07. 04. 2017.

PRIJE 5 GODINA BILA SAM NA ODMORU U CRNOJ GORI, KADA MI JE MOMAK MI POSLAO PORUKU DA RASKIDAMO


Prije 5 godine, na odmoru u CG, dečko mi šalje poruku da želi da raskine. Ja onako u bedaku, sva slomljena jer sam ga baš voljela, krenem u šetnju i siđem na neku stenu i plačem kao kišna godina.


Prilazi neki momak i kaže: Ma nije on vrijedan suza, vjeruj mi.

Prvo sam mu rekla da je manijak, onda sam shvatila da je fin momak, pričali smo cijelu noć, tako još dva dana dok sam bila tu.

Razmjenili smo brojeve, međutim kad sam se vratila kući, par dana posle toga izgubim telefon na nekom koncertu. Morala sam i broj da promjenim. Nikada se više nisam čula sa njim. Ja sam sad 5. godina medicine, i jednog dana ulazim u bus da se odvezem do centra, jedno slobodno mjesto, samo čujem:


Lena, jesi li to ti? To je bio on. Nisam išla taj dan na fakultet, nije ni on, ostali smo pričali cijeli dan. Evo, već smo 5 mjeseci smo u vezi. Nikada ne znaš šta ti sudbina nosi, ali ja sam sigurna da je on taj.

Izvor: (ispovesti.com)

SAVRŠENSTVO OD SAMO TRI SASTOJKA



Savršenstvo od samo tri sastojka, koje će vam uvijek doro doći u vašem domu. Brze i jednostavne, fantastičnog okusa, male kuglce, koje ćete odmah zavoljeti. I vjerujte da vam ih nikada nec bitidovoljno :)))



POTREBNO:

200 gr kokosa
pakovanje kondezovanog mlijeka
200 gr mliječne čokolade


PRIPREMA:

Dobro dobro izmiješajte mlijeko i kokos pa ostavite da stoji oko sat vremena u frižideru. Rukama kidajte stisnutu smjesu i pravite kuglice (veličina po želji) i redajte ih na tacnu.

Ostavite ih ponovo u frižider a vi pripremite čokoladu. Istopite na pari,a zatim svaku kuglicu bogato umočite i redajte na pek papir.


Kada se čokolada ohladila i stisla prebacite ih u kutiju ili zdjelu i poslućite. Imaju neopisivo dobar ukus koji posebno daje kondenzovano mlijeko.

Čokolada može biti i bijela,a možete pomiješati crnu i bijelu pa umakati kuglice.


bebinakuhinja.com

GOTOVA ZA POLA SATA - KOKOS TORTICA KOJA SE NE ŠEČE




Kokos tortica, koja je gotova za pola sata, i još se ne šeče, pa ima li šta bolje i ljepše. Kao što vidite jako lijepo izgleda, a tek sva ta krema i kokos na njoj :)), jednsotavno vam ide voda na usta kada samo poislite na nju. Odlična je za sve prilike, te vas neće iznevjeriti, u to budite uvjereni, stoga napravite je što prije i navalite :)))



Sastojci:

Podloga:

280 g zobenih pahuljica

100 g kokosa

1 zlica maslaca

100 ml mlijeka

2 zlice secera u prahu



Krema:

2 pudinga bourbon vanilija, Podravkina

1 zlica gustina

1 L mlijeka

120 g secera

150 g kokosa

1 vrecica zelatine

kokos za posipanje


Priprema:

Zobene pahuljice zavrtite par puta u multipraktiku. Dovoljno da ih napola sameljete. Istresite u plastiku i dodajte kokos i secer pa izmjesajte. Mlijeko zagrijte da bude mlako i u njemu otopite maslac. Kada se vec skoro ohladi i maslac otopi, dodajte u pahuljice i zamjesajte smjesu.



Dodajite malo po malo mlijeka i vidite koliko ce vam trebati da dobijete smjesu odgovarajuce teksture. Kalup, 24 cm promjera, oblozite masnim papirom i utapkajte smjesu. Stavite u hladnjak da se stegne i napravite kremu.

Za kremu zakuhajte cca 800 ml mlijeka sa secerom i kokosom a u ostatku mlijeka izmjesajte puding i gustin. Dodajte puding u vrelo mlijeko i mijesajte dok ne zgusne. Stavite na stranu i pripremite zelatinu.

Zelatinu namocite u maloj zdjelici sa 4 zlice hladne vode. Kada se stvrde, 10-20 sekundi ju zagrijte u mikrovalnoj da se otopi. Dodajte joj malo kreme, dobro promijesajte i sve vratite u ostalu kremu. Opet sve dobro izmjesajte i izlijte preko podloge u kalup. Hladite.



Prije nego krema potpuno stvrdne, pospite kokosom. Ako budete cekali da se ohladi, kokos se nece moci zaljepiti za kremu.Dobar Vam tek!

coolinarika.com

SVAKI DAN PO JEDNA ČAŠA SODE BIKARBONE I VAŠE TIJELO ĆE BITI NEPREPOZNATLJIVO



Nezaobilazni sastojak hljeba je soda bikarbona, ali sigurno niste znali da soda bikarbona ima jako korisne primjene.

Kada su u pitanju svakodnevni problemi čovjeka soda bikarbona pomješana sa vodom čini čuda i pomaže kod raznih zdravstvenih problema.



Soda bikarbona vraća vaš organizam u ravnotežu i i smanjuje rizik od raznih bolesti.

1. Ako imate problema sa želducem soda bikarbona je pravi lijek
2.Problemi sa grlom? Popijte jednu čašu vode pomješanu sa sodom bikarbonom
3.Kamenac u bubrezima se također može riješiti sa sodom bikarbonom
4.Pomaže kod artritisa
5.Pomaže kod svraba nakon uboda komarca - Potrebno je da sodu bikarbonu nanesete na kožu.
6.Soda bikarbona kao prirodni dezodorans
7.Koristite sodu bikarbonu kao sapun


diariolonortino.cl

RECEPT ZA NAJBOLJE RUSKE KAPE SA PREDIVNOM GLAZUROM



Donosimo vam odličan recept za ruske kape, i njihovu nejverovatnu glazuru. Kao što se i da primjetiti, izgledaju veoma otmjeno i ukusno. Uvijek ih možete napraviti kada vam dolaze gosti, ili spremate neki veći, glamurozniji prijem, jer vas neće iznevjeriti, svim aće se dopasti.



SASTOJCI

KORA

4 kom jaja
8 kasika secera
7 kasika ulja
20 kasika brasna
20 kasika mlijeka
2/3 paketica praska za pecivo
2 kasike kakaa


FIL

2 pudinga od vanilije (80 g)
4 kasika gustina (fino prosijanog)
4 (do 6 kaš., zavisi koju cokoladu koristite tj. koliko je slatka) secera
8 dl mlijeka
150 g bijele cokolade
250 g maslaca

GLAZURA

100 g tamne cokolade za kuvanje
100 g bijele cokolade
malo ulja
Jos potrebno: 100-150 g kokosa


KORA

Mutiti zumanca i secer par minuta. Dodati pomijesano brasno, prasak za pecivo i kakao, a zatim i mlijeko i ulje.


Lagano izmiksati. Posebno umutiti bijelanca i pazljivo ih dodati prethodnoj smijesi lagano mijesajuci (ne miksati!). Peci smijesu. Pleh: okrugli 35cm.



FIL

Prosijati gustin i dodati pudinge i secer i to umutiti sa oko 1 dl (mozda i malo vise) hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka(7dl) zagrijati na sporetu i dodati prethodnu smjesu. Uz stalno mijesanje skuhati fil i skinuti sa sporeta te ostaviti da se ohladi(prekriti površinu fila sa prozirnom folijom). Posebno umutiti maslac i dodati mu ohladjen fil, a svemu dodati i istopljenu bijelu cokoladu.

Kada se kora potpuno ohladi za kruzenje kore ja koristim okruglu casicu d=4.2cm, i svaku prerezem horizontalno na 2 dijela (nekad i na 3 dijela ako je deblja kora). Fil ostavim malo u frizider da se stegne (da se lakse filuje).



Svaku kapicu filovati i uvaljati u kokos sa strana. Gornja povrsina se ne filuje, na nju se stavlja glazura od cokolade po zelji.

Ja sam radila sa crnom i bijelom cokoladom (obe cokolade u isto vrijeme topiti sa malo ulja na laganoj vatri); crnom cokoladom premazati kasicicom povrsinu kape, a bijelu staviti u neku kesicu i prorezati na vrhu malu rupicu te praviti krugove po tamnoj cokoladi koja se ne smije stegnuti ; saru praviti cackalicom povlaceci u jednom, pa u drugom smijeru, od centra ka vani 4 puta i obrnuto između ovih šara isto 4 puta



Izvor: Coolinarika.com

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design