27. 01. 2015.

Sok od zove, bazge


sok od zove bazge
Sastojci:
  • 720 cvetova zove
  • 38 litara vode
  • 20 kg šećera
  • 480 gr limuntusa
  • 30 gr konzervansa ( 1 konzervans je 5 gr, a 1 ide na 5kg voća, ja sam malo smanjila )

Priprema:
Uzeti jedno veliko bure, najbolje ono u koje stavljate kupus.
Dobro ga oprati i brojati cvetove ( malo je dosadno ali vredi ).
Dodati limuntus i naliti vode.
Ostaviti 24h da odstoji.
Sutradan koliko god možete rukom povadite cvetove koje stisnete i iscedite.
Stavite lepo malu stolicu, uzmete 2 – 3 veća lonca ili plastične činije i bokalom vadite sok sa cvetićima koji su preostali i cedite kroz žičanu veliku cediljku.
Operete bure i sve vratite nazad.
Naspete šećer i konzervans, dobro promešate i ostavite još 24h da odstoji.
U toku tih 24h nakoliko puta promešate, kad se setite.
Sutradan, ako je potrebno procedite opet, ako na površini ima crnih tačkica ili ostataka cvetova.
Raspite u flaše, može i u plastične od soka i odložite na suvo i tamno mesto.

Domaći sirup od limuna


sirup od limuna
Sastojci:
  • 500 gr limuna
  • 1 kg šećera
  • 1l vode
  • 3 limuntusa
Priprema:
Na mašini za meso ili blenderu samleti limun.
Dodati mu šećer i limuntus, pa vodu i promešati.
Ostaviti sirup da odstoji 24h uz povremeno mešanje.
Za 24h će se šećer otopiti.
Sirup procediti na sitnu ili krupnu rešetku, zavisno od toga da li volite ili ne volite komadiće limuna u soku.
Sirup sipati u dve flaše i čuvati ga u frižideru.

Sok od višanja

Sok od visanja

Sastojci:
  • količina višanja po izboru
  • linuntus, na 3kg višanja 2 limuntusa
  • na 3kg višanja 3l vode
  • šećer
Priprema:
Višnje očistiti od peteljki pa ih posuti limuntusom i izgnječiti. Naliti izmerenu vodu i ostaviti u loncu poklopljeno krpom 24h da odstoji.
Sutradan jos malo propasirati i procediti sok kroz najsitniju rešetku ili gazu. Izmeriti količinu dobijenog tad soka pa koliko litara soka imate toliko šećera dodajte. neke višnje su cočnije pa puste vieše  soka a neke manje. Možete i da probate da li je dovoljno kiselo pa dodate limuntus ako vam se čini da nije po vašem ukusu. Kada dodate šećer stavite na vatru da provri. kada provri skidajte penu. Kada vri 10 minuta sklonite sa vatre pa opet procedite i vratite da se opet kuva jos 10 minuta.
Sok topao sipati u oprane i sterilisane tople flaše. ja radim po starinskom običaju, slažem tople flaše na krevet, medju jastuke i pokrivam ih, tako ostaju da se hlade, posle se slažu na hladno i tamno mesto.
Sok možete i da ne kuvate. kad uspete šećer mešajte povremeno dok se ne otopi pa opet procedite kad se sve istopilo i tako sipajte u flaše.
Sok od višanja takodje možete da pravite zimi tako što zaledite višnje i postupak je isti.

Višnjevača – Liker od višanja


visnjevaca

Sastojci:
1 kg visanja sa kosticom
1 kg secera
1 l sljivovice ili lozovace
1 vanili secer


Priprema:
Potrebna je jedna tegla velicine od 4-5 litara zbog muckanja.
Vanil secer pomesajte sa kristal secerom.
Pa redjati:
Red visanja, red secera, red visanja i tako do kraja.
Preliti rakijom i zatvoriti.
Da stoji na suncu 40 dana
Povremeno promuckati, da se secer rastopi.
(Secer daje i gustinu likeru, ukoliko su visnje sladje mozete da smanjite kolicinu secera na 750 gr.
Ukoliko su visnje kisele stavite 1 kg secera kako ide po receptu)

Panj torta – video recept pripreme

Kako nam dolaze rpaznici tako smo mi ovaj put snimili prirpemu Panj torte. Panj torta je poznato francuski tradicionalni Božićni desert, a kod nas veoma često sre pravi. U originalnom receptu se kremu dodaju kramelizovani orasi, sitno samleveni, a u našim receptima ih nema, a ako probate da napravite po ovom receptu videćete koliko oni daju poseban ukus kolaču.


Sastojci za biskvit:
  • 6 belanaca
  • 5 kašika šećera
  • 2 kašike brašna
  • 100 gr mlevenih oraha
Krem:
  • 6 žumanaca
  • 5 kašika šećera
  • 250 gr putera
  • 200 gr šećera u prahu
  • 150 gr jake, crne čokolade
  • 100 gr oraha ( jezgro )
  • 3 kašike šećera
Priprema:
Uključiti rernu da se greje na 200 stepeni.
Belanca mutiti mikserom pa im postepeno dodavati šećer i umutiti jak šne kome ćete dodati mlevene orahe i sjediniti varjačom lagano da ne bi belanca spala.
Pleh veličine 35 x 30 cm premazati uljem, pa staviti papir za pečenje.
Istresti umućenu smesu za koru i razvući svuda ravnomerno, pa staviti da se peče i smanjiti na 180 stepeni.
Peći 20 minuta, zavisno do vaše rerne.
Pečen biskvit odmah tako vreo staviti na vlažnu krpu i uviti zajedno sa krpom, pa ostaviti da se potpuno ohladi.
Za to vreme pripremati krem.
Umutiti žumanca sa šećerom da pobele pa staviti na paru da se kuva.
Kuvati 10 minuta, sve dok varjačom kad povučete po dnu se ne vidi dno.
kada je krem od žumanaca kuva dodati čokoladu i mešati dok se ne otopi, pa skloniti sa vatre da se ohladi.
Ulupati penasto puter i šećer u prahu pa dodati ohladjen krem i umutiti.
Otopiti šećer za karamel pa preliti orahe i ostaviti da se ohladi.
Ohladjeno samleti i dodati umućenom kremu.
Odmotati biskvit pa naneti 2/3 krema i umotati opet.
Staviti na tacnu.
Odseći ukoso 1/3 rolata i postaviti kao granu na ostatak rolata.
Premazati sa ostatkom fila i izvući linijice po kremu.
Na kraju za dekoraciju možete posuti krupno seckanim orasima i ribanom čokoladom.
Ostaviti bar 2h u frižideru.
Prijatno.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design