20. 01. 2015.

Puslice


Način pripreme

3 bjelanca i šećer staviti u posudu sa oblim dnom.

Zatim, posudu sa bjelancima i šećerom staviti na šerpu sa vodom koja kuha, pa žicom za mučenje na pari bjelanca mijesiti cca. 3-4 min. da šećer otopi.

Umućena bjelanca preručiti u drugu posudu i miksati cca. 10 min.

Zatim dodati preostala 2 bjelanca i ponovo miksati cca. 10-15min.

Željene boje umijesiti sa bjelancima posebno u zdijelicama, pa punit u plastične vrećice sa odgovarajućim zvijezdanim nastavkom.

Tepsiju ili pleh dno prektiti backpapirom i istiskivati puslice na željenu veličinu!

Puslice peći tj. sušiti na 100°C cca. 60min.

Puslice
pet
bjelanaka
210g
šećera
-
boje za kolače

Paradajz sa tostom

Način pripreme
Paradajz isjeći na kolutove, pa ostaviti da se malo ocjedi.
Izvaditi paradajz iz soka, pa u njega umiješati izgnječeni bijeli luk, ulje, bosiljak i origano. Svaki komad tosta umočiti u sok.
U zdjelu za salatu redati prvo tost, pa preko njega kolutove paradajza, posoliti i pobiberiti po ukusu i odmah služiti.

Paradajz sa tostom
500gzrelih paradajza
250gtosta
dvijekašike maslinova ulja
malobosiljka
maloorigana
dvačehna bijelog luka
malobibera
malisoli

Švedska slana torta



Način pripreme
Isjckati kuhana jaja i pureća prsa.

Umutiti slatku pavlaku/vrhnje kremaste gustine (tako da se može mazati).

U umućenu smjesu dodati, majonez, so, pavlaku, mirođiju, predhodno isjeckana pureća prsa i kuhana jaja.

Sve to izmiješati da se smjesa sjedini.

Poredati tost po želji, ja sam imala 4×2. (Tost hljeb mora biti svjiež).

Premazati kore. Prije nego što redate nove kore možete staviti salame, rakova ili isjeckane piletine  (neka bude isjeckana na male komadiće) ili šta želite.

Na kraju cijelu tortu premazati istim filom. Dekoracija po želji.

Prijedlog za dekoraciju imate na slici. Dekoracija može da bude od purećih prsa, zelene salate, grozda malih paradajzića i krastavaca.

Svedska slana torta
16 kriški tosta
350mlpavlake
400mlmajoneza
300mlslatke pavlake/vrhnje
dvijekafene kašike soli
četirivelike kašike mirođije
200gpurećih prsa
trikuhana jaja

Kinder bueno torta


Potrebno je:
6 jaja
150 g seckanih oraha ili lešnika
300 g + 6 kašika šećera
2 pudinga od vanile
8 dl mleka
12 kašika brašna
200 g eurokrema
300 g plazma keksa
100 g čokolade ili 100 gr. eurokrema
375 g margarina
1 kašika ulja
3-4 šlaga

Priprema

Kora: Belanca umutiti sa 6 kašika šećera i dodati 4 kašike brašna i kašiku ulja. Pleh namazati, posuti seckanim orasima i preko njih izliti koru. Peći na 200 stepeni da blago porumeni. Ohlađenu koru okrenuti orasima na gore premazati eurokremom.

Fil: Žumanca, šećer, 8 kašika brašna i puding skuvati s mlekom. Kada se ohladi sjediniti sa umućenim margarinom i podeliti na dva dela. U jedan dodati čokoladu. Filovati koru, žutim filom poređati keks natopljen u mleku, zatim staviti čokoladni fil, i onda šlag.

Pileći paprikaš sa krompirom


Potrebno je:
1 pile
1 kg krompira
1 dl ulja
1 šargarepa
1 paradajz
1 kašičina paradajza iz tube
2 glavice crnog luka
1 paprika
aleva paprika
peršunov list
mleveni biber
so

Priprema:

Očišćeno pile iseći na komade i oprati.

Na zagrejanom ulju ili masti propržiti sitno iseckan crni luk, dodati na kolutove isečenu šargarenu, isečenu papriku, meso, posoliti po ukusu, sipati pola čaše vode i dinstati uz povremeno dolivanje vode. Kada je meso upola kuvano dodati kašičicu paradajza iz tube, malo aleve naprike, očišćen i na kocke isečen krompir, naliti pola litra vode i sve zajedno kuvati dok ne bude gotovo. Kuvan paprikaš skinuti sa vatre, umešati pola kašičice sitno iseckanog peršunovog lista i malo mlevenog bibera.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design