27. 01. 2015.

Jednostavna nepečena torta

Velika, izdašna torta koja se ne peče. Kombinacija pudinga, slatke pavlake, piškota i napolitanki. Brzo i lako se pravi a tako se i pojede jer je kremasta i lagana.
nepecena torta (2)
Sastojci:
  • 1l mleka
  • 3 kašike šećera
  • 3 pudinga od čokolade, mi smo koristili Oetkerov
  • 100 gr jake, crne čokolade, korištena Menaž
  • 1l slatke pavlake
  • 4 paketa piškota
  • 200 ml kisele pavlake
  • 200 gr lešnik napolitanki
Priprema:
Staviti da provri 800 ml mleka, a ostatak dodati pudingu i šećeru pa umutiti i sačekati da mleko provri i zakuvati.
Zakuvati pudinge uz mešanje, pa skloniti sa vatre kada se zgusnulo.
Dodati izlomljenu čokoladu, mešati dok se ne otopi, pa ostaviti da se skroz ohladi.
Dok se krem hladi uluapti slatku pavlaku i podeliti na dva dela.
U pola dodati kisleu pavlaku i sjediniti.
Toj masi dodati izlomljena 2 paketa piškota i izmrvljene rukom lešnik napolitanke. Izmešati.
Ohladjen puding od čokolade prebaciti u veću posudu pa mu dodati šlatku pavlaku i sve izmutiti.
Dodati preostala 2 paketa piškota i njih izmešati.
U šerpu prečnika 25 – 30 cm staviti foliju pa istresti čokoladni fil i preko njega beli fil, sve poravnati lepo, koliko je moguće, jer su sve kremovi i nije torta baš  pod konac.
Poklopiti krajevima folije, zategnuti je, pa tortu staviti u zamrzivač 2h.
Izvaditi posle tog vremena, okrenuti na tacnju ili skinuti obruč pa dekorisati po želji.

Sok od breskve



sok od breskve

Sastojci:
  • 5-6 kg breskvi
  • 1kg šećera
  • 4 limuntusa
  • 5l vode
  • 1/2 konzervansa

Priprem
Priprema:
Samleti u blenderu breskve sa kožicom  dodavajući po pola čaše vode. Dodavanjem vodes itnije će se izmleti, dobiće se fina kaša od breskve. Kaši dodati vodu, šećer, limuntus i vodu pa staviti da se prokuva. Meni je vrilo nekih 5 minuta pa sam ugasila i ostavila na ugrejanoj ringli.
Kad se sok malo prohladio cedila sam ga prvo kroz krupniju rešetku, pa onda kroz najsitniju.
Meni je sok bio jak kad sam ga probala pa sam dodala još prokuvane vode, vi probajte pa procenite da li je i vama jak.
Na kraju, u mlak sok sam dodala konzervans, promešala i ostavila da se potpuno ohladi, sipala u flaše i ostavila u špajz.

Sok od zove, bazge


sok od zove bazge
Sastojci:
  • 720 cvetova zove
  • 38 litara vode
  • 20 kg šećera
  • 480 gr limuntusa
  • 30 gr konzervansa ( 1 konzervans je 5 gr, a 1 ide na 5kg voća, ja sam malo smanjila )

Priprema:
Uzeti jedno veliko bure, najbolje ono u koje stavljate kupus.
Dobro ga oprati i brojati cvetove ( malo je dosadno ali vredi ).
Dodati limuntus i naliti vode.
Ostaviti 24h da odstoji.
Sutradan koliko god možete rukom povadite cvetove koje stisnete i iscedite.
Stavite lepo malu stolicu, uzmete 2 – 3 veća lonca ili plastične činije i bokalom vadite sok sa cvetićima koji su preostali i cedite kroz žičanu veliku cediljku.
Operete bure i sve vratite nazad.
Naspete šećer i konzervans, dobro promešate i ostavite još 24h da odstoji.
U toku tih 24h nakoliko puta promešate, kad se setite.
Sutradan, ako je potrebno procedite opet, ako na površini ima crnih tačkica ili ostataka cvetova.
Raspite u flaše, može i u plastične od soka i odložite na suvo i tamno mesto.

Domaći sirup od limuna


sirup od limuna
Sastojci:
  • 500 gr limuna
  • 1 kg šećera
  • 1l vode
  • 3 limuntusa
Priprema:
Na mašini za meso ili blenderu samleti limun.
Dodati mu šećer i limuntus, pa vodu i promešati.
Ostaviti sirup da odstoji 24h uz povremeno mešanje.
Za 24h će se šećer otopiti.
Sirup procediti na sitnu ili krupnu rešetku, zavisno od toga da li volite ili ne volite komadiće limuna u soku.
Sirup sipati u dve flaše i čuvati ga u frižideru.

Sok od višanja

Sok od visanja

Sastojci:
  • količina višanja po izboru
  • linuntus, na 3kg višanja 2 limuntusa
  • na 3kg višanja 3l vode
  • šećer
Priprema:
Višnje očistiti od peteljki pa ih posuti limuntusom i izgnječiti. Naliti izmerenu vodu i ostaviti u loncu poklopljeno krpom 24h da odstoji.
Sutradan jos malo propasirati i procediti sok kroz najsitniju rešetku ili gazu. Izmeriti količinu dobijenog tad soka pa koliko litara soka imate toliko šećera dodajte. neke višnje su cočnije pa puste vieše  soka a neke manje. Možete i da probate da li je dovoljno kiselo pa dodate limuntus ako vam se čini da nije po vašem ukusu. Kada dodate šećer stavite na vatru da provri. kada provri skidajte penu. Kada vri 10 minuta sklonite sa vatre pa opet procedite i vratite da se opet kuva jos 10 minuta.
Sok topao sipati u oprane i sterilisane tople flaše. ja radim po starinskom običaju, slažem tople flaše na krevet, medju jastuke i pokrivam ih, tako ostaju da se hlade, posle se slažu na hladno i tamno mesto.
Sok možete i da ne kuvate. kad uspete šećer mešajte povremeno dok se ne otopi pa opet procedite kad se sve istopilo i tako sipajte u flaše.
Sok od višanja takodje možete da pravite zimi tako što zaledite višnje i postupak je isti.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design