30. 03. 2017.

OVO JE DO SADA NAJBOLJI RECEPT ZA ŠPAGETE KOJE SAM PROBALA




Spremite se za najbolje spagete koje ste do sada probali. Brze su i veoma jednostavne, a dobit ćete na kraju nešto više nego magično. Bacite se na pravljenje ovih divnih špagetica, i uživajte zajedno sa vašim najmilijima... :)))



SASTOJCI

500g Spaghetti
200g piletine
700ml mlijeka
6 kasika brasna
100g topivog sira
1 kasikica soli
1 kasikica vegete
bosiljak,origano,timjan(po ukusu)
1 kisela pavlaka



PRIPREMA

U kljucalu vodu staviti malo soli i ulja i ubaciti spagete.Ako zelite da budu malo tvrdje AL DENTE, da se osjete pod zubima,onda odmah iskljuciti vatru i sacekati oko 8 minuta,a ako volite mekse onda kuhati duze.

Nakon sto ih procjedite, ne ispirati sa vodom,dodati malo maslinovog ulja i promijesati.


Isjeckati sitno piletinu i staviti u serpicu da se przi.Naliti 600ml mlijeka,a u ostatak razmutiti brasno.

U serpicu sa piletinom i mlijekom dodati zacine i promijesati,kada prokuha,skloniti sa vatre i lagano uliti brasno sa mlijekom,svo vrijeme mjesajuci.

Vrattiti na sporet i mijesati dok se ne zgusne. Kada se umak zgusnuo,izrendati sir i promijesati,a potom dodati pavlaku i opet promijesati.

coolinarika.com


Kolibri torta


Potrebni sastojci:
3 šolje brašna
2 šolje šećera
1 kašičica sode bikarbone



1 kašičica praška za pecivo
1 kašičica soli
1 ½ kašičica cimeta
3 jaja
1 šolja ulja
2 kašičice vanila ekstrakta
1 konzerva kompota od ananasa, sitno naseckanog
3 zrele banane, izgnječene
1 šolja pekan ili običnih oraha, tostiranih i iseckanih
Malo soli

Krema od sira
500 g krem sira
1 šolja omekšalog putera
4 šolje šećera u prahu
3 kašičice vanila ekstrakta

Priprema:
Uključite rernu da se greje na 175C, a tri okrugla kalupa namastite i pospite brašnom. Brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, malo soli i cimet izmešajte u većoj posudi i ostavite sa strane.


U posebnoj posudi mikserom mutite jaja, šećer, ulje, vanila ekstrakt, ananas i banane. Suve sastojke lagano umešajte u mokre, mešajte varjačom da se dobijete homogenu smesu. Na samom kraju umešajte i orahe. Testo podelite na tri dela i pecite ga u turama, ako nemate tri kalupa. Svaku koru pecite 20-25 minuta. Pečene kore izvadite iz kalupa i ostavite da se hlade. Za kremu mikserom umutite sve sastojke i pemažite ohlađene kore kao i celu toru. Ukrasite celim pekan ili običnim orasima i stavite na hlađenje.
Rezultat slika za Kolibri torta
Rezultat slika za Kolibri torta

COKOLADNE OBLANDE! SVIMA DRAGA POSLASTICA


Sastojci
Solja je od 250ml
1 pakovanje oblandi
600ml mlijeka
2 solje secera



2 Vanilin šećer
200g putera
200g cokolade
6 solja mljevenog keksa

Priprema
Mlijeko, secer i vanilu kuhati 10tak minuta. Dodati puter; mjesati dok se ne istopi a zatim dodati i cokoladu. Kad se cokalada istopi dodati keks postepeno. Ohladiti malo fil pa filovati oblande.


Prekriti folijom, pritisnuti sa knjigom i ostaviti da prenoci.
Rezultat slika za COKOLADNE OBLANDE! SVIMA DRAGA POSLASTICA
Rezultat slika za COKOLADNE OBLANDE! SVIMA DRAGA POSLASTICA

NEKA VAM CIJELA KUĆA MIRIŠE NA DOMAĆE MEDENJAKE :)



Napravite najbolje domaće medenjake, od kojih će vam zamirisati cijela kuća. Za sve navedene sastojke, mjera je u čašama, tako da ćete se bez problema snaći. Kao što vidite, neće vam biti problem da ih napravite, a također će biti brzo gotovi, dok kažete keks :))))



SASTOJCI

(čaša od 2 dl)

1,5 čaša brašna
1 čaša šećera
1,5 čaša mlijeka
3 kašike ulja
5 kašika pekmeza od marelice
1 kašika sode bikarbone
1 kašika dodataka za medenjake Dr. Oetker




Za premaz

5 kašika pekmeza od marelice + 10 dkg naribane čokolade za kuhanje

Za glazuru

15 dkg tamne čokolade + 3 kašike ulja

PRIPREMA

Pomiješati u posudi sve suhe sastojke pa postepeno uz miksanje uliti mlijeko, ulje i pekmez. Dobivenu biskvitnu smjesu koja bi trebala prilično rijetka izliti u mjernu posudu radi lakšeg odvajanja na dva jednaka dijela.



Trebali biste dobiti oko 8 dl smjese. U namašćen i pobrašnjen lim izliti polovicu smjese pa peći u pećnici na 175°C 15 minuta.

Izvaditi iz pećnice pa odmah pažljivo premazati pekmezom i posipati ravnomjerno naribanom čokoladom. Izliti po tome drugi dio smjese pa vratiti u pećnicu i nastaviti peći još 30 min.

Pečeni kolač prohladiti, rezati kalupićem u obliku srca, umakati u čokoladnu glazuru i pustiti da se stvrdne.

Ostatke nakon rezanja srca iskoristite tako da ih natrgate na sitne komadiće, polijete sa dvije žlice ruma pa radite male kuglice vlažnim rukama, uvaljate ih u čokoladu i po želji ukrasite.

stvarukusa.rs

POLUMJESECI…FENOMENALAN KOLAČ ZA KOJI VAM NE TREBA PUNO VREMENA


Sastojci
Tijesto
14 dkg šećera



14 dkg margarina
14 dkg mljevenih badema
7 dkg brašna
4 bjelanjka

Žuti preljev
4 žumanjka
14 dkg šećera u prahu
1 vrećica vanili šećera

Krema
1 dl mlijeka
7 dkg šećera
7 dkg margarina
7 dkg čokolade za kuhanje
14 dkg mljevenih badema

Priprema
1.U dvije posude odvojite žumanjke od bjelanjaka.
2.Pjenasto umutite omekšali margarin sa šećerom, te mu dodajte mljevene bademe i prosijano brašno.
3.Na kraju lagano (mješajući kuhačom) u smjesu dodajte tvrdo tučeni snijeg od bjelanjaka.



4.Smjesu razmažite na lim koji ste prethodno premazali margarinom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C.
5.Za to vrijeme dobro mikserom umutite žumanjke sa šećerom u prahu i vanili šećerom, dok ne dobijete glatku sjajnu smjesu.
6.Kad je tijesto pečeno više od pola, izvadite ga iz pećnice, te premažite žutom smjesom.
7.Smanjite pećnicu na 100°C, stavite premazano tijesto ponovo peći i tako sušite otprilike 50 minuta do sat vremena. Izvadite iz pećnice.
8.Za kremu skuhajte mlijeko sa šećerom, te u vruće dodajte izmrvljenu čokoladu za kuhanje, margarin i mljevene bademe.
9.Dobro izmiješajte i premažite preko osušenog žutog dijela.
10.Kada se malo ohladi, posipajte za ukras mljevenim bademima ili orasima.
11.Ohladite do kraja.

Posluživanje
Ohlađeni kolač režite čašom ili modlicom za kekse u polumjesece, a možete rezati i štangice. Ukoliko tijesto prilikom pečenja sušite kraće vrijeme, dobit ćete jednako fini kolač, jedino što neće biti prhki,
nego više kremasti.
Rezultat slika za POLUMJESECI…FENOMENALAN KOLAČ ZA KOJI VAM NE TREBA PUNO VREMENA
Rezultat slika za POLUMJESECI…FENOMENALAN KOLAČ ZA KOJI VAM NE TREBA PUNO VREMENA

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design