01. 04. 2017.

TORTA SA SEZONSKIM VOĆEM, MOJA PRIJATELJICA JE ČUVALA OVAJ RECEPT DOK JOJ NISAM JEDAN DAN UKRALA


Sastojci
Biskvit:
  • 4 belanca
  • 4 kašike šećera
  • 1 kesica burbon vanilin šećera
  • 2 kašike brašna mekog tip 400
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 kašike mlevenih pečenih badema




Vanila krema:
  • 320 g (2 čaše) kisele pavlake
  • 160 g (1 čaša) slatke pavlake
  • 8 g (1,5 kašičica) želatina u prahu
  • 3 kašike meda
  • 3 kašičice komadiće bele čokolade
  • 10 kapi arome butter vanila Dr Oetker
Fil od šumskog voća:
  • 150 g mrznutog šumskog voća (ili sezonskog voća)
  • 200 ml vode
  • 1 kesica pudinga sa ukusom šumskog voća (ili puding od jagoda)
  • 4 kašike šećera
Mus od bele čokolade:
  • 200 g bele čokolade
  • 325 ml slatke pavlake
  • 100 g šećera
Priprema:
Biskvit
1.
Uključiti rernu na 180 stepeni.
2.
Belancima dodati šećer i vanilin šećer i umutiti mikserom u čvrst šne.
3.
Dodati prosejano brašno i prašak za pecivo i umutiti mikserom.
4.
Žicom umešati bademe.
5.
Peći na 180 stepeni 10 minuta u kalupu obloženom pek papirom. Peče se dok ivice biskvita ne porumene. Ceo biskvit ostaje svetao.
6.
Pečen biskvit dok je još vruć odvojiti od pek papira, umotati u vlažnu krpu i ostaviti da se hladi.
7.
Biskvit je pečen u kalupu prečnika 26 cm. Pošto se u toku pečenja prečnik biskvita smanji, nakon hlađenja stavljen je u kalup prečnika 24 cm u kom je cela torta pravljena.
Vanila krema
1.
Želatin preliti sa 5 kašika vode i ostaviti da bubri 5 minuta.
2.
Kiselu pavlaku, slatku pavlaku i med izmešati mikserom.
3.
Nabubreli želatin otopiti na tihoj vatri, dodati 3 kašike smese od pavlake, mešati uz zagrevanje dok se smesa ne ujednači i uliti u ostatak smese od pavlake. Izmešati mikserom.
4.
Umešati komadiće bele čokolade i aromu vanile.
5.
Premazati preko biskvita i staviti u frižider da se hladi pola sata.



Fil od šumskog voća
1.
Vodu sa šećerom zagrejati do ključanja.
2.
Odmrznuto voće usitniti štapnim mikserom ili u blenderu. Dobije se oko 200 ml kaše. Dodati vode da bude ukupno 250 ml.
3.
Prašak za puding dobro izmešati sa kašom da ne ostanu grudvice od praška i uliti u ključalu vodu. Nastaviti sa zagrevanjem na jačoj vatri uz neprestano mešanje žicom dok se masa ne počne zgušnjavati, zatim smanjiti vatru i zagrevati još 2 – 3 minuta uz neprestano mešanje.
4.
Ostaviti da se ohladi do sobne temperature, povremeno mešajući da se ne uhvati korica na površini fila.
5.
Kašiku po kašiku fila stavljati preko kreme od vanile, lagano razmazati i ostaviti u frižideru da se stegne.
Mus od bele čokolade
1.
Čokoladu otopiti (ja sam je otopila u mikrotalasnoj pećnici).
2.
Zagrejati slatku pavlaku sa šećerom (da bude vrela a da ne proključa) i dodati joj otopljenu čokoladu. Nastaviti sa zagrevanjem uz mešanje dok se ne dobije ujednačena glatka sjajna sirupasta tečnost.
3.
Ostaviti da se ohladi do sobne temperature i dobro umutiti mikserom.
Mus bude skoro tečan pre nanošenja na tortu i hlađenja u frižideru. Hlađenjem u frižideru se stegne, bude mekan kao šlag, ali ne redak da će curiti sa torte. Ako se plašite da je preredak, nakon mućenja mikserom, stavite ga 15-ak minuta u frižider i ponovo umutite mikserom, pa ćete videti kakve je konzistencije.
4.
Premazati preko fila od šumskog voća i ostaviti u frižideru najmanje dva sata.
5.
UŽIVATI!
6.

GRČKI KOLAČIĆ GOTOV ZA ČASAK :)


Grčki kolač, gotov za časak. Opasno ukusan kolačić, koji će vam se odmah dopasti. Preporučujemo vam ga za bilo koju prigodu, jer se nećete pokajati. Vaša djeca će ga također veoma brzo zavoljeti, a možete ga napraviti i kada su najzahtjevniji gosti u pitanju.


Sastojci:

– 1,5 l mlijeka
– 4 želatine
– 300 g šećera
– 1 l slatkog vrhnja
– 200 g čokoladnih napolitanki
– 2-3 rebra čokolade za kuhanje
– 300 g petit keksa
– 100 g čokoladnih mrvica


Priprema:

Od 1,5 l mlijeka odvojiti 300 ml mlijeka i u to natopiti želatine, a ostatak mlijeka prokuhati sa šećerom. U vruće umiješati želatinu sa mlijekom i dobro izmiješati. Ostaviti da se ohladi. Izraditi slatko vrhnje i dodati u mlijeko sa želatinom.

Smjesu podijeliti na tri dijela:

1. dio ostaviti bijel

2. dio dodati zdrobljene napolitanke (možete i mljevene) i 2-3 rebra otopljene čokolade

3. dio dodati zdrobljeni petit keks ( može i mljeveni) duboku tepsiju (35x45cm) obložiti alu-folijom i posuti čokoladnim mrvicama, zatim izliti bijeli fil te staviti ga u hladnjak na nekoliko minuta da se stisne, a u međuvremenu pripremiti drugi fil sa napolitankama i čokoladom.


Na bijeli fil, staviti fil sa napolitankama te ga opet staviti u hladnjek da se stisne, za to vrijeme pripremiti fil sa petiti keksom.

Na fil sa napolitankama staviti fil sa petit keksom. Staviti u hladnjek na najmanje 2-3 sata da se stisne. Zatim na kolač staviti tacnu i prevrnuti ga naopačke tako bijeli fil sa čokoladnim mrvicama bude gore i skinuti alu-foliju sa kolača.

Čokoladne mrvice ne moraju se odmah staviti, mogu se posuti po bijelom filu i kad se kolač preokrene.

Izvor: coolinarika.com

JEDNOSTAVAN BRZ I MEKAN KOAČIĆ SA JABUKAMA, ORASIMA I GRIZOM


Super brz i jednostavan kolačić, koji će vas oduševiti svojim nevjerovatnim okusom. Odlična kombinacija, jabuka, oraha i griza, upravo čini taj njegov okus nevjerovatnim. Izgleda veoma bogato i sočno, stoga ga uvijek možete poslužiti za bilo koju prigodu. Nadamo se da vam se sviđa, i da ćete ga probati što prije :)))


Sastojci:

1 šoljica (2 dl) šećera
3 jaja
1 šoljica griza
1 šoljica mlijeka
3 kašike oštrog brašna
1/2 praška za pecivo
1 vanili šećer
1 šoljica mljevenih oraha
3 kisele jabuke sitno naribane
1/2 šoljice ulja
1/2 litre slatkog vrhnja

Priprema:

Griz namočiti u mlijeku i ostaviti 15 minuta da stoji.

Sve sastojke dobro izmiksati, dodati griz natopljen u mlijeku i staviti peči u rernu na 180 stupnjeva dok se biskvit ne odvoji od tepsije. Probosti čačkalicom i provjeriti da li je pečeno.

Pečeni i ohlađeni biskvit rezati po pola.

Gornju polovicu biskvita izmrviti i pomiješati sa tučenim slatkim vrhnjem.

Smjesu rasporediti po donjoj polovici biskvita.

Na kraju posuti ribanom čokoladom.

Izvor: coolinarika.com

SVIMA USPIJEVAJU, TOPE SE U USTIMA, A ODUZIMAJU 30 MINUTA!


Sastojci:
  • 4 osobe 900 g + kašika dve brašna za hleb
  • 225 ml mlećenice ili jogurta, sobne temperature
  • 300 ml toplog mleka
  • 10 g suvog kvasca
  • 300 g smrznutog putera
  • 1 do 2 kašičice soli
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica šećera
  • 6 kašika otopljenog putera
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • semenke po ukusu
  • 1 jaje,za premazivanje




Priprema:
Zagrejati svo mleko, odvojiti pola količine, staviti kašičicu šećera, suvi kvasac i kašiku brašna,sve to dobro sjediniti i ostaviti na stranu da naraste.Brašno prosejati zajedno sa praškom za pecivo i solju u dublju zdelu za mešenje i napraviti malo udubljenje, gde ćete dodati otopljen puter,umućena jaja, ostatak toplog mleka, mlaćenicu ili jogurt i nadošli kvasac. Sve dobro sjediniti dok ne počne da se odvaja od stranica posude, isipati na radnu površinu i dobro umesiti testo dok ne dobijete glatku i elastičnu smesu. Vratiti u zdelu,pokriti sa providnom folijom i ostaviti da se testo udvostruči,oko sat vremena.Naraslo testo isipati na blago pobrašnjenu radnu površinu i još jednom ga premesiti. Premešeno testo podeliti na 12 malih jufkica.Svaku jufkicu sa vrlo blago pobrašnjenom radnom površinom rastanjiti na veličinu malog plitkog tanjira. Sve rastanjene jufkice staviti na čisti stolnjak.



Uzeti jednu jufkicu i preko nje narendati smrznuti puter,preko staviti drugu, malo je razvući pa krajeve podviti malo ispod prve jufkice i narendati zamrznuti puter. Tako uraditi i sa ostale 4 jufkice, svaki put podviti malo krajeve.Ovo radimo da nam puter ne izađe vani prilikom razvijanja u veliku jufku. Na zadnju,6 jufku, ne rendamo puter.Staviti ovako pripremljeno testo na tanjir i staviti u frižider, dok vi radite sa ostalih 6 jufki. Kada ste uradili i ovih 6 jufki u jednu,uzmite prvu iz frižidera, blago pobrašnite radnu površinu i vrh jufke i oklagijom razvući u jedan veliki krug,iseći na 4 dela unakrst, pa onda svaku četvrtinu iseći na još 3 ili 4 dela. Ostatak putera narendati pola preko razvučene jufke i umotati u kroasane ( moji su bili prazni, ako ih punite sa nečim na gornji deo kruga nemojte rendati puter ). Zaviti kroasane kao kiflice s tim što ćete testo prilikom zavijanje malo vući nasuprot od vas. Naređati kroasane na pleh prekriven papirom za pečenje,pokriti ih providnom folijom i ostaviti ih da narastu još pola sata. Premazati ih umućenim jajetom, posuti semenkama po želji, ili bez i peći ih u prethodno zagrejanoj rerni na 190*C oko 15 do 20 minuta ili dok vam blago ne porumene. Prohladiti i poslužiti sa džemom, nutelom, sirom uz čašu mleka, kafe ili jogurta.

Posluživanje:
Kroasane možete zamrznuti pre pečenja,tako što ćete ih naređati na pleh i zamrznuti svaki pojedinačno i staviti ih u kesu i nazad u frizer. Kad hoćete ponovo da ih pečete, naređati ih smrznute na pleh postavljen papirom za pečenje i najbolje preko noći ostaviti ih u rernu da se odmrznu i peći ih ujutru.Za 15 do 20 minuta imate sveže kroasane za doručak.
Drugi put kad sam ih pravila podelila sam testo na 16 jufkica umesto 12, tako da je bilo više slojeva i kroasani su se još više razlistavali.***

BILA SAM U BUTIKU I PROBALA BRUSEVE SA DRUGARICOM...



Bila sam u H&M sa drugaricom i isprobavala bruseve. Svi mali, stoji drugarica ispred vrata i pita valja li, odgovara li, jesi li već više, i tako...

A ja onako ljuta iz sveg glasa “Ne, ne valja, meni ni padobrani ne bi valjali kolike su mi ...!” Samo što sam to rekla čujem odgovor od nekog dečka.



“Pa izadji da vidimo pa ćemo mi ocjeniti”.

Ljudi moji, ja i moj jezik, koji je brži od pameti, blam me pojeo.



Nisam izašla iz kabine sve dok nisam bila potpuno sigurna da bih bila sigurna da je on napustio radnju i da me neće viditi.

Drugom prilikom nas je jedna gospođa na autobuskoj stanici opomenula zbog našeg neprimjernog vriječnika i nesmotrenosti naše priče.



Stoga dobro pazite gdje šta i koliko glasno pričate, da se ne nađete u neprijatnoj situaciji poput moje, a to mi se zasta česti dešava, jer ne obraćam pažnju na to ko se nalazi oko mene i šta pričam... :)))


komicnistatusi.com

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design