12. 03. 2015.

Kinder milk šnite


Predivan kolač. Naravno nije baš kao iz prodavnice ali sigurno ćete uživati i vi i vaša djeca.


Sastojci:
  • 6 jaja
  • 100 gr šećera
  • 25 ml mleka
  • 100 ml ulja
  • 3 kašike kakaoa
  • 3 kašike meda
  • 2 kašike brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
Krema:
  • 250 ml kondenzovanog mleka ( Dobija se kuvanjem 500 ml mleka sa 3 kašika šećera. Kuvate dok se mleko količinski ne prepolovi )
  • 200 ml slatke pavlake
  • 1 krem učvršćivač
  • 6 gr želatina
  • 1 kašika meda
  • 1 kašičica ekstrata od vanile
Priprema:
Ulupati belanca sa šećerom i vanilin šećerom, pa dodati žumanca i opet umutiti.
Dodati postepeno ulje, mleko pa med uz mućenje.
Na kraju dodati brašno, kakao i prašak za pecivo pa sjediniti žicom za mućenje.
Od dobijene smese peći dve koreu plehu veličine 30 x 20 cm na 180 stepeni.
Potpuno ohladiti pečene biskvite.
Za krem potopite želatin u 3 kašike vode.
KOndenzovano mleko zagrejati sa 100 ml neumućene slatke pavlake.
Kada bude vrelo, ali da ne provri otopiti želatin, ali ni on ne sme da provri pa ga dodati kondenzovanom mleku, dodati i med i promešati.
Ostaviti da se hladi.
Ulupati ostatak slatke pavlake pa joj dodavati uz mućenje prethodno umućenu smesu,pa krem učvršćivač.
Smesa koja se hladila ne treba da se skroz ohladi da se ne bi stegla, dodaje se topla.
U pleh u kojem su se pekle kore staviti prvu koru, sav krem i poklopiti drugom korom.
Ostaviti u frižideru do sutradan pa tek onda poslužiti.

Minjoni


Sastojci za koru:
  • 6 jaja,
  • 150 g šećera,
  • 150 gr brašna
  • 90 gr putera,
  • prstohvat soli
  • marcipan 500 g
Glazura 1:
  • 6 šoljica šećera u prahu,
  • 3 kašike meda,
  • 150 ml vode,
  • 100 g mleka
  • 50 gr čokolade tamne,
  • 1 kašičica ekstrakta badema
Glazura 2:
  • 400 gr bele čokolade,
  • 2 kašike ulja
Još:
  • džem od kajsija
Priprema:
Ulupajte belanca sa solju. Žumanca sa 4 kašike vode,pa dodajte brašno,rastopljeni puter i na kraju izmiksirana belanca,al lagano i mešajte varjačom.
Pecite testo u okruglom plehu na 170 stepeni. Pečen biskvit umotajte u vlažnu krpu i ostavite da se ksroz ohladi. Kad se ksroz ohladi premažite rastopljenim džemom od kajsija.
Pecite ovako 4 kore sa istim postupkom.
Marcipan razvucite u veličinu biskvita,velika tepsija pa prebacite preko džema i isecite na kocke veličine 3x3cm. Marcipan stavljate preko džema na samo dve kore. Drugu koru isecite u krugove prečnika 3-4cm. Uzmite onda po dve kocke jednu sa marcipanom,drugu bez pa ih stavite jednu na drugu,tako da dole bude kora bez marcipana. Tako uradite i sa krugovima.
Kuvajte vodu sa šećerom u prahu i med. Kada se malo zagreje dodajte  badem ekstrakt i čokoladu izlomljenu na male komadiće. Mešati dok se čokolada ne  otopi.
Pre upotrebe ove glazure ostaviteje  da se malo ohladi.
Neiskorištenu glazuru možete da ostavite u frižider i posle samo da je podgrejete.
Otopite belu  čokoladu pa dodajte ulje i dobro sjedinite pa prelije pola kockica i pola kružića.
Stavite kolačiće na roštilj ili rešetku od špotera pa ih ispolivajte glazurom.
Ukrasite sitnim šećernim cvetićima i detaljima.

Pudnig kolač

Ovaj kolač nema naziv a pošto mu je krem od pudinga neka bude puding kolač. Kakao kora, puding i šlag, lako, brzo i jednostavno.


Sastojci:
  • 4 jaja
  • 4 kašike hladne vode
  • 6 kašika šećera
  • 4 kašike brašna
  • 2 kašike kakaa
  • nekoliko kapi ekstrata ruma
Krem:
  • 1 kesica pudinga od vanile
  • 250ml mleka
  • 2 vanilin šećera
  • 100gr šećera
  • 200gr margarina
Dekoracija šlag i rendana čokolada
Prirpema:
Ulupajte belanca sa šećerom pa dodavajte postepeno vodu uz mućenje. Dodajte žumanca pa na kraju brašno i kakao is ve sjedinite varjačom. kada ste sjedinili dodajte rum i izmešate. Pecite na 180 stepeni 15 minuta u plehu veličine 25x35cm.
Pomešajte puding šećer i vanilin šećer sa malo mleka pa ostatak stavite da provi i zakuvajte smesu uz mešanje. Ostavite da se skroz ohladi pa izmiksirajte margarin i postepeno mu dodavajte puding.
Ohladenju koru namažite ovim kremom pa deorišite šlagom i narendanom čokoladom.
Ostavite kolač da odstoji par sati u frižideru pa poslužite.

Kladdkaka – mud kolač


Kladdkaka je vrsta čokoladnog kolača kod nas poznatiji kao mud ili brovni. Kladdkaka potiče iz Švedske, To je gust, lepljiv, čokoladni kolac. U toku pečenja on mora u sredini da ostane gnjecav. Poslužuje se nekad sa šlagom a nekad sa sladoledom. Veoma je popularan po restoranima, a veoma brzo se priprema.

Sastojci:
  • 200 gr margarina
  • 200 gr crne, jake čokolade
  • 3 jaja
  • 250 ml šećera ( čaša jedna )
  • 180 gr brašna
Za preliv čokolada i ulje ili margarin
Priprema:
Ukljuciti rernu na 175 stepeni da se zagreje.
Posebno u šerpici otopi margarin i dodati pri kraju crnu čokoladu.
Otopiti sve skupaa zatim ostaviti desetak minuta da se prohladi, a u medjuvremenu umuti  jaja i šećer, pa kad je umućeno dodati tu čokoladu i margarin i na kraju brašno. Promešati lagano i sasuti u jednu formu kojoj se skidaju krajevi ( najbolje ) koja je 24 do 26 cm pre toga pouljena i posuta sa malobrasna .
Peći na 175 stepeni tacno 20 minuta( da bi ostala unutra u sredini živa) Otopi malo ćokolade sa margarinom ili uljem i preliti odozgo.

Hljeb od crnog brašna

Kako je već poznati hleb napravljen od crnog, raženog ili integralnog brašna je mnogo zdraviji od hleba napravljenog od belog brašna. Crno brašno je napravljeno od celog zrna pšenice i sadrži elemente koji vezuju toksine u digestivnom sistemu ( naša crevca :) ) i preko njega ih izbacujemo iz organizma, a njih u  belom brašnu nema. Takodje sadrži dijetetske elemente, kao i mekinje, vlakna koja drže duže sitost.
Crni hleb nam je napravila Božica i podelila svoj recept i fotografiju sa nama.

Sastojci:
1 kg crnog brašna ( kupovno, sa udelom belog brašna ) + 100 gr
7 dcl mlake vode,
1 kašika suvog kvasca,
1 kašika šecera,
1 kašika soli.
Priprema:
Sve sastojke sjediniti jednoj posudi.
Dobro izraditi sa varjačom.
Poklopiti krpom i ostaviti da odstoji 1h i nakisne.
100 gr brašna posuti po podlozi i testo malo premesiti, preklopiti nekoliko puta i oblikovati krug.
Tako oblikovano testo staviti na papir za pečenje u tepsiji i ostaviti da odstoji još 1h da nakisne.
Zagrejati rernu na 200 stepeni dok nam kisne hleb.
Staviti da se peče na 200 stepeni 10 – 15 minuta, pa smaniti na 180 stepeni i ostaviti da se peče dok fino ne porumeni.
hleb od crnog brasna (2)hleb od crnog brasna (3)

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design