02. 04. 2017.

Čokoladna pita




Rezultat slika za COKOLADNA PITA
Kolač sličan madjarici, sa prelepim koricama koje se tope u ustima i filom od čokolade. Malo truda za vrhunski užitak.

Sve 4 kore:
    1 jaje
    100 gr masti ili maslaca
    400 gr brašna
    1 prašak za pecivo


  
 125 ml mleka
    4 kašike kakaoa ( ja sam stavila 2 i 2 kašike neskvika )
    100 gr šećera

Krem:
    500 ml mleka
    1 puding od vanile i kašika kakoa ( ili puding od čokolade )
    150 gr šećera
    1 kašika brašna
    200 gr margarina
    60 – 70 gr čokolade za kuvanje

Glazura:
    150 gr čokolade
    2 ulja
    2 kašika mleka ( onda se ne stvrdne, pa kad se seče ne puca )

Priprema:
 Od svih sastojaka za kore umesiti testo.

Testo treba da je mekano, da se ne lepi. Možda će vam trebati prstohvat – dva manje ili više brašna.

Podeliti na 4 jednaka dela.

Uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni dok razvučete prvu koru.

Razvucite koru tanko, malo manju nego pleh od rerne okrenut naopako, da vam bude po 2cm manje sa svake strane.

Ja sam možda i suviše tanko razvukla.

Tepsiju pouljiti i posuti brašno pa namotati koru na oklagiju i preneti na pleh, tako je najlakše.

Izbockati viljuškom.

Staviti da se peče 10 minuta.

Za to vreme razvući drugu koru.

Kada je prva pečena nežno je skinite na sto, krta je i lomljiva i pokrijte krpom.

Na pleh odmah nanesite opet oklagijom drugo testo.

Pazite pleh je vruć.

Vratite da se peče.

Ponovite još dva puta.

Kada su kore pečene pravite fil.

Pomešati puding, kakao, šećer i 200 ml mleka a ostatak staviti da provri.

kad provri zakuvati i mešati dok se ne zgusne.

Skloniti sa vatre i dodati čokoladu pa mešati dok se ne otopi.

Zatim dodati i iseckan margarin i opet mešati dok se ne otopi.

Najbolje žicom za mućenje.

Odmah filovati kore.

Po 10 kašika na svaku koru.

Na zadnju ne ide.

Stavite preko metalnu tacnu, ili onu belu plastičnu dasku za seckanje, nešto što nije preteško, samo da drži kolač.

Ostaviti nekoliko sati pa otopiti na pari čokoladu sa uljem i mlekom i premazati kolač.

Staviti u frižider 10 minuta i odmah se može služiti.

NAJBOLJI RECEPT ZA OBLATNE KOJI SAM PROBALA - OBLATNE SA BANANICAMA



Do sada najbolje oblatne koje sam probala. Oblatne s bananicama, koje će vas oduševiti na prvi pogled, a još više kada ih probate. veoma su jednostavne za napraviti, i neće vam oduzeti nešto puno vremena, a svi će biti oduševljeni njima, što i jeste naš cilj. Slobodno ih napravite što prije, i zajedno sa vašim najmilijima uživajte u svakom zalogajčiću :)))))




Sastojci:

2 lista oblande
8 krem bananica


Fil

500 g šećera

200 ml vode

250 g margarina

100 g čokolade

250 g mljevenog keksa

250 g mljevenih oraha




Priprema:

1. U šerpu sipati vodu i šećer, pa kuhati dok ne proključa. zatim, umiješati margarin isječen na kockice i izlomljenu čokoladu i miješati dok se ne rastope.

2. Skloniti posudu s ringle, te umiješati mjeveni keks i mljevene orahe. ostaviti da se prohladi.

3. Na hrapavu stranu jednog lista oblande naneti polovinu pripremljene smjese. Preko nje poredati krem bananice, blago ih utisnuti u fil pa premazati drugom polovinom smese. Na kraju prekriti drugom oblandom, hrapavom stranom okrenutom ka dole.



4. Kolač opteretiti težim predmetom i ostaviti u frižideru da prenoći, a zatim ga isejći na štangle željene veličine.

Nakon svega gore navedenog, uživajte u njihovom nevjeovatnom okusom sa vašom porodicom, i javite nam vaše utiske nakon što  ih sve pojedete :))))

coolinarika.com / receptizapet.blogspot.ba

PRIRODNI ANTIBIOTIK I ANTIHISTAMIN, PROTIV GLJIVICA, CANDIDE, MIKROORGANIZAMA, VIRUSA, BAKTERIJA INFEKCIJA...




Oni koji vode borbu s mikroorganizmima, virusnim i bakterijskim infekcijama vjerojatno su čuli za citrofit.


Kod drugih ljudi on nije toliko poznat, no trebali bi znati da je citrofit ekstrakt iz sjemenki grejpa koji kao prirodi antibiotik djeluje na suzbijanje virusa, bakterija i parazita.

Osim toga, liječi i gljivice, posebno candidu albicans. Citrofit je dobro uzimati kako bismo ojačali imunitet, izliječili bakterijske i gljivične infekcije, suzbija i virusne infekcije, astmu i dobra je prevencija kad dođe sezona gripe i prehlade.

Citrofit smanjuje i simptome alergije jer je prirodni antihistamin.


On ne izaziva nuspojave i nije toksičan. Nema zabilježenih alergijskih reakcija na citrofit osim kod ljudi kojima citrusno voće izaziva alergijsku reakciju.

Citrofit je uspješan u liječenju čak 800 vrsta bakterija, te oko 100 vrsta gljivica, a osim ljudi, dobro je u borbi protiv gljivičnih nametnika na životinjama i biljkama. Kada se usporedi trideset različitih tradicionalnih antibiotika, citrofit ima isti učinak, no on ne pokazuje nikakve štetne popratne pojave.

Mnogima je teško konzumirati citrofit samog jer je gorkog okusa pa se preporučuje uzimati s nekim sokom, primjerice, od naranče. Kako ne bi naštetio sluznici probavnih organa, treba ga razrijediti u vodi ili soku i ne piti ga na tašte ujutro.


Grejp je poznat po svom antioksidativnom i antibakterijskom djelovanju, a ekstrakt grejpa se dobiva iz pulpe grejpa i sjemenke. Grejp raste na području tropske i suptropske klime. Koriste se svi njegovo dijelovi biljke, lost, cvijet, pup, plod i sjeme.

Grejp je bogat vitaminom C, a sadrži i druge vitamine A, B, D, E i K, te fosfor, kalcij, magnezij, cink, mangan, željezo i bakar. Grejp je odličan jer je siromašan kalorijama, a bogat hranjivim tvarima. Postoje žuti, rozi i crveni grejp, a najčešće su promjera do 15 cm. Rozi grejp je veći i slađi od žutog, a crveni grejp je otkriven u Teksasu i dobiven je križanjem.

zanimljivoikorisno.blogspot.com

ODLAZI MUJO U VOJSKU, A OTAC MU KAZE




Odlazi Mujo u vojsku….

Na rastanku, otac mu kaže:


– Sine, budi dobar vojnik i kad sretneš oficira, stani mirno i pozdravi ga!


Drugi dan, Mujo u krugu kasarne sretne jednog starijeg čoveka u uniformi pa ga upita:



– Jeste li vi oficir?

– Jesam – odgovori ovaj.

– E, puno Vas je pozdravio moj babo.!

ORIGINALAN POSTUPAK PRAVLJENJA KINDER MILK ŠNITE, KAO I NJIHOVA ORIGINALNA KREMA


Nevjerovatan recept za ozradu originalnih milk šnita, koje će vas raspametiti :)) Kao što vam je i pznato, uvijek ih možete praviti kaa imate važne goste, a o vašoj porodici da n govorimo. Kada ih jednom probate, nikada vam ih neće biti dovoljno, uvijek ćete žejeti koji komad više.... :)))



SASTOJCI:

Biskvit:

– 5 jaja

– 5 žlice šećera

– 5 žlice oštrog brašna

– 1 žlica škrobnog brašna

– 4 žlice kakaa

– pola praška za pecivo

– 1,5 dcl ulja

– par kapi arome vanilije




Krema:

– 0,5 l vrhnja za šlag

– 2 učvršćivača za šlag

– 1 vanilin šećer

– 5 žlica meda



POSTUPAK:

Biskvit:

Pećnicu staviti grijati na 180 stupnjeva.

Na lim za pečenje (unutarnje mjere 40×30 cm, niski) staviti papir za pečenje.

Razdvojiti bjelanjke i žumanjke pa u žumanjke dodati šećer.


Od bjelanjaka mixerom napraviti čvrsti snijeg.

Žumanjke i šećer mixerom pjenasto izmiješati.

Dodati brašno, škrobno brašno, kakao, prašak za pecivo, ulje i aromu vanilije. Miješati mixerom da se dobije jednolična smjesa.

Dobivenu smjesu dodati u snijeg od bjelanjaka i ručno izmiješati.

Smjesu uliti u posudu za pečenje i ravnomjerno ju rasporediti.

U prethodno zagrijanu pećnicu staviti peći na 180 stupnjeva 10-15 minuta.

Pečeni biskvit izvaditi iz pećnice i ostaviti da se potpuno ohladi.




Krema:

Vrhnje za šlag malo izmiješati mixerom pa dodati učvršćivače za šlag i miješati dok šlag počne čvrsnuti, dakle, ne do kraja.

Dodati vanilin šećer i med i do kraja izmiješati.

Ohlađeni biskvit prerezati na dva jednaka dijela.

Na jedan dio nanijeti kremu i ravnomjerno ju rasporediti.

Na kremu staviti drugi dio biskvita i lagano utisnuti.

Staviti u hladnjak na barem 2 sata.


slatkisvijet.com

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design