30. 03. 2017.
OVO JE DO SADA NAJBOLJI RECEPT ZA ŠPAGETE KOJE SAM PROBALA
Spremite se za najbolje spagete koje ste do sada probali. Brze su i veoma jednostavne, a dobit ćete na kraju nešto više nego magično. Bacite se na pravljenje ovih divnih špagetica, i uživajte zajedno sa vašim najmilijima... :)))
SASTOJCI
500g Spaghetti
200g piletine
700ml mlijeka
6 kasika brasna
100g topivog sira
1 kasikica soli
1 kasikica vegete
bosiljak,origano,timjan(po ukusu)
1 kisela pavlaka
PRIPREMA
U kljucalu vodu staviti malo soli i ulja i ubaciti spagete.Ako zelite da budu malo tvrdje AL DENTE, da se osjete pod zubima,onda odmah iskljuciti vatru i sacekati oko 8 minuta,a ako volite mekse onda kuhati duze.
Nakon sto ih procjedite, ne ispirati sa vodom,dodati malo maslinovog ulja i promijesati.
Isjeckati sitno piletinu i staviti u serpicu da se przi.Naliti 600ml mlijeka,a u ostatak razmutiti brasno.
U serpicu sa piletinom i mlijekom dodati zacine i promijesati,kada prokuha,skloniti sa vatre i lagano uliti brasno sa mlijekom,svo vrijeme mjesajuci.
Vrattiti na sporet i mijesati dok se ne zgusne. Kada se umak zgusnuo,izrendati sir i promijesati,a potom dodati pavlaku i opet promijesati.
coolinarika.com
Kolibri torta
Potrebni sastojci:
3 šolje brašna
2 šolje šećera
1 kašičica sode bikarbone
1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica soli
1 ½ kašičica cimeta
3 jaja
1 šolja ulja
2 kašičice vanila ekstrakta
1 konzerva kompota od ananasa, sitno naseckanog
3 zrele banane, izgnječene
1 šolja pekan ili običnih oraha, tostiranih i iseckanih
Malo soli
Krema od sira
500 g krem sira
1 šolja omekšalog putera
4 šolje šećera u prahu
3 kašičice vanila ekstrakta
Priprema:
Uključite rernu da se greje na 175C, a tri okrugla kalupa namastite i pospite brašnom. Brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, malo soli i cimet izmešajte u većoj posudi i ostavite sa strane.
U posebnoj posudi mikserom mutite jaja, šećer, ulje, vanila ekstrakt, ananas i banane. Suve sastojke lagano umešajte u mokre, mešajte varjačom da se dobijete homogenu smesu. Na samom kraju umešajte i orahe. Testo podelite na tri dela i pecite ga u turama, ako nemate tri kalupa. Svaku koru pecite 20-25 minuta. Pečene kore izvadite iz kalupa i ostavite da se hlade. Za kremu mikserom umutite sve sastojke i pemažite ohlađene kore kao i celu toru. Ukrasite celim pekan ili običnim orasima i stavite na hlađenje.
COKOLADNE OBLANDE! SVIMA DRAGA POSLASTICA
Sastojci
Solja je od 250ml
1 pakovanje oblandi
600ml mlijeka
2 solje secera
2 Vanilin šećer
200g putera
200g cokolade
6 solja mljevenog keksa
Priprema
Mlijeko, secer i vanilu kuhati 10tak minuta. Dodati puter; mjesati dok se ne istopi a zatim dodati i cokoladu. Kad se cokalada istopi dodati keks postepeno. Ohladiti malo fil pa filovati oblande.
Prekriti folijom, pritisnuti sa knjigom i ostaviti da prenoci.
NEKA VAM CIJELA KUĆA MIRIŠE NA DOMAĆE MEDENJAKE :)
Napravite najbolje domaće medenjake, od kojih će vam zamirisati cijela kuća. Za sve navedene sastojke, mjera je u čašama, tako da ćete se bez problema snaći. Kao što vidite, neće vam biti problem da ih napravite, a također će biti brzo gotovi, dok kažete keks :))))
SASTOJCI
(čaša od 2 dl)
1,5 čaša brašna
1 čaša šećera
1,5 čaša mlijeka
3 kašike ulja
5 kašika pekmeza od marelice
1 kašika sode bikarbone
1 kašika dodataka za medenjake Dr. Oetker
Za premaz
5 kašika pekmeza od marelice + 10 dkg naribane čokolade za kuhanje
Za glazuru
15 dkg tamne čokolade + 3 kašike ulja
PRIPREMA
Pomiješati u posudi sve suhe sastojke pa postepeno uz miksanje uliti mlijeko, ulje i pekmez. Dobivenu biskvitnu smjesu koja bi trebala prilično rijetka izliti u mjernu posudu radi lakšeg odvajanja na dva jednaka dijela.
Trebali biste dobiti oko 8 dl smjese. U namašćen i pobrašnjen lim izliti polovicu smjese pa peći u pećnici na 175°C 15 minuta.
Izvaditi iz pećnice pa odmah pažljivo premazati pekmezom i posipati ravnomjerno naribanom čokoladom. Izliti po tome drugi dio smjese pa vratiti u pećnicu i nastaviti peći još 30 min.
Pečeni kolač prohladiti, rezati kalupićem u obliku srca, umakati u čokoladnu glazuru i pustiti da se stvrdne.
Ostatke nakon rezanja srca iskoristite tako da ih natrgate na sitne komadiće, polijete sa dvije žlice ruma pa radite male kuglice vlažnim rukama, uvaljate ih u čokoladu i po želji ukrasite.
stvarukusa.rs
POLUMJESECI…FENOMENALAN KOLAČ ZA KOJI VAM NE TREBA PUNO VREMENA
Sastojci
Tijesto
14 dkg šećera
14 dkg margarina
14 dkg mljevenih badema
7 dkg brašna
4 bjelanjka
Žuti preljev
4 žumanjka
14 dkg šećera u prahu
1 vrećica vanili šećera
Krema
1 dl mlijeka
7 dkg šećera
7 dkg margarina
7 dkg čokolade za kuhanje
14 dkg mljevenih badema
Priprema
1.U dvije posude odvojite žumanjke od bjelanjaka.
2.Pjenasto umutite omekšali margarin sa šećerom, te mu dodajte mljevene bademe i prosijano brašno.
3.Na kraju lagano (mješajući kuhačom) u smjesu dodajte tvrdo tučeni snijeg od bjelanjaka.
4.Smjesu razmažite na lim koji ste prethodno premazali margarinom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C.
5.Za to vrijeme dobro mikserom umutite žumanjke sa šećerom u prahu i vanili šećerom, dok ne dobijete glatku sjajnu smjesu.
6.Kad je tijesto pečeno više od pola, izvadite ga iz pećnice, te premažite žutom smjesom.
7.Smanjite pećnicu na 100°C, stavite premazano tijesto ponovo peći i tako sušite otprilike 50 minuta do sat vremena. Izvadite iz pećnice.
8.Za kremu skuhajte mlijeko sa šećerom, te u vruće dodajte izmrvljenu čokoladu za kuhanje, margarin i mljevene bademe.
9.Dobro izmiješajte i premažite preko osušenog žutog dijela.
10.Kada se malo ohladi, posipajte za ukras mljevenim bademima ili orasima.
11.Ohladite do kraja.
Posluživanje
Ohlađeni kolač režite čašom ili modlicom za kekse u polumjesece, a možete rezati i štangice. Ukoliko tijesto prilikom pečenja sušite kraće vrijeme, dobit ćete jednako fini kolač, jedino što neće biti prhki,
nego više kremasti.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)
Popularni članci
-
Osvježiti svoj dom i riješiti se negativne energije, možete uz ovaj jednostavan trik sa prirodnim sastojcima. Bolje je nego da koristite...
-
Zove Fata jedno jutro svoju svekrvu telefonom pa joj kaže: – Dobro jutro, gospođo… Cijelo jutro razmišljam i razbijam glavu al’ ne m...
-
Našla je majku i posljednjeg brata. A težak je to posao bio jer te 1992. obećala je samoj sebi da će pronaći i skupiti svih svojih osmer...
-
Naljutla se žena na muža i nabraja mu, e da znaš sad da ćeš odsad za sve da mi plaćaš, štagod da radim, morat ćeš da znaš platiti. ...
-
Tokom dana sam danas tipkao sa djevojkom, i to baš u trenutku dok je brijala svoju macu. Dok smo pisali, rekla mi je kako je ...
-
Lan ivoda su nevjerovatnak ombinacija, te kada bi je redovno konzumirali, a naročito žene, napravili bi nevjerovatan pomak, što se tiče ...
-
Od moje starije sestre svekrva je dno dan, znači, žena je neviđeni debil. Sestra se udala, pa sigurno ima već i 10 dana, i na dan vjenčan...
-
Kada dože zubobolja, onda nas sve boli, kompletna glava, te je osjećaj zaista nepodnošljiv. Peremo zube, uzimamo tablete, ali ništa ne p...