27. 01. 2015.

Posna pogača za Badnje veče

Pogača za Badnje veče ili Badnjača u našoj kući se zove “zdravlje”. Na Badnji dan moja baka je mesila posnu pogaču koju je uveče kidao tata posle unođenja slame, paljenja sveće i bacanja oraha. Usledila bi večera pa valjanje u slami i traženje bačenih oraha. Na trpezi bi bila jedna velika tacna na kojoj su se nalazile suve šljive, smokve, voće, novac i pogača. Verovanje kaže da što više različitih plodova staviš na tacnu to će godina biti plodnija. Običaji zavise u kojem kraju živite i kako se koji prenosio kolenima unazad. Posna pogača za Badnje veče se pravi na dva načina, samo od brašna, vode i soli, sa uljem ili bez ili sa kvascem. Moja baka je pravila običnu sa kvascem, vodom, brašnom i soli. Evo kako je to ona radila.
posna pogaca za badnje vece
Sastojci:
  • 40 gr svežeg kvasca
  • 400 ml tople vode
  • 1 kašika šećera
  • 3 kašičice soli
  • 700 gr brašna
  • 50 ml + 2 kašike ulja
Priprema:
U toploj vodi razmutiti kvasac i šećer.
Dodati pola brašna, ulje i so, pa dobro izmešati.
Smesa treba da se dobro varjačom izradi, da bude fina i glatka.
Nakon toga dodavati ostatak brašna pa nastaviti mešanje varjačom dok ne postane jako gusto.
Kad već ne može da se meša i trebalo bi da e umesi preliti onda sa one 2 kašike ulja, može i 3 i malo premesiti.
Neće biti lepljivo a biće fino mekano i pošto ste dobro varjačom izradili testo mešenje nije ni potrebno.
Ostaviti tako testo pokriveno krpom da odstoji 20 – 30 minuta na toplom mestu.
Izvaditi zatim testo, malo ga premesiti pa ga rukom istapkati da se raširi, da bude kao tanka lepinja.
Staviti u pleh veličine 30 cm. Izbockati viljuškom, premazati četkicom uljem i ostaviti 20 minuta da odstoji.
Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni i staviti da se peče.
Pečena je kada fino porumeni, oko 25 minuta peći, zavisno od rerne.
Pečenu pogaču izvaditi i ” umiti”, to znači premazati sa malo vode, zamotati u krpu i ostaviti do služenja.
Prijatno.
posna pogaca za badnje vece (3)

Posni kolač sa jabukama


posni kolac sa jabukama
Sastojci:
  • 3 čaše rendanih jabuka
  • 1 čaša šećera
  • 1 čaša ulja
  • malo cimeta
  • kašičica sode bikarbone
  • 1 mala čašica ( za rakiju ) kisele vode
  • 3 čaše brašna
  • šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Jabukama dodati šećer, ulje i cimet.
U kiseloj vodi razmutiti sodu bikarbonu i preliti prethodnu smesu.
Sve sjediniti i ostaviti 1h da pripremljena masa odstoji.
Zagrejati rernu na 220 stepeni.
Posle 1h dodati brašno, pa smesu istresti u pouljen pleh i peći dok ne porumei ( proveriti čačkalicom da li je kolač pečen ).
Prohladiti, iseći na kocke i posuti šećerom u prahu pa poslužiti

Kolač bez brašna

I bez bašna može a bude izvrstan kolač, ako koristite orahe i jabuke.
kolac bez brasna (2)
Sastojci:
  • 3 jaja
  • 15 kašika šećera
  • 15 kašika griza
  • 15 kašika mlevenih oraha
  • 3 velike jabuke
  • 3 kašike pekmeza ( nijebitno koj je, koji imate )
  • 1 kašičica praška za pecivo
Odgore:
  • može obična glazura, ja sam stavila 50 gr čokolade za kuvanje i 50 gr Milke sa lešnicima sa 2 kašike ulja, 30 gr margarina i  1 kašikom mleka, a vi možete po izboru
Priprema:
Cela jaja ulupati.
Dodati šećer pa opet ulupati.
Dodati griz, orahe i pekmez pa sve sjediniti.
Na kraju dodati pekmez, prašak za pecivo i izrendane jabuke.
Sjediniti a za to vreme zagrejati rernu na 180 stepeni.
Peći otprilike 30 minuta u plehu srednje veličine ili zavisno koje debljine željite da vam bude kolač.

Bosanska baklava


baklava
Sastojci:
  • 1kg gotovih, tankih kora za baklavu
  • 500gr seckanih oraha
  • 500gr mlevenih oraha
  • 1kg šećera
  • 250gr maslaca
  • 250ml ulja
  • 250ml mleka
  • 3 kašike meda
  • 2 limuna
  • štap vanile
Priprema:
Pomešati maslac, ulje, mleko i med, pa sve rastopiti.
Pomešati orahe i 250gr šećera.
U pleh staviti 5 kora i poprskati ih  rastopljenom smesom.
Posuti orasima.
Staviti preko 2 kore, poprskati rastopljenom smesom, pa staviti opet 2 kore posuti orasima.
Tako uraditi do kraja, a na kraju staviti 3 kore, poprskati i njih pa iseći u romboide ili trouglove.
Ugrejati rernu na 150 stepeni i peći baklavu dok ne dobije zlatno – bronzanu boju.
Ostatak šećera  i toliko vode, da prekrije šećer s’ prsta staviti da provri i kuvati 5 minuta.
U tu smesu dodati štap vanile i kolutove limuna. Limunu izvaditi koštice, štap izvaditi pre zalivanja.
Toplim prelivom zaliti baklavu, poslagati kolutove limuna, pa ostaviti sve da se hladi, stisnutu nekom tepsijom.
Baklavu najbolje poslužiti sutradan.

Pita sa ajvarom


Sastojci:
  • 5 jaja
  • 200 ml jogurta
  • 1 čaša ( od 200 ml ) ulja
  • 2 čaše ( od 200 ml ) brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 150 gr šunkarice ili šunke, salame, šta imate
  • 100 gr kiselih krastavčića
  • 150 gr feta sira
  • 5 kašika ajvara
  • 100 gr svežih sampinjona
Priprema:
Ulupati jaja sa solju mikserom.
Nije potrebno razdvajati belanca i žumanca, samo penasto umutiti.
Dodati jogurt i ulje, pa opet umutiti.
Zatim dodati brašno i rpašak za pecivo i opet umutiti.
Za to vreme se zagreva rerna na 200 stepeni.
Iseckati šunku, krastavčiće i sir pa dodati smesi.
Izredndati na listiće šampinjone, dodati, pa dodati i ajvar.
Sve lagano varjačom  izmešati i sipati u podmazan pleh veličine otprilike 30 x 20 cm i staviti da se peče.
ne otvarati rernu 15 minuta zatim smaniti na 180 stepeni pa peći otprilike još 15 minuta, zavisno od rerne.
Pečenu pitu pokriti krpom i ostaviti da odstoji 15 minuta.
Idealna je hladna jer se stajanjem ne osuši, pa može da se posluži i sutradan.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design