01. 04. 2017.

UKOLIKO STE MLADA I NEISKUSNA DOMAĆICA OVO JE SAVRŠEN NAČIN DA NAPRAVITE SAVRŠENO TIJESTO ZA PITU



Ukoliko niste baš pretjerano iskusni u kulinarstvu, pogootovo u pripremanju pite, donosimo vam savršen recept za savršeu pitu, koji je upravo namjenjen svim početnicima. Isprobajte što prije, i recite nam vaša iskustva. Nadamo se da će vam se dopasti sama priprema, i naravno ukus finalnog proizvoda... :)))



Sastojci

Klasicno tijesto za domacu pitu

cca 1 kg mekog bijelog brasna

malo soli

1 kom jaje

1/2 l tople vode




Priprema

Neka vas ne brine vrijeme potrebno za pripremu recepta – radi se o ukupnom vremenu zamjesivanja, stajanja, premjesivanja, opet stajanja, nadolazenja – sve do filovanja pite. Upozorenje za neiskusne: prije pocetka pravljenja pite, obucite nesto staro od odjece, jer cete po zavrsetku biti masni i brasnjavi


1.brasno treba da bude prosijano, sobne temperature, u dubljoj zdjeli – vangli.

2.rukom napravimo udubljenje u brasnu, u njega stavimo so i jaje. lijevom rukom cemo sipati vodu, malo po malo, a desnom rukom mijesamo (ne viljuskom, ne varjacom, nego rukom, prstima).

3.dakle, malo po malo sipamo vode, desnom rukom mijesamo i mijesimo – ostatak brasna “opkoljava” smjesu koju mi mijesimo.

Sami cemo odrediti kolicinu tijesta koja nam je potrebna za obrok. od ove, navedene kolicine treba da dobijemo tri jufke – to je dosta za veliku tepsiju.

4.mijesimo i dosli smo do kolicine tijesta koja nam je dovoljna – prekidamo sa dodavanjem vode, sada mijesimo sa obje ruke. u vangli imamo jos brasna oko tijesta – i neka ga, trebace nam kasnije. tijesto se vec poprilicno scvrsnulo – ne treba pretjerivati sa posipanjem brasnom, da ne postane pretvrdo. da bismo to izbjegli, ovo jos nedovrseno tijesto izvadimo iz zdjele i desetak minuta mijesimo na radnoj povrsini, povremeno, dok za to postoji potreba, posipajuci ispod tijesta pomalo brasna – dok ne prestane da bude ljepljivo.


5.od ukupne kolicine tijesta odvojimo tri lopte – jufke. pojedinacno svaku dobro premijesimo i ostavimo da odmaraju desetak minuta.

6.nakon deset minuta, ponovo premijesimo sve tri jufke – odmah cete pod rukom osjetiti da je tijesto znatno mekanije i “podatnije”. jos jednom formiramo jufkice, premazemo ih uljem i ostavimo na toplome da odmaraju oko sat vremena.

7.Sto, na kome cemo razvlaciti kore, prekrijemo starim stoljnjakom ili carsafom. sredinu pospemo sa malko brasna. uzmemo jufku, pobrasnimo oklagiju i razvucemo oklagijom koliko god je to moguce. promjer jedne osrednje jufke kad se ovako razvuce ne bi trebalo da prelazi 40-50 cm.

8.Na sporetu drzimo u serpici toplo ulje (ili mast) – temperature 30-40 stepeni. toplim uljem (2-3 kasike) preprskamo razvucenu jufku i razmazemo rukom po cijeloj povrsini – ovo je vazno, da nam tijesto ne bi pucalo dok se razvlaci.

9. Nauljenih ruku, poput italijanskih pica majstora, krecemo da vrtimo tijesto.


10. Sada vec imamo znatno vecu povrsinu tijesta, koje vec polako poprima oblik kore, koju razvlacimo preko stola – ovako

11.kad smo tijesto razvukli preko cijelog stola, onda mozemo preci na filovanje.

www.coolinarika.com

JUTROS NEKOLIKO METARA ISPRED MENE SRUŠIO SE NEKI ČOVJEK. JA NAZVAO HITNU, REANIMIRAO GA...




Jutros se u gradu nekoliko metara ispred mene srušio neki čovjek. Ja nazvao hitnu, reanimirao ga dok su ovi došli i otišao s njim u bolnicu. Gledam dok su ga vozili, ne znam ga, ali na nekoga me podsjeća.



Tek kad su mu prozvali prezime, upalila mi se lampica. Od svih ljudi na svijetu, ja sam život spasio njemu. Dozvali ga doktori svijesti, kaže, hvala sine, nemam ja nikoga.



A ne zna da ima unuka i da mu je drugi na putu. Ne zna da je ona mala djevojčica koju je tukao i na kraju izbacio s majkom na ulicu izrasla u prekrasnu ženu s najljepšim osmijehom.



I da već pet godina nosi moje, a ne njegovo prezime. Toliko sam ga puta u bijesu prokleo zbog njezinih suza, strahova i nesigurnosti. Sada ga samo žalim. On nema ništa, ja imam sve.



ispovesti.com

ZDRAVO, BRZO I UKUSNO - PITICA OD ŠPINATA



Odlična pitica od špinata, još poznatija i kao izljevak, brza je i jednostavna, a pored svega toma, kao što možete viditi po sastojcima, prilično zdrava za naše zdravlje. Piticu svakako probajte, kada budete imali vremena, jer vas uvjeravamo da ćete uistinu uživati.



Sastojci:

300 g očišćenog špinata
2 jaja
100 g svježeg sira
50 g kiselog vrhnja
1,5 dl jogurta
1 dl mlijeka
1 šoljica ( od 2 dl) kukuruznog brašna
1/2 praška za pecivo
brašno po potrebi
sol
ulje



Priprema

1.Najprije dobro oprati špinat , isjeckati ga na tanke trakice i pustiti da tako stoji oko 30 min. Nakon toga ga dobro ocijediti od viška vode.

2.Izmješati jaja,kiselo vrhnje, sir, jogurt, mlijeko, sol. U to dodati špinat, pa kukuruzno brašno ,prašak i brašna po potrebi ( da se dobije smjesa malo čvršća nego za palačinke). Dobro izmješati.



3.Pleh podmazati uljem, izliti pripremljenu smjesu i peći na 200c oko 30-40 min.(ovisno od pećnice)

Kada se ispeče, pokrite enkom krpom, i ostavite barem nekih 5 minuta da odstoji, kako bi pitica omekšala.

onlinerecepti.com.ba

TOPLO VAM PREPORUČUJEMO FREIBURSKI KOLAČ OD JABUKE



Super kolačić od jabuke, koji će za vas biti jedno pravo novo iskustvo. Toplo vam ga preporučujemo za današnji menu, te se iskreno nadamo da ćete uživati u svakom zalogaju. Slobodno ga možete pripremiti gostima, pa i onima najzahtjevnijima, te ukoliko je i neki prijam u pitanju, jer će mnoge oduševiti, upravo zbog svoje jedinstvenosti. Stoga, bacite se na posao i uživajte :)))



PRHKO TIJESTO

200g brasna

1 kasicica praska za pecivo

50g secera

1 vrecica vanilin-secera

1 jaje

150g maslaca ili margarina



NADJEV OD JABUKA

oko 1 kg kiselkastih jabuka

75g secera

75g grozdjica

1 kasicica cimeta

75g krupno mljevenih oraha ili badema



ZAVRSNICA

4 kriske dvopeka

4 jaja

125g secera

1 vrecica vanilin-secera

250g kiselog vrhnja

30g krupno mljevenih oraha



Priprema

1.Od navedenih sastojaka umijesiti prhko tijesto tako sto sve sastojke staviti u posudu i mutiti mikserom (nastavci za tijesto) dok mikser moze podnijeti, a potom prebaciti na pobrasnjenu radnu podlogu i izraditi do kraja u glatko tijesto.

Tijesto razvaljati i prebaciti u kalup (26cm), izbosti na nekoliko mjesta viljuskom i peci u prethodno zagrijanoj pecnici 15 minuta na 200*C. Izvaditi iz rerne i ostaviti u kalupu da se hladi.

2.Za nadjev jabuke oguliti i izrezati na male komadice (prvo na cetvrtine i ona svaku cetvrtinu po sirini na tanke listice), pomijesati sa secerom, cimetom i grozdjicama, te staviti na vatru i pirjati dok omeksaju (nekih 15-ak minuta). Ohladiti i hladno pomijesati sa krupno mljevenim orasima. Ravnomijerno rasporediti preko prhkog tijesta.



3.Dvopek samljeti u multipraktiku. Jaja odvojiti i zumanjke pjenasto umutiti sa secerom i vanilin-secerom, dodati dvopek i kiselo vrhnje. Posebno umutiti bjelanjke u cvrst snijeg i na kraju mijesajuci varjacom dodati u smjesu od zumanjaka. Premazati preko jabuka i posuti krupno mljevenim orasima.

Sve zajedno staviti da se pece 30 minuta na 200*C (paziti da kolac odozgo ne izgori, ako previse tamni prekriti ga alumnijskom folijom). Ohladiti i izrezati na kocke.


Recpt je iz knjige Dr. Oetkera, sa manjim izmjenama.

coolinarika.com

ALVA TORTA


POTREBNO JE
250 g šećera,
400 g brašna,
100 g mlevenih oraha,



šolja ulja,
šolja kisele vode,
prašak za pecivo,
limun

ZA FIL 
100 g šećera,
100 g brašna,
200 g pečenog mlevenog lešnika,
250 g šećera u prahu, margarin,
2 vanilin šećera

PRIPREMA
Ispržite četiri kašike brašna u suvoj šerpici, pa dodajte četiri kašike šećera.


Kad smesa porumeni, postepeno dodajte zaslađenu vodu, na šolju vode idu dve kašike šećera, i mešajte dok ne dobijete gust fil. U ohlađen fil dodajte jedan margarin koji ste prethodno umutili sa 250 g šećera u prahu i dva vanilin šećera. U tu smesu dodajte 200 g pečenog mlevenog lešnika. Gotovu tortu prebacite na poslužavnik i dekorišite po želji.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design