10. 04. 2017.

KIFLICE! VEOMA SU UKUSNE, MEKANE, MIRISLJAVE


Vasi ukucani ce ih obozavati...OBECAVAM!
SASTOJCI
1 kg. brasna
2 jajeta
2 zlice suhi kvasac
1 zlica secer
100 gr. mek margarin


2 zlicice soli
500 ml. mlijeka
jaje i sezam za odozgo
250 gr. urda (sir)
1 jaje

PRIPREMA
1.Izradite testo od brasna, mlijeka, kvasca, 2 jajeta, margarina, soli i secera. Dobro ga umesite ( ja sam stavila sastojke u masinu za kruh ) i ostavite da se udupla;


2.Kidajte od testa loptice malo vece od oraha i rasukajte ih ovalno , rasecite nekoliko puta skoro do sredinu, stavite fil, testo malo po krajevima pritisnite da vam ne bi fil iscurio i zavijte kiflice;
3.Naredite ih u plehu , premazite jajetom, pospite sezamom i ostavite ih da se odmore dvadesetak min. Za to vreme pustite pecnicu na 180 C. Stavite kiflice da se peku;
4.Mozete i (ako vise volite taj okus) da svaku kiflicu prelijete pre pecenja sa zlicicom otopljenog margarina, ali i ne morate;
5.Pecite samo da malo porumene; Za fil, sir promjesajte sa jajetom i time punite kiflice…

IMATE PROBLEMA SA VLAGOM, PLIJESNI I DRUGIM NEČISTOĆAMA U KUPATILU I KUĆI, OVAJ TRIK ĆE SVE RIJEŠITI



Sjedite kod kuće i razmišljate  kako se tolika buđ nakupila na vaš tuš, pločice, ili čak vašu wc šolju? Svi imamo ovaj problem, bez obzira koliko brinemo o čistoći naše kupaone, alu ponekad jednsotavno ne možemo tek tako riješiti ovaj problem.



Nije vam jasno kako se stvorila tamo, no ono što vam je sigurno jasno je da to ne izgleda nikako lijepo.

Na svu sreću, donosimo vam jednostavan metod koji sami možete napraviti u vašem domu, a koji će vam pomoći da se riješite plijesni sa bilo koje površine.

POTREBNO VAM JE:

Bočica sa raspršivačem

Bijeli ocat

Par zdjelica za mjeru

Limun

Nož

Daska za sječenje

Spužva



Pomiješajte ocat  i limun u bočicu od pola litra, a može i litar ukoliko vam je više potrebno. Na pola litra ocata iscijedite dva limuna i pomiješajte, a na litar, iscijedite četiri limuna, izlijte u raspršivač i vaša smjesa je psremna.

Na svim mjestima u kojima se nalazi plijesan ili druge nečistoće našpricajte isačekajte koji minut da smjesa počne djelovati na to mjesto. Nakon što je ostojalo, u par navrata ćete spužvom skinuti kompletnu nečisotću, ivaše kupatilo će biti kao novo.



Osim što ćete očistiti vašu kupaonu, dobit ćete nevjerovatno lijep i osjvežavajući miris od kojeg će odisati vaše kupatilo.

pozitivno.com / bakina-kuhinjica.blogspot.ba

ČAROBNE VANILICE


Ovo je recept moje sestre. Svi ih vole jer se ove vanilice tope u ustima

Sastojci:
500 gr margarina (ili 250 gr margarina i 250 ml ulja)
250 grprah secera
1 ceolimun
2 kesicevanilin secera


100 groraha
oko 1 kgbrasna
dzem od kajsija
jos malo prah secera

Priprema:
Penasto umutiti margarin i prah secer. Izrendati (naribati) koricu limuna i iscediti ceo limun u masu. Dodati vanil secer i orahe. Postepeno dodavati brasno da se zamesi ujenacena, ne previse tvrda masa.

Razoklagijati testo i vaditi okruglom modlom vanilice. Poredjati na pek papir u pleh i peci u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 5-10 minuta. Voditi racuna da vanilice ne promene boju. Vaditi ih dok su bele. Tople spajati dzemom od kajsija i valjati u prah secer.

BOLJU TORTU DUGO NISAM PROBALA - SAVRŠENA GRČKA TORTA




Savršena grčka torta, koja će vam se odmah dopasti, krenuvši od samo njenog izgleda, a da ne govorimo kakav je tek njen okus. Kao što vidite doima se veoma bogato, tako da je možete pripremiti i posliziti za svaku priliku, ivjerujte da će vam svi tražiti komad više.



POTREBNO:

Za 3 kore:

12 bjelanjaka
27 kašika šećera
12 kašika mljevenog plazma keksa
15 kašika oraha

Za kremu:

12 žumanjaka
200 g šećera
2 pudinga od vanilije


Grčka torta

600 ml mlijeka
300 g margarina
100 g šećera u prahu
200 g sjeckanog plazma keksa
200 g milka čokolade
200 g krupnije mljevenih oraha

PRIPREMA:

Za pripremu kora kojih morate ispeći 3 komada (dakle, peći tri puta u istom kalupu za torte) miksajte svaki put po 4 bjelanjka. Kada bjelanjci postanu čvrsti dodati 9 žlica šećera, 4 žlice mljevenog plazma keksa i na kraju 5 žlica mljevenih oraha. Dobivenu masu izliti u kalup za tortu na papir za pečenje (kalup promjera 24 cm), rubove kalupa namastiti i pobrašniti.


Peći u pećnici na 180ºC 18 minuta. Kora je gotova kada ravnomjerno posmeđi cijelom površinom. Ako vam je pećnica malo jača, pecite koru koju minutu manje. Kore su u pravilu tanke i ne treba im dugo da se ispeku.



Pečenu koru iskrenuti iz kalupa na rešetku, odmah pažljivo odljepiti papir za pečenje, a kalup oprati i pripremiti za drugu koru koja se priprema na identičan način. Grčka tortaNa isti način dakle treba ispeći 3 kore. Ohladiti ih.

Dok se kore peku i hlade, pripremiti kremu. Staviti na tihu vatru lonac sa mlijekom (odvojiti cca 150 ml od predviđene količine) Miksati žumanjke sa 200 g šećera. Dodati onu manju količinu mlijeka i prašak za puding. Ukuhati dobivenu smjesu u vruće mlijeko. Kuhati kremu uz neprestano miješanje 10 minuta.

Kuhanu kremu potpuno ohladiti i to opet uz miješanje kako se na vrhu ne bi napravila korica. U ohlađenu kremu umiješati margarin koji ste prethodno izradili sa šećerom u prahu. Dobro promiješati pa dodati mljevene orahe, sitno sjeckanu milka čokoladu i na kraju sjeckane plazma kekse.

Za izradu torte premazati trećinom kremom prvu koru, zatim drugom trećinom drugu koru i na kraju ostatkom premazati zadnju koru. Poravnati kremu na bočnim stranicama torte. Tortu ohladiti, najbolje preko noći, jer jedino tada će se lijepo rezati, te ukrasiti po želji slatkim vrhnjem i prigodnim ukrasima.

recipeci.com / bakina-kuhinjica.blogspot.ba

POGLEDAJTE KOJI JE PRAVI UZROK BOLI I KAKO JE KIČMA POVEZANA SA SVIM UNUTARNJIM ORGANIMA



Vrlo često problemi s kičmom izazivaju bol u potpuno drugim dijelovima tijela. Tada se počinju liječiti neke druge bolesti, naravno, bez ikakvog učinka. Zato je potrebno posebnu pažnju usmjeriti upravo na kičmu.



Ukoliko osjećate bol u leđima, može se utvrditi u kom dijelu kičme se primjećuju anomalije, a time i ukazati na probleme s određenim organima, piše uspesnazena.com!

Pomoću slike gore možete saznati kako su projektirani organi vašeg tijela na kičmi:

Prema mišljenju liječnika osteopata, oko 70% glavobolja imaju uzrok u kičmi.

Zujanje u ušima, otežano gutanje hrane, problemi s vidom – sve to može biti posljedica disfunkcije intervebralnih diskova vrata.



Ako bole i trnu ruke – provjeravajte vratni dio kičme.

Problemi s grudnim dijelom kičme mogu dovesti do bola u području srca, želuca i crijeva.

Problemi s lumbalnim dijelom kičme mogu utjecati, ne samo na bol u donjem dijelu leđa, nego se može manifestirati kao bol u kuku, butini, narušava se osjetljivost noge, kao i sam hod.

Prema tome, liječenje i jačanje kičme pomoći će vam da se oslobodite problema s drugim organima.

uspesnazena.com / bakina-kuhinjica.blogspot.ba /

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design