31. 01. 2015.

Brza torta

Brza torta napravljena od slatke pavlake, keksa i bananica. Apsolutno iznenadni gosti ili umor ne mogu da vas iznenade sa ovim receptom. Ja ga zovem ” smućkaj i prospi” i obično  takvi recepti najbolje prodju i sve se pojede. Probajte.
brza torta
Sastojci:
  • 800 ml slatke pavlake
  • 400 ml kisele pavlake
  • 200 gr šećera u prahu
  • 15 komada bananica
  • 300 gr plazma keksa
Priprema:
Ulupati slatku pavlaku sa šećerom u prahu, pa dodati kiselu pavlaku i sve izmutiti.
Treba vam jedna baš velika posuda.
Umućenoj smjesi dodati izlomljen keks i isjeckane bananice.
Sve dobro promješati i istresti u kalup.
Ostaviti nekoliko sati u frižideru pa okrenuti na tacnu ili skinuti obruč od kalupa i dekorisati po želji.
Ja sam iskoristila 200 ml slatke pavlake koja mi je preostala od sastava torte.

Oblatne sa halvom

Volite halvu? Zavolećete onda i ove oblande. Odlične su i ako želite nešto novo da probate.
oblande sa alvom
Sastojci:
  • 20 kašika šećera
  • 15 kašika vode
  • 250 gr margarina
  • 200 gr alve
  • 100 gr čokolade za kuvanje
  • 1 mala oblanda ili 2,5 lista velike
Priprema:
Na vatru staviti šećer i vodu da provri.
Kada je provrilo dodati margarin, alvu i izlomljenu čokoladu.
Kuvati sve zajedno 5 – 10 minuta da se masa lepo sjediniti.
Primetićete da se smesa retka.
Zatim ostaviti da se ta smesa ohladi i stegne do odredjene mere za premazivanje oblandi.
Promešajte pa vidite koje je gustine dok se hladi, tako ćete najbolje videti da li je mazivo ii još uvek treba da se hladi.
Kada je masa ohladjena namažite oblande i preko stavite foliju ili beli papir pa tepsiju od šporeta, pa ostavite na suvo mesto, ne mora i hladno, samo neka nije previse toplo.

Kuglice sa kikirikijem

Ove kuglice su brze i jednostavne, mogu da se naprave i sa orasima, a i sa lešnicima, vi izaberite. Zaista su brze, sve se samo skuva i oblikuje a ukus je odličan.
kuglice sa kikirikijem snikers kuglice
Sastojci:
  • 100 ml vode
  • 300 gr kristal šećera
  • 125 gr margarina
  • 200 gr mlevenog keksa
  • 200 gr mlevenog kikirikija
  • 200 gr krupno seckanog kikirikija
Priprema:
Na vatru staviti šećer i vodu da provri.
Kad provri dodati margarin i mešati dok se ne otopi.
Kada se otopio dodati mleveni keks i kikiriki.
Ostaviti da se ohladi pa praviti kuglice i uvaljati svaku u seckani kikiriki.
Ako želite možete otopiti 100 gr čokolade sa 3 kašike ulja pa umakati svaku kuglicu u čokoladu pa odmah u kikiriki.

Brzi kolač bez jaja

Veoma je brz, jednostavan da se napravi, pri tome i jeftina, a izuzetno je sočan i mekan. Mi smo u ovom video receptu pokazali pripremu ovog kolača bez jaja.

Sastojci:
Mera za šolju je 2.5 dl za ovaj kolač
  • 1 šolja + 2 dl mleka
  • 1 šolja + 5 kašika šećera
  • 2 šolje brašna
  • 5 kašika ulja
  • 5 kašika pekmeza
  • 3+2 kašike kakao-a
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 puding od čokolade
Priprema:
Pre pripreme kolača staviti rernu da se ugreje na 200 stepeni.
1 šolju mleka, šećera i brašno sjediniti i izmiksirati.
Dodati ulje, pekmez, 3 kašike kakaoa i prašak za pecivo pa takodje izmiksirati.
Sipati smesu u podmazan i pobrašnavljen pleh  ili u pleh staviti papir za pečenje pa istresti smesu i ravnomerno rasporediti.
Staviti da se peče 25 minuta pa izvaditi iz rerne i iseći na kocke u plehu.
Razmutiti puding sa 5 kašika šećera i 2dl mleka pa ravnomerno zaliti kolač i vratiti ga da se dopeče još 5 – 10 minuta.
Pečen kolač ohladiti pa poslužiti.

29. 01. 2015.

Štrudle sa jabukama


strudlice sa jabukama
Sastojci:
  • 500 gr lisnatog blok testa
  • 4 slatke jabuke
  • 4 kašike šećera
  • 1/2 kašičice cimeta
  • ekstrat ruma nekoliko kapi, ako volite, ne mora
  • 1 žumance za premazivanje
  • šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Jabuke očistiti od ljuske i koštica pa iseći na kriške.
4 kašike šećera staviti u šerpu, pa dodati jabuke i staviti na vatru.
Kad provri, ostaviti još malo na vatri pa dodati cimet i rum, izmešati i ostaviti da se ohladi.
Blok testo od 500 gr obično je napravljeno iz dva dela.
Uzeti jedan deo pa razvući da bude veličine kao 4 blok testa, možda malo manje pa na svaku polovinu staviti jabuke sa malo tog sosa od jabuka, a drugu polovinu izreckati nožem i preklopiti pa zatvoriti ivice viljuškom. (slika)
Staviti u podmazan pleh, premazati žumancetom i staviti da se peče na 220 stepeni dok ne porumeni.
Za kraj posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Prijatno.
strudlice sa jabukama
strudlice sa jabukama

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design