06. 03. 2017.

ŠALJI DALJE! 12 miliona žena pati od štitne žlezde i ignoriše OVE simptome, a posledice su kobne!

Rezultat slika za stitna zlezda
Za mnoge od ovih znakova, žene bi pomislile da su samo naznaka prehlade ili umora, i potom bi nastavile sa kućnim aktivnostima!

Međutim, ovi znakovi mogu vrlo lako biti upozorenje na bolest, koja nije nimalo bezazlena!
Pa, šta je tačno štitna žlezda?

Ona je na prednjoj strani vrata i ima oblik leptira.

Ako ona radi previše, proizvodi previše hormona koji mogu imati ozbizljno dejstvo na organizam.

Ali, ukoliko radi presporo, to takođe nije dobro!

1. Konstantno ste loše volje

Kada štitna žlezda ne radi pravilno, to uzrokuje česte promene raspoloženja. Remeti se lučenje serotonina, hormona sreće.

Može doći i do pojave agresije.

2. Zatvor



Poremećen rad štitne žlezde takođe utiče i na usporavanje probave, što dovodi do zatvora i težeg pražnjenja organizma.

3. Previše spavate

Ukoliko osetite da ste previše “usporeni“ to možee biti zbog štitne žlezde! Dolazi do smanjenja ili potpunog prestanka nekih telesnih funkcija, što vrlo često dovodi do pospanosti.

4. Gubitak kose i suva koža

Lučenje premalo hormona štitne žlezde može dovesti do sušenja kože, čak iako napolju nije zima. S obzirom da je koža povezana sa dlakom, ni kosa nije pošteđena.

5. Nagli dobitak na težini

Hipertireoza (ubrzan rad žlezde) je često glavni uzrok gojenja, čak iako jedete istu količinu hrane kao i uvek.

6. Gubitak libida

Smanjenje seksualne želje je čest simptom kod žena koje imaju oboljenje štitnjače.

7. Bol u mišićima

Lučenje premalo hormona štitne žlezde uzrokuje bol u mišićima i tetivama čak iako se ne bavite nekim sportskim aktivnostima.

8. Lupanje srca

U slučaju preteranog lučenja hormona, može doći do lupanja srca.




9. Gubitak koncentracije i vrtoglavica

Ako vam je glava odjednom čudna na dodir i često imate vrtoglavicu, u vašem telu je previše hormona štitne žlezde.

10. Visok krvni pritisak

Kada žlezda nije dovoljno aktivna, dolazi do povećanja pritiska i nikakvi lekovi za njegovo sniženje ne rešavaju problem.

11. Bol u grlu i vratu

S obzirom da se štitna žlezda nalazi u ovom delu, nije ni čudo što i ovaj simptom može ukazivati da nešto nije u redu. Ukoliko primetite otok na vratu, odmah posetite lekara!

Delite ovaj tekst na društvenim mrežama kako bismo spasili što više žena!

JEDNA NAMJERNICA KOJA VAM JE POTREBNA ZA ČVRSTE GRUDI


Čvrste ženske grudi su san svakog muškarca, ali i svake žene.
Postoje odlične vježbe za čvrste grudi, koje biste trebali prakticirati, ako ih želite, kao i razne kreme te losioni, koji garantiraju njihovo učvršćivanje… No, i jedan sastojak iz kuhinje može vam itekako pomoći da imate upravo takve grudi, obzirom da u njima ne postoje mišići, već se grudi sastoje od masnog tkiva i mliječnih žlijezda pa im je itekako potrebna kvalitetna njega, kako bi što duže ostale čvrste.


Radi se o maslinovom ulju, koje vrlo vjerojatno već sada imate kod kuće, no dosad ste ga možda koristili samo za lice, kosu i kuhanje.
Masaža grudi maslinovim uljem odlična je kućna tehnika za njihovo učvršćivanje, obzirom da je ono bogato antioksidansima i masnim kiselinama, koje mogu “poništiti” štetu uzrokovanu slobodnim radikalima te spriječiti daljnje opuštanje. Uz to, ovo ulje blagotvorno utječe i na tonus te izgled kože.


Sve što trebate učiniti jest izliti malo maslinovog ulja na dlanove te ih trljati, dok ga ne zagrijete. Masirajte grudi kružnim pokretima prema gore i to otprilike 15 minuta, kako biste poboljšali cirkulaciju i stimulirali regeneraciju stanica.
Za maksimalne rezultate, primjenjujte ovu tehniku 4-5 puta tjedno.

05. 03. 2017.

KOLAČ BEZ BRAŠNA I ŠEĆERA SVETSKI HIT: BAŠ, BAŠ DOBAR DESERT! (RECEPT)


Baš dobar desert pravi se veoma lako, a recept je došao čak iz Južne Amerike. Mi ga obožavamo jer se lako pravi, a za njegovu pripremu potrebni su vam sledeći sastojci:
– 4 jaja
– 2 pomorandže
– 200 oraha ili badema ili lešnika ili kokosa
– pola kašičice sode bikarbone


Za fil:
– 100 grama crne čokolade
– 200 ml neutralne pavlake za kuvanje.

Priprema:
Pomorandže prvo potopite u rastvor sode bikarbone i ostavite da odstoje pola sata. Zatim ih kuvajte oko pola sata dok ne omekšaju. Sameljite ih dobro u blenderu, dodajte jaja i orašaste plodove predhodno samlevene, te malo sode bikarbone.


Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta.
Na ringli prokuvati neutralnu pavlaku pa u nju dodati čokoladu dok se rastopi. Preliti gotov i prohlađen kolač. Rashladiti u frižideru i poslužiti.
IZVOR: stil

17. 03. 2015.

Posni pasulj sa tjesteninom


Odlično jelo za dane posta i za one koji ne vole baš hljeb.

Sastojci:
  • 300 gr bjelog pasulja
  • 1 veča glavica crnog luka
  • 100 ml ulja ( ako je post na vodi onda bez )
  • 1 kašika suhog začina
  • soli po ukusu
  • 1 kašičica cvene, mljevene paprike
  • 250 gr čipkastih rezanaca ili po želji
Priprema:
U lonac staviti pasulj koji ste prebrali da nema loših djelova, pa naliti vode do pola lonca i staviti da se okuva.
Neka vri 15 minuta pa procjediti.
U lonac onda nasjeckati luk, dodati suvi začin, ulje i 100 ml vode pa prodinstati luk.
Dodati pasulj i naliti otprilike 2l vode i ostaviti polu poklopljeno da se kuha.
Dolivati povremeno po malo vode dok se pasulj kuha uz povremeno mješanje.
Pasulju treba više vremena da se skuva pa je potrebno nalivati po malo vode.
Kada se pasulj skuvao treba da ostane 2l vode.
U njega dodati izlomljene čipkaste rezance ili po želji koje volite i poklopiti lonac.
Promješati posle nekoliko minuta pa opet poklopiti.
Kada su se rezanci na pola skuhali poklopiti i skloniti sa vatre.
Tjestenina će neaknadno da se skuha i upari, a uz to će i da nabubri duplo.
Pazite koliko vode imate, računajte da se tjestenina da je upije i da pusti malo svog brašna u vodu od kuhanja, pa zavisno kako volite redje ili gušće tako ostavite i vode u pasulju pre stavljanja rezanaca.
Ako vam se desi da vam rezanci popiju svu vodu a to niste htjeli, uspite koliko želite, posolite još malo pa prokuhajte kratko, samo da provri pasulj i sklonite.
Poslužite toplo.

Posna pogača za Badnje veče


Pogača za Badnje veče ili Badnjača u našoj kući se zove “zdravlje”. Na Badnji dan moja baka je mesila posnu pogaču koju je uveče kidao tata posle unođenja slame, paljenja sveće i bacanja oraha. Usledila bi večera pa valjanje u slami i traženje bačenih oraha. Na trpezi bi bila jedna velika tacna na kojoj su se nalazile suve šljive, smokve, voće, novac i pogača. Verovanje kaže da što više različitih plodova staviš na tacnu to će godina biti plodnija. Običaji zavise u kojem kraju živite i kako se koji prenosio kolenima unazad. Posna pogača za Badnje veče se pravi na dva načina, samo od brašna, vode i soli, sa uljem ili bez ili sa kvascem. Moja baka je pravila običnu sa kvascem, vodom, brašnom i soli. Evo kako je to ona radila.

Sastojci:
  • 40 gr svežeg kvasca
  • 400 ml tople vode
  • 1 kašika šećera
  • 3 kašičice soli
  • 700 gr brašna
  • 50 ml + 2 kašike ulja
Priprema:
U toploj vodi razmutiti kvasac i šećer.
Dodati pola brašna, ulje i so, pa dobro izmešati.
Smesa treba da se dobro varjačom izradi, da bude fina i glatka.
Nakon toga dodavati ostatak brašna pa nastaviti mešanje varjačom dok ne postane jako gusto.
Kad već ne može da se meša i trebalo bi da e umesi preliti onda sa one 2 kašike ulja, može i 3 i malo premesiti.
Neće biti lepljivo a biće fino mekano i pošto ste dobro varjačom izradili testo mešenje nije ni potrebno.
Ostaviti tako testo pokriveno krpom da odstoji 20 – 30 minuta na toplom mestu.
Izvaditi zatim testo, malo ga premesiti pa ga rukom istapkati da se raširi, da bude kao tanka lepinja.
Staviti u pleh veličine 30 cm. Izbockati viljuškom, premazati četkicom uljem i ostaviti 20 minuta da odstoji.
Uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni i staviti da se peče.
Pečena je kada fino porumeni, oko 25 minuta peći, zavisno od rerne.
Pečenu pogaču izvaditi i ” umiti”, to znači premazati sa malo vode, zamotati u krpu i ostaviti do služenja.
Prijatno.
posna pogaca za badnje vece (3)

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design