29. 03. 2017.

SOČNI KOLAČ SA KOKOSOM,BEZ JAJA,BEZ MARGARINA…MA BEZ IČEGA-NI MIKSER NE TREBA

Rezultat slika za SOCNI KOLAC SA KOKOSOM
Sastojci:
Kora: (mera je casa od 2 dcl)
– 2 case jogurta (obicnog)
– 1 casa kokosovog brasna



– 1 casa secera
– 1 casa psenicnog griza
– 1 prasak za pecivo

Preliv za koru
– 3 dcl vode
– 4 kasike secera
– 1 vanil secer

Fil:
– 1 l mleka
– 3 pudinga od vanile
– secer po ukusu
– slag ili slatka pavlaka

Priprema:
Prvo skuvajte preliv, stavite vodu i secere i kada se secer otopi, ostavite da se preliv ohladi. Za koru, sve sastojke redom, umutite obicnom varjacom, da se sjedine i sipajte u pouljen i brasnom posut pleh velicine 21×30 i stavite u prethodno ugrejanu rernu, na 180, nekih 20 minuta.


Dok se kora pece, skuvajte puding u mleku, stavite secera koliko volite slatko. Vrucu koru odmah po vadjenju iz rerne, prelijte sa ohladjenim prelivom, sacekajte par minuta da upije, pa prelijte vruc puding po kori. Kada se kolac ohladi, utucite slag ili slatku pavlaku i premazite i uzivajte :).

Posluživanje:
Ovaj kolac se napravi u roku od pola sata, vrlo je ukusan i praktican, jer uvek mozete menjati pudinge po zelji i uvek dobijete nov kolac :).

APOSLUTNI HIT OVOG PROLJEĆA

brz_vocni_rolat_n
Nije klasican rolat al je interesantan i malko drugaciji 🙂 Ideju sam nasla u jednom casopisu ostalo promijenila. Moze se staviti i drugo sezonsko voce ne moraju biti jagode, al sad im krece sezona pa eto jos jedne ideje 🙂

Sastojci:
5 jaja
5 kasika secera
1 kasika ulja



5 kasika brasna
1/2 praska za pecivo

Fil od jagoda:
1/2 kg svjezih jagoda
1 prasak za puding burbon vanilija ili 1 zelatina
200 g ili vise marmelade od malina, jagoda…
1,5-2 dcl vode
secera u prahu po zelji

Fil od vanilije:
6 dcl mlijeka
2 pudinga burbon vanilije
1 cijelo jaje
150 g maslaca (mozete staviti i mascarpone)

Slag za ukrasavanje:
aronija u prahu radi boje ako ju imate

Priprema:
Izmiksati bjelanjke sa secerom i dodavati jedan po jedan zumanjak. Lagano umijesati brasno s praskom za pecivo. Klasican biskvit 🙂 U veliku od pecnice staviti masni papir i izliti smjesu.


Staviti da se kratko pece na 200 stupnjeva, Kad je gotovo maknuti papir iz tepsije nikako se ne smije ostaviti i prebaciti na krpu dok se ne ohladi te kad se ohladi samo ga staviti na krpu i prekriti drugom da se ne osusi. Uzeti kalup za srneci hrbat i prebaciti biskvit u njega tako da mu obje strane vise ko na slici. Skuhati fil od jagoda, tako da prvo stavimo marmeladu s vodom i lagano prokuhamo, odvojimo malom vode za puding. Sklonimo s vatre i umijesamo puding s vodom dok se ne zelira, ko zeli da mu bude tvrdje moze dodati zelatinu, ja je nekako uporno izbijegavam 🙂 Al ce izgledati urednije nego kod mene 🙂 Kad se zgusno malo jos staviti na vatru te skloniti i umijesati voce, kod mene jagode.
Te ostaviti da se ohladi. Za to vrijeme skuhati fil. Izmutiti dva pudinga, dodati jedno jaje i malo mlijeka, te ostatak mlijeka staviti da zavrije. Kad mlijeko pocne vriti skloniti s vatre i umijesati puding, ostaviti da se ohladi ali ne do kraja i umiksati maslac, moja ideja je bila mascarpone ali ga nisam imala tako da mozete i to 🙂 Znaci, obloziti kalup s biskvitom, sipati prvo vocni fil pa na kraju fil od vanijlije, preklopiti strance te ostaviti u kalupu da se ohladi. Kad se ohladilo prebaciti rolat na tacnu i premazati slagom. Ja sam imala prah od aronije pa sam umijesala u slag da bi dobila malo boje, al to nije bitno, ukrasite rolat po zelji, mozete ga samo posuti i prah secerom.

OTROVNA HRANA - OVU RIBU NE KUPUJTE, JER JE OTROVNA I UNIŠTAVA VAŠE ZDRAVLJE, MOŽE DOĆI I DO SMRTNOG ISHODA



Mnogo puta naglašavamo da je JAKO bitno šta unosite u organizam, i kako ta ista hrana ima uticaj na kompletno zdravlje našeg organizma, stoga dobro pazite kakve namirnice kupujete, jer zadnjih godina na našu žalost, imamo jako lošu hranu, odnosno genetski modificiarnau.

Konzumiranjem genteski modificirane hrane, javljaju se razne bolesti, što na kraju ima za ishod i razna druga oboljenja, odnosno rak.



Zato kupujte voće i povrće prirodne veličine i ono koje normalno izgleda, jer GMO proizvodi obično budu veći, ljepši, ali i vještački.

Soja je često genetski modifikovana.

Kupujte proizvode koji odgovaraju godišnjem dobu jer nije normalno da neko voće ili povrće bude dostupno i zimi i ljeti. Osim biljnih proizvoda, obratite pažnju i kakvo meso kupujete.



Kupujte ono koje je hranjeno prirodnim materija. To vam govorimo zato što mnogi proizvođači daju hormone životinjama kako bi obne bile veće ili im unose određene gene.

To može itekako biti štetno za vas. Nije ni čudno zašto toliko ljudi obolijeva od raznih bolesti. Kupute prirodne proizvode.

Ovdje ćemo vam skrenuti pažnju i na ribu koju sigurno često kupujete. Radi se o Pangasiusu. Ova riba se prodaje diljem Evrope, ali trebate znati da je njeno prirodno stanište Vijetnam i to rijeka Mekong.



Ta rijeka je veoma zagađena, a ovoj se ribi uz to još ubrizgavaju određeni hormoni kako bi bila veća. Nije skupa, što još dodatno privlači kupce. Zato uvijek trebate znati odakle se nešto uvozi i gdje se uzgaja.


Foto: Wikimedia/Brücke-Osteuropa / telegraf.rs

DOMAĆE KINDER KOCKE GOTOVE ZA SEKUNDU



Lagan, kremast kolač sa petit keksom i ukusnom kremom od mlijeka u prahu, koji će vas dosovno izbaciti iz cipela kada ga probate. Kinder kocke, su i više nego poželjne na svkome stolu, jer na njih ne možete biti imuni, stoga se bacite na posao i uživajte u ovom nevjerovatnom desertu, koji obara s nogu.


SASTOJCI

oko 300 gr petit keksa

3 dl mlijeka za natapanje keksa

5 dl mlijeka za kremu

4 kašike šećera

2 vanil šećera

6 kašika oštrog brašna

250 gr margarina

200 gr šećera u prahu

150 gr mlijeka u prahu

3-4 dl slatke pavlake




 PRIRPEMA



U manju šerpu sipati 4 dl mlijeka, dodati 4 kašike šećera i vanil šećer te ostaviti da proključa.

Posebno umutiti preostalo mlijeko sa oštrim brašnom pa sipati u ključalo mlijeko.

Nastaviti sa kuvanjem na umjerenoj temperaturi uz neprestalno miješanje dok se ne zgusne. Ostaviti da se ohladi. Pjenasto umutiti margarin sa šećerom u prahu te sjediniti sa ohlađenim filom od mlijeka.


Dodati mlijeko u prahu i izmiksati. Pripremiti odgovarajuću dublju tepsiju ili kalup. Keksom prekriti dno posude i poprskati ga sa mlijekom. Preko keksa sipati polovinu fila pa raspodijeliti preostali keks.

Drugi red keksa premazati ostatkom fila i poravnati. Ostaviti u frižider da se stegne, a zatim preko fila premazati umućenu slatku pavlaku. Opet vratiti u frižider i dobro ohlađen kolač isjeći na kocke.



coolinarika.com

OVO JE NAZDRAVIJI RUČAK NA SVIJETU… TREBALI BI GA JESTI SVAKI DAN!


Osim spriječavanja brojnih bolesti, ovaj obrok je i izuzetno ukusan!

Palenta - Ženskica.com
Saznajte šta vam je potrebno…

Sastojci:
150 g kukuruzne palente
3 jaja
200 g brašna
300 g sitnog sira, nemasnog



1 kašičica soli
1 prašak za pecivo
200 ml jogurta
100 ml suncokretovog ulja

Priprema:
Dok se priprema smjesa potrebno je rernu uključiti na 200 stepeni. U jednu činiju umute se jaja sve dok ne budu blago pjenasta i u njih se dodaje ulje i jogurt, a zatim se smjesa dobro umijesi sa mikserom.


Nakon dobijanja homogene smjese dodaje se brašno i palenta sa kašičicom soli i sa praškom za pecivo.

Preporučljivo je koristiti bez glutensko brašno u tom slučaju. Kada se svi sastojci dobro promiješaju i izjednače dodaje se sitan izmrvljen sir. U modlice ili u veći pleh sipa se smjesa koja je prethodno namazana sa malo ulja.

Projice se peku na 190 stepeni sve dok ne porumene, a može se i čačkalicom provjeriti da li su dovoljno pečene. Ukoliko čačkalica koja je ubodena u projicu ostane suha, to je znak da su dovoljno boravile u rerni i mogu se izvaditi da odstoje na sobnoj temperaturi pet minuta prije konzumiranja, piše “Ženskica“…


.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design