29. 03. 2017.
SARAJKA SVE OTKRILA: Udala sam se za Arapa, njemu sam druga žena!
Tridesetšestogodišnja Sarajka, koja iz prvog braka ima dvoje djece, postala je druga supruga jednom Arapu.
Sve je učestalija pojava sklapanja brakova između Bosanki i biznismena iz arapskih zemalja, koji su već oženjeni.
Uz pristanak oca ili brata, Bosanke postaju druge, pa čak i treće žene stranim državljanima, ali ostaju živjeti u BiH.
Tridesetšestogodišnja Sarajka, koja iz prvog braka ima dvoje djece, postala je druga supruga jednom Arapu. Ona pojašnjava da se oko dva mjeseca, putem telefona i videoporuka, upoznavala s njegovim načinom života i običajima. Njen otac je dao pristanak za sklapanje braka i vjenčali su se u Sarajevu.
“Pristala sam svjesno na takvu vrstu braka. Vjenčani smo pred Allahom…”, kaže Sarajka.
Ona tvrdi da poznaje još dvadesetak žena koje su postale druge, a jedna i treća žena Arapu.
U Islamskoj zajednici u BiH navode da nemaju podataka o ovoj pojavi. Ukoliko bi eventualno neki imam obavio takvo vjenčanje, bio bi disciplinski odgovoran, jer bi to značilo kršenje procedura koje postoje unutar Islamske zajednice.
Naime, prije obavljanja šerijatskog, u BiH je potrebno obaviti općinsko vjenčanje, koje se radi u skladu sa Porodičnim zakonom. Prema tom zakonu, nije moguća poligamija – da jedan supružnik ima više od jedne supružnice.
Pristajući na brak sa Arapom, Sarajka je, kako kaže, bila svjesna da muž neće s njom biti svaki dan. Pojašnjava da on dolazi u BiH skoro svaki mjesec, i to ovisi o obimu posla koji radi u svojoj državi ili u BiH.
“Što se tiče mog muža, on je jedna duša od čovjeka. Svaki dan se čujemo i vidimo preko tih videopoziva. Meni ne nedostaje tih lijepih riječi i upućivanja poljubaca”, priča Sarajka, ističući da je u potpunosti osjetila njegovo poštovanje i ljubav.
Prema riječima Sarajke, vrijeme dok joj muž nije u BiH koristi da bude s djecom, odmori se psihički i jednostavno “za sebe”.
“Kad je on tu, ja uživam, hodam…”, kaže ona.
Ženama koje se udaju za Arape ona savjetuje da moraju prihvatiti da im muževi neće biti tu konstantno, jer su već oženjeni, imaju djecu i posao u drugim državama. “Ako je žena pristala da dijeli muža s drugom ženom, mora prihvatiti uslove koje nosi takav brak”, napominje ona.
Prilikom sklapanja braka sa Arapom, Sarajka je dobila mehr (određena imovina ili iznos koji suprug daje ako dođe do razvoda). Uz to, naglašava, svaki joj mjesec daje određeni iznos kako bi mogla izdržavati sebe i djecu, kao i za druge troškove.
“Pretežno, oni traže žene koje su razvedene i imaju djecu, da im obezbijede neku budućnost. Njima nije u interesu da imaju djecu s tim ženama, mada ima i takvih slučajeva”, kaže ona.
BIT ĆE VAM ŽAO UKOLIKO IH NE PROBATE - PALAČINKE PUNJENE ŠAMPINJONIMA
Nevjerovatnog okusa, tako jednostavne i jeftine pripreme, da ih morate probati, jer vjerujte nam da e vam biti žao ukoliko ovaj užitak ne probate. Slobodno ih već danas pripremite vašim klincima, jer će ih odmah zavoljeti, možete ih servirati čak i za doručak, ili neki drugi obrok, zašto da ne... :))
8 palačinki
ulje za pečenje nadjevenih palačinki
Za nadjev:
30 g maslaca
70 g mladog luka
500 g šampinjona
2 žličice Vegete
100 g naribanog sira edamera
100 g kukuruza šećerca
1 kašika nasjeckanog peršuna
Umak:
30 g maslaca
400 g svježeg paradjaza
1 žlica Vegete
3 kašike Ketchupa ljutog
250 ml vrhnja za kuhanje
Priprema
1.Na 2-3 žlice maslaca popecite narezani mladi luk.
2.Dodajte šampinjone narezane na listiće i Vegetu. Pirjajte dok tekućina ne ispari, pa posudu maknite s vatre.
3.U još tople šampinjone umiješajte sir, kukuruz i peršin.
4.Na maslacu propirjajte rajčice narezane na kockice, dodajte Vegetu i pirjajte još 10-ak minuta.
5.Umiješajte ketchup i vrhnje te kuhajte 2-3 minute.
6.Na svaku palačinku stavite 1-2 žlice nadjeva od šampinjona i preklopite na četvrtine.
7.Nadjevene palačinke stavite u širu tavu i na ulju ih popecite sa svake strane 1-2 minute.
Posluživanje
Prelijte umakom od paradajza i poslužite.
no-limit.info
NAJBOLJI RECEPT ZA PUNJENU PILETINU U LISNATOM TIJESTU
Ukoliko ovaj receptić niste probali, trebali bi, i to odmah, jer je zaista nevjerovatnog okusa, šmek je neopisivo dobar. Ukoliko još imate običa praviti obimniji nedeljni ručak, ovaj receptić će vam itekako poslužiti, jer će cijela porodica uistinu uživati u ovom tako jednostavnom, a tako odličnom specijalitetu.
Potrebno:
2 pileca bijela mesa
500 gr lisnatog tjesta
300 gr sampinjona
1 poriluk
2 dcl kisele pavlake
1/2 dcl bijelog vina
1 kasika senfa
2 zumanca
1/2 dcl ulja
1/2 veze persuna
vegeta
curry
papar
Priprema:
1.Odvojite poptrebne namirnice
2.Bijelo meso presjeci na pola
3.pa svaku polovinu zarezati po sredini kako bi se napravio dzep za punjenje.
4.Sampinjone isjeci na listove, a por na kolutove te poprziti na malo ulja i zaciniti po ukusu.
5.Dinstanim sampinjonima i porom napuniti unutrasnjost bijelog mesa pa pricvrstiti cackalicom.
6.Punjenu piletinu zaciniti karijem i vegetom pa poprziti na vrelom ulju sa svih strana dok ne porumeni.
7.Iz przene piletine izvaditi cackalice pa je ostaviti da se ohladi.
8.Lisnato tjesto razvuci oklagijom na debljinu od dva milimetra i podjeliti na 4 dijela.
9.U svaki komad lisnatog tijesta umotati jedno punjeno bijelo meso vidi sliku .
10.Lisnato tjesto premazati umucenim zumancima
11.pa staviti u nauljenu tepsiju i peci dok ne porumeni.
12.Posebno sjediniti pavlaku, bijelo vino i senf pa zaciniti po ukusu.
13.Pripremljenim umakom preliti peceno lisnato tjesto.
14.Zasjecite da proviri ukusno i mirisno punjenje.
Foto: pinterest.com / receptizapet.blogspot.ba
PEČEMO RIBU BEZ KOSTIJU. MALA TAJNA.
Niko od nas ne voli da vadi sitne koščice iz pečene ribe. A ako su još u pitanju mala deca, onda, zaista, mukotrpno čistimo svaki komadić ribe.
Pa kako ispeći ribu bez kostiju? Vrlo jednostavno! Iskoristite ovaj mali koristan savet.
Ovaj recept je pogodan za pripremu različitih vrsta riba sa sitnim kostima.
Evo šta treba da uradite:
Ribu očistite i izvadite iznutrice.
Zatim oštrim nožem pažljivo načinite brojne rezove sa jedne i sa druge strane, bez sečenja glavne kosti.
Pečemo ribu bez kostiju
U unutrašnjost ribe stavimo iseckane kolutove crnog luka i lavorov list.
Pečemo ribu bez kostiju
Uvaljamo ribu u brašno i pečemo na vatri srednje temperature.
Pečemo ribu bez kostiju
Ovo je veoma ukusno! A gde su sitne koščice? One su se propržile i omekšale u vrelom ulju. Zato ćete ih pojesti, ne primećujući, i ne osetivši ih. Probajte!
SOČNI KOLAČ SA KOKOSOM,BEZ JAJA,BEZ MARGARINA…MA BEZ IČEGA-NI MIKSER NE TREBA
Sastojci:
Kora: (mera je casa od 2 dcl)
– 2 case jogurta (obicnog)
– 1 casa kokosovog brasna
– 1 casa secera
– 1 casa psenicnog griza
– 1 prasak za pecivo
Preliv za koru
– 3 dcl vode
– 4 kasike secera
– 1 vanil secer
Fil:
– 1 l mleka
– 3 pudinga od vanile
– secer po ukusu
– slag ili slatka pavlaka
Priprema:
Prvo skuvajte preliv, stavite vodu i secere i kada se secer otopi, ostavite da se preliv ohladi. Za koru, sve sastojke redom, umutite obicnom varjacom, da se sjedine i sipajte u pouljen i brasnom posut pleh velicine 21×30 i stavite u prethodno ugrejanu rernu, na 180, nekih 20 minuta.
Dok se kora pece, skuvajte puding u mleku, stavite secera koliko volite slatko. Vrucu koru odmah po vadjenju iz rerne, prelijte sa ohladjenim prelivom, sacekajte par minuta da upije, pa prelijte vruc puding po kori. Kada se kolac ohladi, utucite slag ili slatku pavlaku i premazite i uzivajte :).
Posluživanje:
Ovaj kolac se napravi u roku od pola sata, vrlo je ukusan i praktican, jer uvek mozete menjati pudinge po zelji i uvek dobijete nov kolac :).
Pretplati se na:
Postovi (Atom)
Popularni članci
-
Osvježiti svoj dom i riješiti se negativne energije, možete uz ovaj jednostavan trik sa prirodnim sastojcima. Bolje je nego da koristite...
-
Zove Fata jedno jutro svoju svekrvu telefonom pa joj kaže: – Dobro jutro, gospođo… Cijelo jutro razmišljam i razbijam glavu al’ ne m...
-
Našla je majku i posljednjeg brata. A težak je to posao bio jer te 1992. obećala je samoj sebi da će pronaći i skupiti svih svojih osmer...
-
Naljutla se žena na muža i nabraja mu, e da znaš sad da ćeš odsad za sve da mi plaćaš, štagod da radim, morat ćeš da znaš platiti. ...
-
Tokom dana sam danas tipkao sa djevojkom, i to baš u trenutku dok je brijala svoju macu. Dok smo pisali, rekla mi je kako je ...
-
Lan ivoda su nevjerovatnak ombinacija, te kada bi je redovno konzumirali, a naročito žene, napravili bi nevjerovatan pomak, što se tiče ...
-
Od moje starije sestre svekrva je dno dan, znači, žena je neviđeni debil. Sestra se udala, pa sigurno ima već i 10 dana, i na dan vjenčan...
-
Kada dože zubobolja, onda nas sve boli, kompletna glava, te je osjećaj zaista nepodnošljiv. Peremo zube, uzimamo tablete, ali ništa ne p...