04. 04. 2017.

Torta sa lešnicima i karamelom

Torta sa lešnicima i karamelom
Potrebno:
Biskvit:
7 belanca
prsohvat soli


140 gr čećera
170 gr pečenih mlevenih lešnika
2 kasike oštrog brašna
2 kašike kakaa
1/2 kesice praška za pecivo
100 ml ulja

Fil:
1 L punomasnog mleka
7 žumanca
165 gr karamel bombona
160 gr gustina
170 gr šećera
100 gr maslaca
200 ml slatke neutralne pavlake 35%m.m.

Ganache:
250ml slatke neutralne pavlake 35% m.m.
100 tamne čokolade za kuvanje
100 gr lešnik (noisette) čokolade

Priprema:
Na tihoj vatri ugrejati 150 ml mleka. Dodati karamel bombone i nastaviti sa zagrevanjem da se bombone potpuno otope.

Od preostale količine odvojiti 150 ml koje ćete pomešati sa gustinom, a ostalo sipati u šerpicu sa otiopljenim karamel bombonama. Kuvati do tačke vrenja. U posebnu posudu umutiti žumanca i šećer. Kada masa potpuno izbeli, dodati razmućeni gustin sa mlekom. Smesu sipati u mleko sa karamel bombonama i kuvati par minuta na tihoj vatri da se masa stegne. Krema će biti malo čvršća, pa je potrebno mešati energično. Ukloniti sa šporeta, pokriti providnom folim i ostaviti da se ohladi. Kada je krema potpuno hladna, umutiti je sa maslacem sobne temperature. Posebno umutiti slatku neutralnu pavlaku, pa je sjediniti sa filom. Za to vreme pripremiti biskvit. Pomešati brašno sa praskom i kakakom. Umutiti belanca sa prsohvatom soli uz postepeno dodavanje šećera. Dodati brašnaste sastojke i pažljivo promešati drvenom kutlačom. Dodati mlevene, pečene lašnike i na kraju ulje. Smesu podeliti na dva dela i peći u dve kore. Prvi deo sipati u pleh (26cm) koji ste obložili papirom za pečenje i peci u zagrejanoj rerni na 180°C oko 20 minuta. Isto uraditi sa drugom korom. Izvaditi iz pleha i ostaviti da se ohlade.

Slaganje:
Na tacnu staviti I koru. Najbolje je koristiti kalup sa štipaljkom, posto je torta prilično visoka. Po želji ih možete natopiti sa malo mlakog mleka, ali ja nisam. Preko kore staviti 1/2 kreme, zatim drugu koru i preostalu količinu kreme. Tortu  ostaviti na hladnom par sati da se stegne, a zatim preliti ganache kremom.

Ganache:
Na pari otopiti obe vrste čokolade. Slatku pavlaku zagrejati do tačke vrenja, a zatim preliti iz 3 puta preko čokolade, mešajuci energično. Kada se čokolada potpuno sjedinila sa pavlakom, preliti preko torte i ostaviti još par sati na hladnom, najbolje preko noći.
Rezultat slika za Torta sa lešnicima i karamelom
Rezultat slika za Torta sa lešnicima i karamelom

Boem kolač

Boem kolač
Sastojci za 4 kore:
10 belanaca
15 kašika šećera


4 kašike brašna
100 gr neskvika, čokoleve, ili nešto slično tome, ako se nema može i kakao da zameni, onda 4 ravne kašike
200 gr mlevenih oraha

Krem:
500 ml mleka
10 kašika šećera
10 žumanaca
4 kašike brašna
vanila po želji
200 gr maslaca ili margarina

Glazura:
150 gr crne čokolade
6 kašika ulja
2 kašike mleka

Priprema:
Ulupati po 5 belanaca sa 5 kašika šećera da se dobije jaka pena. Dodati 50 gr neskvika, 100 gr mlevenih oraha i 2 kašike brašna. Sve lagano sjediniti i istresti u obložen veliki pleh od rerne i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Kada stavite koru da pečete smanjiti na 180. Peći izmedju 15 – 20 minuta. Videćete da je korica gotova kada ivice počnu da se stežu i budu tvrde, tu pazite da ne preterate pa cela kora bude tvrda. Možete mutiti i sve odjednom sastojke za koru pa podeliti na 2 dela. Pečena oba biskvita ohladiti i preseći po dužini ili širini, da se dobiju po dve manje kore i tako dobijete 4 korice veličine pola velike tepsije. Umutiti mleko, šećer, žumanca, vanilu i brašno i staviti na laganu vatru da se kuva. Uz stalno mešanje skuvati fil i ostaviti da se ohladi. Kada se ohladi i bude mlako staviti u frižider na pola sata da se dodatno ohladi i stegne. Ulupati margarin sobne temperature pa mu dodati ohladjen krem i umutiti. Izmedju korica naneti fil, na svaku koru po 1/3 fila, na gornju se ne maže. Ako vam je lakše namažite svaku koricu posebno i onda ih naslažite jednu na drugu, da vam na svakoj bude jednako fila, kako god da vam je lakše. Otopiti na pari čokoladu sa uljem i mlekom pa premazati kolač. Ne morate paziti da bude savršena jer pospete orasima pa se to nista ne vidi. Ostavite par sati da odstoji pa poslužite.
 Rezultat slika za BOEM KOLAC
Rezultat slika za BOEM KOLAC






Interkontinental kolač


Fenomenalan kolač sa sjajnom kombinacijom sastojaka čokolade i suvog grožđja umotanih u krem od žumanaca. Može biti nedeljna poslastica ili sitni kolač na slavljima.

Sastojci:
12 belanaca
12 kašika šećera


12 kašika kikirikija, mlevenog i pečenog
6 kašika brašna

Krem:
12 žumanaca
14 kašika šećera
2 kesice vanilin šećera
8 kašika mleka
300gr margarina
50gr čokolade
50gr suvog grožđa

Priprema:
Ulupajte belanca u čvrst šne sa šećerom pa dodajte kikiriki i brašno i sve sjedinite. U tepsiju (otprilike 25×35 ) stavite pek papir pa 1/3 smese i pecite na 180 stepeni oko 15 minuta.

Tako uradite 3 puta. Pomešajte žumanca, šećer, mleko i vanilin šećer pa stavite na paru da se kuva. Kad se zgusne sklonite i skroz ohladite. Ulupajte margarin pa ga dodajte ohladjenom kremu. Stavite prvu koru pa deo krema pa na njega suvo grožđe, preko stavite drugu koru, deo krema, pa suvo grožđe, odgore treću koru, ostatak krema, pa narendanu čokoladu. Možete tako da slažete ili krem podelite na 3 dela pa umešajte u svaki sastojke. Interkontinental kolač ohladite pa poslužite.
Rezultat slika za Interkontinental kolač
Srodna slika

03. 04. 2017.

RADIM NA BIROU DUGO GODINA I KADA SAM NEKI DAN NAZVALA JEDNOG GOSPODINA




Radim na birou. Kada sam uputila poziv jednom gospodinu i rekla da ima slobodno mjesto a on ima sve kvalifikacije, čovjek me poslao u ... i rekao da za...avam nekog drugog te spustio mi slušalicu.


Ja ga opet nazovem i objasnim mu on opet spusti slušalicu.

Nakon pola sata dolazi čovjek sa velikom čokoladom i buketom cvijeca te traži od šaltera do šaltera gospođu kojoj je spustio dva puta.

Javim mu se ja, nisam bila ljuta, izvinjavao se i dao mi čokoladu i cvijece jer nije mogao da vjeruje.



Toliko nam je društvo razočarano i deprimirano zbog nezaposlenja, da čak i kada ih pozovemo, jednostavno ne mogu da vjeruju, jer su mnogi nažalost izgubili nadu u bolje sutra...

balkanstars.info / ispovesti.com

OTAC JE VOZIO MAJKU DA SE PORODI, TREBAO SAM DOBITI SESTRU, ALI NAŽALOST, POGINULI SU U SAOBRAĆAJNOJ NESREĆI




Roditelji su mi poginuli u saobraćajnoj nesreći, još dok sam bio mali dječak.



Otac je vozio moju majku da se porodi, te noći sam trebao da dobijem sestru, ali nikada nisam. Nažalost, desila se strašna nesreća i oni su izgubili živote, poginuli su, i nema ih više.

Bili su veoma imućni i sve su mi od imovine ostavili.

Živim sa dedom koji me je odgajio i zahvalan sam mu na tome u velikoj kući, a nemam društvo sa strane koje bih mogao da zovem da je napunim barem malo.



Ljudi me osuđuju kako sam tatin sin kada se pojavim na faksu sa kolima ili motorom a niko ne zna moju priču.

Dao bih sve što imam samo da imam još nekog sa kime mogu iskreno bez laži da provodim vreme jer moj deda neće biti tu još puno.



ispovesti.com

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design