14. 03. 2015.

Šuškava torta - puslica


Torte sa sušenim korama su fantastične, ali se ne prave često jer sušenje kora oduzima jako puno vremena. Ja sam u daljem tekstu recepta objasnila kako sam ja to pojednostavila sušeći sve kore odjednom.
3 kore po:
  • 3 belanca
  • 6 kašika šećera
  • 1 čep sirćeta
Krem:
  • 9 žumanaca
  • 250 gr šećera
  • 100 gr čokolade po izboru ( ja sam stavila 200 gr )
  • 250 gr margarina
  • 150 gr šećera u prahu
  • 200 gr šlaga ( ja stavila 200 ml slatke pavlake, mnogo mi je lepše sa njom )


Priprema:

Krenite sa lupanjem belanaca. Kada počente mutiti i belanca krenu da pene onda postepeno dodavajte po kašiku šećera i mutite.
Na kraju dodajte sirće i nastavite mućenje.
Smesa treba da je jaka, glatka i sjajna.
Papir za pečenje stavite u  okrugao pleh veličine 23cm pa sušite koru 2h na 100 stepeni.
Ja ne radim tako, ja stavim papir za pečenje u tri tepsije od rerne, a na njima nacrtam 3 kruga.
Pošto su smese jake i čvrsto stoje mogu da se na tim krugovima održe, ne cure.
Stavim sve tri na 100 stepeni 2h uz ventilator.
Pomešati  žeumanca sa šećerom, pa staviti na paru da se kuva.
Krem je gotov kad se zgusne, a varjačom povučete po dnu šerpe i ostaje trag.
Sklonite sa vatre pa dodajte izlomljenu čokoladu i mešajte da se otopi, pa ostavite da se ohladi.
Ulupajte margarin sa šećerom u prahu penasto, pa njemu dodavajte postepeno ohladjen krem uz mućenje.
Na taj način nece doći do razredjivanja krema.
Ulupajte šlag ili latku pavlaku.
Kora, tamni kre, šlag, kora tamni krem, šlg, kora.
Meni je ostalo malo krema i šlaga pa sam ih nabacila okolo i sastrane.

12. 03. 2015.

Kinder milk šnite


Predivan kolač. Naravno nije baš kao iz prodavnice ali sigurno ćete uživati i vi i vaša djeca.


Sastojci:
  • 6 jaja
  • 100 gr šećera
  • 25 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 3 kašike kakaoa
  • 3 kašike meda
  • 2 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
Krema:
  • 250 ml kondenzovanog mleka ( Dobija se kuvanjem 500 ml mleka sa 3 kašika šećera. Kuvate dok se mleko količinski ne prepolovi )
  • 200 ml slatke pavlake
  • 1 krem učvršćivač
  • 6 gr želatina
  • 1 kašika meda
  • 1 kašičica ekstrata od vanile
Priprema:
Ulupati belanca sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodati žumanca i opet umutiti.
Dodati postepeno ulje, mleko pa med uz mućenje.
Na kraju dodati brašno, kakao i prašak za pecivo pa sjediniti žicom za mućenje.
Od dobijene smese peći dve koreu plehu veličine 30 x 20 cm na 180 stepeni.
Potpuno ohladiti pečene biskvite.
Za krem potopite želatin u 3 kašike vode.
KOndenzovano mleko zagrejati sa 100 ml neumućene slatke pavlake.
Kada bude vrelo, ali da ne provri otopiti želatin, ali ni on ne sme da provri pa ga dodati kondenzovanom mleku, dodati i med i promešati.
Ostaviti da se hladi.
Ulupati ostatak slatke pavlake pa joj dodavati uz mućenje prethodno umućenu smesu,pa krem učvršćivač.
Smesa koja se hladila ne treba da se skroz ohladi da se ne bi stegla, dodaje se topla.
U pleh u kojem su se pekle kore staviti prvu koru, sav krem i poklopiti drugom korom.
Ostaviti u frižideru do sutradan pa tek onda poslužiti.

Minjoni


Sastojci za koru:
  • 6 jaja,
  • 150 g šećera,
  • 150 gr brašna
  • 90 gr putera,
  • prstohvat soli
  • marcipan 500 g
Glazura 1:
  • 6 šoljica šećera u prahu,
  • 3 kašike meda,
  • 150 ml vode,
  • 100 g mleka
  • 50 gr čokolade tamne,
  • 1 kašičica ekstrakta badema
Glazura 2:
  • 400 gr bele čokolade,
  • 2 kašike ulja
Još:
  • džem od kajsija
Priprema:
Ulupajte belanca sa solju. Žumanca sa 4 kašike vode,pa dodajte brašno,rastopljeni puter i na kraju izmiksirana belanca,al lagano i mešajte varjačom.
Pecite testo u okruglom plehu na 170 stepeni. Pečen biskvit umotajte u vlažnu krpu i ostavite da se ksroz ohladi. Kad se ksroz ohladi premažite rastopljenim džemom od kajsija.
Pecite ovako 4 kore sa istim postupkom.
Marcipan razvucite u veličinu biskvita,velika tepsija pa prebacite preko džema i isecite na kocke veličine 3x3cm. Marcipan stavljate preko džema na samo dve kore. Drugu koru isecite u krugove prečnika 3-4cm. Uzmite onda po dve kocke jednu sa marcipanom,drugu bez pa ih stavite jednu na drugu,tako da dole bude kora bez marcipana. Tako uradite i sa krugovima.
Kuvajte vodu sa šećerom u prahu i med. Kada se malo zagreje dodajte  badem ekstrakt i čokoladu izlomljenu na male komadiće. Mešati dok se čokolada ne  otopi.
Pre upotrebe ove glazure ostaviteje  da se malo ohladi.
Neiskorištenu glazuru možete da ostavite u frižider i posle samo da je podgrejete.
Otopite belu  čokoladu pa dodajte ulje i dobro sjedinite pa prelije pola kockica i pola kružića.
Stavite kolačiće na roštilj ili rešetku od špotera pa ih ispolivajte glazurom.
Ukrasite sitnim šećernim cvetićima i detaljima.

Pudnig kolač

Ovaj kolač nema naziv a pošto mu je krem od pudinga neka bude puding kolač. Kakao kora, puding i šlag, lako, brzo i jednostavno.


Sastojci:
  • 4 jaja
  • 4 kašike hladne vode
  • 6 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 2 kašike kakaa
  • nekoliko kapi ekstrata ruma
Krem:
  • 1 kesica pudinga od vanile
  • 250ml mleka
  • 2 vanilin šećera
  • 100gr šećera
  • 200gr margarina
Dekoracija šlag i rendana čokolada
Prirpema:
Ulupajte belanca sa šećerom pa dodavajte postepeno vodu uz mućenje. Dodajte žumanca pa na kraju brašno i kakao is ve sjedinite varjačom. kada ste sjedinili dodajte rum i izmešate. Pecite na 180 stepeni 15 minuta u plehu veličine 25x35cm.
Pomešajte puding šećer i vanilin šećer sa malo mleka pa ostatak stavite da provi i zakuvajte smesu uz mešanje. Ostavite da se skroz ohladi pa izmiksirajte margarin i postepeno mu dodavajte puding.
Ohladenju koru namažite ovim kremom pa deorišite šlagom i narendanom čokoladom.
Ostavite kolač da odstoji par sati u frižideru pa poslužite.

Kladdkaka – mud kolač


Kladdkaka je vrsta čokoladnog kolača kod nas poznatiji kao mud ili brovni. Kladdkaka potiče iz Švedske, To je gust, lepljiv, čokoladni kolac. U toku pečenja on mora u sredini da ostane gnjecav. Poslužuje se nekad sa šlagom a nekad sa sladoledom. Veoma je popularan po restoranima, a veoma brzo se priprema.

Sastojci:
  • 200 gr margarina
  • 200 gr crne, jake čokolade
  • 3 jaja
  • 250 ml šećera ( čaša jedna )
  • 180 gr brašna
Za preliv čokolada i ulje ili margarin
Priprema:
Ukljuciti rernu na 175 stepeni da se zagreje.
Posebno u šerpici otopi margarin i dodati pri kraju crnu čokoladu.
Otopiti sve skupaa zatim ostaviti desetak minuta da se prohladi, a u medjuvremenu umuti  jaja i šećer, pa kad je umućeno dodati tu čokoladu i margarin i na kraju brašno. Promešati lagano i sasuti u jednu formu kojoj se skidaju krajevi ( najbolje ) koja je 24 do 26 cm pre toga pouljena i posuta sa malobrasna .
Peći na 175 stepeni tacno 20 minuta( da bi ostala unutra u sredini živa) Otopi malo ćokolade sa margarinom ili uljem i preliti odozgo.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design