriti ga alumnijskom folijom). Ohladiti i izrezati na kocke.


Recpt je iz knjige Dr. Oetkera, sa manjim izmjenama.

coolinarika.com

ALVA TORTA


POTREBNO JE
250 g šećera,
400 g brašna,
100 g mlevenih oraha,



šolja ulja,
šolja kisele vode,
prašak za pecivo,
limun

ZA FIL 
100 g šećera,
100 g brašna,
200 g pečenog mlevenog lešnika,
250 g šećera u prahu, margarin,
2 vanilin šećera

PRIPREMA
Ispržite četiri kašike brašna u suvoj šerpici, pa dodajte četiri kašike šećera.


Kad smesa porumeni, postepeno dodajte zaslađenu vodu, na šolju vode idu dve kašike šećera, i mešajte dok ne dobijete gust fil. U ohlađen fil dodajte jedan margarin koji ste prethodno umutili sa 250 g šećera u prahu i dva vanilin šećera. U tu smesu dodajte 200 g pečenog mlevenog lešnika. Gotovu tortu prebacite na poslužavnik i dekorišite po želji.

Čokoladna krema za torte i kolače


Priprema se jednostavno i ne zahtjeva puno vremena. Recept sam dobila prije nekih 10 godina od drage prijateljice Anice iz Vrbovca čije je kolače i torte mnogima gotovo nemoguće nadmašiti. Teško je u par rečenica opisati koliko mi je tada značilo njeno prijateljstvo i podrška. Život nas je odveo svaku na svoju stranu, jako se rijetko vidimo i čujemo, ali neka zna da mislim na nju svaki puta kada radim ovu finu kremu :)

3 dl mlijeka
2 žlice gustina ili brašna (glatkog)
6 žlica šećera



3 jaja
10 dkg čokolade za kuhanje
25 dkg maslaca

U posudi za kuhanje pjenjačom pomiješati hladno mlijeko sa šećerom i gustinom ili brašnom. Dobro izmiješati da nestanu sve grudice. Dodati jaja, promiješati, pa dodati natrganu čokoladu za kuhanje.
Staviti na vatru i miješati pjenjačom dok se svi sastojci ne otope i povežu.


Kada se počnu pojavljivati mjehurići, kuhati miješajući dok se ne zgusne, nekih 3-4 minute. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi do mlakog. Umutiti maslac pjenasto (mikserom) i umiješati ga opet mikserom u mlaku kremu. Kremu premazati preko torte ili kolača i ohladiti u hladnjaku. Torta na slici je rađena sa ovom kremom, a trebala mi je dupla količina da bih imala za dva sloja i još za omazivanje torte kao što se vidi na slici. U gornji sloj sam umiješala pržene mljevene lješnjake. Ovu kremu koristim uvijek kada radim kocke sa bananama, mačje oči, čokoladne torte... Ovo je najčitaniji tekst na mom blogu (6000 prikaza u 6 mjeseci), što govori da su mnogi u potrazi za dobrom čokoladnom kremom. Ako Vam nije teško, ostavite komentar kako ste zadovoljni sa ovim receptom da ohrabrite i druge da isprobaju ovu kremu. Hvala Vam unaprijed! Vaša Nada.

TUTTI FUTTI KOLAČ GOTOV ZA 15 MINUTA



Tutti futti kolač, koji je fotov za 15 minuta, ali bez obzira na to što se brzo pravi, odličnog je okusa i jednostavno će vas itekako oduševiti. Zabavite se danas i napravite ovaj super kolačić, u kojem ćete zaista uživati, jer je veoma kremast i sočan.



Fil

8dcl mlijeka

8 kašika brašna

8 kom jaja

4 kašike šećera

20dkg margarina

10dkg čokolade za kuhanje

5 kašika sitnog šećera

0,5kg keksa petit




Priprema

1.Odjeliti žumanjke od bjeljanjaka.Mlijeko staviti kuhati ali odvojiti 2 dcl.

2.U žumanjke staviti šećer i mutiti mikserom pa dodati vaniliju i brašno i dalje mutiti mikserom pa lagano dodavati mlijeko (2dcl koja smo odvojili).

3.Ukuhati u preostalo mlijeko da nebude grudica, možemo si pomoći mikserom

Staviti da se ohladi

4.U međuvremenu pjenasto izraditi margarin sa sitnim šećerom i otopiti čokoladu.

5.Kada se fil ohladio umutimo margarin i još malo radimo mikserom da kremabude pjenasta.

6. Na tacnu složimo kekse (ja sam slagala u svaki red 14 keksa tj.2*7 i tako tri reda) premažemo keks kuhanom kavom.

Od fila odvojimo par kašika za gore a ostatak podijelimo na dva dijela, jedan ostaje žit a u drugi dodamo otopljenu čokoladu.Na kekse stavimo žuti fil pa kekse pa smeđi fil pa keks. Keks svaki puta mažemo sa kuhanom kavom.



Gore stavimo žuti fil koji smo odvojili i naribamo čokoladu. Stavimo u hladnjak da keks opusti i fil se stegne. Ovako ja radim ali po receptu bi trebalo još bjeljanjke izlupati na pari i staviti na keks ali moja djeca to nevole pa bjeljanjke iskoristim za nešto drugo.

kulinarskikutak.info

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design