29. 01. 2015.

Štrudlice sa jabukama


strudlice sa jabukama
Sastojci:
  • 500 gr lisnatog blok testa
  • 4 slatke jabuke
  • 4 kašike šećera
  • 1/2 kašičice cimeta
  • ekstrat ruma nekoliko kapi, ako volite, ne mora
  • 1 žumance za premazivanje
  • šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Jabuke očistiti od ljuske i koštica pa iseći na kriške.
4 kašike šećera staviti u šerpu, pa dodati jabuke i staviti na vatru.
Kad provri, ostaviti još malo na vatri pa dodati cimet i rum, izmešati i ostaviti da se ohladi.
Blok testo od 500 gr obično je napravljeno iz dva dela.
Uzeti jedan deo pa razvući da bude veličine kao 4 blok testa, možda malo manje pa na svaku polovinu staviti jabuke sa malo tog sosa od jabuka, a drugu polovinu izreckati nožem i preklopiti pa zatvoriti ivice viljuškom. (slika)
Staviti u podmazan pleh, premazati žumancetom i staviti da se peče na 220 stepeni dok ne porumeni.
Za kraj posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Prijatno.
strudlice sa jabukama
strudlice sa jabukama

28. 01. 2015.

Kolač sa bijelom čokoladom

Klasična kakao kora od jaja i predivan beli krem, sličan ganacheu. Izvanredna kombinacija kada se tome doda crna glazura.
kolac sa belom cokoladom
Sastojci :
  • 4 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 4 kašika brašna
  • 1 kašika kakaoa
  • 1 prašak za pecivo
Krem:
  • 500 ml slatke pavlake
  • 100 gr šećera u prahu
  • 200 gr bele čokolade za kuvanje
Glazura:
  • 100 gr čokolade za kuvanje
  • 2 kašika ulja
  • 2 kašika mleka
Priprema:
Ulupati belanca uz postepeno dodavanje šećer au jak šne.
Dodati jedno po jedno žumance uz mućenje.
Dodati brašno, kakao i prašak za pecivo pa sjediniti varjačom.
Zagrejati rernu za to vreme na 200 stepeni pa istresti u obložen pleh smesu i peći izmedju 15 i 20 minuta, zavisno od rerne.
Dimenzije pleha 25 x 25 cm.
Pečenu koru ostaviti da se hladi, pa horizontalno preseći na dva dela, da se dobiju dve tanke korice.
Za krem zagrejati 250 ml slatke pavlake, skoro da provri, a za to vreme izlomiti čokoladu.
Preliti zatim vrelom slatkom pavlakom čokoladu i mešati dok se ne otopi.
Kad se otopi ostaviti da se prohladi pa staviti u frižider na 2h.
Ulupati ostatak slatke pavlake sa šećerom u prahu pa sipati ohladjen krem od čokolade i izmutiti.
U kalup staviti prvu koru pa ceo krem pa odgore drugu koru.
Ostaviti 2h u frižideru pa izvaditi i otopiti sa mlekom i uljem čokoladu i preliti kolač.
Napomena: Ako vam se desi da vam je krem redak onda jedan želatin, kesicu u granulama razmutiti u 50 ml vode i kad nabubri posle 10 minuta otopiti ga na vatri, ali ne sme da provri.
kada se otopio dodati 2 kašike krema i umutiti pa onda istresti u ostatak krema. Istresti preko prve kore i poklopiti drugom. Tad kolač stoji 3 – 4h u frižideru.

Pita sa jabukama

U našem novom video receptu predstavljamo vam recept sa postupkom pripreme za lenju pitu sa jabukama. Isprobajte ga, pripremite uz nas i recite nam kako vam se dopalo.



Sastojci za kore:
  • 2 jaja
  • 650 gr brašna
  • 250 gr putera ili margarina
  • 200 gr kristal šećera
  • 200 ml kisele pavlake
  • 10 gr praška za pecivo
Fil:
  • 200 gr kristal šećera
  • 1,5 kg jabuka
  • 5 gr cimeta
Priprema:
U posudu staviti skoro svo brašno ( 500 gr )
Dodati puter ili margarin pa rukama utrljati brašno i puter ( margarin ).
Dodati jaja, šećer, pa pavlaku i malo sjediniti varjačom.
Zatim dodati prašak za pecivo i smesu umesiti dodavanjem još malo brašna.
Dodavanje brašna može da varira u zavisnosti od veličine jaja koja ste stavili i da li je puter ili margarin korišten.
Umotajte testo u foliju ili kesu pa stavite u frižider  da odstoji sat vremena.
Za to vreme pripremite fil.
Jabuke očistiti i izrendati pa ih staviti u šerpu na vatru srednje jačine.
Dodati šećer i izmešati.
Ostaviti jabuke da se skuvaju, otprilike 10 minuta da sve vri, pa na kraju dodati cimet, promešati i skloniti.
Kada je testo odstajalo podeliti ga na dva dela.
Razvući prvi deo u pravougaonik veličine velike tepsije od rerne pa ga staviti u tepsiju koju smo premazali sa margarinom ili puterom.
Rasporediti lepo, da ne bude neravnina pa naneti ceo fil od jabuka, može da bude i vruć i hladan.
Uzeti drugo testo, pa kao i prvo razvući na veličinu tepsije, namotati na oklagiju pa pažljivo staviti preko jabuka.
Ako imate viška malo okolo jednostavno odsecite.
Izbockajte viljuškom odgore, pa uključite rernu da se zagreje na 180 stepeni.
Dok se rerna zagreje neka pita odstoji.
Staviti da se peče.
Mi smo pekli 40 minuta.
Pečenu pitu ostaviti da se skroz ohladi pa je seći, posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Prijatno.

Princes krofne

Princes krofne, moja omiljena poslastica. Uvek sam slušala kako kažu da im smesa za testo ne uspe, da ne narastu. Sasvim je jednostavno, kod mene je jedina caka da ne otvarate rernu prvih 15 minuta pečenja.

Krofnice:
  • 100 ml ulja
  • 200 ml vode
  • 6 kašika oštrog brašna
  • 3 jaja
Krem:
  • 3 žumanca
  • 300ml mleka
  • 5 kašika šećera
  • 3 kašike brašna
Ili:
  • 300ml mleka
  • puding od vanile
  • 5 kašika šećera
Još:
  • 200 ml slatke pavlake

Priprema:
Stavite vodu i ulje da provri.
Kad provri sklonite sa vatre, pa dodajte brašno uz mućenje. ( 6 punih kašika )
Kad se smesa sjedini i postane gusta ostavite da se hladi.
U mlaku smesu dodajte 2 jaja pa izmutite, ako je pregusto dodajte i treće.
Nekad su jaja malo krupnija pa je na ovu meru dovoljno dva. Ako je i dalje pregusta da bi išla u špric dodajte i treće pa izmutite mikserom.
Zagrejte rernu na 200 stepeni, pa špricem u plehu oblikujte krofnice.
Vrtite špricem od sredine prema napolje u krug prvo pa u vis.
Stavite da se peku dok ne porumene. 15 minuta nikako ne otvarati rernu.
Ostaviti da se skroz ohlade.
Dok se peku pripremajte krem.
Stavite mleko da provri oduzevši malo da se umute žumanca, šećer i brašno, pa kad mleko provri zakuvajte smesu i mešajte dok se ne zgusne, zatim ostavite da se skroz ohladi.
Isti postupak je i sa pudingom.
Ulupajte slatku pavlaku, pa pola mere dodajte ohladjenom kremu uz miksiranje.
Presecite krofne na pola, trebalo bi da su šuplje iznutra.
Napunite špric kremom pa u krug šarajte u svaku korpicu.
Zatim napunite sa slatkom pavlakom pa isto ponovite, u krug.
Na kraju stavite poklopce i pospite šećerom u prahu.
Princes krofne mogu odmah da se posluže, a još su lepše ako odstoje sat vremena u frižideru.

Krofne

Njeno veličanstvo krofna. Veoma rado vidjen gost, omiljena i medju mladima i medju starima već generacijama se prenosi kao nasledstvo. Fantastično mekane, a iznutra potpuno šuplje. Zato vam u ovom videu predstavljamo način na koji mi to radimo. Mera je za 30 krofni.

Sastojci:
  • 400 ml mleka
  • 50 ml ulja
  • 40 gr kvasca
  • 2 cela jaja
  • 1 kašika šećera
  • 1 prstohvat soli
  • 700 gr brašna + 50 gr za pospipanje + 50 gr koje sam dodala da završim mešenje testa
Priprema:
Kvasac nije potrebno da kisne.
U toplo mleko dodati izmrvljen kvasac i šećer pa izmešati.
U to dodati pola mere brašna i sve sjediniti žicom za mućenje.
Zatim dodati ulje, razmućena jaja i so.
Opet izmešati.
Dodati ostatak brašna pa umutiti kašikom.
Tome dodati još 50 gr brašna.
Testo će biti mekano i lepiće se za ruke, ali tako treba.
Kašikom ga uobličite, pospite sa malo brašna, pa pokrite krpom i ostavite da odstoji oko 30 minuta dok se masa ne udvostruči.
Pobrašnaviti sto, pa istreti nadošlo testo. Biće i dalje lepljivo ali kad ga budete sa malo brašna premesili neće više.
Malo testo premesite, sve ivic ubacite unutra.
Pospite brašnom opet sto pa razvucite testo na debljinu 1 cm.
Vadite modlom, veličine koju želite krofne.
Pospite brašnom tacne ili sto gde ćete ih slagati.
Kada isečet ekrofne, onaj ostatak testa opet premesite i opet razvucite pa isecite krofne.
Pokrijte isečene krofne krpom pa ostavite da kisnu 20 minuta.
Zagrejte dosta ulja, ja sam stavila 700 ml na srednju temperaturu. Pazite da ne bude prejaka, a ni preslaba.
Spuštajte krofne u zagrejano ulje, ona strana koja je bila gore sad ide dole i obrnuto.
Obavezno poklopite do okretanja.
Kada je donja strana porumenila otklopite i okrenite krofne.
Sada se ne poklapa.
Pečene krofne izbadite na papirni ubrus ili salvetu da se ocede od viška ulja.
Za kraj krofne pospite šećerom u prahu ili, pošto su šuplje napunite špricem sa nekim kremom ili pekmezom.
Prijatno.

krofne-yt

Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design