05. 04. 2017.

FANTASTIČNA CAPPUCINO TORTA :D



Cappucino torta, koju svakako morate probati. Veoma je kremast, i jako će vam se svidjeti. Njegova jednostavnost prilikom pravljeja još više će vas iznenaditi. Nadamo se da će vam se dopasti, baš kao što je i nama :))



BISKVITNO TIJESTO

200 g tamne čokolade (70% kakaa)

175 g maslaca

4 jaja

1 bourbon vanilin šećer

125 g šećera

125 g pšeničnog brašna

½ žličice soli

1 žličica praška za pecivo

25 g instant praha za cappuccino



KREMA

13 g instant praha za cappuccino

200 g tamne čokolade (70% kakaa)

150 ml vruće vode


PREMAZ

70 grama šećera

500 g sira mascarponea

250 g nemasnog svježeg kravljeg sira


PRELJEV

200 g čokolade za kuhanje

200 g vrhnja za šlag




Priprema biskvitnog tijesta

Tamnu čokoladu razlomite na kockice pa ju zajedno sa maslacem rastopite u lončiću na pari. Rastopljenu čokoladu i maslac ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Jaja tucite električnim mikserom s metlicama pri najvećoj brzini dok ne dobijete pjenastu smjesu.


Vanilin šećer pomiješajte sa šećerom i soli pa postepeno dodavajte istučenoj smjesi od jaja i miješajte još 3 minute. Prašak za pecivo pomiješajte sa pšeničnim brašnom i prahom za cappuccino pa prosijte na masu od jaja i umiješajte električnim mikserom pri najnižoj brzini. U smjesu na samom kraju pažljivo dodajte ohlađenu smjesu od maslaca i čokolade i promiješajte. Pečenje biskvitnog tijesta Kalup za torte promjera 26 cm obložite masnim pek papirom. U kalup ulijte pripravljenu smjesu za biskvitno tijesto i poravnajte. Pećnicu prethodno zagrijte na 180°C pa tortu stavite na pečenje oko 30 minuta. Ispečeno biskvitno tijesto iskrenite na rešetku za kolače koju ste obložili pek pairom i ostavite biskvit da se ohladi na sobnoj temperaturi. Od ohlađenog biskvita odvojite pek papir pa biskvit vodoravno prerežite.



Priprema kreme

U lončiću izmiješajte prah za cappuccino sa vrućom vodom. Čokoladu nalomite na kockice pa ju rastopite u otopljenom cappuccinu dok ne dobijete glatku smjesu. Po potrebi malo zagrijte.

Čokoladnu kremu rasporedite po donjem dijelu biskvita, poravnajte pa na nj položite gornji biskvit.


Priprema premaza

U posudi pomiješajte šećer i sir mascarpone te mikserom s metlicama dobro izmiješajte. U to kratko umiješajte nemasni svježi kravlji sir. Sa premazom namažite površinu i rub biskvita za cappuccino tortu. Cappuccino tortu stavite u hladnjak otprilike 2 sata kako bi se dobro ohladila.



Priprema preljeva

Vrhnje za šlag zagrijte u lončiću pa ga maknite s vatre. Čokoladu za kuhanje nalomite na kockice pa ju rastopite u zagrijanom vrhnju uz neprestano miješanje. Miješajte onoliko vremena koliko je potrebno da dobijete glatku smjesu. Preljev ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi (ne stavljajte ga u hladnjak). Pripravljenim peljevom prelijte površinu rashlađene torte i rasporedite žlicom da malo curi preko ruba. Cappuccino tortu stavite u hladnjak na tridesetak minuta prije posluživanja kako bi se preljev stvrdnuo. Cappuccino torta je pripravljena i spremna za rezanje i posluživanje.

mindmegettu.hu


04. 04. 2017.

OKUPILO SE PREKO TRIDESET HILJADA PLAVUŠA NA JEDNOM MJESTU



Na jednom mjesto, okupilo se preko trideset hiljada plavuša, kako bi dokazale, kako one zapravo nisu glupe, i kako ljudi o njima imaju pogrešno mišljenje. Sve one, došle su podržati jednu plavušu, u koju polažu nadu da će im osvjetlati obraz.



Predsjednik komisije pita je:

-Koliko je 2+2?

Plavusa:-Pet!

-Nije tacno!


Trideset hiljada plavusa:_Dajte joj sansu, dajte joj sansu…!


-U redu, koliko je 2+2?

Plavusa:-Tri!

Nazalost nije tacno!



Trideset hiljada plavusa:-Dajte joj sansu ,dajte joj sansu…!


Treci i posljedni put, koliko je 2+2?


-Plavusa:=Cetiri!

Trideset hiljada plavusa:- Dajte joj sansu, dajte joj sansu…!



sputniknews.com / komicnistatusi.com

BINGO TORTA, JE VAŠ NAJBOLJI IZBOR




Ukoliko vam treba nešto bogato i glamurozno, onda je to BINGO torta, koja će vas izbaciti iz cipela, kada je probate. Njen sam izgled, sve govori, a okus je stvar za sebe. Toplo vam je preporučujemo da je što prije napravite i probate, jer ćete je posle stalno praviti, jer zaista posebna i jedinstvena.


Sastojci

Biskvit:

6 kašika šećera

4 kašike brašna

3 kašike ulja

7 kašika mljevenih oraha

1 kašika kakaa

6 kom jaja

1 kom prašak za pecivo



Krema:

400gr šećera

1 kašika gustina

4 kom pudinga od vanilije

250gr margarina

150gr mljevenog keksa

150gr otopljene čokolade

1/2l vrhnja za šlag

fanta naranča

jaffa keks

piškote

1,5l mlijeka




Priprema

1.Biskvit:

1. Izmiksati sve sastojke i peći u četvrtastoj tepsiji veličine 24×40cm.


Krema:

1. U provrelo mlijeko zakuhati šećer, gustin, puding.

2. Kada se krema ohladi dodati izrađen margarin.

3. Kremu podijeliti na 3 dijela.

1 dio dodati mljeveni keks,

2 dio dodati otopljenu čokoladu,

3 dio ostaje žut.



Slaganje:

Biskvit malo poprskati fantom, premazati kremom sa keksom, preko nje složiti jaffa kekse malo potopljene u mlijeko(čokoladni dio okrenut prema dolje. Preko jaffe premazati fil sa čokoladom, na nju slagati piškote malo potopljene u fantu. Preko piškota premazati žutu kremu. Tortu premazati šlagom.

domacirecepti.net

POGAČICE KOJE SE TOPE U USTIMA - BOLJE NISTE PROBALI



Ovo su najbolje pogacice, koje smo do sada probali, a i vama će biti odlične kada ih probate. Potrebno vam je nekih pola sata da ih napravite, i uživate u svakomzalgaju. Vjerujte da vrijede svake vaše seknde :))


Sastojci:
– brašno 1 kg
– margarin 250 gr
– sir 400 gr
– so 1 kašikica
– jaje 1 komad
– kvasac 1 komad
– voda 100 ml


Priprema:
Staviti kvasac da nadođe u 100 ml mlake vode. Zatim ga dodati brašnu, dodati sir, margarin i so. Umijesiti tijesto i ostaviti 30 minuta da naraste Zatim razviti tijesto što tanje, pa ga uviti u rolat.


Ostaviti još 10 minuta pa opet rastanjiti tijesto oklagijom. Izvaditi pogačice modlom ili čašom, poredati u podmazan pleh, premazati umućenim jajetom i staviti da se peče 30 minuta na 200 stepeni.

idejazarucak.com

KOKOS KUGLICE SA BIJELOM ČOKOLADOM




Mali, ali veoma ukusne, kokos kuglice sa nevjerovatno ukusnom bijelom čokoladom. Jednsotavne su za napraviti, i neće vam oduzeti puno vremena. Pored toga, uvijek ih možete pripremiti gostima, ili za neku drugu prigodu. Naravno, vaša djeca će ij uvijek rado jesti, i nikada im neće biti dovoljno.



SASTOJCI:

100ml slatke pavlake

200gr bele čokolade

25gr putera

100gr kokosa

vanila i kokos, kako bi kugice uvaljali, i oblikovali



PRIPREMA

1.Slatku pavlaku zagrejati do ključanja, ubaciti čokoladu i puter i mešati da se sve istopi.Dodati i vanilu po ukusu, pa masu staviti u frižider, na par sati.

2.Ohlađenu masu umutiti malo mikserom, pa dodati kokos i oblikovati kuglice koje se valjaju u kokos.




http://www.coolinarika.com/

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design