17. 03. 2015.

Posna pogača za Badnje veče


Pogača za Badnje veče ili Badnjača u našoj kući se zove “zdravlje”. Na Badnji dan moja baka je mesila posnu pogaču koju je uveče kidao tata posle unođenja slame, paljenja sveće i bacanja oraha. Usledila bi večera pa valjanje u slami i traženje bačenih oraha. Na trpezi bi bila jedna velika tacna na kojoj su se nalazile suve šljive, smokve, voće, novac i pogača. Verovanje kaže da što više različitih plodova staviš na tacnu to će godina biti plodnija. Običaji zavise u kojem kraju živite i kako se koji prenosio kolenima unazad. Posna pogača za Badnje veče se pravi na dva načina, samo od brašna, vode i soli, sa uljem ili bez ili sa kvascem. Moja baka je pravila običnu sa kvascem, vodom, brašnom i soli. Evo kako je to ona radila.

Sastojci:
  • 40 gr svežeg kvasca
  • 400 ml tople vode
  • 1 kašika šećera
  • 3 kašičice soli
  • 700 gr brašna
  • 50 ml + 2 kašike ulja
Priprema:
U toploj vodi razmutiti kvasac i šećer.
Dodati pola brašna, ulje i so, pa dobro izmešati.
Smesa treba da se dobro varjačom izradi, da bude fina i glatka.
Nakon toga dodavati ostatak brašna pa nastaviti mešanje varjačom dok ne postane jako gusto.
Kad već ne može da se meša i trebalo bi da e umesi preliti onda sa one 2 kašike ulja, može i 3 i malo premesiti.
Neće biti lepljivo a biće fino mekano i pošto ste dobro varjačom izradili testo mešenje nije ni potrebno.
Ostaviti tako testo pokriveno krpom da odstoji 20 – 30 minuta na toplom mestu.
Izvaditi zatim testo, malo ga premesiti pa ga rukom istapkati da se raširi, da bude kao tanka lepinja.
Staviti u pleh veličine 30 cm. Izbockati viljuškom, premazati četkicom uljem i ostaviti 20 minuta da odstoji.
Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni i staviti da se peče.
Pečena je kada fino porumeni, oko 25 minuta peći, zavisno od rerne.
Pečenu pogaču izvaditi i ” umiti”, to znači premazati sa malo vode, zamotati u krpu i ostaviti do služenja.
Prijatno.
posna pogaca za badnje vece (3)

Posna pita

Posna pita koja može da se pravi i kad nije post, preukusna je. Pita je napravljena od spanaća, pirinča i šampinjona.

Sastojci:
  • 500 gr kora za pitu.
  • 200 gr svežeg spanaća
  • 100 gr pirinča
  • 2 paketića mariniranih šampinjona
  • 100 ml ulja
  • 150 ml vode
  • 1 kašika suhog začina
  • 1 kašičica soli
Priprema:
Pirinač staaviti u vodu sa kašikom začina i na vatru da se skuha. 100 gr pirinča i 500 ml vode.
Kada skoro sva voda uvri pirinač je spreman, nije mnogo važno ako krene da se raspada jer će onda da se bolje sjedini sa ostatkom smjese, tako da početnici ne brinu, ovde nije poenta da bude pirinač rastresit.
Spanać potopiti u ključalu vodu pa posle 2 -3 minute ocjediti i isjeckati.
Dodati spanaću.
Toj smesi dodati pola kašičice još soli i ocjedjene šampinjone iz marinade.
Promješati.
Pomješati vodu, pola kašičice soli i ulje. Voda neka bude topla, bolje će se sa uljem sjediniti.
Premazati uljem preh pa uzeti jednu koru i namazati sa uljem i vodom, staviti drugu koru pa premazati opet, pa treću koru staviti, nju samo malo premazite, njezno i na ivicu stavite 1/4 smjese.
Kore obično se podele na 4 dela ili 5, zavisno koliko kora ima pa tako djelite i fil.
Ja sam imala 12 debljih kora pa sam delila na 4 po 3 kore.
Kada umotate sve i poslažete trebalo bi da vam ostane smjese za premazivanje pa izbockajte svaku rolnicu i premazite, sve istresite, ispariće u toku pečenja.
Pecite na 200 stepeni oko 30 minuta.

Kolač crnac bez jaja




Sastojci –  mjera je čaša od jogurta:
  • 3 jogurta
  • 3 čaše brašna
  • 1 čaša šećera
  • 3 kašike kakaoa
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 čaša ulja
Preliv:
  • 100 gr čokolade
  • 1/4 margarina ( 60 – 65 gr )
  • 100 ml mlieka
  • 3 kašike šećera
Priprema:
Prvo uključiti rernu da  se zagrije na 200 stepeni.
Pomješati suve sastojke, pa dodati jogurt i ulje, pa sve sjediniti.
Namazati pleh veličine 20 x 30 cm margarinom ili maslacem i istresti umućenu smjesu.
Staviti da se peče.
Posle 15 minuta provjeriti. Treba mu izmedju 20 i 30 minuta da se ispeče zavisno od rerne, pazite da ne zagori, provjeravajte čačkalicom.
Kada je kolač pečen otopite margarin, dodajte mlijeko i šećer i izomljenu čokoladu i sve zajedno otopite da se fino sjedini
Ovim prelivom prelijte kolač i ostavite da upije.
Najbolje je da kolač pečete u djuveč tepsiji ili nekoj sa višim ivicama.

Posna keks torta


Idelano i brzo rješenje ako postite da se zasladite. Biće gotova za 15 minuta, a veoma je ukusna.

Sastojci :
  • 6dl vode
  • 2 posna pudinga od vanile
  • 6 kapika šećera
  • 50gr posnog margarina za kuvanje
  • 100gr mlevenih oraha
  • 20 komada petit keksa
 
Priprema:
Podeliti keks na tri dela.
Meni je tepsija malo uža pri dnu, pa sam ja podelila donji red 6, a dva sledeća po 7.
Pomešajte puding i šećer sa malo vode, od onih 6dl, pa ostatak stavite da provri.
Zakuvajte puding i kad se zgusne dodajt emargarin i mešajte dok se ne otopi.
Stavite prvi red keksa, pa 1/3 fila, pa pospite mlevenim orasima.
tako uradite i sa ostala dva red, pa stavite u frižider da se dobro prohladi.

Posna torta


Sastojci za kore – mera je šolja od mleka:
  • 2 šolje brašna
  • 1 šolja šećera
  • 4 kašike pekmeza ili marmelade ( ja sam stavila domaći od kajsije )
  • 100 gr mlevenih oraha
  • 1,5 šolja kisele ili obične vode ( bolje bi bilo kisela, ali ja nisam imala i stavila sam običnu, kora je uspela svejedno )
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 prašak za pecivo
Krem:
  • 1 l vode
  • 10 kašika brašna ( ili 3 pudinga, odaberite sami )
  • 3 kašike šećera
  • 200 gr margarina
  • 100 gr šećera u prahu ( ili po ukusu )
  • 200 gr posne čokolade ( kako krem tabla )
Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni.
Ići ovim redosledom kako su sastojci napisani i stavljati ih u plastičnu posudu u kojoj ćete ih sve umutiti.
Staviti sve sastojke i izmešati dobro žicom za mućenje, nije potreban mikser, a može, ja nisam.
Dok se rerna ugrejala i vi ste završili pripremu kore. Potrebno je da se šećer otopio i da nema grudvica.
Obložiti pleh 30 x 20 istresti pola smese i staviti da se peče.
Peći dok kora ne porumeni, bude svetlo braon.
Otprilike 15 – 20 minuta zavisno do rerne. Nikako nemojte otvarati 10 minuta.
Pečenu koru izvaditi, opet obložiti pleh i istresti drugu polovinu. Isto peći i ohladiti.
Svaku koru preseći sad horizontalno, da se dobiju 4 tanke korice.
Ako niste vični sečenju pecite 4 puta, ili sve od jednom pa secite na 4 dela.
Kora je mekana i lepljiva.
Pomešati za krem brašno ( puding ) i šećer, dodati malo hladne vode, da se to sve razmuti ( 200 ml ).
Ostatak vode staviti da provri, i kad provri zakuvati razmućenu masu.
Mešati dok se ne zgusne pa skloniti sa vatre, dodati izlomljenu čokoladu i mešati dok se čokolada ne otopi.
Skloniti da se ohladi.
Ulupati penasto margarin sa šećerom u prahu, pa mu dodati ohladjen krem i opet ulupati.
Ne mutiti predugo da margarin ne bi otpustio krem.
Kora, krem, kora, krem, kora, krem, kora i odgore i okolo krem. Ima ga dovoljno.
Dekoracija po želji.
Hladiti nekoliko sati pa poslužiti.
Ja slažem tortu uvek u šerpi ili kalupu u kojem sam pekla, tako su mi sve ivice ravne i ravnomerne.
Uvek stavim foliju pa okrećem šerpu ili skidam obruč kada mi torta odstoji sat – dva u zamrzivaču.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design