05. 04. 2017.

Kolač sa Milka čokoladom

kolac sa milka cokoladom
 Kore:
6 jaja
6 kašika šećera
5 kašika hladne vode


4 kašike brašna
1 kašika kakaoa
1 kašičica praška za pecivo

Vanila krem:
3 žumanca
250 ml mleka
80 gr kristal šećera
1 vanilin šećer
1 kašika gustina, puna
100 gr maslaca

Milka krem:
3 jaja
80 gr kristal šećera
100 gr Milka čokolade ( tamne ili mlečne )
100 gr maslaca

Odgore:
šlag ili slatka pavlaka

Priprema:
Ulupati penasto belanca pa postepeno dodavati vodu uz mućenje. Dodati šećer pa mutiti dok se ne dobije jaka pena i šećer se istopi.

Kada se šećer istopi dodati žumanca. Umutiti pa dodati brašno, kakao i prašak za pecivo i sve sjediniti varjačom. Dok to radite rerna se zagreva na 180 stepeni. Istresti masu u obložen pleh dimenzija 20 x 35 ili 30 x 30…i sličnih… Peći oko 25 minuta. Ohladjen biskvit preseći vodoravno da se dobiju dve tanke korice. Pomešati za vanila krem mleko, brašno, šećer, žumanca i vanilin šećer i gustin. Umutiti pa staviti na srednju vratu uz mešanje da se skuva. Skuvan fil skloniti sa vatre pa ohladiti. Ulupati penasto maslac pa mu dodati ohladjen krem i umutiti. Kremovi su nešto mekši, ali neka vas to ne brine, pri razmazivanju nemojte ići skroz do ivice jer će sami lepo da legnu na korice i one će upiti višak tečnosti, a pri tome fino omekaniti. Za Milka krem pomešati jaja, šećer i izlomlenu čokoladu, pa staviti na paru. Mešati dok se sve ne otopi i sjedini. Zatim ostaviti na pari do 10 minuta da se kuva uz mešanje pa skloniti i ohladiti. Ulupati penasto maslac pa dodati mu ohladjen krem i sve umutiti. Na prvu koru naneti beli krem, poklopiti drugom korom pa naneti Milka krem i sve na kraju prekriti šlagom ili slatkom pavlakom. Ohladiti pa poslužiti.

Kolač sa jagodama i grizom

kolac sa jagodama i grizom
Sastojci:
20 komada petit keksa
600 gr jagoda ( voća po izborumaline, kupine, višnje, voćni mix )
300 ml vode
150 gr griza ( ili puding od jagode, vanile, gustin, ko ne voli griz )
7 kašika šećera
600 ml mleka
2 pudinga od vanile


4 kašike šećera
200 gr margarina
150 gr šećera u prahu
200 ml slatke pavlake

Priprema:
U djuveč tepsiju dimenzija 30 x 20 poslagati petit keks. NIje potrebno umakati ga u mleko.

Izgnječiti ili izblendirati jagode. Staviti vodu da provri. Pomešati griz i šećer pa kad voda provri zakuvati, brzo mešati pa dodati izgnječene jagode. Prokuvati još minut – dva i skloniti sa vatre. Odmah preliti preko keksa i ostaviti da se hladi. Odmah zatim pomešati puding, šećer i malo hladnog mleka, a ostatak staviti da provri. Kad provri mleko zakuvati i mešati dok se puding ne zgusne. Skloniti sa vatre pa i njega ostaviti da se hladi. Ulupati penasto margarin sobne temperature sa šećerom u prahu pa im dodati ohladjenu puding i umutiti. Ulupati slatku pavlaku pa pola dodati kremu od pudinga. Krem od pudinga premazati preko dela sa grizom i voćem. Ostatak slatke pavlake, možete dodati još i šlag premazati preko vanila fila i ostaviti u frižider nekoliko sati. Nakon nekoliko sati ohladjen kolač možete poslužiti.
Rezultat slika za Kolač sa jagodama i grizom

Čokoladna kokos fantazija

cokoladna kokos fantazija
Sastojci za kore:
6 jaja
10 kašika šećera
5 punih kašika brašna


2 kašike kakaoa
1 prašak za pecivo ( 10 gr )
3 kašike mleka
3 kašike ulja

Fil:
1 l mleka
1 puding sa ukusom slatke pavlake
5 kašika gustina ( može biti i sve gustin , onda 8 kašika )
6 kašika šećera
100 gr kokosa
300 ml slatke pavlake ( mnogo je lepo sa njom, ali ako ne  želite onda 250 gr maslaca )

Čokoladni krem ( ganache ):
250 ml slatke pavlake
150 gr čokolade

Priprema:
Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni. Ulupati belanca sa šećerom pa dodati žumanca i opet umutiti. Dodati mleko i ulje uz mućenje. Na kraju dodati brašno, kakao i prašak za pecivo i sve izmešati varjačom ( ne mikserom ) U pleh prečnika 23, 24 cm staviti papir i istresti celu smesu. Staviti da se peče na 200 stepeni 10 minuta pa smanjiti na 180 i peći još 15 minuta.

Isklučiti rernu i ostaviti da se tako sve zajedno hladi još 15 minuta. Izvaditi koru i ostaviti da se hladi. Ohladjenu koru iseći na tri jednaka dela. Ukoli ne želite da sečete il ine znate možete da pečete tri puta korice. Dok se kore peku pomešati puding, gustin i šećer pa dodati 200 ml hladnog mleka a ostatak staviti da provri. Kad provri zakuvati umućenu masu i mešati dok se ne zgusne. Skloniti sa vatre i umešati kokos. Ostaviti da se hladi prekriveno folijom. Ulupati slatku pavlaku pa je dodati ohladjenom kremu. Ukoliko vam je gusto sipnite samo malo mleka i opet umutite. Kada se kore ohlade, pravite čokoladni deo. Pomešati slatku pavlaku i iskidanu čokoladu i staviti na paru da se otopi i zagreje. Mešati stalno. Kada se otopilo i dobila se retka glazura skloniti sa vatre. Topao krem namazati na sve tri kore ravnomerno. Ukoliko vam se čini da su vam kore suvlje, pre mazanja čokoladom možete da ih malo poprskate mlekom. Ostavite tako korice namazana čokoladom da se glade. Najbolje ako možete u frižider 10 – 15 minuta. Kada se čokolada malo stegla stavite prvu koru nanesite trećinu krema. Krem nanosite vadeći kašikom po malo na celu površinu kore i posle samo malo nožem razvučete. Tako uradite i sa ostale dve kore, odgore je fil. Preko fila pospite kokosom i dekorišite po želji. Torta neka odstoji u frižideru 2 – 3h i može se poslužiti.
Rezultat slika za čokoladna kokos fantazija
Srodna slika

Kolač kinder maxi king

kinder maxi king kolac
Kora:
6 jaja
prstohvat soli
5 kašika vode
6 kašika šećera
4 kašike ulja


6 kašika brašna
1 kašičica praška za pecivo
2 kašike kakaoa

Krem:
500 ml slatke pavlake
1 kašika meda
2 kašike mleka

Glazura:
120 gr čokolade
70 gr maslaca
3 kašike mleka
1 kašika hladne vode

Kramel krem:
175 gr šećera
50 gr maslaca
100 ml slatke pavlake

Karamelizovani orasi:
5 kašika oraha
4 kašike šećera

Priprema:
Uključiti rernu na 200 stepeni. Ulupati belanca sa šećerom pa polako uliti vodu uz mućenje.

Postepeno dodavati žumanca, mutiti pa u mlazu dodati ulje. Ka jrau dodati brašno, kakao i prašak za pecivo i sve varjačom sjediniti. Istresti u obložen pleh 30 x 25 cm ili približnih pa staviti da se peče oko 20 minuta. Pečenu koru ostaviti da se skroz ohladi. Može se isprskati sa malo mleka i ostaviti da upije. Ulupati slatku pavlaku čvrsto pa dodati med, umutiti pa dodati mlkeo i opet umutiti. Trablo bi da vam je dovoljno čvrsto ali ako nije može se dodati krem učvršćivač. Na hladnu koru staviti pola ovog fila. Na paru staviti čokoladu da se otopi, pa na pola dodati maslac i mleko. Kada se otopilo skloniti sa vatre pa dodati kašiku hladne vode, izmešti i ostaviti da se hladi. Kada počne da se steže premazati preko belog krema i ostaviti da se uhvati korica, da se dodatno stegne da bi mogao ostatak krema da se namaže. Premažite polako i pažljivo. Karamel glazuru pravite tako što otopite šećer na laganoj vatri i pazite da ne zagori. Pored stavite slatka pavlaka da se zagreva ali da ne provri. Kada se šećer otopito dodate maslac i mešate. Zatim ulijete slatku pavlaku i mešate dok se sav šećer ne otopi. Ne brinite što je retko, kako se bude hladilo zgusnuće se ali i treba da ostane malo tečno, kao toping. Na vatru stavite šećer za orahe i otopite, polako. Kada se otopio u njega ubacite orahe i promešate. Istresete na pouljeni pleh i ostavite da se ohladi. Za to vreme namažete karamel krem ( sos ) na beli seo kolača. Nije strašno ako malo curi sastrane. Ohladjene orahe stavite u blender i sameljete, tako da ima i sitnijih i krupnijih komada, to nožem ne možete iseckati. Preko karamel fila pospete karamelizovane orahe. Ostavite kolač u frižider i posle uživate.
Srodna slika

OSVJEŽAVAJUĆA VOĆNA TORTA SA VIŠNJAMA




Osvježavajuća voćna tortica od višanja, koja će postati vaša svakodnevnica. Pitate se zašto? Kada je probate, se će vam biti jasno. Uistinu je tako prijatna, i topi se u ustima. Okus višnje joj stvarno daje jedan poseban šmek, u koji ćete se odmah zaljubiti...


Kore:
5 jaja
130gr šećera
5 kašika ulja
2 kašike kakaoa
6-7 kašike brašna
prstohvat soli


Krem:
3 jaja
150gr šećera
200gr margarina
2 kašike kakaoa

Višnje sloj:
500g smrznutih višanja
3-4 kašike šećera
30ml likera od višnje (opciono)
kašika gustina ili kesica želatina

Sirup :
400ml vode
200g šećera
ekstrat ruma ili 30 ml ruma (opciono)


Priprema:
Zagrejte rernu na 170-180 stepeni. Odvojte belanca sa žumancima, pa ulupajte belanca sa prstohvatom soli. Žumanca ulupajte sa šećerom dok se šećer ne otopi. Pomešajte lagano obe smese pa im dodajte brašno pomešano sa praškom za pecivo pa sve sjedinite.

Istresite u podmazan ili pleh sa papirom i pecite 25 – 30 minuta. Pečen i ohladjne biskvit presecite vodoravno da se se dobije tri kore. Ulupajte 3 jaja sa šećerom pa stavite na paru da se kuvaju uz stalano mešanje. Kad se krema sjedini dodajte kašiku kakaoa. Ulupajte margarin, najbolje da je sobne temperature, pa kad se lepu ulupa i njemu dodajte kašiku kakaoa.

Prvi krem kad se porpuno ohladi sipajte u smesu margarina i miksirajte, nikako obrnuto. Sirup kuvajte 3 minute pa sklonite sa vatre da se ohladi. U šerpu stavite višnje i šećer, pa ispasirajte ( opcioni ako dodajete i liker onda i njega ). Kuvajte dok sve voda ne ispari. Ako koristite želatin  od smese koja se kuva uzmite nekoliko kašika tog sosa, soka ( 4 kašike ) i u tome dok je toplo razmutite želatin, mešajte da nema grudvica.


Razmućenu smesu dodajte u vruće višnje i izmešajte. Ako koristite gustin dodajte mu isto malo soka, razmutite ga da nema grudvica i ukuvajte u višnje. Stavite prvu koru  pa je isprskajte sirupm, stavite pola krema, drugu koru koju ste isprskali sirupom, pa celu smesu višanja koje su mlake.

Tada će poceti da se stvrdnjavaju ili stavite sve u kalup, kore i krem pa samo istresite visnje, kad se ohlade bice cvrste i stajaće. Prekos tavite treću koru i celu tortu namažite ostatkom fila.

brzikolac.com

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design