21. 04. 2017.
IZNENADITE SVOJE UKUĆANE OVIM UKUSNIM RUČKOM: ZAPEČENA PUNJENA PILEĆA PRSA
Zapečena piletina, koja će vas uistinu ostaviti bez teksta. Vaša porodica, kao i gosti, zaista će uživati u svakom zalogaju, i rado će ga uvijek jesti, tako da ovaj recept uvijek možete pripremati za bilo koji povod :))
SASTOJCI:
file pilećih prsa (količina proizvoljna)
Za punjenje:
kulen (onoliko kriškica koliko je odrezaka), sir u listićima
1 luk
1 dl bijelog vina
5 kašikica kiselog vrhnja
dl vode
vegeta, sol, papar
2 žličice gustina
10 dag tvrdog sira (gouda, edamer…)
Priprema:
Pileći file uzdužno prerezati kako bi se dobili što veći i što tanji odresci. Svaki odrezak nježno istući batom za meso preko najlonske vrećice kako bi se još utanjio. (Vrećica se koristi kako se meso ne bi raspalo prilikom obrade jer je jako nježno). Na svaki komad odreska staviti po komadić kulena i sira, preklopiti i zakačiti čačkalicama sa strane.
Odreske povegetiti ili posoliti. Svaki odrezak uvaljati u brašno pa pržiti na vrućem ulju s obje strane dok se ne zarumeni. Izvaditi odreske na stranu pa na istom ulju pržiti sitno sjeckan luk, doliti vino i pirjati dok tekućina ne ispari. Dodati tada vodu i vrhnje, pjenjačom promiješati, začiniti po ukusu. Kada prokuha, uliti gustin pomiješan sa malo vode kako biste dobili gustoću rijeđeg umaka.
Odreske složiti u lim premazan maslacem, preliti preko njih umak od vrhnja, posipati ribanim sirom i zapeći u pećnici na 180ºC oko 30 min, dok se na vrhu ne stvori zlaćana korica. Poslužiti uz prilog po želji, no izvrsno paše rizi bizi i zelena salata.
receptizapet.blogspot.ba
20. 04. 2017.
SJAJAN TRIK koji će svaka savremena domaćica obožavati! POSTAVITE FOLIJU ISPOD PEGLE i gledajte magiju!
Aluminijumska folija je svakako jedan od najkorišćenijih proizvoda u domaćinstvu, ali da li ste znali da vam značajno može uštedeti i vrijeme prilikom peglanja?!
Aluminijumska folija nerazdvojni je saputnik svake domaćice u kuhinji, ali može se iskoristiti i u drugim dijelovima stana.
Predstavljamo vam neke mogućnosti koje aluminijumska folija ima, a koje vjerovatno niste znali!
Počnimo od najkorisnijeg i onog koji će vam pomoći da značajno skratite vrijeme peglanja. Stavite foliju ispod navlake i pustite nauku da odradi svoje – folija će reflektovati toplotu pegle i odraditi gotovo sav posao za vas!
Ukoliko imate preostale parčiće pice, spakujte ih pojedinačno u foliju i smjestite u frižider. Kada ste ponovo raspoloženi za ovo slasno tijesto, samo ih sa sve folijom ubacite u rernu na 200 stepeni na nekih desetak minuta, i biće taman kako treba – sa hrskavom koricom i slasnim sirom.
Pri pranju suđa, ukoliko ste ostali bez žice za sudove, poslužite se folijom umotanom u lopticu – posuđe će blistati!
Ukoliko imate tupe makaze, samo zasjecite foliju par puta njima, i biće oštre kao nove.
UZ OVAJ RASTVOR VAŠE CVIJEĆE ŽĆE SE PREPORODITI I BITI ZDRAVO I VEOMA BUJNO
Bilo koje saksijsko cvijeće povremeno treba prihranjivati, naročito u vegetativnom periodu i periodu cvjetanja. Izazvati povećani rast i cvjetanje i najbeznadežnije biljke, pomoći će vam obični kvasac.
Fitohormoni, vitamini grupe B i auksini (biljni hormoni), koje se nalaze u kvascu, aktivno stimulišu deobu ćelija i rast biljaka. Prihranu takve vrste koriste profesionalni uzgajivači biljaka, piše uspesnazena.com.
Zahvaljujući ovakvoj prihrani, naglo se povećava aktivnost mikoorganizama u zemljištu, povećava se sadržaj ugljen-dioksida, mikro- i makroelemenata, što ima posebno blagotvoran uticaj na korijenov sistem i spoljašnjii izgled same biljke.
Dakle, ako želite da vaše biljke budu zdrave i cvjetaju dugo i bogato, možete pripremiti rastvor za njihovu prihranu.
Prehrana za sobne biljke:
– 10 gr svježeg kvasca
– 1 kafena kašičica šećera
– 1 litra tople vode
Priprema:
Rastvorite kvasac u vodi, dodajte šećer i promiješajte. Ostavite da odstoji, minimum 2 sata. Ovakvim rastvorom zalivajte cvijeće dvaput mjesečno u jesenje-zimskom periodu, i jednom u deset dana u proljećno-ljetnjem. Primijetićete kako lišće postaje zelenije, a cvjetanje bujnije i bogatije.
receptizapet.blogspot.ba
PROBALA SAM PEČENI KROMPIR BA BEZBROJ NAČINA AL OVAJ JE DEFINITIVNO NA VRHU LJESTVICE NAJBOLJIH!!!
Ovo je najboji krompir koji sam probla, i želim ga podijeliti s vama :D Tako je posebnog okusa i mirisa, da vam se topi u ustima. U čemu je razlika, znat ćete kada ga probate :D
Sastojci
krompiri srednje velicine
maslo
malo krupne morske soli
malo maslinovog ulja
1-2 zlice octa
zacinsko bilje (ruzmarin,kadulja,timjan)
malo papra
malo cesnjaka po zelji
malo maslaca
Priprema
1.Krompire oguliti i staviti ih u posoljenu vodu. Kad prokuha, kuhati ih 10 minuta. Dok se krompir kuha, pecnicu zagrijati na 250 stupnjeva. Kad krompir bude pri karaju kuhanja, nekih 3-4 minute prije kraja, u pecnicu staviti tepsiju sa masti da se otopi.Dodati mast!
2.Napola skuhane krompire ocijediti i odmah vruce poslagati u tepsiju na otopljenu mast. Staviti u pecnicu da se pece 30-40 minuta, dok nedobije finu rumenu boju.
3.Zacinsko bilje nasjeckati, u mom slucaju ruzmarin i natopiti u malo maslinovog ulja.
Dodati malo papra i malo octa i ostaviti stajati. Po zelji ovdje mozete dodati i malo protisnutog cesnjaka.
4.Kad se krompir fino zarumenio izvadit van i svaki malo zgnjeciti. To cete najbolje napraviti sa ovom “alatkom” za gnjecenje krompira.
5.Tako zgnjecene, svaki premazat sa mjesavinom ulja i zacinskog bilja, posuti sa malo krupne morske soli i na svaki staviti pomalo maslaca.
6.Vratiti u pecnicu da se zapece jos 15-tak minuta. Posluziti toplo kao prilog.
Preporučujemo vam da dodate i ocat, jer on daje nešto baš posebno cjelokupnom okusu, u kojem će te još više uživati.
receptizapet.blogspot.ba
USVOJITE ŠVEDSKI STIL ŽIVOTA - BIĆETE BOGATI I USPJEŠNI KAO ONI UKOLIKO ISPOŠTUJETE OVIH 5 PRAVILA
Prošle godine Danci su oduševili svijet svojim receptom za sreću pod nazivom ‘hygge’. U središtu tog koncepta bilo je uživanje u malim stvarima i udobnosti doma.
Ali, čini se kako će ove godine dominirati švedski koncept “lagom”!
Činjenica je da je skandinavski način života jedan je od najpoželjnijih. Ove godine posebno će vladati trend lagom koji dolazi iz Švedske, a vezan je uz “ne premalo i ne previše” koncept.
U prenesenom značenju, najbolji opis koje odgovora ovom konceptu bi bio – sasvim dovoljno.
Lagom se povezuje sa štednjom, poštenjem i kreiranjem ravnoteže u životu. Za razliku od hygge koncepta koji se vezuje za osjećanja, lagom bi bio duhovna vodilja koja podstiče samodisciplinu i umjerenost, kao i preuzimanje kontrole nad sopstvenim životima tako što ćemo živjeti skromno, ali i produktivno.
Zato započnite 2017. godinu s novim pogledom na život u lagom stilu:
1. Minimalno i nenametljivo
Naglasak je na sirovoj ljepoti nedovršenih površina, tačnije na prirodnim materijalima. U svoj interijer dodajte komade namještaja na kojima je vidljiva majstorska vještina. Kod lagom koncepta bitan je pragmatični pristup radu i životu.
2. Zelenilo i svježe biljke
Dio novca možete da sačuvate ako se odlučite na uzgajanje sopstvene hrane. Ne mora to da bude veliki vrt, dovoljna je i prozorska klupica, samo izaberite nekoliko namirnica od kojih ćete imati najveću korist. Takođe, začinsko bilje je vrlo jednostavno uzgajati, pa na jednostavan način možete da obogatite jela ili u potpunosti promijeniti ukus.
3. Recikliranje
Još jedna stavka koju lagom naglašava je smanjenje proizvodnje otpada, odnosno ponovno korišćenje i recikliranje onoga što se može, poput biljki za kompost, papira, kartona, trave, sirovog povrća i prirodnih vlakana poput pamučnih i vunenih tkanina.
4. Sijalice
Smanjite svoj ekološki otisak korišćenjem LED sijalica koje štede električnu energiju. One su takođe štedljive i za vaš novčanik, jer duže traju od običnih. Naravno, ne zaboravite da gasite svijetlo kada izlazite iz prostorije ili kada vam zapravo nije potrebno.
5. Uspostavljanje ravnoteže
Gnjavaža sa kojom se najradije ne bismo bavili je pospremanje nereda, ali i sami znate da kada napokon završite sa svim spremanjem osjećate se puno bolje i zadovoljnije. Vrijeme je da ponovo uspostavite sklad u svom domu, i to što jednostavnije, na primjer, pomoću bolje organizacije i efikasnijeg načina skladištenja stvari.
Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr
Pretplati se na:
Postovi (Atom)
Popularni članci
-
Osvježiti svoj dom i riješiti se negativne energije, možete uz ovaj jednostavan trik sa prirodnim sastojcima. Bolje je nego da koristite...
-
Zove Fata jedno jutro svoju svekrvu telefonom pa joj kaže: – Dobro jutro, gospođo… Cijelo jutro razmišljam i razbijam glavu al’ ne m...
-
Našla je majku i posljednjeg brata. A težak je to posao bio jer te 1992. obećala je samoj sebi da će pronaći i skupiti svih svojih osmer...
-
Naljutla se žena na muža i nabraja mu, e da znaš sad da ćeš odsad za sve da mi plaćaš, štagod da radim, morat ćeš da znaš platiti. ...
-
Tokom dana sam danas tipkao sa djevojkom, i to baš u trenutku dok je brijala svoju macu. Dok smo pisali, rekla mi je kako je ...
-
Lan ivoda su nevjerovatnak ombinacija, te kada bi je redovno konzumirali, a naročito žene, napravili bi nevjerovatan pomak, što se tiče ...
-
Od moje starije sestre svekrva je dno dan, znači, žena je neviđeni debil. Sestra se udala, pa sigurno ima već i 10 dana, i na dan vjenčan...
-
Kada dože zubobolja, onda nas sve boli, kompletna glava, te je osjećaj zaista nepodnošljiv. Peremo zube, uzimamo tablete, ali ništa ne p...