29. 03. 2017.

SARAJKA SVE OTKRILA: Udala sam se za Arapa, njemu sam druga žena!

277918
Tridesetšestogodišnja Sarajka, koja iz prvog braka ima dvoje djece, postala je druga supruga jednom Arapu.

Sve je učestalija pojava sklapanja brakova između Bosanki i biznismena iz arapskih zemalja, koji su već oženjeni.


Uz pristanak oca ili brata, Bosanke postaju druge, pa čak i treće žene stranim državljanima, ali ostaju živjeti u BiH.

Tridesetšestogodišnja Sarajka, koja iz prvog braka ima dvoje djece, postala je druga supruga jednom Arapu. Ona pojašnjava da se oko dva mjeseca, putem telefona i videoporuka, upoznavala s njegovim načinom života i običajima. Njen otac je dao pristanak za sklapanje braka i vjenčali su se u Sarajevu.

“Pristala sam svjesno na takvu vrstu braka. Vjenčani smo pred Allahom…”, kaže Sarajka.

Ona tvrdi da poznaje još dvadesetak žena koje su postale druge, a jedna i treća žena Arapu.




U Islamskoj zajednici u BiH navode da nemaju podataka o ovoj pojavi. Ukoliko bi eventualno neki imam obavio takvo vjenčanje, bio bi disciplinski odgovoran, jer bi to značilo kršenje procedura koje postoje unutar Islamske zajednice.

Naime, prije obavljanja šerijatskog, u BiH je potrebno obaviti općinsko vjenčanje, koje se radi u skladu sa Porodičnim zakonom. Prema tom zakonu, nije moguća poligamija – da jedan supružnik ima više od jedne supružnice.

Pristajući na brak sa Arapom, Sarajka je, kako kaže, bila svjesna da muž neće s njom biti svaki dan. Pojašnjava da on dolazi u BiH skoro svaki mjesec, i to ovisi o obimu posla koji radi u svojoj državi ili u BiH.

“Što se tiče mog muža, on je jedna duša od čovjeka. Svaki dan se čujemo i vidimo preko tih videopoziva. Meni ne nedostaje tih lijepih riječi i upućivanja poljubaca”, priča Sarajka, ističući da je u potpunosti osjetila njegovo poštovanje i ljubav.

Prema riječima Sarajke, vrijeme dok joj muž nije u BiH koristi da bude s djecom, odmori se psihički i jednostavno “za sebe”.

“Kad je on tu, ja uživam, hodam…”, kaže ona.

Ženama koje se udaju za Arape ona savjetuje da moraju prihvatiti da im muževi neće biti tu konstantno, jer su već oženjeni, imaju djecu i posao u drugim državama. “Ako je žena pristala da dijeli muža s drugom ženom, mora prihvatiti uslove koje nosi takav brak”, napominje ona.

Prilikom sklapanja braka sa Arapom, Sarajka je dobila mehr (određena imovina ili iznos koji suprug daje ako dođe do razvoda). Uz to, naglašava, svaki joj mjesec daje određeni iznos kako bi mogla izdržavati sebe i djecu, kao i za druge troškove.

“Pretežno, oni traže žene koje su razvedene i imaju djecu, da im obezbijede neku budućnost. Njima nije u interesu da imaju djecu s tim ženama, mada ima i takvih slučajeva”, kaže ona.

BIT ĆE VAM ŽAO UKOLIKO IH NE PROBATE - PALAČINKE PUNJENE ŠAMPINJONIMA


Nevjerovatnog okusa, tako jednostavne i jeftine pripreme, da ih morate probati, jer vjerujte nam da e vam  biti žao ukoliko ovaj užitak ne probate. Slobodno ih već danas pripremite vašim klincima, jer će ih odmah zavoljeti, možete ih servirati čak i za doručak, ili neki drugi obrok, zašto da ne... :))



8 palačinki

ulje za pečenje nadjevenih palačinki

Za nadjev:

30 g maslaca

70 g mladog luka

500 g šampinjona

2 žličice Vegete

100 g naribanog sira edamera

100 g kukuruza šećerca

1 kašika nasjeckanog peršuna



Umak:

30 g maslaca

400 g svježeg paradjaza

1 žlica Vegete

3 kašike Ketchupa ljutog

250 ml vrhnja za kuhanje



Priprema

1.Na 2-3 žlice maslaca popecite narezani mladi luk.

2.Dodajte šampinjone narezane na listiće i Vegetu. Pirjajte dok tekućina ne ispari, pa posudu maknite s vatre.

3.U još tople šampinjone umiješajte sir, kukuruz i peršin.

4.Na maslacu propirjajte rajčice narezane na kockice, dodajte Vegetu i pirjajte još 10-ak minuta.



5.Umiješajte ketchup i vrhnje te kuhajte 2-3 minute.

6.Na svaku palačinku stavite 1-2 žlice nadjeva od šampinjona i preklopite na četvrtine.

7.Nadjevene palačinke stavite u širu tavu i na ulju ih popecite sa svake strane 1-2 minute.


Posluživanje

Prelijte umakom od paradajza i poslužite.

no-limit.info

NAJBOLJI RECEPT ZA PUNJENU PILETINU U LISNATOM TIJESTU




Ukoliko ovaj receptić niste probali, trebali bi, i to odmah, jer je zaista nevjerovatnog okusa, šmek je neopisivo dobar. Ukoliko još imate običa praviti obimniji nedeljni ručak, ovaj receptić će vam itekako poslužiti, jer će cijela porodica uistinu uživati u ovom tako jednostavnom, a tako odličnom specijalitetu.



Potrebno:

2 pileca bijela mesa
500 gr lisnatog tjesta
300 gr sampinjona
1 poriluk
2 dcl kisele pavlake
1/2 dcl bijelog vina
1 kasika senfa
2 zumanca
1/2 dcl ulja
1/2 veze persuna
vegeta
curry
papar



Priprema:

1.Odvojite poptrebne namirnice

2.Bijelo meso presjeci na pola

3.pa svaku polovinu zarezati po sredini kako bi se napravio dzep za punjenje.

4.Sampinjone isjeci na listove, a por na kolutove te poprziti na malo ulja i zaciniti po ukusu.

5.Dinstanim sampinjonima i porom napuniti unutrasnjost bijelog mesa pa pricvrstiti cackalicom.

6.Punjenu piletinu zaciniti karijem i vegetom pa poprziti na vrelom ulju sa svih strana dok ne porumeni.


7.Iz przene piletine izvaditi cackalice pa je ostaviti da se ohladi.

8.Lisnato tjesto razvuci oklagijom na debljinu od dva milimetra i podjeliti na 4 dijela.

9.U svaki komad lisnatog tijesta umotati jedno punjeno bijelo meso vidi sliku .

10.Lisnato tjesto premazati umucenim zumancima

11.pa staviti u nauljenu tepsiju i peci dok ne porumeni.

12.Posebno sjediniti pavlaku, bijelo vino i senf pa zaciniti po ukusu.


13.Pripremljenim umakom preliti peceno lisnato tjesto.

14.Zasjecite da proviri ukusno i mirisno punjenje.

Foto: pinterest.com / receptizapet.blogspot.ba

PEČEMO RIBU BEZ KOSTIJU. MALA TAJNA.

1441715552_content_1__econet_ru
Niko od nas ne voli da vadi sitne koščice iz pečene ribe. A ako su još u pitanju mala deca, onda, zaista, mukotrpno čistimo svaki komadić ribe.

Pa kako ispeći ribu bez kostiju? Vrlo jednostavno! Iskoristite ovaj mali koristan savet.




Ovaj recept je pogodan za pripremu različitih vrsta riba sa sitnim kostima.

Evo šta treba da uradite:

Ribu očistite i izvadite iznutrice.


Zatim oštrim nožem pažljivo načinite brojne rezove sa jedne i sa druge strane, bez sečenja glavne kosti.

Pečemo ribu bez kostiju

U unutrašnjost ribe stavimo iseckane kolutove crnog luka i lavorov list.

Pečemo ribu bez kostiju


Uvaljamo ribu u brašno i pečemo na vatri srednje temperature.

Pečemo ribu bez kostiju

Ovo je veoma ukusno! A gde su sitne koščice? One su se propržile i omekšale u vrelom ulju. Zato ćete ih pojesti, ne primećujući, i ne osetivši ih. Probajte!

SOČNI KOLAČ SA KOKOSOM,BEZ JAJA,BEZ MARGARINA…MA BEZ IČEGA-NI MIKSER NE TREBA

Rezultat slika za SOCNI KOLAC SA KOKOSOM
Sastojci:
Kora: (mera je casa od 2 dcl)
– 2 case jogurta (obicnog)
– 1 casa kokosovog brasna



– 1 casa secera
– 1 casa psenicnog griza
– 1 prasak za pecivo

Preliv za koru
– 3 dcl vode
– 4 kasike secera
– 1 vanil secer

Fil:
– 1 l mleka
– 3 pudinga od vanile
– secer po ukusu
– slag ili slatka pavlaka

Priprema:
Prvo skuvajte preliv, stavite vodu i secere i kada se secer otopi, ostavite da se preliv ohladi. Za koru, sve sastojke redom, umutite obicnom varjacom, da se sjedine i sipajte u pouljen i brasnom posut pleh velicine 21×30 i stavite u prethodno ugrejanu rernu, na 180, nekih 20 minuta.


Dok se kora pece, skuvajte puding u mleku, stavite secera koliko volite slatko. Vrucu koru odmah po vadjenju iz rerne, prelijte sa ohladjenim prelivom, sacekajte par minuta da upije, pa prelijte vruc puding po kori. Kada se kolac ohladi, utucite slag ili slatku pavlaku i premazite i uzivajte :).

Posluživanje:
Ovaj kolac se napravi u roku od pola sata, vrlo je ukusan i praktican, jer uvek mozete menjati pudinge po zelji i uvek dobijete nov kolac :).

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design