01. 04. 2017.
TOPLO VAM PREPORUČUJEMO FREIBURSKI KOLAČ OD JABUKE
Super kolačić od jabuke, koji će za vas biti jedno pravo novo iskustvo. Toplo vam ga preporučujemo za današnji menu, te se iskreno nadamo da ćete uživati u svakom zalogaju. Slobodno ga možete pripremiti gostima, pa i onima najzahtjevnijima, te ukoliko je i neki prijam u pitanju, jer će mnoge oduševiti, upravo zbog svoje jedinstvenosti. Stoga, bacite se na posao i uživajte :)))
PRHKO TIJESTO
200g brasna
1 kasicica praska za pecivo
50g secera
1 vrecica vanilin-secera
1 jaje
150g maslaca ili margarina
NADJEV OD JABUKA
oko 1 kg kiselkastih jabuka
75g secera
75g grozdjica
1 kasicica cimeta
75g krupno mljevenih oraha ili badema
ZAVRSNICA
4 kriske dvopeka
4 jaja
125g secera
1 vrecica vanilin-secera
250g kiselog vrhnja
30g krupno mljevenih oraha
Priprema
1.Od navedenih sastojaka umijesiti prhko tijesto tako sto sve sastojke staviti u posudu i mutiti mikserom (nastavci za tijesto) dok mikser moze podnijeti, a potom prebaciti na pobrasnjenu radnu podlogu i izraditi do kraja u glatko tijesto.
Tijesto razvaljati i prebaciti u kalup (26cm), izbosti na nekoliko mjesta viljuskom i peci u prethodno zagrijanoj pecnici 15 minuta na 200*C. Izvaditi iz rerne i ostaviti u kalupu da se hladi.
2.Za nadjev jabuke oguliti i izrezati na male komadice (prvo na cetvrtine i ona svaku cetvrtinu po sirini na tanke listice), pomijesati sa secerom, cimetom i grozdjicama, te staviti na vatru i pirjati dok omeksaju (nekih 15-ak minuta). Ohladiti i hladno pomijesati sa krupno mljevenim orasima. Ravnomijerno rasporediti preko prhkog tijesta.
3.Dvopek samljeti u multipraktiku. Jaja odvojiti i zumanjke pjenasto umutiti sa secerom i vanilin-secerom, dodati dvopek i kiselo vrhnje. Posebno umutiti bjelanjke u cvrst snijeg i na kraju mijesajuci varjacom dodati u smjesu od zumanjaka. Premazati preko jabuka i posuti krupno mljevenim orasima.
Sve zajedno staviti da se pece 30 minuta na 200*C (paziti da kolac odozgo ne izgori, ako previse tamni prekriti ga alumnijskom folijom). Ohladiti i izrezati na kocke.
Recpt je iz knjige Dr. Oetkera, sa manjim izmjenama.
coolinarika.com
ALVA TORTA
POTREBNO JE
250 g šećera,
400 g brašna,
100 g mlevenih oraha,
šolja ulja,
šolja kisele vode,
prašak za pecivo,
limun
ZA FIL
100 g šećera,
100 g brašna,
200 g pečenog mlevenog lešnika,
250 g šećera u prahu, margarin,
2 vanilin šećera
PRIPREMA
Ispržite četiri kašike brašna u suvoj šerpici, pa dodajte četiri kašike šećera.
Kad smesa porumeni, postepeno dodajte zaslađenu vodu, na šolju vode idu dve kašike šećera, i mešajte dok ne dobijete gust fil. U ohlađen fil dodajte jedan margarin koji ste prethodno umutili sa 250 g šećera u prahu i dva vanilin šećera. U tu smesu dodajte 200 g pečenog mlevenog lešnika. Gotovu tortu prebacite na poslužavnik i dekorišite po želji.
Čokoladna krema za torte i kolače
Priprema se jednostavno i ne zahtjeva puno vremena. Recept sam dobila prije nekih 10 godina od drage prijateljice Anice iz Vrbovca čije je kolače i torte mnogima gotovo nemoguće nadmašiti. Teško je u par rečenica opisati koliko mi je tada značilo njeno prijateljstvo i podrška. Život nas je odveo svaku na svoju stranu, jako se rijetko vidimo i čujemo, ali neka zna da mislim na nju svaki puta kada radim ovu finu kremu :)
3 dl mlijeka
2 žlice gustina ili brašna (glatkog)
6 žlica šećera
3 jaja
10 dkg čokolade za kuhanje
25 dkg maslaca
U posudi za kuhanje pjenjačom pomiješati hladno mlijeko sa šećerom i gustinom ili brašnom. Dobro izmiješati da nestanu sve grudice. Dodati jaja, promiješati, pa dodati natrganu čokoladu za kuhanje.
Staviti na vatru i miješati pjenjačom dok se svi sastojci ne otope i povežu.
Kada se počnu pojavljivati mjehurići, kuhati miješajući dok se ne zgusne, nekih 3-4 minute. Skinuti sa vatre i ostaviti da se ohladi do mlakog. Umutiti maslac pjenasto (mikserom) i umiješati ga opet mikserom u mlaku kremu. Kremu premazati preko torte ili kolača i ohladiti u hladnjaku. Torta na slici je rađena sa ovom kremom, a trebala mi je dupla količina da bih imala za dva sloja i još za omazivanje torte kao što se vidi na slici. U gornji sloj sam umiješala pržene mljevene lješnjake. Ovu kremu koristim uvijek kada radim kocke sa bananama, mačje oči, čokoladne torte... Ovo je najčitaniji tekst na mom blogu (6000 prikaza u 6 mjeseci), što govori da su mnogi u potrazi za dobrom čokoladnom kremom. Ako Vam nije teško, ostavite komentar kako ste zadovoljni sa ovim receptom da ohrabrite i druge da isprobaju ovu kremu. Hvala Vam unaprijed! Vaša Nada.
TUTTI FUTTI KOLAČ GOTOV ZA 15 MINUTA
Tutti futti kolač, koji je fotov za 15 minuta, ali bez obzira na to što se brzo pravi, odličnog je okusa i jednostavno će vas itekako oduševiti. Zabavite se danas i napravite ovaj super kolačić, u kojem ćete zaista uživati, jer je veoma kremast i sočan.
Fil
8dcl mlijeka
8 kašika brašna
8 kom jaja
4 kašike šećera
20dkg margarina
10dkg čokolade za kuhanje
5 kašika sitnog šećera
0,5kg keksa petit
Priprema
1.Odjeliti žumanjke od bjeljanjaka.Mlijeko staviti kuhati ali odvojiti 2 dcl.
2.U žumanjke staviti šećer i mutiti mikserom pa dodati vaniliju i brašno i dalje mutiti mikserom pa lagano dodavati mlijeko (2dcl koja smo odvojili).
3.Ukuhati u preostalo mlijeko da nebude grudica, možemo si pomoći mikserom
Staviti da se ohladi
4.U međuvremenu pjenasto izraditi margarin sa sitnim šećerom i otopiti čokoladu.
5.Kada se fil ohladio umutimo margarin i još malo radimo mikserom da kremabude pjenasta.
6. Na tacnu složimo kekse (ja sam slagala u svaki red 14 keksa tj.2*7 i tako tri reda) premažemo keks kuhanom kavom.
Od fila odvojimo par kašika za gore a ostatak podijelimo na dva dijela, jedan ostaje žit a u drugi dodamo otopljenu čokoladu.Na kekse stavimo žuti fil pa kekse pa smeđi fil pa keks. Keks svaki puta mažemo sa kuhanom kavom.
Gore stavimo žuti fil koji smo odvojili i naribamo čokoladu. Stavimo u hladnjak da keks opusti i fil se stegne. Ovako ja radim ali po receptu bi trebalo još bjeljanjke izlupati na pari i staviti na keks ali moja djeca to nevole pa bjeljanjke iskoristim za nešto drugo.
kulinarskikutak.info
” ZAGREBAČKA KREMŠNITA ” — Ukusna i neodoljiv kolač koji je spreman za 30 minuta
SASTOJCI:
- 250 gr lisnatog tijesta
Krema:
- 1 krema za kremšnite
- 500 ml vode
- 600 ml šlaga
- 2 šlagfixa
- 200 gr čokolade za kuhanje
- 35 gr maslaca
Lisnato tijeto razvijte na pobrašnjeno podlozi veličine tepsije u kojoj ćete peći ( 20×30).
Tijesto prebaciti u tepsiju i staviti da se peće u zagrijanoj rerni oko 15-ak minuta na 200°.
Kada se kora ispeče ostaviti da se hladi oko 20 minuta.
U vodu zatim staviti kesicu kreme za kremšnite.
Mikserom mutiti,a zatim smanjite malo brzinu i mutite još 5-6 minuta.
Kremu umućenu odmah nanesite na kokru i sve lijepo pravnjajte.
U posudu zatim umutiti šlag (dobiti oko 600ml),zatim dodati sadržaj kesice šlag fixa i nastaviti mutiti sve dok vam smjesa ne postane čvrsta.
Šlag premazati preko kreme i ponovo poravnjati površinu.
Istopite čokoladu sa malo maslaca,ostavite da se prohladi i prelijte preko kolača.
Ostavite u frižider da se ohladi oko 2 sata,a zatim isjeći na kocke i poslužiti.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)
Popularni članci
-
Osvježiti svoj dom i riješiti se negativne energije, možete uz ovaj jednostavan trik sa prirodnim sastojcima. Bolje je nego da koristite...
-
Zove Fata jedno jutro svoju svekrvu telefonom pa joj kaže: – Dobro jutro, gospođo… Cijelo jutro razmišljam i razbijam glavu al’ ne m...
-
Našla je majku i posljednjeg brata. A težak je to posao bio jer te 1992. obećala je samoj sebi da će pronaći i skupiti svih svojih osmer...
-
Naljutla se žena na muža i nabraja mu, e da znaš sad da ćeš odsad za sve da mi plaćaš, štagod da radim, morat ćeš da znaš platiti. ...
-
Tokom dana sam danas tipkao sa djevojkom, i to baš u trenutku dok je brijala svoju macu. Dok smo pisali, rekla mi je kako je ...
-
Lan ivoda su nevjerovatnak ombinacija, te kada bi je redovno konzumirali, a naročito žene, napravili bi nevjerovatan pomak, što se tiče ...
-
Od moje starije sestre svekrva je dno dan, znači, žena je neviđeni debil. Sestra se udala, pa sigurno ima već i 10 dana, i na dan vjenčan...
-
Kada dože zubobolja, onda nas sve boli, kompletna glava, te je osjećaj zaista nepodnošljiv. Peremo zube, uzimamo tablete, ali ništa ne p...