12. 04. 2017.

15 MINUTNI KOLAČ SA BANANAMA I PLAZMA KEKSOM



Veoma osvježavajuć, a pored toga i brz za napraviti, jer vam nece oduzet puno vremena, tako da ćete za tili čas na vašoj trpezi imati ovaj super ukusan desertić. Kao što vidite jako lijepo izgleda, a o okusu da ne pričamo, tako da ga uvijek možete poslužiti, pa čak i onima koji su malo i više zahtjevni, jer će vam i oni tražiti komad više.



SASTOJCI

300gr plazme ili petit keksa

3pudinga vanilija

9 kašika šecera

1l mlijeka

200 gr maslaca ili margarina

1 vanilija bourbon

4 kašike kiselog vrhnja

4-5 banana

200 ml vrhnja za slag



PRIPREMA

1. Staviti mlijeko,šećer i vaniliju šecer da provri, 1l mlijeka odvojiti malo pa razmutiti puding.

Skuhati puding i u vruće dodati maslac ili margarin. Dodati i kiselo vrhnje.

2. Kekse izlomiti na komade ne moraju biti sitni pa dodati u vruć puding. Dobro izmješati. Tepsiju srednje veličine premazati margarinom pa istresti pola smjese.

3. Banane preprezati na pola posuti limun sokom i poredati jednu pored druge. Ostatak smjese staviti preko, poravnati i ostaviti da se hladi. Kad se ohladi staviti preko umućeno slatko vrhnje.

gricko-recepti.info / bakina-kuhinjica.blogspot.ba

NE ZNATE ŠTA PROPUŠTATE - NAJLJEPŠI OSVJEŽAVAJUĆI KOLAČ SA UKUSOM KNEDLI


Odličan i veoma osvježavajući kolačić s okuom knedli. Ukoliko ga do sada nieste probali, niste ni svejsni šta ste propustili. No, ni sada nije kasno, stoga, bacite se na posao i napravite ga još danas, ili prvom prilikom kada budete imali vremena. Uvidite ćete i sami o kakvoj nevjerovatnoj poslastici je riječ.



SASTOJCI

200 gr prezle
1 l mlijeka
16 kašika šećera
13 kašika griza
70 gr margarina
1 jaje

fil

oko 1 kg šljiva
3 kašike šećera
1 vanilin šećer
2 kašike džema od šljiva




PRIPREMA

Na ulju ispržiti prezle i 4 kašike šećera,pa ohladiti!

Mlijeko prokuhati, pa dodati griz pomiješan sa šećerom i malo mlijeka. Kuhati dok fil ne dobije gustinu,miješajući svo vrijeme.

Zatim dodati margarin, pa skloniti sa vatre.


Dodati i umućeno 1 jaje! Sve dobro izmiksati! Šljive očistiti i isjeći na četvrtine.


Dodati im 3 kašike šećera, vanilin šećer, pa kratko dinstati. Dodati i džem od šljiva, pa skloniti sa vatre!

Nauljiti pleh pa staviti polovinu prezli. Na prezlu staviti polovinu smjese od griza. Na griz staviti fil sa šljivama.

Preko fila staviti drugu polovinu smjese od griza,a na griz i drugu polovinu prezli. Dobro ohladiti, pa rezati na kocke!

coolinarika.com

PUDING KIFLE - NAJSAVRŠENIJE KOJE SAM PROBALA, MEKE SU DANIMA, A SAVRŠENE SU I KAD SE ODMRZNU



Savršene kifle, i još savršeniji okus. U nastavku pročitajte kako da napravite ove nevjerovatne kiflice, koje se tope u ustima. Odlične su za doručak, a ponajblje idu uz jutarnju čaj, ili kafu, a naravno tu je i mlijeko, sve ovisi o tome šta više volite i preferirate.


SASTOJCI

1.2kg brasna

3dcl mlijeka

2dcl vode

1 kocka kvasca

2 jaja

1 zumance

2dcl ulja

3sk secera

2kk soli




ZA PREMAZIVANJE KORA

1 margarin

2 zumanca



FIL

2 kesice pudinga od vanile

5 dcl mlijeka

5 sk secera



ZA PREMAZIVANJE KIFLI

1 jaje




PRIPREMA

Kvasac potopiti u malo mleka secera i brasna. Prosejati brasno,dodati ostale sastojke i zamesiti testo da se ne lepi za posudu. Ostaviti da naraste. Podeliti na 10 delova. Svaku lopticu rastanjiti. Za jednu koru je potrebno 5 loptica.

Cetiri premazati i redjati jednu preko druge a petu ne premazivati. Sad razvuci celu koru sto je vise moguce i podeliti je na 24 dela. Staviti fil i uvijati kifle. sve ponoviti i sa drugom korom. Kifle redjati u pleh i ostavit ih jos pola sata da narastu.

Premazati ih umucenim jajetom i peci na 200C. Kad se ohlade posuti ih prah secerom..


FIL

puding skuvati sa duplo manje mleka nego sto pise na kesici i ostaviti da se ohladi pre filovanja. Ove kifle su savrsene i sa slanim filom.

pinterest.com

GRIZ KNEDLE I ŠUFNUDLE - KRASNE – MEKANE I UKUSNE!


SASTOJCI
1 l mlijeka
250 g griza
250 g prezle


6 supenih kašika šećera
1 kesica vanilin šećera
pekmez po želji
ulje

PRIPREMA
1. U mlijeko umiješati 4 kašike šećera i zagrijati ga da bude vrelo.
2. U mlijeko postepeno sipati griz, neprestano miješajući.
3. Ostaviti da se malo ohladi, da bude mlako.
4. Vlažnim rukama oblikovati knedle i šufnudle. Za knedle, odvojiti malo smjese, napraviti lopticu, spljoštiti je, na sredinu staviti jednu kafenu kašiku omiljenog pekmeza, pa opet formirati lopticu. Za šufnudle, odvojiti malo smjese, napraviti lopticu, pa je između dlanova formirati u valjak.


5. U tepsiju nasuti ulja tek toliko da pokrije dno. Na laganoj vatri propržiti prezlu desetak sekundi.
6. Knedle i šufnudle spuštati u prezlu dok je tepsija još uvijek na ringli. Ne miješati ih kašikom, nego pomijerati tepsiju tamo-vamo kako bi se knedle i šufnudle prevrtale i valjale po prezli. Neka ovaj postupak traje bar jednu minutu, da se sve blago zapeče. Nakon što su se fino uvaljale u prezlu sa svih strana, tepsiju skloniti sa ringle, gotove knedle i šufnudle vaditi sa strane, pa onda početi sa novom turom. Tepsiju vratiti na ringlu pa ponoviti postupak. Od ove količine mlijeka i griza, dobiju se otprilike tri takve ture.
7. Kada je sva smjesa iskorištena i knedle i šufnudle su gotove, tada u ostatak prezle dodati dvije kašike šećera i jednu kesicu vanilin šećera. Dobro promiješati i time posuti knedle i šufnudle.

Služiti tople ili hladne. Odlične su i dan, dva poslije.
Rezultat slika za GRIZ KNEDLE I ŠUFNUDLE - KRASNE – MEKANE I UKUSNE!

Brza super torta


Sastojci:
piskote
petit keks
6 banana


4 slag kreme
200 gr. secera
200 ml. mlijeka
malo cokolade za ukrasavanje

Priprema:
Banane sitno isjecite, dodajte im slag kreme i secer pa izmutite. Pomalo dodajte mlijeko i nastavite sa mucenjem dok ne dobijete finu kremu. Piskote namocite u mlijeko (samo gornji dio) i redjajte u tepsiju.

Istresite trecinu kreme preko piskota. Petit keks namocite u mlijeko (samo gornju stranu) i redjajte preko kreme. Preko kreme ponovo keks i na vrh ostatak kreme. Otopite cokoladu sa malo mlijeka, poprskajte preko torte pa necim tankim sarajte preko torte (vrtite u krug, zavrcite, radite sta hocete. Ostavite u frizider da odstoji 3-4 sata ili da prenoci.

Prijatno!

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design