20. 04. 2017.

ZALIVENA PITA SA VIŠNJAMA U MOJOJ PORODICI OMILJENA POSLASTICA SA VIŠNJAMA PREDOBRA JE…




Sočna, slatka, prelivena šerbetom, ova pita je za prave ljubitelje slatkiša 😉

Sastojci
1 pakovanje kora za pitu

fil
4 kom jaja
1 čaša* šećera
1 čaša ulja
1 čaša jogurta


1 čaša griza
1 kesica praška za pecivo
700-800 g višanja

preliv
4 čaše vode
2 čaše šećera
1 kesica vanil-šećera

Priprema
1.
*Mera je čaša je od jogurta, od 180 ml
Prvo pripremite fil. Jaja i šećer penasto umutite mikserom.Dodajte griz pomešan sa praškom za pecivo, ulje i jogurt. Sve zajedno umutite još malo dok se ne povežu sastojci.
Višnje operate, očistite od koštica i ocedite.
2.


Kore razdvojite i podelite na 6 gomilica po 3 kore. Ostale kore, ako vam preostanu u pakovanju, odložite ili iskoristite za nešto drugo. Ovde vam je potrebno samo 18 kora za 6 finih i tankih rolatića.

Prvu koru raširite i premažite sa 4-5 kašika fila, drugu stavite preko i uradite isto tako, pa stavite treću koru. Nju ne premazujete filom već po ivici poređate višnje. Pravite male gomilice od višanja i ređajte ih gusto jednu do druge kako bi vam pita bila bogata i lepo okrugla kada je smotate. Dakle, kada ste poređali višnje, urolajte kore u tanak i okrugao rolatić lagano pritiskajući i oblikujući ga. Tako uradite i sa preostalim korama.Pleh od rerne premažite sa malo ulja i ređajte rolate praveći mali razmak između. Poprskajte pitu sa malo ulja odozgo pre pečenja.
4.
Ispecite pitu u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok fino ne porumeni odozgo. Meni je bilo potrebno oko 15 minuta, a vi dužinu pečenja prilagodite svojoj rerni. Izvadite pitu i ostavite je da se ohladi. Hladnu pitu isecite na parćad i prelijte vrućiim sirupom.
5.
Priprema sirupa: šećer stavite u šerpu zajedno sa vanil-šećerom, prelijte vodom i kuvajte dok ne provri povremeno mešajući da bi se šećer rastopio. Kuvajte 10-ak minuta, ne treba da bude gusto kao za baklava. Vreo sirup prelijte preko ohlađene i isečene pite, prohladite malo i poslužite.

receptizapet.blogspot.ba

19. 04. 2017.

SAVRŠEN POČETAK DANA UZ ČOKOLADNE MAFFINE – Brzo su gotovi i ne zahtijevaju puno TRUDA !!!




Započnite dan sa čokoladom.Idealni maffini koje svi jednostavno obožavaju.

SASTOJCI:
250 gr brašna
125 gr šećera
1 kesica vanilinog šećera
1 kesica praška za pecivo
4 kašike kakaa


1 mala kašika sode bikarbone
200 gr mliječne čokolade
100 ml ulja
250 ml mlijeka
1 jaje

PRIPREMA:
U posudi dodati brašno,kakao,pecivo,šećer,sodu i vanilin šećer. Pomiješati sve lijepo i ostaviti sa strane. U drugu posudi razbiti jaje,mutiti i dodati ulje i mlijeko.

Smjesu iz prve posde postepeno dodavati u drugu posudu,a ztim sve dobro promiješati kako bi se smjesa sjedinila. Čokoladu izlomite na male komadiće,te kuhačom većinu čokolade dodati u smjesu i miješati. Smjesu sipajte u kalupe do pola i narendajte ostatak čokolade preko. Pecite 15-20 minuta na 200° .

receptizapet.blogspot.ba

DIVAN I LAGAN KOLAČ – TOLIKO JE DOBAR DA SE TOPI U USTIMA


Sastojci:
300g secera
1 l mljeka
100g putera


60g gustina
120g brasna
4 velike kasike kakaa
1 vrecica vanilin secer

I JOS:
100g kokos
2 vrecice slag pjene (spremitii po upustvu na vrecici )

Priprema:
U vecoj serpi sipati mljeko ,secer i ostale sastojke i kuhati dok smjesa ne bude gusta .

U cetvrtastom plehu ( od rerne 37×40) posuti kokosovo brasno pa izliti skuhanu smjesu i ostaviti u frizideru da se hladi par sati ! Slag pjenu pripremiti po upustvu na vrecici ide: (1/8 mljeka i kasika secera) na jednu vrecicu slaga ….. dobro smiksati i premazati ohladjeni kolac sa slagom . Sjeci na lente ( 3 cm ) i motati u krug …..…tako se formira pasa lokum ! (Pri motanju budite spretni jer je kolac njezan, polako ga smotajte )sa osjecajem !
Posluživanje:
Kolac drzati u frizideru jer je tako bolji kada je hladan, bas osvjezavajuci …
prijatno !

RODITELJI SU MI ZABRANILI DA BUDEM S NJIM, ALI JA SAM IH SE ODREKLA I POBJEGLA KROZ PROZOR



Zbog njega sam sve napustila, svoje roditelje, oca i majku, kako bi ibla snjim. Pobjegla sam kroz prozor da bih se udala za njega. Kada su moji rodtelji to saznali, odrekli su me se. On je musliman, i nisu mogli da to podnesu. Mislila sam da je on baš muškarac koji će me paziti, čuvati, voljeti i poštovati.



Vremenom je bilo upravo i bilo tako. Nikada mi nije branio da odem u crkvu i pomolim se, govorio je da je Bog jedan. Moliti se u crkvi ili džamiji, molimo se istom Bogu. Kako je vrijeme prolazilo, počela sam uviđati da ono u šta ja vjerujem nije to-to.



Kada sam mu to priznala, samo mi je dao knjigu da pročitam. U njoj je bilo objašnjenje šta znači islam, ko je pravi Bog, ježila sam se dok sam čitala.




Išla sam u džamiju s njim, iako nisam znala da klanjam, on mi je prvu maramu svezao na način na koji to treba i poljubio me u čelo. Moje putovanje s njim se nastavilo uz dvoje djece, a jedno od njih ima težak hendikep.


Ja sam postala muslimanka i lakše mi je da razumijem zašto mi je Bog poslao ovo iskušenje.




Nedavno su mi se i roditelji razboljeli, mama je dobila rak i pala je na postelju, tata nije mogao da brine o njoj jer nema jednu ruku.



Otišla sam do njih, nisu mogli da vjeruju. Mislili su da im nikada neću oprostiti što su me se odrekli. Uz pomoć svog supruga, koji ima zlatno srce, ja sam došla kod svojih roditelja, omogućila im da imaju liječenje, brinem se svaki dan o njima, baš kao i on, kao da su i njegovi roditelji.




Mama svaki dan plače, dodiruje njegovo lice i zahvaljuje se. Uzme je kao malo dijete u naručje i odnese u kupatilo da je okupam i sredim.



Ovo pišem jer želim da kažem da NE vrijede velike predrasude prema muslimanima, treba dati šansu čovjeku, ja sam dala i nikad se nisam pokajala.


ispovesti.rs

OVAKAV RUČAK BI MOGLA JESTI SVAKI DAN


Ovakav ručak bih mogla jesti i spremati svaki dan,svi ga obožavaju brzo se sprema i preukusan je.Najbolji je za ručak spremit.Jednostavan je za spremit…

Sastojci:
1 kg tikvica
500 ml mlijeka
4 v.ž margarina


3 v.ž brašna
2 jaja
sol,papar,muškatni oraščić
10-15 dag gaude
6-8 dag parmezana
oko 12 gotovih kora za lazanje

Priprema:
1.Od brasna,margarina i mlijeka napravite bešamel.Kad se zgusne i ohladi,umiješajte 1 po 1 jaje,začinite muškatnim oraščićem,solju,paprom a na kraju dodajte i ribanu gaudu.


2.Na dno vatrostalne posude posložite kore za lazanje(ja ih obično prije malo prokuham-ovaj put nisam i ispalo odlično a brže i jednostavnije),preko nje tikvice narezane na ploške ili tanko ribane(ne ih soliti) pa ih pospite sa malo parmezana.
3.Prelijte s malo besamela,pa nastavite tako s nizanjem dok vam ne ponestane namirnica.Ostavite barem 1 sat da odstoji prije pečenja(kako bi se kore namočile bešamelom i sokom od tikvica).
4.Završni sloj neka bude kora od lazanja,bešamel i parmezan.
5.Pecite oko 45 minuta na 180 stupnjeva.Ostavite 10-tak minuta da miruje prije rezanja i posluživanja.Poslužite toplo(a dobre su i hladne).


Popularni članci

 

BAKINA KUHINJICA Template by Ipietoon Cute Blog Design