03. 02. 2015.

Tiramisu

Tiramisu je sigurno jedan od najpoznatiji kolača u svetu. Potiče nam iz Italije. Tiramisu kada prevedemo znači ” Podigni  me “.  Ovaj naziv je dobio najviše zbog kafe koju sadrži u sebi i kofeina iz kafe. Veoma lagan da se napravi, bez pečenja i kora, sa mascarpone sirom, kafom i piškotama, dobro prohladjen prava je poslastica za sve sladokusce.

Priprema:
  • 4 žumanca
  • 100gr šećera u prahu
  • 250gr mascarpone sira
  • 250ml slatke pavlake
  • 150ml kafe
  • 150gr piškota
  • kakao za posipanje
Priprema:
Umutiti žumanca sa šećerom u prahu pa im dodati mascarpone sir i izmešati sa žicom za mućenje ili varjačom. Ulupati slatku pavlaku pa je dodati prethodnoj smesi i sve sjediniti žicom ili varjačom.
Piškote podeliti na dva dela.
Umakati piškote u kafu i slagati u dublju posudu. Izabrati posudu u koju će u prvi red knap da stane polovina piškote.
Kada umačete piškote nemojte ih dugo ostavljati u kafi nego samo ih spustite i okrenite i odmah vadite.
Preko prvog reda piškota nanesite pola krema pa ponovite postupak još jednom.
Odgore pospite debljim slojem kakaa, pa posudu poklopite alu folijom i ostavite u frižideru 4h.
Poslužite tiramisu direktno iz posude u kojoj ste ga napravili.

02. 02. 2015.

Kiflice

Svi ih volimo, ne mogu da zamislim bilo koje okupljanje bez njih. Posebno ih malima pravim baš za okupljanja, ovako za nas baš i ne, nekako su mi slađe minijaturne.

Sastojci:
  • 30 kašika toplog mleka
  • 2 žumanca
  • 40 gr svežeg kvasca
  • 15 kašika ulja
  • 1 kašika soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kg brašna
  • 400 ml vode
Priprema:
U činiju stavite pola mere brašna pa rukom napravite rupu u koju ćete istresti zagrejano mleko, izmrvljen kvasac, šećer žumanca i ulje pa izmešati. Dodati so i vodu, pa postepeno brašno da se umesi glatko testo.
Testo ostavite 20 minuta da odstoji pa podelite ga na 6 ili 8 delova zavisno koliko male kiflice hoćete da dobijete i onda svako testo razvući i iseći opet na 6 ili 8 trouglova. Na svaki možete staviti parče šunke ili kobasice ili tvrdog sira i uvijte.
Premažite sve posle žumancetom pa ostavite 20 minuta da odstoji.
Nakon tog vremena zagrejte rernu na 200 stepeni i stavite da se peku dok ne porumene.

Slatke kiflice sa medom

Da li ste probali da u testo dodate med? Probajte, oduševiće vas ukus ovih slatkih kiflica sa medom, džemom i orasima.

Sastojci:
  • 500 gr brašna
  • 250 ml mleka
  • 1 kesica suvog kvasca
  • 4 kašike meda
  • 25 gr maslaca
  • 1 jaje
  • 100 gr mlevenih oraha
  • džem od šipka ili po želji
Priprema:
Kvasac rastvoriti u 2 – 3 kašike toplog mleka. Med i maslac dodajte u preostalo toplo mleko.
U posudu u kojoj ćete mesiti stavite brašna pa istresite obe smese sa mlekom.
Postepeno dodavajte brašno i mesite dok se ne umesi glatko testo.
Ostavite da nakisne dok se ne uvdostruči.
Podelite zatim na dva dela pa razvucite na 5 mm.
Isecite na 8 trouglova.
Pomešajte orahe sa nekoliko kašika džema pa nanesite na svaki trougao po kašičicu.
Zavijte kifle tako da zatvarate ih na krajevima i poslažite u pleh.
Umutite jaje pa premažite kiflice.
Ostavite da nakisnu oko 30 minuta.
Za to vreme zagrejte rernu na 200 stepeni.
Pečene su kad fino porumene.
Pečene slatke kiflice pospite šećerom u prahu i poslužite.

Domaći uštipci

Meni neko kad kaže uštipci meni odmah je u mislima zima, hladna, sneg do kolena, smederevac i njegova toplota dok grejem promrzle ruke od grudvanja i čekam da baka ispeče prvu turu ustipaka a ono mirišeeeee. Uh, nisam mogla dočekati. Volim ih i slane i slatke.



Sastojci:
  • 20 gr svežeg kvasca ( 5 gr suvog )
  • 200 ml mleka
  • 100 ml vode
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • 3 jaja
  • 600 gr brašna
Priprema:
U toplo mleko izmrviti kvasac, dodati kašiku šećera , promešati i ostaviti da kvasac odradi 10 minuta.
Nakon 10 minuta u posudu staviti 500 gr brašna, istresti nadošao kvasac, dodati ulje, jaja i so pa izmešati varjačom.
Dobro testo izraditi pa videti da li je potrebno još malo brašna ako je smesa redja.
Nama je trebalo jos 50 gr, ostalo je 50 gr koje nismo upotrebili.
Izradjenu smesu za uštipke ostaviti da odstoji 20 minuta, pa je opet izraditi varjačom.
Kada opet izradite sipajte ulje u dublju šerpu i sačekajte da se dobro zagreje.
Neka se zagreje na najjače pa smanjite samo za pola.
Uzmite dve kašike i zamičite ih u vrelo ulje pa sa njima zagrabite smesu za ustipke i spustajte u vrelo ulje.
Kada donja strana porumeni okrenite uštipke i sačekajte da se ispeče i druga strana.
Pečene uštipke izvadite da se ocede na salvetu, pa poslućite tople uz sir, kajmak ili pavlaku, ili slatke uz krem, pekmez ili med.

Kroasani

Kroasani su francuskog porekla, a reč znači polumesec. Prema legendi, kroasane su prvi napravili austrougarski pekari, u čast odbrane Beča od turaka, sa idejom da asocira na otomanski simbol polumeseca.
Kroasan se prvi put zvanično pominje u francuskim kuvarskim recenzijama iz druge polovine 19. veka, a recept za kroasan kakav danas poznajemo, pronadjen je u francuskim kuvarima sa početka 20. veka.
U današnjem videu koji smo pripremili za Vas, pokazaćemo Vam kako se prave kroasani u domaćoj radinosti, ručno. Kroasani napravljeni kod kuće mogu isto tako da budu veoma meki i ukusni.

Sastojci za kroasane:

  • 1/2 kvasca
  • 500gr brašna tip-400
  • 1, 5dl toplog mleka
  • 1dl vode
  • malo ulja
  • 2/3 margarina
  • 1 kašika šećera
  • 1 kašika soli
  • žumance
  • 2 kašike mleka
  • 2 kašike ulja

Priprema:

Kvasac razmutiti sa mlekom i kašikom šećera, dodati vodu i malo brašna pa sve kašikom razmutiti. Sipati malo ulja pa dodati brašna i umestiti testo, ni mekano ni tvrdo pa ostaviti oko 15 minuta da odstoji.
Kad je testo odstajalo podeliti ga na 16 delova tako sto ga razvučete u dugačku veknu, i delite ga na pola, pa zatim polovine na pola, i tako dok ne dobijete 16 delova. Napraviti kuglice i ostaviti da odstoji par minuta.
Svaku kuglicu razvući u krug prečnika 20cm, i na svaki narendati margarin (najbolje da ga zaledite),  pa sve naslagati jedno na drugo.
Na zadnji razvučeni krug ne ide margarin.
Pobrašnaviti površinu i krugove (sad liči na tortu) i razvući u veliki krug. Uzeti nož za picu pa iseći na 32 dela (trougla). Kroasane možete puniti eurokremom, salamom ili šunkom, ili viršlom, Kada postavite punjenje, svaki trougao lagano rukom razvući i urolati.
Opciono, da bi im sredina ispala tanja, mozete ih na donjoj strani (najkraćoj od tri strane) pre rolanja zaseći na sredini, i razdvojiti zasečene krajeve prema unutra.
Razmutiti žumance sa 2 kašike ulja i 2 kašike mleka pa gornji deo kroasana prvo umakati u tu smesu ili mazati četkicom, pa zatim u susam, i redjati na podmazan pleh.
Rernu u toku rolanja uključiti i ugrejati na 40-50 stepeni. Poslagane kroasane poprskati sa malo vode, onako prstima, i staviti ih da kisnu.
Posle 15 minuta izvaditi iz rerne, pojačati na 180-200 stepeni pa kad se rerna ugreje vratiti da se peku još 30-40 minuta. gotovi su kad fino porumene.
Pečene kroasane premazati uljem i četkicom, takodje da napomenem da se kroasani mogu filovati i drugim sastojcima kao što su sir, mak, pekmez, orasi i drugo.

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design