12. 04. 2017.
BRZA TORTA SA TURSKIM KEKSOM KOJA OSTAVLJA BEZ DAHA
Torta sa turskim keksom, koja će vas oduševiti i ostaviti bez daha, nakon što ju probate. Torta je kao što vidite jako jednostavna, ali pored toga, veoma je ukusna, te izgleda veoma bogato i glamurozno, tako da je uvijek možete poslužiti svojim gostima, kao i na drugm prigodama, gdje se očekuje malo glamuroznija kuhinja.
SASTOJCI
600 g (2 pakovanja) turskog keksa
1 kg kisele pavlake
250 g šećera
Ukrašavanje
200 g šlag krema u prahu
3 dl gazirane vode
PRIPREMA
U posudu staviti kiselu pavlaku i šećer. Da stane 10 - 15 minuta, uz povremeno miješanje da se šećer istopi. Na tacnu staviti 15 komada keksa 3 x 5, premazati sa 3-4 kašike kisele pavlake, opet red keksa, pavlaka i tako redom.
Torta ima 8 redova keksa i 8 slojeva fila. Umutite šlag kremu sa gaziranom vodom i ukrasite tortu i ostaviti da odstoji preko noći, kako bi se stvrdla. Nakon toga je možete isjeći, te poslužiti gostima.
domacirecepti.net / bakina-kuhinjica.blogspot.ba
15 MINUTNI KOLAČ SA BANANAMA I PLAZMA KEKSOM
Veoma osvježavajuć, a pored toga i brz za napraviti, jer vam nece oduzet puno vremena, tako da ćete za tili čas na vašoj trpezi imati ovaj super ukusan desertić. Kao što vidite jako lijepo izgleda, a o okusu da ne pričamo, tako da ga uvijek možete poslužiti, pa čak i onima koji su malo i više zahtjevni, jer će vam i oni tražiti komad više.
SASTOJCI
300gr plazme ili petit keksa
3pudinga vanilija
9 kašika šecera
1l mlijeka
200 gr maslaca ili margarina
1 vanilija bourbon
4 kašike kiselog vrhnja
4-5 banana
200 ml vrhnja za slag
PRIPREMA
1. Staviti mlijeko,šećer i vaniliju šecer da provri, 1l mlijeka odvojiti malo pa razmutiti puding.
Skuhati puding i u vruće dodati maslac ili margarin. Dodati i kiselo vrhnje.
2. Kekse izlomiti na komade ne moraju biti sitni pa dodati u vruć puding. Dobro izmješati. Tepsiju srednje veličine premazati margarinom pa istresti pola smjese.
3. Banane preprezati na pola posuti limun sokom i poredati jednu pored druge. Ostatak smjese staviti preko, poravnati i ostaviti da se hladi. Kad se ohladi staviti preko umućeno slatko vrhnje.
gricko-recepti.info / bakina-kuhinjica.blogspot.ba
NE ZNATE ŠTA PROPUŠTATE - NAJLJEPŠI OSVJEŽAVAJUĆI KOLAČ SA UKUSOM KNEDLI
Odličan i veoma osvježavajući kolačić s okuom knedli. Ukoliko ga do sada nieste probali, niste ni svejsni šta ste propustili. No, ni sada nije kasno, stoga, bacite se na posao i napravite ga još danas, ili prvom prilikom kada budete imali vremena. Uvidite ćete i sami o kakvoj nevjerovatnoj poslastici je riječ.
SASTOJCI
200 gr prezle
1 l mlijeka
16 kašika šećera
13 kašika griza
70 gr margarina
1 jaje
fil
oko 1 kg šljiva
3 kašike šećera
1 vanilin šećer
2 kašike džema od šljiva
PRIPREMA
Na ulju ispržiti prezle i 4 kašike šećera,pa ohladiti!
Mlijeko prokuhati, pa dodati griz pomiješan sa šećerom i malo mlijeka. Kuhati dok fil ne dobije gustinu,miješajući svo vrijeme.
Zatim dodati margarin, pa skloniti sa vatre.
Dodati i umućeno 1 jaje! Sve dobro izmiksati! Šljive očistiti i isjeći na četvrtine.
Dodati im 3 kašike šećera, vanilin šećer, pa kratko dinstati. Dodati i džem od šljiva, pa skloniti sa vatre!
Nauljiti pleh pa staviti polovinu prezli. Na prezlu staviti polovinu smjese od griza. Na griz staviti fil sa šljivama.
Preko fila staviti drugu polovinu smjese od griza,a na griz i drugu polovinu prezli. Dobro ohladiti, pa rezati na kocke!
coolinarika.com
PUDING KIFLE - NAJSAVRŠENIJE KOJE SAM PROBALA, MEKE SU DANIMA, A SAVRŠENE SU I KAD SE ODMRZNU
Savršene kifle, i još savršeniji okus. U nastavku pročitajte kako da napravite ove nevjerovatne kiflice, koje se tope u ustima. Odlične su za doručak, a ponajblje idu uz jutarnju čaj, ili kafu, a naravno tu je i mlijeko, sve ovisi o tome šta više volite i preferirate.
SASTOJCI
1.2kg brasna
3dcl mlijeka
2dcl vode
1 kocka kvasca
2 jaja
1 zumance
2dcl ulja
3sk secera
2kk soli
ZA PREMAZIVANJE KORA
1 margarin
2 zumanca
FIL
2 kesice pudinga od vanile
5 dcl mlijeka
5 sk secera
ZA PREMAZIVANJE KIFLI
1 jaje
PRIPREMA
Kvasac potopiti u malo mleka secera i brasna. Prosejati brasno,dodati ostale sastojke i zamesiti testo da se ne lepi za posudu. Ostaviti da naraste. Podeliti na 10 delova. Svaku lopticu rastanjiti. Za jednu koru je potrebno 5 loptica.
Cetiri premazati i redjati jednu preko druge a petu ne premazivati. Sad razvuci celu koru sto je vise moguce i podeliti je na 24 dela. Staviti fil i uvijati kifle. sve ponoviti i sa drugom korom. Kifle redjati u pleh i ostavit ih jos pola sata da narastu.
Premazati ih umucenim jajetom i peci na 200C. Kad se ohlade posuti ih prah secerom..
FIL
puding skuvati sa duplo manje mleka nego sto pise na kesici i ostaviti da se ohladi pre filovanja. Ove kifle su savrsene i sa slanim filom.
pinterest.com
GRIZ KNEDLE I ŠUFNUDLE - KRASNE – MEKANE I UKUSNE!
SASTOJCI
1 l mlijeka
250 g griza
250 g prezle
6 supenih kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
pekmez po želji
ulje
PRIPREMA
1. U mlijeko umiješati 4 kašike šećera i zagrijati ga da bude vrelo.
2. U mlijeko postepeno sipati griz, neprestano miješajući.
3. Ostaviti da se malo ohladi, da bude mlako.
4. Vlažnim rukama oblikovati knedle i šufnudle. Za knedle, odvojiti malo smjese, napraviti lopticu, spljoštiti je, na sredinu staviti jednu kafenu kašiku omiljenog pekmeza, pa opet formirati lopticu. Za šufnudle, odvojiti malo smjese, napraviti lopticu, pa je između dlanova formirati u valjak.
5. U tepsiju nasuti ulja tek toliko da pokrije dno. Na laganoj vatri propržiti prezlu desetak sekundi.
6. Knedle i šufnudle spuštati u prezlu dok je tepsija još uvijek na ringli. Ne miješati ih kašikom, nego pomijerati tepsiju tamo-vamo kako bi se knedle i šufnudle prevrtale i valjale po prezli. Neka ovaj postupak traje bar jednu minutu, da se sve blago zapeče. Nakon što su se fino uvaljale u prezlu sa svih strana, tepsiju skloniti sa ringle, gotove knedle i šufnudle vaditi sa strane, pa onda početi sa novom turom. Tepsiju vratiti na ringlu pa ponoviti postupak. Od ove količine mlijeka i griza, dobiju se otprilike tri takve ture.
7. Kada je sva smjesa iskorištena i knedle i šufnudle su gotove, tada u ostatak prezle dodati dvije kašike šećera i jednu kesicu vanilin šećera. Dobro promiješati i time posuti knedle i šufnudle.
Služiti tople ili hladne. Odlične su i dan, dva poslije.
Pretplati se na:
Postovi (Atom)
Popularni članci
-
Osvježiti svoj dom i riješiti se negativne energije, možete uz ovaj jednostavan trik sa prirodnim sastojcima. Bolje je nego da koristite...
-
Zove Fata jedno jutro svoju svekrvu telefonom pa joj kaže: – Dobro jutro, gospođo… Cijelo jutro razmišljam i razbijam glavu al’ ne m...
-
Našla je majku i posljednjeg brata. A težak je to posao bio jer te 1992. obećala je samoj sebi da će pronaći i skupiti svih svojih osmer...
-
Naljutla se žena na muža i nabraja mu, e da znaš sad da ćeš odsad za sve da mi plaćaš, štagod da radim, morat ćeš da znaš platiti. ...
-
Tokom dana sam danas tipkao sa djevojkom, i to baš u trenutku dok je brijala svoju macu. Dok smo pisali, rekla mi je kako je ...
-
Lan ivoda su nevjerovatnak ombinacija, te kada bi je redovno konzumirali, a naročito žene, napravili bi nevjerovatan pomak, što se tiče ...
-
Od moje starije sestre svekrva je dno dan, znači, žena je neviđeni debil. Sestra se udala, pa sigurno ima već i 10 dana, i na dan vjenčan...
-
Kada dože zubobolja, onda nas sve boli, kompletna glava, te je osjećaj zaista nepodnošljiv. Peremo zube, uzimamo tablete, ali ništa ne p...