20. 01. 2015.

Kolač od pekmeza


Sastojci

Kolač od pekmeza
450ml
pekmeza od (šecerne repe)
250ml
kisele pavlake
250ml
mlijeka
100ml
ulja
dva
jaja
tri
bjelanca
dva
praška za pecivo
50gr
šećera
jedan
vanillin šećer
-
brasna po potrebi (da ne bude puno gusto)

Način pripreme

Bjelanke na čvrsto izmiksat, zatim dodati sve navedene sastojke, sem brašna i praška za pecivo. Sve dobro izmiksat, pa tek onda dodati brašno i prašak za pecivo. Ponovo miksat dok se dobije glatka smjesa (paziti da ne ostanu grudvice)

Springform  28 cm ili duboku tepsiju premazati margarinom i malkice posut brašnom.

Smjesu salit u tepsiju i peći na 200°C.

Pekmeznica sa orasima


Sastojci

Biskvit
100ml
šećera
dva
jaja
100ml
ulja
100ml
pekmeza
200ml
brašna
jedan
prašak za pecivo
četiri
kafene kašike kakaa
100ml
mlijeka
150g
isjeckanih oraha
Čokoladni preliv
200g
čokolade za kuhanje
150ml
slatkog vrhnja
dvije
kafene kašike margarina

Način pripreme

Biskvit:

Zagrijati rernu na 200° C.

Prvo umutiti jaja i šećer.

Nakon toga u istu smjesu zamutiti pekmez, bašno, kakao, mlijeko, orahe, ulje i na kraju prašak za pecivo.

Smijesu izliti u četvrtast pleh i staviti u predhodno zagrijanu rernu.

Peći oko 30-35 min.

Čokoladni preliv:

Provriti slatko vrhnje da baci ključ i skloniti sa ringle.

U proključalo vrhnje ubaciti čokoladu za kuhanje i margarin, pa miješati da se smjesa sjedini.

Staviti u frižider da se dobro stisne.

Kada se kolač dobro ohladio i čokoladni preliv se dobro stisnuo, isjeći biskvit na kvadrate.

Na sredinu svakog kvadrata napraviti otvor sirine prsta (ne do dna) .

U otvor sipati pekmez. Nakon toga špricati predhodno stisnuti čokoladni preliv, napraviti "poklopac" kao na slici ili po želji.

Puslice


Način pripreme

3 bjelanca i šećer staviti u posudu sa oblim dnom.

Zatim, posudu sa bjelancima i šećerom staviti na šerpu sa vodom koja kuha, pa žicom za mučenje na pari bjelanca mijesiti cca. 3-4 min. da šećer otopi.

Umućena bjelanca preručiti u drugu posudu i miksati cca. 10 min.

Zatim dodati preostala 2 bjelanca i ponovo miksati cca. 10-15min.

Željene boje umijesiti sa bjelancima posebno u zdijelicama, pa punit u plastične vrećice sa odgovarajućim zvijezdanim nastavkom.

Tepsiju ili pleh dno prektiti backpapirom i istiskivati puslice na željenu veličinu!

Puslice peći tj. sušiti na 100°C cca. 60min.

Puslice
pet
bjelanaka
210g
šećera
-
boje za kolače

Paradajz sa tostom

Način pripreme
Paradajz isjeći na kolutove, pa ostaviti da se malo ocjedi.
Izvaditi paradajz iz soka, pa u njega umiješati izgnječeni bijeli luk, ulje, bosiljak i origano. Svaki komad tosta umočiti u sok.
U zdjelu za salatu redati prvo tost, pa preko njega kolutove paradajza, posoliti i pobiberiti po ukusu i odmah služiti.

Paradajz sa tostom
500gzrelih paradajza
250gtosta
dvijekašike maslinova ulja
malobosiljka
maloorigana
dvačehna bijelog luka
malobibera
malisoli

Švedska slana torta



Način pripreme
Isjckati kuhana jaja i pureća prsa.

Umutiti slatku pavlaku/vrhnje kremaste gustine (tako da se može mazati).

U umućenu smjesu dodati, majonez, so, pavlaku, mirođiju, predhodno isjeckana pureća prsa i kuhana jaja.

Sve to izmiješati da se smjesa sjedini.

Poredati tost po želji, ja sam imala 4×2. (Tost hljeb mora biti svjiež).

Premazati kore. Prije nego što redate nove kore možete staviti salame, rakova ili isjeckane piletine  (neka bude isjeckana na male komadiće) ili šta želite.

Na kraju cijelu tortu premazati istim filom. Dekoracija po želji.

Prijedlog za dekoraciju imate na slici. Dekoracija može da bude od purećih prsa, zelene salate, grozda malih paradajzića i krastavaca.

Svedska slana torta
16 kriški tosta
350mlpavlake
400mlmajoneza
300mlslatke pavlake/vrhnje
dvijekafene kašike soli
četirivelike kašike mirođije
200gpurećih prsa
trikuhana jaja

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design